❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
ups a větší baterie
Re: ups a větší baterie
Proste nemaji dimenzovane chlazeni silovych spinacich tranzistoru, diod atd na delsi provoz, maji vyzkousene ze s tim malym chladicem to staci akorat na provoz co vydrzi baterie co je v nich. Moznosti mas bud uprava chlazeni, vyrezani der + ventilator a mohlo by to byt dobre, nebo pouzit vetsi ups treba APC smart 750 ktera uz ma ventilator, kde by to melo byt ok bez domacich uprav, kde neni treba 230v, je idealni AD55a/b.
0 x
z jaký kapsi to asi platim? z tvojí? Upřimně řečeno, na síti je zálohovanej jenom hlavní router a sajty z něj. Kupovat tyhle shity se nikdy nevyplatí. Žerou sami víc než hromada připojených RBček = náklady na provoz nehorázný.
teď jsem koukal na tu upsku a nabíjí tu baterii 8 hodin!! jak dlouho asi bude nabíjet 40Ah baterii? moc dlouho ne protože se prostě upeče. Je to prostě prostá back-ups řada, ta nejhorší a nejlevnější verze. Co chceš víc?
Proč tam nepoužiješ ADxxxx?
teď jsem koukal na tu upsku a nabíjí tu baterii 8 hodin!! jak dlouho asi bude nabíjet 40Ah baterii? moc dlouho ne protože se prostě upeče. Je to prostě prostá back-ups řada, ta nejhorší a nejlevnější verze. Co chceš víc?
Proč tam nepoužiješ ADxxxx?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
AD55a/b nemá žádný monitoring, nenapíše to jestli je výpadek či není, nenapíše kolik % má baterie atd.
pokud se ta ups upeče, tak to normálně reklamuju, jako vadu a tečka.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
mel sem za to, ze je lepsi problemum predchazet
no ale tak kazdej sveho stesti strujcem
PW

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
hapi píše:teď jsem koukal na tu upsku a nabíjí tu baterii 8 hodin!!
no právě to je záruka toho, že tam netečou takové proudy aby se tam něco pořádně zahřálo, ne!
kdyby se to nabíjelo hodinu tak to by se to rožhavilo a to že se bude baterie nabíjet třeba 10 hodin, s tím já problém nemám, nepotřebujižádné rychlo nabíjení.
ještě tu upsku rozeberu a zapojim, a vše si proměřím a budu opravdu zvědavý jaká zoučást bude tak neunosně zahřátá po 30W provozu když je to stavěné na 200W.
mimochodem ta upksa žere při nabíjení 10W a při nabitém režimu 4-5W tak to není jako několik RB!
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
okoun píše:AD55a/b nemá žádný monitoring, nenapíše to jestli je výpadek či není, nenapíše kolik % má baterie atd.
Tak zkus pouzit SDS-UPS-BOX http://www.onlinetechnology.cz/sds-upsboxy/sds-box12-8ah-z-50984

