❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
baz

Re: ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

Příspěvekod baz » 14 years ago

Thomeless píše:jak krasna hlaska:
baz píše:cili se vracim zpet na proverenou ctyrkovou verzi.

Osobne nevim cim je 4ka proverena jestli nasranosti uzivatelu na mikrotik a neustalym reportem chyb u zakladnich veci ktere proste nefunguji?
Muj nazor na 4ku je ten ze se ji obloukem vyhnout, podle me je to jenom testovaci rada pro zmeny co pripravujou do 5ky. Vyzkousel jsem nekolik verzi 4ky a ani jedna nefungovala tak jako funguje 3.30.
Minimalne ISP admin se na 4kovou verzi dokaze prihlasit ale uz se nedokaze odhlasit takze po par dnech povozu je nalogovanej treba 1380krát

no ono je otazka ktera ctyrka je pouzitelna :)
za 4.3 si rucim, jsou tam bezne uptimy pres 100 dni nez to rebootnem a myslim ze se nase routery nenudi, kdyz na sobe maji 300 lidi na optice s minimalnim tarifem 25/25mbit.
to, ze se nedokaze ispadmin odhlasit bylo ve verzi 4.10 a 4.11, jine jsem netestoval. nicmene se mi nelibily, takze porad zustavam na starych a pro me opravdu funkcnich 4.3

nevi nekdo jak korektne nastavit ten auto_logout v adminu? nikdo to neresi, nevadi vam to, se se to po chvili odpoji a musite se znova prihlasovat?
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 14 years ago

baz píše:nevi nekdo jak korektne nastavit ten auto_logout v adminu? nikdo to neresi, nevadi vam to, se se to po chvili odpoji a musite se znova prihlasovat?

odeslan email na podporu s timto konretnim dotazem, je treba aby ho odeslali i dalsi, aby bylo videt ze je to problem pro vice lidi.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

michal.siman

michal.siman píše:odeslan email na podporu s timto konretnim dotazem, je treba aby ho odeslali i dalsi, aby bylo videt ze je to problem pro vice lidi.

tak uz mi psali ze sumperku ze chyba byla nalezena, opravena a oprava bude zahrnuta do pristiho update. takze dalsi vec poresena.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

knedlik
antispam: Ano

Příspěvekod knedlik » 14 years ago

michal.siman píše:
Thomeless píše:Minimalne ISP admin se na 4kovou verzi dokaze prihlasit ale uz se nedokaze odhlasit takze po par dnech povozu je nalogovanej treba 1380krát

myslim ze zrovna tohle vyresila jedna z poslednich aktualizaci ispa, jakou verzi pouzivas?

Špatně jsi pochopil poslední changelog. Toto mi odepsal p. Sýs na nahlášení této chyby :
    Dobry den,
    toto je chyba mikrotiku, ktera se obcas objevi. Je zajimave, ze na stejne verzi MK se stejnou konfiguraci jeden router je bez problemu a na druhem zustavaji spojeni viset. Zatim se mi nepodarilo zjistit zadnou souvislost.myslenka byla, ze by se tyto visici spojeni mazali, ale podle me na to v MK zadny prikaz neexistuje :-(

Ono holt ISPadmin není systém psaný na míru, který by vyhověl každému. Je částečně univerzální a i tak si myslím, že funguje dobře na to, že litevci co chvíli pošlou ven verzi s nějakou jinou chybou.
Jednou mi řekla jedna paní krásnou větu : Nehledejte tam chyby a začněte s tím pracovat (nejednalo se o ISPadmina)

Taky jsem se musel přizpůsobit chování ISPadmina a třeba zápis do NATu nevyužívám, zrovna tak jako spoustu dalších věcí...
0 x

baz

michal.siman píše:
michal.siman píše:odeslan email na podporu s timto konretnim dotazem, je treba aby ho odeslali i dalsi, aby bylo videt ze je to problem pro vice lidi.

tak uz mi psali ze sumperku ze chyba byla nalezena, opravena a oprava bude zahrnuta do pristiho update. takze dalsi vec poresena.

diky, to ja uz na support ani nepisu, vzhledem k predchozim osobnim zkusenostem.
kazdopadne doufam, ze to bude v changelogu i popsano, co to cislo znamena a v jakem tvaru ma byt. jestli je to treba presny cas pro automaticky logout v minutach. pak by stacilo nastavit fakt pet devitek a clovek by asi casto logout nezazil :)
0 x

baz

knedlik píše:Taky jsem se musel přizpůsobit chování ISPadmina a třeba zápis do NATu nevyužívám, zrovna tak jako spoustu dalších věcí...

a jak treba resis tipnuti neplaticu? kdyz se disabled users vkladaji adminem prave do natu?
daji se samozrejme tipnout i smazanim pravidla v rules a tipne je koncove dropovaci pravidlo na network, jasne - ale nezobrazi se jim pak stranka, proc jim net nejde a ktere weby bank maji povolene, aby ty mizerne kurvy mohly svuj dluh zaplatit :)
0 x

knedlik

Příspěvekod knedlik » 14 years ago

baz píše:a jak treba resis tipnuti neplaticu? kdyz se disabled users vkladaji adminem prave do natu?
daji se samozrejme tipnout i smazanim pravidla v rules a tipne je koncove dropovaci pravidlo na network, jasne - ale nezobrazi se jim pak stranka, proc jim net nejde a ktere weby bank maji povolene, aby ty mizerne kurvy mohly svuj dluh zaplatit :)

