❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy
Re: ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy
Psal jsem jim to 2x. Ale je to jak s tím hrachem házeným na zeď... Z asi sedmi věcí, který jsem hlásil, opravili jen jednu a to jen proto, že nešly automaticky generovat a odesílat PDF soubory tudíž ani faktury..
0 x
Zdravim, ma tady nekdo problem s tim, ze veskery pravidla v mangle se kazdou noc propisi 2x? vzdy se to opravi aktualizaci routeru, ale delat to kazdy den me uz nebavi. Psal jsem jim 3x, volal a bez reakce. Zkousel jsem ruzny verze a beze zmeny.
0 x
dertoas píše:Zdravim, ma tady nekdo problem s tim, ze veskery pravidla v mangle se kazdou noc propisi 2x? vzdy se to opravi aktualizaci routeru, ale delat to kazdy den me uz nebavi. Psal jsem jim 3x, volal a bez reakce. Zkousel jsem ruzny verze a beze zmeny.
podobna skusenost... len rozdiel je v tom, ze mi to nerobi kazdy den, ale asi 1-2 krat do tyzdna. ale aj to nasere... uplne to polozi router, kedze kazdy mi shapuje cca 800 ludi, co je uz pre dany stroj skoro maximum.
0 x
dertoas píše:Zdravim, ma tady nekdo problem s tim, ze veskery pravidla v mangle se kazdou noc propisi 2x? vzdy se to opravi aktualizaci routeru, ale delat to kazdy den me uz nebavi. Psal jsem jim 3x, volal a bez reakce. Zkousel jsem ruzny verze a beze zmeny.
Tak musím říct, že mě se nic podobnýho naštěstí neděje.... dvojté propisování pravidel byl problém v době pouze "ssh" prístupu (ale tomu je již min. 2 roky). Od zavedení API jsem to ještě nezaznamenal.
Musím tedy ještě podotknout, že mám decentralizovaný shaping a na routerech, kde zapisuje ISPadmin je max. do 60uživatelů.
0 x
knedlik tak to mas stastie ,ze shapujes ako shapujes ,lebo u nas je to podobne ako u mato1
0 x
-
tomas_m píše:knedlik tak to mas stastie ,ze shapujes ako shapujes ,lebo u nas je to podobne ako u mato1
a ja mam nastesti stejne stesti jako knedlik, centralni shaper, 600 uzivatelu a vse je naprosto ok. aktualne na 5.0RC10 pres API
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

michal.siman píše:baz píše:uz nekomu funguje ovladani mk verze 5.0rc neco ispadminem? mne furt ne, pri update to hodi stranku plnou chyb. admin v 3.52, mk zkousen rc7.
SHAPER - x86 - 5.0RC10 - komunikace bez problemu
tak jsem to ted zkusil, s verzi rc10 na x86 a komunikace pres API. trvam na tom, ze to nejde.
sice uz se zlepsila komunikace, nehlasi to chyby, ale nezapisuje vsechna pravidla.
zapise dobre QT, zapise fw mangle, ale VUBEC nezapisuje do fw NAT, kde by mel dat trusted servery a disabled usery. tam proste neudela naprosto nic, je to prazdne. chybi tam 77 pravidel.
zapise firewall rules, ale pouze 600 pravidel. verze 4.3 jich zapisuje 624 - nehledal jsem kterych 24 vynechal.
pri opakovanem pokusu o aktualizaci uz vypise jen:
3.3.2011 03:39:16 system Updating router 47, IP xxx, xxx
3.3.2011 03:39:16 xxx INFO --- Setting router xxx, IP xxx, ID 47
3.3.2011 03:39:16 xxx INFO --- Checking network interfaces
3.3.2011 03:39:16 xxx INFO --- Downloading actual router configuration
3.3.2011 03:39:16 xxx Using Mikrotik API interface
cili zadna chybova hlaska, ale take zadne doplneni chybejicich pravidel.
system je x86 na supermicru s quad xeonem a 2GB ram.
ispadmin je verze 3.52
cili se vracim zpet na proverenou ctyrkovou verzi.
EDIT: po downgradu na 4.3 a opetne aktualizaci doplneny fw rules do poctu 624 a doplneny nat +77 pravidel, cili na puvodni spravny stav pred upgradem.
0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
jak krasna hlaska:
Osobne nevim cim je 4ka proverena jestli nasranosti uzivatelu na mikrotik a neustalym reportem chyb u zakladnich veci ktere proste nefunguji?
Muj nazor na 4ku je ten ze se ji obloukem vyhnout, podle me je to jenom testovaci rada pro zmeny co pripravujou do 5ky. Vyzkousel jsem nekolik verzi 4ky a ani jedna nefungovala tak jako funguje 3.30.
Minimalne ISP admin se na 4kovou verzi dokaze prihlasit ale uz se nedokaze odhlasit takze po par dnech povozu je nalogovanej treba 1380krát
baz píše:cili se vracim zpet na proverenou ctyrkovou verzi.
Osobne nevim cim je 4ka proverena jestli nasranosti uzivatelu na mikrotik a neustalym reportem chyb u zakladnich veci ktere proste nefunguji?
Muj nazor na 4ku je ten ze se ji obloukem vyhnout, podle me je to jenom testovaci rada pro zmeny co pripravujou do 5ky. Vyzkousel jsem nekolik verzi 4ky a ani jedna nefungovala tak jako funguje 3.30.
Minimalne ISP admin se na 4kovou verzi dokaze prihlasit ale uz se nedokaze odhlasit takze po par dnech povozu je nalogovanej treba 1380krát
0 x
Bývalý ISP...
-
Thomeless píše:Minimalne ISP admin se na 4kovou verzi dokaze prihlasit ale uz se nedokaze odhlasit takze po par dnech povozu je nalogovanej treba 1380krát
myslim ze zrovna tohle vyresila jedna z poslednich aktualizaci ispa, jakou verzi pouzivas?
0 x