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
-
- Kontaktovat uživatele:
Nic se neupeče, při 10% zátěži se nic skoro nezahřívá. Nabíjet to bude konstantním proudem, příslušným pro originál akumulátor, takže se bude autobaterka dobíjet akorát mnohem pomaleji.
0 x
Add námitka, že AD55A je naprd., že to nemá žný monitoring:
Myslím, že většinou potřebujete jen vědět, zda to jede ze sítě nebo na baterie a jak dlouho. Při použití AD55A a podobných to řeším tak, že RBčka jdou přes zdroj se zálohou a vedle toho je píchlé jedno mimo zálohovaný výstup. Centrální monitoring sítě to očmuchává a když to zálohované jede a nezálohované odpadne, tak předpokládám, že jedu z baterek a jak dlouho to vydrží má člověk otestováno...
To nezálohované slouží třeba jako rozvod pro místní barák, kde předpokládám, že při výpadku to lehne i lidem doma a není to problém, ale RBčka posílající data dál jsou přes akumulátor. Pokud lokální provoz není, tak jako testovátko sloužíí jakýkoliv vrak home routeru/APčka umožňující aspoň čmachat pingem.
Jiné řešení zálohování je použití AZRu. V centrálním hnízdě to chce samozřejmě UPSku pro servery, ale tu napájet ideálně ze dvou různých přípojek přes různé trafačky. Pokud jsem už ve fázi kopání optiky, tak není problém si takto přitáhnout druhý rozvod odjinud (stejně tak pak můžu napájet z centrály optické switche po barákách bez závislosti na místním napájení a hadání se o elektriku/hodiny atd).
Pokud jsme jen rádiová síť je to horší, ale mimo hlavní hnízdo stačí jen ten AZR, ale navíc to chce hledat (což je občas problém) baráky tak, že dám techniku na barák na konci rozvodu, kdy sousední barák má už elektirku z jiné trafačky a přitáhnu si ji z toho sousedního baráku. Což omezuje trošku lokality. Ale zase obvykle rádia se snažím cpát na vysoký barák a pokud není z dob první republiky, tak požárnici budou chtít třeba nuceně odvětrávané schodiště a fufrník musí být zálohován, a to buď vlastní baterkou nebo druhým přívodem z jiné trafačky. V druhém případě je to jen na domluvě se správcem/majitelem objektu o připojení se i k tomu druhému rozvodu a vlasntí AZR je pár relátek (že při přeskoku je tam pár sekund výpadke je snad relativn mimo hlavní bod jedno). Že by vypadly dvě trafačky ve městě není moc běžný stav, to už je obvkyle průser, že leží celé město (samozřejmě je něco jiného vesnice, kde je jenda naširoko daleho, v hustější zástavbě clekem použitelné).
Jinak štastní lidé, co si mohou říci, že je zbytečné zálohovat mimo hlavní bod. To jde říkat, dokud jen lidem dávám internet, kdy lidi jsou historicky zvyklí, že to občas nefunguje. Až k tomu přibude IPTV v místě, kde jiný zdroj obrázků nemají. Tak lidi jsou zvyklí z historie, že to fiunguje pořád a takový výpadek v 9 večer, kdy v TV je fraška na téma naši hokejisti/fotbalisti kontra jiná mocnost to znamená, že vám klidně hodí na hlavu z 5. patra nějaký naštvanej magor begónii i s květináčem....
Myslím, že většinou potřebujete jen vědět, zda to jede ze sítě nebo na baterie a jak dlouho. Při použití AD55A a podobných to řeším tak, že RBčka jdou přes zdroj se zálohou a vedle toho je píchlé jedno mimo zálohovaný výstup. Centrální monitoring sítě to očmuchává a když to zálohované jede a nezálohované odpadne, tak předpokládám, že jedu z baterek a jak dlouho to vydrží má člověk otestováno...
To nezálohované slouží třeba jako rozvod pro místní barák, kde předpokládám, že při výpadku to lehne i lidem doma a není to problém, ale RBčka posílající data dál jsou přes akumulátor. Pokud lokální provoz není, tak jako testovátko sloužíí jakýkoliv vrak home routeru/APčka umožňující aspoň čmachat pingem.
Jiné řešení zálohování je použití AZRu. V centrálním hnízdě to chce samozřejmě UPSku pro servery, ale tu napájet ideálně ze dvou různých přípojek přes různé trafačky. Pokud jsem už ve fázi kopání optiky, tak není problém si takto přitáhnout druhý rozvod odjinud (stejně tak pak můžu napájet z centrály optické switche po barákách bez závislosti na místním napájení a hadání se o elektriku/hodiny atd).
Pokud jsme jen rádiová síť je to horší, ale mimo hlavní hnízdo stačí jen ten AZR, ale navíc to chce hledat (což je občas problém) baráky tak, že dám techniku na barák na konci rozvodu, kdy sousední barák má už elektirku z jiné trafačky a přitáhnu si ji z toho sousedního baráku. Což omezuje trošku lokality. Ale zase obvykle rádia se snažím cpát na vysoký barák a pokud není z dob první republiky, tak požárnici budou chtít třeba nuceně odvětrávané schodiště a fufrník musí být zálohován, a to buď vlastní baterkou nebo druhým přívodem z jiné trafačky. V druhém případě je to jen na domluvě se správcem/majitelem objektu o připojení se i k tomu druhému rozvodu a vlasntí AZR je pár relátek (že při přeskoku je tam pár sekund výpadke je snad relativn mimo hlavní bod jedno). Že by vypadly dvě trafačky ve městě není moc běžný stav, to už je obvkyle průser, že leží celé město (samozřejmě je něco jiného vesnice, kde je jenda naširoko daleho, v hustější zástavbě clekem použitelné).
Jinak štastní lidé, co si mohou říci, že je zbytečné zálohovat mimo hlavní bod. To jde říkat, dokud jen lidem dávám internet, kdy lidi jsou historicky zvyklí, že to občas nefunguje. Až k tomu přibude IPTV v místě, kde jiný zdroj obrázků nemají. Tak lidi jsou zvyklí z historie, že to fiunguje pořád a takový výpadek v 9 večer, kdy v TV je fraška na téma naši hokejisti/fotbalisti kontra jiná mocnost to znamená, že vám klidně hodí na hlavu z 5. patra nějaký naštvanej magor begónii i s květináčem....

0 x
Trošku mimo téma, asi jsem dost podrobně nečetl manuál k AD155, ale až minulý týden jsem zjistil, že konektor označený "reset" slouží k nahození zdroje bez elektriky, v případě že máte baterii v pořádku ;)
0 x
David Liška píše:Nic se neupeče, při 10% zátěži se nic skoro nezahřívá. Nabíjet to bude konstantním proudem, příslušným pro originál akumulátor, takže se bude autobaterka dobíjet akorát mnohem pomaleji.
ano, přesně. nevím proč tady všichni jančení, jako bych tam chtěl zálohovat 200W jednu hodinu

