❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
lukas

Re: Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

Příspěvekod lukas » 14 years ago

mvh píše:lukas: vygenerovat umele takovej trafik abys vytizil spoj na 150Mb fullduplex neni tak snadny co? ;)
Tahle verze pojitka by nemela umet nic jinyho nez QPSK, URI tvrdil, ze QAM bude umet az novej chip, modulation table mam stejny jak v navodu. Ale obavam se, ze QAM16 nebo dokonce 64 bude jen na velmi kratke vzdalenosti, ale spekulace me nezajimaji, dulezite co je realne k pouziti. Takze hura s tim do vzduchu at se skarohlidi treba zblaznej :)

Tu informaci s QAMem jsem postradal, vcera uz jsem se nemohl do atlantisu dovolat :) Muj problem byl pravdepodobne v te konfiguraci podle manualu:

set rf cinr-low 3
set rf rssi-low -128
set rf cinr-interval 100
set rf rssi-interval 0

S timto se nedostanu nad 60Mbit/s, pokud ovsem necham default:

rf cinr-low : -128
rf rssi-low : -128
rf cinr-interval : 0
rf rssi-interval : 0

Jede to OK, alespon na 100Mbit sitovkach, dal jsem se vcera nedostal.

Chapu ty rozsahy u modulace, ale u toho radia jim moc nerozumim, v manualu jsem o tom nic nenasel, tak nevim... Ale mozna blbe hledam, ten ceskej je moc dlouhej :) Dneska pujde na stozar.
0 x
Lukas Kristek

blax
antispam: Ano

Příspěvekod blax » 14 years ago

lukas píše:
mvh píše:To je OK, na skoleni tvrdil URI ze to ma 182Mb fullduplex, ale me slo spis o skutecnou propustnost ne papirovou. Kolik to dalo tobe?

Me to doslo az dneska a s propustnosti mame nejaky problemy, ale spis bych to videl na nase testovaci podminky, takze to nejspis dame do terenu behem zitrka.

Udelal jsem nejaky dalsi fotky http://mx-net.cz/siklu.zip. Kdyz pominu ty momentalni problemy, tak jsem docela mile prekvapenej. Cekal jsem, ze to bude uplna hracka. Kdyz to bude valit tak, jak ma, jsem nadsenej a beru dalsi...

ahoj,
ty fotky jsou super, muzu te poprosit o fotku pruchodky, zajimalo by jak je tam uchycenej kabel proti vytrhnuti?
0 x

mvh

Příspěvekod mvh » 14 years ago

hapi: nevim proc me strkas do jednoho pytle s ostatnima a celej pytel oznacis za kriklouny kterejm se nelibi mikrotik nebo insider...
budu se opakovat, ale nechapu proc tohle pojitko oznacujes bastlem kdyz si ho ani nevidel ani nedrzel v ruce ani neprovozoval na stozaru a jediny informace mas z fora a ze svoji hlavy. smejes se ze nekdo dela betatestera ale sam ho delas taky ale mikrotikum a jinejm vyrobcum. Ja osobne verim akorat vlastni zkusenosti, takze i kdyby to pojitko bylo na trhu pet let tak stejne napred koupim jedno abych si to sam otestoval pro svoje potreby a bude mi jedno co o nem rika obchodak nebo se pise tady na foru. ale vidim, ze tahle diskuze nema moc smysl stejne jako vetsina na netovejch forech....

lukas: jestli si nebyl na skoleni, tak ten navod si fakt precti :)
neni potreba skoro nic menit, dulezita je tahle tabulka:

Remote-137>show modulation
modulation subchannels repetitions fec-rate cinr-low cinr-high
qpsk 1 4 0.5 -127 11
qpsk 2 2 0.5 6 14
qpsk 4 1 0.5 10 127

a "rf mode" musis mit na adaptive
potom se ti to vzdy prepne podle signalu na co nejrychlejsi kombinaci.
dej si "show rf" a uvidis jak signal tak prave aktivni profil. nejrychlejsi profil je tenhle "qpsk 4 1 0.5"
Kdyz budes chtit nejakou konzultaci tak se ozvy do SZ ti poslu mobila, mam to docela nastudovany ;)
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 14 years ago

mvh: jojo, tomu vsemu rozumim, problem byl primo v nastaveni tech hodnot, od kterych to ma komunikovat, jak to tam naperu, tak se to zacne chovat divne, ale rekl bych, ze se mu nelibi nase laboratorni podminky, takze to zatim necham tak, dame to na stozar a uvidi se :) Ty jsi to uz nasadil? Zkousel jsi tu asymetrii 75-25?

Ja mam chlapci takovy pocit, ze jedini, kdo to tady kritizuji, jsou ti, co to videli zatim jenom na obrazku. Zahada :) Ze by zavist? Ja to mam na stole a ani nahodou se necitim na to, abych o tom prohlasil, ze je to bastl ;) Me se to zatim libi, je to takova bata verze, ale uvidime no ...
0 x
Lukas Kristek

mvh

lukas: asimetrii jsem nezkousel viz muj starsi prispevek.
To co pises je ale jen cast nastaveni RF. Zalezi jestli mas RF MODE STATIC nebo ADAPTIVE, to co si psal jen menis pri jaky urovni CINR se prepne jakej profil. Ukaz cely SHOW RF a z toho poznas kde je problem. Nasazeni planuju na dnesek/zitrek, ale ted venku pada omrzlice a vsechny kovovy prvky pekne klouzou takze jsem sice zvedavej ale mam se rad ;)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Web rozhraní je pro ...., všechno jde nastavit z řádky, takže nevidím problém. Co se týče provedení, myslím že třeba z držáku by si mohli vzít všichni desítkoví výrobci příklad, ten je fakt hodně dobrý. Taky tady z fotek nelze odvodit velikost, je to fakt prcek, šušínek, bez držáku se to vleze do manželčiny kabelky ;)
Fotky zářiče (nebo vlnovodu) co tady byli, jsou taky zavádějící, kdo to neviděl, nemůže posoudit provedení. Je to všechno tak titěrné, zářič uprostřed je na trubičce průměru 6mm a ten padesátník nebo nedejbože pětikoruna jak tu někdo říkal, je spíš o velikosti bývalého pětníku ;)
Mapy co jsou vidět na parabole jsou jen zašlý kov, pod tím jde vidět oprabdu precizní odrazná plocha.
No a teď někdo sundejte z orkávy nebo jakékoli jiné desítky radom a hoďte sem fotky, můžeme porovnat co je horší bastl.....