Tak na toto jsem zapomněl... samozřejmě že to zapisuje ISPadmin a normálně mi to funguje... A nebo obráceně, nevím že by to nefungovalo :-)
Dřív jsem to dělal tak, že jsem na centrálním routeru přesměroval celou IP neplatiče na stránku o nezaplacení. Byl mu tedy celkově znemožněn přístup na internet.
Následně jsem měl telefonáty s omluvou (prý zapoměli apod.) a že to druhý den zaplatí. Tak jsem je pustil a za 2 dny zkontroloval, jestli zaplatili.
Teď to děla ISPadmin za mě a s větším komfortem.
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 14 years ago

knedlik píše:
baz píše:a jak treba resis tipnuti neplaticu? kdyz se disabled users vkladaji adminem prave do natu?

Tak na toto jsem zapomněl... samozřejmě že to zapisuje ISPadmin a normálně mi to funguje... A nebo obráceně, nevím že by to nefungovalo :-)
Dřív jsem to dělal tak, že jsem na centrálním routeru přesměroval celou IP neplatiče na stránku o nezaplacení. Byl mu tedy celkově znemožněn přístup na internet.
Následně jsem měl telefonáty s omluvou (prý zapoměli apod.) a že to druhý den zaplatí. Tak jsem je pustil a za 2 dny zkontroloval, jestli zaplatili.
Teď to děla ISPadmin za mě a s větším komfortem.

A jde udělat nějak to, aby ISPAdmin zapisoval tydle forwardy pro neplatiče do NATu až na bráně ? Zapisuje to do nebližšího routeru od klienta, což mě nevyhovuje. Díky
0 x

michal.siman

Polk píše:A jde udělat nějak to, aby ISPAdmin zapisoval tydle forwardy pro neplatiče do NATu až na bráně ? Zapisuje to do nebližšího routeru od klienta, což mě nevyhovuje. Díky

podle me nejde. a to je dobre, alespon ti nemuzou smejdit po siti :-)
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 14 years ago

michal.siman píše:
Polk píše:A jde udělat nějak to, aby ISPAdmin zapisoval tydle forwardy pro neplatiče do NATu až na bráně ? Zapisuje to do nebližšího routeru od klienta, což mě nevyhovuje. Díky

podle me nejde. a to je dobre, alespon ti nemuzou smejdit po siti :-)

To jo, ale nějak nechci aby admin lezl do mikrotiků, protože nelze nastavit rozložení sítě, tak jak v reálu je. A ještě jsem neměl ani koule pustit ho do toho aby řídil provoz :-)
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 14 years ago

Nevíte v jaké souboru se musí zeditovat údaj o defaultní gateway?
Změnil jsem si v souboru rc.local sice úspěšně IP, masku a bránu, nicméně se mi pořád po rebootu serveru objevuje v route ještě navíc i původní def gw kterou ale musím ručně umazat přes putty. Ale po dalším rebootu tam mám znova dvě def. GW. Jedna je sice správně a ale ta druhá blbě :-(
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

V linuxuje to obecne v souboru /etc/network/interfaces
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 14 years ago

miract píše:V linuxuje to obecne v souboru /etc/network/interfaces

pomohlo díky.
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 14 years ago

v5rc11 chyba komunikacie:

!!!!!!!! SSH login error: Can't locate Math/Pari.pm in @INC (@INC contains: /etc/perl /usr/local/lib/perl/5.8.8 /usr/local/share/perl/5.8.8 /usr/lib/perl5 /usr/share/perl5 /usr/lib/perl/5.8 /usr/share/perl/5.8 /usr/local/lib/site_perl . /usr/local/script/ispadmin/)
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/local/share/perl/5.8.8/Net/SSH/Perl/Util/SSH2MP.pm line 6.
Compilation failed in require at /usr/local/share/perl/5.8.8/Net/SSH/Perl/Util.pm line 56.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/local/share/perl/5.8.8/Net/SSH/Perl/Kex/DH1.pm line 10.
Compilation failed in require at /usr/local/share/perl/5.8.8/Net/SSH/Perl/Kex.pm line 6.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/local/share/perl/5.8.8/Net/SSH/Perl/Kex.pm line 6.
Compilation failed in require at /usr/local/share/perl/5.8.8/Net/SSH/Perl/SSH2.pm line 6.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/local/share/perl/5.8.8/Net/SSH/Perl/SSH2.pm line 6.
Compilation failed in require at /usr/local/share/perl/5.8.8/Net/SSH/Perl.pm line 54.

chyba perl modul pari, ktory sa mi nepodarilo najst.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LaCosta » 14 years ago

cpan -> install Math::Pari

Pripadne skusit ci exituje ako balik v danom distre ...
0 x