❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Protažení kabelu teplovodní trubkou

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
pajdys

Protažení kabelu teplovodní trubkou

Příspěvekod pajdys » 14 years ago

Zdravim, mozna uz jste nekdo resil podobny problem. Mam k dispozici stare, nepouzivane vedení teple vody mezi objekty, ktere potrebuji propojit optickym vlaknem. Prumer trubky je asi 25 cm.. Vi nekdo jak na to? Kazdy tip vitan ;-)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

silonem na protahnuti to nejde?
0 x
Jan Ptáček

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

silon by nejdřív musel dostat na druhou stranu, má možnost to buď nasát vysavačem nebo zafouknout kompresorem nebo prošťouchnout protahovacím perem, dost záleží na vzdálenosti, navíc průměr 25cm je dost velkej a je to potrubí po vodě, takže bude rezatý a zarostlý, žádná sranda, potřebovali jsme tu protlačit 65m kopoflexky 110mm, osvědčil se ten obyč bílej krk 32mm, ten jsme tam prostrčili jako prd. Musíš zkoušet, taky bude záležet kolik je tam kolen, jestli je to jen vodorovně nebo i svislý úseky, ....
Přeju hodně trpělivosti
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Kdyz sem resil zatazeni optiky do vodorovne DIN300 trubky po starem vodovodu, tak sem mi nejlepe osvedcila RC model auta s pri bastlenym kabelem pro napajeni, LED baterkou pro osvetleni a bezdratovou kamerkou pro obraz ... Bylo to asi 400metru, takze sem musel chvilku laborovat se silnejsi antenou pro prijem obrazu, takze na formulce byla vzadu malinka yaginka a ja to prijimal parabolou. Celkem slusna zabava, ale povedlo se a od te doby ma tento RC zatahovat na svedomi uz pres tri kilaky optiky :lol:

Zajimave bylo, ze ackoliv tim potrubim, kde se to zkouselo poprve, behala voda temer 30 let, tak bylo skoro jako nove :shock:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

Peyrak

my teď děláme průměr 80mm, vzdálenost 88m, 2 oblouky poloměr cca 0,7m, strkáme tam mikrotrubičku 12/8mm, do ní mám přidělanou hlavici z řadící páky Š100, takovou tu bakelitovou kuličku, mám asi 50m hotových, zbytek poobědě

je to trubka po topení mezi barákama, používaná cca 20 let, teď už asi 5 let nevyužitá, cca ze čtvrtiny je plná rzi
0 x

pajdys

Příspěvekod pajdys » 14 years ago

Tak jsem nazacatek vyrobil protahovak z RC tanku a wifi kamerky a zkusil protahnout kolem trubek kolektorem, ale bohuzel po par metrech jsem narazil na vyzdenou prepazku.. no nic, pockame na konec topny sezony a sup do trubky.. Jak silnou antenu mi doporucite na 1,2 m v podzemi, v trubce pod zelezobetonovou deskou? bude stacit ta yagina? Jinak moc dik za tipy.. zapomnel jsem rict ze delka potrubi je asi 250 metru takze protahovani tlacenim nepripada v uvahu.. ;-)
IMAG0278.jpg
IMAG0278.jpg (48.81 KiB) Zobrazeno 3993 x
0 x

Stanislav Hrncir

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 14 years ago

nejde to natáhnout přímo ? minulé úterý jsme táhli 150m štreku přímo do trubky..
Přílohy
opt2.JPG
opt2.JPG (51.16 KiB) Zobrazeno 3845 x
0 x

Podro

Příspěvekod Podro » 14 years ago

Cau, resim neco podobneho, mam k dispozici cca 1km starych topnych kanalu (sachta cca 120x80 v ni 2 topne trubky, u kazdeho panelaku koukaji a jsou uzriznute). Idealni co vice si prat ... Dostanu se do trubky mikrotrubickou 14/10 kde mam na konci mini kameru vcetne nocniho videni, vnitrkem mikrotrubicku napajim a sleduji na LCD. Bohuzel po cca 20m kde je nejake koleno neboT nejsem schopen dale protahnout, sachty chybi ..

Mam tedy 3 varianty jak to mohu spachat:

1/ nejak dokoumam jak protahovat trubkama, vyresit odbocovani atd, na problematickych usecich vykopu a pomuzu si vrchem

2/ pojedu rovnou sachtou, tam je mista dost ale nevim jak na to .... Napad je nornik - pes :)

3/ projedu rovnou sachtou za pomoci nejakeho robota atd ...

Ma nekdo konretni zkusenosti ?
0 x

Peyrak

já šel trubkama, měly od 67 do 100mm vnitřkem, tlačili jsme tam mikrotrubičku 12/8, na konci jsem v ní měl našroubovanou závitovou tyč M8 délky cca 5cm a na konci našroubovanou takovou tu bakelitovou kuličku z řadící páky ze Škody 100. Protlačili jsme takhle x km a jen jednou jsme museli to koleno fyzicky načnout a to bylo v přechodu z vodorovné trubky na svislou stoupačku, když jsem to rozflexoval, vysypaly se z toho asi dva kýble rzi, navíc ještě když jsem to řezal tak to v tý trubce začalo hořet, tak bacha na to.
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 14 years ago

http://www.woehler.cz/5129_Protahovaci- ... lka-300-m/

Mám toto. Je možný k tomu dokoupit "rolničky", jsou to takový velký kolečka, kterýma to má zajištěný pojezd vpředu. Je to brutálně pevný, dostane se to všude. Pokud to budete strkat do HPDE, chce to poradne lubrikovat a nejlepe ho jenom pustit a korigovat, nesoukat, pojede to samo.
0 x
Lukas Kristek

Peyrak

to bych chtěl vidět jak to bys to dostal skrz to koleno, když má rádius 1,5x průměr tý trubky, ono se to nezdá, ale je to sakra prudká zákruta
0 x

neznalek

Příspěvekod neznalek » 13 years ago

pokud o to nekdo stoji dokazu pomoct jak s protazenim do rour teplovodnich tak parovodnich , ale lepsi je se zamerit na betonove kanaly

pokud o to ma nekdo seriozni zajem tak do SZ
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 13 years ago

Nám se osvědčila mikrotrubička rozříznout na začátku v pul trubičky a ta půltrubička se nám ohnula přes koleno 90 stupnu.Bylo to koleno jen asi 3 metry od kraje nevím dale zda by to mělo taky tu průchodnost. Budu ted ještě protahovat další parovodní trubky plne rzi a vody jsem zvědav. Konkurence to řešila kolečkem na začátku HDP trubky které ten ohyb prostě projelo a pak to protlačili.
0 x