Ahoj,
mam RB750G, port 1 nastavený jako WAN a pak LAN stranu.
Z WAN do LAN je nastavený masquerade, všechny IP nastaveny staticky.
Všechno funguje hned na první nastavení a bez problémů se inhned z LANu připojím do internetu.
Ale po cca 2-10 minutách mi přestane RB propoštět komunikaci skrz, ale na ping z WAN i LAN odpovídá a jde se do něho přihlásit. Zabere jen reboot nebo restartování NIC v PC.
Veškeré nepotřebné služby jako remote syslog, watchdog apod. jsou vypnuty.
Jediné, co je v RB nastavený je IP WAN, IP LAN, routy a masquerade.
Nepopírám, že by to mohlo být NIC v PC, ale u ničeho jiného mi to nedělá.
S mikrotikem se teprve učím, takže je možný, že mi uniká nějaká blbost.
Napadá někoho, kde by mohl být problém?
Díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB750G L4 vypíná NAT pravidla
Příčinu netuším. Jen tu někdo zmínil zkušenost, že ETH1 na RB750 občas zlobí. Tak to zkus přehodit na jiný porty. Já osobně mám v síti momentálně dva kousky RB750G a na žádném nemám problema i při použití ETH1. Možná proto, že nemám nikde zapnutou maškarádu (mám to jako páteřní routery na uzlech).
Takže to prostě utne veškerej provoz do netu? I např ping na IP, třeba Seznamu? Nebo přestanou jet jenom stránky a věci závislý na DNS?
Takže to prostě utne veškerej provoz do netu? I např ping na IP, třeba Seznamu? Nebo přestanou jet jenom stránky a věci závislý na DNS?
0 x
jj, přesně tak.
Odpojí všechno.Ale příjde mi to jako kdyby si vymazal ten jeden řádek s maškarádou protože, když se do něj přihlásim a pingám přímoz něj, tak mi odpovídá všechno možný, jak v LAN, WAN, tak i v internetu. A na RB se taky dopingám ze všech stran(tam, kde to má jít).
nějak mi to hlava nebere. V logách nic není.
Jedíný, čeho jsem si všim, že mi ukazuje nějaý poblázněný napětí u napájení .. tuším, že 1400V nebo něco takového.
Odpojí všechno.Ale příjde mi to jako kdyby si vymazal ten jeden řádek s maškarádou protože, když se do něj přihlásim a pingám přímoz něj, tak mi odpovídá všechno možný, jak v LAN, WAN, tak i v internetu. A na RB se taky dopingám ze všech stran(tam, kde to má jít).
nějak mi to hlava nebere. V logách nic není.
Jedíný, čeho jsem si všim, že mi ukazuje nějaý poblázněný napětí u napájení .. tuším, že 1400V nebo něco takového.
0 x

0 x
do prdele... toto iste som mal teraz ja s jednou 750g... zabil som s tym polovicu dna na streche, vymenil hadam polovicu HW na streche, prisiel som o tretinu vlasov na hlave (zvysok osedivel) a aj tak som to nerozbehal.
vsetko krasne slo, az kym som do niektoreho z portov nepripojil dalsie rb. ak som pripojil, tak do dvoch minut to skapalo - ale pingy sli, dostat som sa tam vedel, ale internetova komunikacia nic. ked som vytiahol dalsie rb z portu, tak to nabehlo behom chvilky.
skusane rozne zdroje, rozne kombinacie nastavnia, rozne porty, aj reset do defaultu, rozne FW, rozne kable - proste nic.
proste totalna kravina, ktora sa vymyka uplne vsetkej logike. doteraz som kupoval uz len 750g ale mam pocit, ze aj toto hovno prestanem kupovat a skoncim na alixoch+switch.
mam pocit, ze vsetko od mikrotika ide cim dalej tym viac do prdele...
vsetko krasne slo, az kym som do niektoreho z portov nepripojil dalsie rb. ak som pripojil, tak do dvoch minut to skapalo - ale pingy sli, dostat som sa tam vedel, ale internetova komunikacia nic. ked som vytiahol dalsie rb z portu, tak to nabehlo behom chvilky.
skusane rozne zdroje, rozne kombinacie nastavnia, rozne porty, aj reset do defaultu, rozne FW, rozne kable - proste nic.
proste totalna kravina, ktora sa vymyka uplne vsetkej logike. doteraz som kupoval uz len 750g ale mam pocit, ze aj toto hovno prestanem kupovat a skoncim na alixoch+switch.
mam pocit, ze vsetko od mikrotika ide cim dalej tym viac do prdele...
0 x
Obávám se, že jsem buď uplný hňup nebo je můj RB750G vhodný jenom jako těžítko.
Nastavil jsem všechny možný varianty, různý interface, IP staticky i dhcp, zapnut watchdog, prohledávat logy.
Ale problém je pořád stejný, po pár minutách zdechnou pravidla.
Původně jsme měli v plánu masivní nasazení mikrotiku při předělávání sítě, ale když to vidím.... Asi se poohlédu po jiném řešení. Např WRT.
Jaký na to máte názor? Máte s Mikrotikem problémy?