0 x
okoun píše:David Liška píše:Nic se neupeče, při 10% zátěži se nic skoro nezahřívá. Nabíjet to bude konstantním proudem, příslušným pro originál akumulátor, takže se bude autobaterka dobíjet akorát mnohem pomaleji.
ano, přesně. nevím proč tady všichni jančení, jako bych tam chtěl zálohovat 200W jednu hodinu
no tak jistě, konstantim proudem, bez problemu, ale třeba 10x delší dobu a místo psaných 8 hodin to bude trvat 80 hodin a to už bude tak rozpálěný, že to jistě nepřežije. Jako nemíním se tu hádat ale smarty maji většinou větrák a i po 10 minutách provozu jsou celkem dobře rozpálený. No ale zkus a uvidíš. Každopádně je to vyhaazování peněz. Raději bych koupíl SDS-UPS BOX a k tomu nějakou baterku a to si piš že i na tu nějakou 8Ah baterii co je původně v tý UPSce to pojede krutě delší dobu než když bude ta samá baterie v UPSce. POkud si dobře zvpomínám, tak RBčko na 8Ah baterii jelo s přehledem 8 hodin bez napájení. Jakou UPSku budeš potřebovat + jakou baterii k ní aby jsi se dostal na stejnej čas?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
no tak především jsem z toho chtěl z 500 udělat 750.
žádnou autobaterii do toho strkat nechci, to by hlavně špatně chodilo v mrazech
já tu ups mám tak trochu ve sklepě, kde je teplota cca 15 stupňů, není to na žádné horké půdě...
žádnou autobaterii do toho strkat nechci, to by hlavně špatně chodilo v mrazech
já tu ups mám tak trochu ve sklepě, kde je teplota cca 15 stupňů, není to na žádné horké půdě...
0 x
Jen tak bokem k bateriim, obcas se likviduji starsi baterky k UPSkam,z nejakych serveroven apod., i kdyby ty kusy meli polovicni kapacitu, stale to bude za nejaky rozumny peniz dobry kup...znamej sehnal kus, original mel asi 140? Ah,ted ma tak 90 a drzi hafo dlouho i tak...tusim slo o gelovej Aku...
Jeste k zahrivani UPS...pokud ma nejaka UPSa vetrakove chlazeni a i tak se poti jak dvere vod chliva, tak to je chlazeni trosku o nicem,to nevim jesi si vyrobce nespletl ucel chlazeni,ze se nehraje na nejtissi zvuk ale na ucinnost
PW
Jeste k zahrivani UPS...pokud ma nejaka UPSa vetrakove chlazeni a i tak se poti jak dvere vod chliva, tak to je chlazeni trosku o nicem,to nevim jesi si vyrobce nespletl ucel chlazeni,ze se nehraje na nejtissi zvuk ale na ucinnost

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
Přidám svoji trošku do mlýna - mám tu nějaké UPSky které postupně dávám do provozu a možná bude někoho zajímat následující informace o spotřebě:
UPS naprázdno............................3-4W
UPS udržuje baterii.......................5-6W
UPS dobíjí baterku která má 0.5V......14-16W poté klesá na 5-6W dokud po cca 6-24hodinách nedobyje.
Ověřeno na UPSkách relikvije APC Back-UPS 400(poctivá kovařina:) ) a APC Back UPS CS 650 .
Teď čekám že mi dojde trakční Panasonic tuším 13kg 38Ah za 720Kč včetně pošty tak to prcnu na tu 400ku a můžou mě
nějaké ztráty při výpadku víte co....vydrží to aspoň těch 6-8hodin při 25-30W (RB750+5xUBNTu ).... . No a důvod proč
tam necpat AD-55 je prostě ten že stejně bych tam časem uvítal 230V zálohovaných a cenově to vyjde i líp
. Můžu ještě
změřit kolik bere jen zaplé AD-55 s připojenejma baterkama pokud je nemusí krmit,ale nějakej Watt to bude taky... .
UPS naprázdno............................3-4W
UPS udržuje baterii.......................5-6W
UPS dobíjí baterku která má 0.5V......14-16W poté klesá na 5-6W dokud po cca 6-24hodinách nedobyje.
Ověřeno na UPSkách relikvije APC Back-UPS 400(poctivá kovařina:) ) a APC Back UPS CS 650 .
Teď čekám že mi dojde trakční Panasonic tuším 13kg 38Ah za 720Kč včetně pošty tak to prcnu na tu 400ku a můžou mě
nějaké ztráty při výpadku víte co....vydrží to aspoň těch 6-8hodin při 25-30W (RB750+5xUBNTu ).... . No a důvod proč
tam necpat AD-55 je prostě ten že stejně bych tam časem uvítal 230V zálohovaných a cenově to vyjde i líp

změřit kolik bere jen zaplé AD-55 s připojenejma baterkama pokud je nemusí krmit,ale nějakej Watt to bude taky... .
0 x
Az na drobnost ze kdyz AD jede na baterii jeho spotreba je temer 0, kdyz jede UPS na baterii tak v tvem pripade 1rb a nejaky ubnt to bude tak 50% ztraty na ups a adapterech, proto rozdil v zaloznim case se stejnou baterii v ups nebo s AD bude dost rozdilny. Uz aby to nekdo, kdo ma cas si hrat zmeril.
0 x