Ahoj, mám jeden sektor, kterej je tam trochu našlapaný klienty cca 35 , jede na MK v klasickém Ačku. Bohužel klienti jsou mix MK + UBNT. (vdálenosti od 1 až po 9 km)
Má někdo otestovanou nějakou rozumnou konfiguraci o kterou je schopen se podělit?
Jakmile počet klientů přeshál 30 , začíná jit kvalita linek do kopru. I při nízkém trafiku se zvedají odezvy. Rušení je vysoké, ale co jsem zkoušel změna kanálů netvořila zádnou změnu.
Jen pro rejpali, bohužel nemůžu na danné místo přidat další anténu a musím si vystačít s tímto jedním sektorem.
Data rate mám ořízlý na 24 Mbits (né fix můžou jít i dolu) . HW Retries 15 frame limit 10 .. a ted otázka jestli má smysl s těmito hodnotamy hýbat, když nejsou všichni klienti MK. Poměr klientů je cca 25 MK a cca 10 UBNT.
Díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
5 Ghz - sektor - 35 klientů
to je brutální kombinace. Vyměň UBNT za MK a pust tam NV2. Nic jinýho s rozsahem klientů 1-9km neuděláš.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Ok díky, taky si řikám, že to sjednotím a bude klid. Ale spíš seženu nějakej novej flek a začnu nějaký přetáčet. Jen mě napadlo, jeslti někdo nemá odladěný nastavení s s HW Retries a frame lifetime.
0 x
Není to možná ideální řešení, ale pokud máš možnost jen jedné sektorky, jakožto jedné antény fyzicky, tak tam dej dvojitou sektorku , dva kanály a rozděl klienty mezi ty dvě antény.. Jinak pak přechod na MK u klientů (to teď taky budu dělat) a zapnout NV2. Kvalitu dvojitých sektorek neumím posoudit, nikde je nemám..
0 x
hapi píše:to je brutální kombinace. Vyměň UBNT za MK a pust tam NV2. Nic jinýho s rozsahem klientů 1-9km neuděláš.
to není brutální ale nemožná kombinace, ještě napiš, že to připojuješ na 9km nanostationem na integrovanou anténu a půjdu se opít
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Řešil bych to odskokem na nějaké(ne příliš vzdálené) místo kam vidí aspoň 8-15lidí. Na toto místo bych zvážil nasazení AirMaxu ať už 1-2x NS M5 coby sektory nebo 90-120sektor + raketa M5.
0 x
David2006 píše:Řešil bych to odskokem na nějaké(ne příliš vzdálené) místo kam vidí aspoň 8-15lidí. Na toto místo bych zvážil nasazení AirMaxu ať už 1-2x NS M5 coby sektory nebo 90-120sektor + raketa M5.
no to je perfektni reseni, to teda gratuluju....
hapi píše:to je brutální kombinace. Vyměň UBNT za MK a pust tam NV2. Nic jinýho s rozsahem klientů 1-9km neuděláš.
presne tak - s Nv2 (a samozrejme kvalitnim sektorem a kabelazi) neni problem udelat 20-25Mbit na sektor (podotykam ze v limitu a s 20Mhz kanalem) s latencema (pri plnem zatizeni) 7ms.
Imho to ze nekdo ma klienty UBNT, nebo nejaky mix - to uz je jeho boj....
0 x
Jan Ptáček
tak tak, jen by me zajimalo jestli je sance nv2 provozovat na rb 133/c pokud to bude narocne jako NS tak asi tezko coz ? Otazka c2 jak nv2 chodi napr na rb 600 s tim ze je ten rezim zapnuty na vice radiich, NS na rb600 pokud bezi na vice radiich tak to bezi divne horsi celkove odezvy atd.
0 x
Maxik píše:tak tak, jen by me zajimalo jestli je sance nv2 provozovat na rb 133/c pokud to bude narocne jako NS tak asi tezko coz ? Otazka c2 jak nv2 chodi napr na rb 600 s tim ze je ten rezim zapnuty na vice radiich, NS na rb600 pokud bezi na vice radiich tak to bezi divne horsi celkove odezvy atd.
ackoliv sem to netestoval, tak si myslim ze to bude realne... nv2ka je o neco mene narocnejsi nez nstreme, nicmene lituju ten cpu na te 133c

0 x
Jan Ptáček
noo 133 doma nejakou mam muzu testnout ale 133c sice jde asi o 2 ks ale nechce se mi kvuli tomu behat k lidem menit zarizeni kdyz jim to bohate staci.
0 x
ja myslim ze to bude OK - na 133sem testoval nstreme - bylo to stabilni, cpu na 100%, ale jelo to, nepadalo....samozrejme vyznam 0 ...
0 x
Jan Ptáček
tak jiste ze vyznam na takovem stroji neni zadny ale jde o to aby slo prepnout ap to tohoto rezimu a nemusel jsem ty slabe menit aby jely a nedelalo to nejake problemy
0 x
Mě se zdá, že se tady všichni bavíme o prostředí teoretickém. Dělat klienta na 9km je prostě nemyslitelné asi tak jako dělat 5GHz spoj na 35km
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:Mě se zdá, že se tady všichni bavíme o prostředí teoretickém. Dělat klienta na 9km je prostě nemyslitelné asi tak jako dělat 5GHz spoj na 35km
Tak tdma ma prave eliminovat vliv vzdalenosti klientu od AP, nicmene mas pravdu v tom ze je to hrozne daleko to jo... dodrzet normu na takovou vzdalenost (a mit kvalitni signal) je asi utopie...
0 x
Jan Ptáček