Nastavil jsem všechny možný varianty, různý interface, IP staticky i dhcp, zapnut watchdog, prohledávat logy.
Ale problém je pořád stejný, po pár minutách zdechnou pravidla.
Původně jsme měli v plánu masivní nasazení mikrotiku při předělávání sítě, ale když to vidím.... Asi se poohlédu po jiném řešení. Např WRT.
Jaký na to máte názor? Máte s Mikrotikem problémy?
0 x
nikde tu nepadla otázka na verzi mikrotika. Jaká je?
mato1: máš se vykašlat na vosekaný RB750x a brát sice sražší ale funkční RB450x. Ta cena někde musí bejt vidět. Jestli něco vošulili při návrhu plošňáku nebo co. Každopádně jestli dostaneš za polovniční cenu RB750x i s krabičkou, tak je to minimálně podezřelí.
mato1: máš se vykašlat na vosekaný RB750x a brát sice sražší ale funkční RB450x. Ta cena někde musí bejt vidět. Jestli něco vošulili při návrhu plošňáku nebo co. Každopádně jestli dostaneš za polovniční cenu RB750x i s krabičkou, tak je to minimálně podezřelí.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
tak ještě upgrade biosu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Panove, ja jen nechapu, proc kupujete RB750(G). Tohle je routerboard domu pod stul ke stolnimu PC, stejne jako 5 portovy edimax. Kolik z vas by si dalo 5 port edimax na paterni linku(bod)? Asi jen ti, co nehledi na kvalitu. Ja mam body zalohovane pres aku a pres RB450G se da krasne merit napeti, coz u RB750 nejde, neb ukazuje naproste blbosti.
0 x
miract píše:Panove, ja jen nechapu, proc kupujete RB750(G). Tohle je routerboard domu pod stul ke stolnimu PC, stejne jako 5 portovy edimax. Kolik z vas by si dalo 5 port edimax na paterni linku(bod)? Asi jen ti, co nehledi na kvalitu. Ja mam body zalohovane pres aku a pres RB450G se da krasne merit napeti, coz u RB750 nejde, neb ukazuje naproste blbosti.
No, my jsme pořídili RB750G jako první zařízení na testování a učení se. Ale předpokládali jsme, že je to sice slabší model, ale plně funkční. Opravdu bych nečekal, že zrovna od mikrotiku si koupim takový šmejd.
0 x
hapi píše:nikde tu nepadla otázka na verzi mikrotika. Jaká je?
Nevim co mate proti RB750G, ma to L4 a gigovy porty. Narozdil od RB450, ktera ma L5 a 100Mb porty. Cena je "stejna". Krabicka je fine, ale ocenil bych i verzi bez boxu stejne tak bych ocenil RB450 s L4.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Asi už se dostáváme mimo téma.
mohl by mi někdo posím poslat jednoduchý konfigurační script abych si ověřit, že nejsem uplný tupec a bude mi to dělat pořád to samý?
WAN :
IP:10.2.2.52
maska:255.255.255.0
brána:10.2.2.254
DNS:10.2.1.1
maškaráda
LAN:
IP:192.168.1.1
DHCP server ...1.100-...1.200
mimochodem, kde seženu jinej bios? Všude nacházim pouze systémový balíčky, ale nikde bios. A jak ho nejlíp flashnu? stejně jako systém?
Díky
mohl by mi někdo posím poslat jednoduchý konfigurační script abych si ověřit, že nejsem uplný tupec a bude mi to dělat pořád to samý?
WAN :
IP:10.2.2.52
maska:255.255.255.0
brána:10.2.2.254
DNS:10.2.1.1
maškaráda
LAN:
IP:192.168.1.1
DHCP server ...1.100-...1.200
mimochodem, kde seženu jinej bios? Všude nacházim pouze systémový balíčky, ale nikde bios. A jak ho nejlíp flashnu? stejně jako systém?
Díky
0 x
query píše:mimochodem, kde seženu jinej bios? Všude nacházim pouze systémový balíčky, ale nikde bios. A jak ho nejlíp flashnu? stejně jako systém?
Kód: Vybrat vše
/system routerboard print
/system routerboard upgrade
/system reboot
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Upgrade biosu nezabral.
Ale nahrál jsem 5.0rc9 a zatím mi to funguje.
Takže mám 5.0rc9 s biosem 2.29 a původní problém s výpadky po 2 minutách se už asi půl hodiny neprojevil.
Nechci skákat dokud neřeknu hop, ale asi je problém ostraněn. Nebo se jen změnil interval
Kód: Vybrat vše
[admin@MikroTik] /system routerboard> print
routerboard: yes
model: "750G"
serial-number: "268D01718D78"
current-firmware: "2.27"
upgrade-firmware: "2.29"
Ale nahrál jsem 5.0rc9 a zatím mi to funguje.
Takže mám 5.0rc9 s biosem 2.29 a původní problém s výpadky po 2 minutách se už asi půl hodiny neprojevil.
Nechci skákat dokud neřeknu hop, ale asi je problém ostraněn. Nebo se jen změnil interval

0 x