hapi píše:už chápeš proč čeští ISPíci nemaji vlastní AS a vlastní ip adresy?
Chápu, proč řada pidi ISP nemá vlasntí ASko. Pokud mám pár desítek lidí, je to blbost, jak přesáhnu pětistovku, začne to být zajimavější. Nemusím hnedka lézt do RIPE a dělat ze sebe aspoň extra small LIR, který může mít na sebe napsanou pěknou řádku bloků adres (aktálně za 1300 EUR/rok a 2 kEUR prvotní vstup). Jak jsem psal, jde získat adresy od LIRa a těch řekněme 3,5 kKř ročně snad ustojíš.
Co mám zkušenost, tak byl obvkyle spíše odpor strachu technického - provozovat další krabici jako BGP rotuer, konfigurovat to, dohadovat se o tom s upstream providerem (-ry) atd. Dříve, obvykle impulzem pro přechod na vlastní adresy a AS byly chvíle, kdy se měnil tak po třetí provider a tím pádem adresy od něj, což už začíná být ve větší síti s pár sty klienty dost opruz to přeipečkovat (pokud nedělaš teda prasárnu, že NATuješ celý okres na jednu IP, nejlépe odpovídají spojovému /30 segmentu k upstreamu).
A se stoupajícím počtem klientů a datovým tokem můžeš zjistit, že si platit i členství v RIPE a mít dost adres levnější, než se snažit NATovat nějakou tisícovku přípojek a giga provozu, stejně tak tím, že každému vrazím jednu IPv4 veřejku (blok IPv6) se elegatně vyřeší otázka logování provozu=nic logovat nemusím (předpokládám, že v takové chvíli jsem už veřejná síť).
A i do toho RIPE nemusím lézt sám, znám dost sítí, kde se to řešilo tka, že s eněkolik menších ISP domluvilo a vystupují psolečně jako jendo AS a člen v RIPE a pak se o to podělí. Obvkyle pár ISPíků ze sousedních oresů, co předpoládají, že si moc nekonkurují v rámci okresu a jsou schopni si zřídit na to Asko a mezi sebou nějakou rozumnou konektivitu s kterou se pak někde napojí k upstreamu. Kde to jde, tam se to hodí a třeba máš takového iv Plané, pokud nejsi rovnou přes něj připojen.

Jinak jsem teď schválně volal kolegovi/sousedovi. Co vím, že právě dával žádost na příděl IPv6 od RIPE a tvářil se, že RIPE ruplo v kouli a small LIR teď ISPíkovi místo /32 bloku dává tak /35. K ekonomické stránce věci se zatím nedostali.