❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Automatické přiřazení ipv6 adresy mikrotiku
Automatické přiřazení ipv6 adresy mikrotiku
Mám na bráně rozjeté ipv6 a zřejmě přes zapnuté Advertise dostávám na pc ipv6 adresu. Běží mě tu také rb433 se zapnutým dhcp klientem, ale ten nic z ipv6 nedostane. Je to vůbec podporováno takto?
0 x
pokud vim tak DHCPv6 mikrotik nemá. To co máš zapnutý bude jenom DHCP_v4. Zase se v mikrotiku flákaji.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
No jako server jsem věděl že tam není podpora, ale čekal jsem aspoň automatickou konfiguraci, že si ji vezme.
0 x
Advertise bude i v budoucnu nutný nástroj. PCdla si budou na tomto základě (v podstatě je to ICMP komunikace) dohledávat zařízení a zjišťovat které z nich je bránou do internetu. Ze zkušenosti vím že přes advertise i když to má mikrotik nastavené si windows nepřevezme DNS servery. Windows si v tomto případě sám nastaví servery DNS na FEC0:0:0:FFFF::1 - 3. Což jsou vnitřní IP, které byly navrženy v některých prvních fázích vývoje IPv6. Dnes se s těmito rozsahy moc nepočítá. Ale pokud na MK nastavíte pro porty vnitřní sítě tyto IP a rozjedete DNS server bude Vám Windows fungovat i IPv6 only.
DHCPv6 mikrotik ještě neimplementoval a ani se nedivím že ani nikdo jiný krom linuxu není k mání. Neboť jeho konečná podoba v tuto chvíli není vůbec známa. A uvažuje se že jenom bude doplňovat chybějící informace které neposkytuje advertise.
Time server, Wins server, DNS server. Jestli má přidělovat i IP adresy ještě není v této fázi rozhodnuto.
Pokud si Windows nepřevezme informaci, může být tato funkce ve windows blokována firewallem nebo vypnutá ve windows.
Windows XP - Windows 7 mi bez problému šlape.
DHCPv6 mikrotik ještě neimplementoval a ani se nedivím že ani nikdo jiný krom linuxu není k mání. Neboť jeho konečná podoba v tuto chvíli není vůbec známa. A uvažuje se že jenom bude doplňovat chybějící informace které neposkytuje advertise.
Time server, Wins server, DNS server. Jestli má přidělovat i IP adresy ještě není v této fázi rozhodnuto.
Pokud si Windows nepřevezme informaci, může být tato funkce ve windows blokována firewallem nebo vypnutá ve windows.
Windows XP - Windows 7 mi bez problému šlape.
0 x
hmm, tohle je pravda. Tak dlouho se vyvíjí IPv6 a neni tam nic dotaženýho správně. Člověk se až diví že do Advertise nedaly takovou zřejmou věc jako je ip DNSka. Na druhou stranu chápu že to tam nedali protože to neni pro PC důležitá věc. To je důležitý až pro usera. Nicméně DHCPv6 který má přidělovat DNSko furt neni a to mi prostě nejde na rozum, že za tu dobu to prostě nevymyslely/neodsouhlasili atd..
ano, DHCPv6 bude doplňovat informace který Advertise nedodá. Připadá mi to jako u blbečků na dvorečku. Mikrotik hlásí že na přidělování DNSek pracuje a má to v todo listu kterej teď nemůžu najít.
ano, DHCPv6 bude doplňovat informace který Advertise nedodá. Připadá mi to jako u blbečků na dvorečku. Mikrotik hlásí že na přidělování DNSek pracuje a má to v todo listu kterej teď nemůžu najít.
0 x
proč advertise neni v mikrotiku povolený pro menší síť než /64? přece nebudu dávat každýmu userovy /64 rozsah, to je strašný plejtvání.
0 x
To není plejtvání, to je prostě vlastnost toho protokolu. Když mu dáš míň, tak přestane fungovat. Je tak napsanej, že /64 každýmu. i ve woknech když zadáváš ručně adresu, tak ti nabídne rovnou 64 prefix.
0 x
no to je divný ne? já se o tomhle nikde nedočet a říkej si co chceš, plejtvání to je. Jo a nižší prefixy fungujou normálně pokud IP adresy nastavim ručně. /120 bez problemu. Nevěřim že to je vlastnost. Jo ve woknech ti to taky předvyplní ale dá se to změnit jako u IPv4 na cokoliv reálnýho. Nevim k čemu je subnet o velikosti 18 445 618 199 572 250 625 IP adres zákazníkovy. To je trochu přitažený za vlasy ne?
IPv6 je tak trochu "cinknutá", prej prefix, já myslel že prefix je před a ne za, v tom případě by to měl bejt postfix ne?
IPv6 je tak trochu "cinknutá", prej prefix, já myslel že prefix je před a ne za, v tom případě by to měl bejt postfix ne?

0 x
hapi píše:no to je divný ne? já se o tomhle nikde nedočet a říkej si co chceš, plejtvání to je. Jo a nižší prefixy fungujou normálně pokud IP adresy nastavim ručně. /120 bez problemu. Nevěřim že to je vlastnost. Jo ve woknech ti to taky předvyplní ale dá se to změnit jako u IPv4 na cokoliv reálnýho. Nevim k čemu je subnet o velikosti 18 445 618 199 572 250 625 IP adres zákazníkovy. To je trochu přitažený za vlasy ne?
Neni to spis sufix

0 x
jo, nebo surfix
0 x
Maska 64 pro koncového uživatele je zahrnuto v implementaci IPv6 jako takové. Pokud budeš přiřazovat menší masku koncovému klientovi budeš vlastně porušovat myšlenku IPv6. Menší masky by měli fungovat v DHCPv6.
0 x
jo já vim, dodavatel mi udělá spojovací routu, on použije na konci ...1 a já ...2 a zbytek ze 18 445 618 199 572 250 625 ip adres je na houby. Čim víc o IPv6 vim, tim víc přemejšlim o tom kdo to takhle zfušoval.
0 x
jasne, taky to moc nechapu, ale je to tak...zlatej cerf a ipv4
s nadsazkou.

0 x
Snad pokud uděláš spojku pro dvě IP tak použiješ správnou masku, ale to snad nejsou ip pro koncového uživatele. Advertise je pro nastavení koncových IP na zařízení uživatele.
0 x
ale to v realu stejne nikdo nedela... proste minimalni sit co se ma pouzivat je /64.
0 x