-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
-
Thomeless píše:to michal: 3.52
mno tak pak je to zvlastni, ale je to tak. proste nekomu neco nefunguje a jinymu zas funguje. ja mam to stesti ze zrovna tohle mi jede, zase mi zlobi jiny veci. zrejme to nebu zalezet jen na verzi admina a na verzi RoS, ale budou tam mit vahu jeste jine veci.
0 x

michal to mas pravdu ze zalezi aj na inych okolnostiach a hned ti nejake napisem verzia ROS 5RC10:
pokial ispadmin zapisuje malo pravidiel cca do 50 fw,nat,mangle,qt tak prebieha vsetko ako ma
pokial zapisuje pravidla na shaper kde sa shapuje 800 klientov v qt a je tam aj fw kedze tam maju branu tak to krepne niekde v strede a viacej ani prd nepomaha ani reboot shapra a zahadne tomu pomoze iba zmenit ssh port ,ale po opakovanom zapise to iste.
Dalej mne vobec nevie ispadmin vycitavat traffic na ethernetoch kde je ROS v 5 ked sa traffic dostane na viacej ako 100mbit na eth co si myslim ze by mohli v sumperku uz doladit taku zakladnu vec ktoru vie hocijaky shit sw.
Takze ispadmin funguje dobre len takym co shapuju decentralizovane cize 20-30 userov na router a ostatny maju smolu .
Dalsia vec zapis vlastnych pravidiel fw na routre vyzera ze si riesi ispadmin ako sa mu zachce. 180 RB jednotna verzia na nich a na niektory sa mu sem tam podari zapisat a na dalsi identicky router zase nie a takto si tu zijeme z uzasnym ispadminom ktory tak prechvalujes . Myslim ze sysovci trosku zabudaju na funkcnost systemu na ukor novych ficurok ,ktore nie vzdy su dolezite v takomto systeme.
pokial ispadmin zapisuje malo pravidiel cca do 50 fw,nat,mangle,qt tak prebieha vsetko ako ma
pokial zapisuje pravidla na shaper kde sa shapuje 800 klientov v qt a je tam aj fw kedze tam maju branu tak to krepne niekde v strede a viacej ani prd nepomaha ani reboot shapra a zahadne tomu pomoze iba zmenit ssh port ,ale po opakovanom zapise to iste.
Dalej mne vobec nevie ispadmin vycitavat traffic na ethernetoch kde je ROS v 5 ked sa traffic dostane na viacej ako 100mbit na eth co si myslim ze by mohli v sumperku uz doladit taku zakladnu vec ktoru vie hocijaky shit sw.
Takze ispadmin funguje dobre len takym co shapuju decentralizovane cize 20-30 userov na router a ostatny maju smolu .
Dalsia vec zapis vlastnych pravidiel fw na routre vyzera ze si riesi ispadmin ako sa mu zachce. 180 RB jednotna verzia na nich a na niektory sa mu sem tam podari zapisat a na dalsi identicky router zase nie a takto si tu zijeme z uzasnym ispadminom ktory tak prechvalujes . Myslim ze sysovci trosku zabudaju na funkcnost systemu na ukor novych ficurok ,ktore nie vzdy su dolezite v takomto systeme.
0 x
-
tomas_m píše:... a takto si tu zijeme z uzasnym ispadminom ktory tak prechvalujes ...
prechvaluju? ale vubec ne, ten software ma spoustu chyb, mel a jeste mit bude. nicmene i pres to vsechno je to pro nasi sit obrovksy prinos - zaplat panbuh, poskytovani internetu neni jen o shapingu a firewallu, je to take o planovani, monitorovani, fakturaci, placeni, evidenci atd. atd.
btw: klidne byc se podival na jiny software, nejakou konkurenci, ale ona neni - ne opravdu neni - mozna je program kterej dela tohle, pak zas dalsi kterej dela tamto, ale ukaz mi software kterej toho umi tolik co admin. neukazes. bohuzel

0 x

No a presne preto ze to chce robit vsetko su tam stale casto moc velke chyby ,ktore ovplyvnuju chod siete .To mas pravdu ze sw s takymito moznostami ako je ispadmin asi budes tazko hladat ,ale uznaj ze sw ktory aktivne zasahuje do chodu siete by taketo veci nemal robit !
0 x
-
tomas_m píše:No a presne preto ze to chce robit vsetko su tam stale casto moc velke chyby ,ktore ovplyvnuju chod siete .To mas pravdu ze sw s takymito moznostami ako je ispadmin asi budes tazko hladat ,ale uznaj ze sw ktory aktivne zasahuje do chodu siete by taketo veci nemal robit !
ale ano, uznavam, nejsem z toho nadsenej ze to neni dokonale. jenze nic jineho neni. stale verim tomu, ze se to bude zlepsovat a zlepsovat ... a jak jsem psal, mi s tim proste nemame takove problemy jako se tady popisuji. mozna jsme zatim moc malinky nez aby se to projevilo. treba to teprve prijde.
ty uznej ze dohadovanim tady ispadmina nepreprogramujeme a ani nikoho nedonutime to udelat. takze je zbytecne se tady dohadovat o tom co by to mohlo umet a co by se dalo predelat. toho podle me dosahneme jen tak ze budeme bombardovat sumperk smysluplnyma pozadavkama a nalezenyma chybama.
0 x