❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Komunikace mezi routry

Návody a problémy s konfigurací.
joziff

Komunikace mezi routry

Příspěvekod joziff » 14 years ago

Zdravím,
píšu sem, jelikož je tu hodně lidí co umí používat tato zařízení a proto se chci zeptat na jednu otázku. Jedná se o to, že vlastním RB433 několik kusů.
Pro svou bakalářskou práci potřebuji provést vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými zařízeními a předávání informací. Mělo by to být nejlépe na linkové vrstvě, jelikož FTP není zrovna košér a ve škole padlo něco ohledně ICMPv6 a změny jeho zprávy na přenášené informace. Jedná se o to, že druhý přístroj by toto měl zachytit a podle toho, co obsahuje naše zpráva by se měl zařídit např. změna nastavení, či jiné možné změny. Může mi někdo poradit co a jak a jaké jsou popř. jiné možnosti?

Děkuji.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

něco jako že jeden router pošle něco druhýmu routeru a ten podle toho něco udělá?

hmm, to by jsi měl asi dělat na něčem jinym než na mikrotiku.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

joziff

No právě já mám tato zařízení řešit. Uvažoval jsem i o OpenWRT jako metarouter kde by to mohlo jít, ale myslím že existuje cesta, která toto umožňuje. Přece jenom aby RouterOS neumožňoval komunikaci mezi dalším RouterOS se mi zdá poněkud k ničemu. Hlavní vidinou je to aby si ty zařízení mohli posílat zprávy a na tyto zprávy reagovat. Možná pokud by šlo použít i API.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

zprávy o čem? co v těch zprávách je?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 14 years ago

Nastav si OSPF a oni si mezi sebou budou neco posilat a nastavovat se podle toho :mrgreen: :mrgreen:
To je docela dulezite vedet co chces posilat a co to ma udelat
0 x

joziff

tak co se týče těch zpráv jedná se o adresu mac a počet přenesených dat za jednotku času, sílu signálu a to vše bezdrátově. Jde tu o to, že mám skript, který ukládá do souborů přenesená data za jednotku času pro každého klienta zvlášť. Toto má být potom použito pro handover, kdy pokud je zjištěno, že další zařízení má lepší signál než stávající pro daného klienta dojde k přemostění a díky znalosti jeho trafficu taky k rezervování dostatečné šířky pásma. Proto potřebuji nějakým způsobem přesouvat informace z jednoho zařízení na druhé aby toto bylo možné aplikovat.

přidávám ještě originál zadání:

Kód: Vybrat vše

1. Seznámit se s IPv6 (ICMPv6, možnost použití vlastních zpráv), konfigurací IPv6 na MikroTiku a daném dostupném RouterOS, podporované možnosti použití na AP (které všechny funkce podporuje, co lze a co ne). Pokud by nešlo se vydat směrem ICMPv6, pak hledat alternativní možnosti distribuce informací.
   2. Možnosti propagace informací na další přístupové body (cílem je bezdrátově) – v závislosti na zjištění v prvním kroku, buď zkoumat využití ICMPv6, anebo pak zkoumat další možnosti a najít nejvhodnější řešení (např. na aplikační či jiné vrstvě)
   3. Úprava výsledků získávání dat v současném SP, tak aby bylo možno je využít pro propagaci na další přístupové body, základní pokusy o přeposlání informací.
   4. Implementace a zprovoznění přeposílání informací mezi více AP (možnost pujčit až 4 AP), pokud bude k dispozici, pak ve více přístupových bodech
   5. Pospojování jednotlivých výsledků, do funkčního celku, ověřit funkčnost řešení, vyhodnocení výsledků, podrobně zdokumentovat.
0 x