p.s. odběr 13-14W
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

držák je sice super ale zase to neni nic extra, asi si neviděl držák u arkivator parabol. Tam se aspoň tak nějak snažeji držet těžiště blíž ke stožáru a je to z hodně tlusčího matroše ale jasně, musí to taky nýst větší váhu.

Pochopil jsem to správně že jednim šroubem ladíš vodorovně a druhym vertikálně? A celý to tahá zpět ta pružina? Co je u toho spodního šroubu ta býlá guma? na co je?

http://www.racom.eu/images/ray/arki05.jpg
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

Viděl jsem ho neboj, a proto jsem to taky napsal. No a u arkivátor držáku lze povolením 2ks M8 matiček odejmout jednotku i s anténou?

Přesně jak jsi psal, jeden je na V a druhý na H rovinu. Guma jen zajišťuje vracení při natáčení vertikální roviny a to směrem dolů, jednotka je velmi lehká a vlastní vahou dolů moc nejde, po nastavení a dotažení se může guma nechat plandat :)
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

psali jste že ve čtvrtek to půjde ven a místo tohu tu je živá diskuze :) nikomu se dnes nechtělo do zimy?
0 x

mvh

nechtelo a navic ve chvili kdy si clovek potrebuje hrat s pojitkem, furt votravujou klienti, ze chtej pripojit nebo nejaky jiny kravoviny ;)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

Leeonek píše:Viděl jsem ho neboj, a proto jsem to taky napsal. No a u arkivátor držáku lze povolením 2ks M8 matiček odejmout jednotku i s anténou?

Přesně jak jsi psal, jeden je na V a druhý na H rovinu. Guma jen zajišťuje vracení při natáčení vertikální roviny a to směrem dolů, jednotka je velmi lehká a vlastní vahou dolů moc nejde, po nastavení a dotažení se může guma nechat plandat :)

no jednotka drží na anténě takže sundáš jednotku z antény a pak sundáš anténu z třmenu a pak samostatnej třmen ze stožáku. Tam je to trochu jiná situace kdy je to víc jako skládačka ale povolením dvou šroubů by jsi měl bejt schopne sundat jednotku z antenou na jednou ze třmenu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mvh

Uf, je to tam, prave jsem pres to pustil nejake nebohe klienty vcetne sebe :)
Vysledky testu zateze jsou uplne stejne jako na dilne takze spokojenost trva...
Smerovani je oser, ale na potreti se to povedlo.
(Ted potesim skarohlidy, to bude zase moudrejch kecu) Jak jsem drzak chvalil tak me ted stejnou merou sere, nejvic mi vadi, ze to je odlitek, kterej je sice lehkej hezkej ale uz mi prask. Nastesti pouze vycnelek u staveciho sroubu takze na celkovou stabilitu a pevnost pojitka to nema vliv, ale nepotesi to. Nekde udelali soudruzi vyrobci chybku pravdepodobne nepredpokladali, ze nekdo bude instalovat pojitko v mrazu. Taky je mozny, ze jsme to moc krvili pri dotahovani...
Tak ted uz jenom cekam na prvni destik.
Kazdopadne musim opet pochvalit latence, Kdyz na to poslete 2000 pingu a statistika je 0ms prumer 0ms max 1ms a to jak u velikosti 50 tak i 1500.
Velikost 15000 ma odezvu 2-3 ms, taky hezky...
0 x

Leeonek

taky přihodím svoje zkušenosti :)
Držák ať je sebepěknější a sebelíp vychytaný, je pravda, že mohl být bytelnější. Mě teda nic neupadlo, ale je fakt, že jsem se snažil to ani nijak nedorvávat.
Spoj má velmi úzký úhel a jde to velmi dobře poznat i na 500m. Je potřeba se ujistit jestli vidíte hlavní lalok antény, poprvé jsem skončil někde u rssi 45, pak jsem ještě pohnul anténou a i přesto že už signál hodně spadl, točil jsem dál. Po chvilce se začal zase zvedat a dostal jsem se na hodnotu 35-36.
Na spoji jsem měl defaultně pouze jednu modulaci, tu nejpomalejší. Na radu tady mwh jsem tam nacpal i ostatní dle manuálu a momentálně jede spoj na cca 160Mbit FD. Měl jsem dost problémy rozchodit na obou stranách komply s gigovýma síťovkama a vygenerovat takový traffic, každopádně už to jede a myslím že to jede velmi dobře. Pokud se podaří nějak nastavit ještě poměr up/down, bude to perfekt za ty prachy. Reálná rychlost je oproti udávanému 400Mbitu tedy "pouze" 320Mbit (doufám že to není tím, že bych nedovedl vygenerovat vyšší rychlost :) ).
p.s. 1450 pingy jsou při toku 140/140Mbit 1ms, při maximu 2-3ms ;)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

Jen tak pro vasi utechu - drzaky na gigabeamu praskaji taky ... :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

mvh

Leeonek: Parada, ja jeste doplnim, ze to slape jak se zdrojem AD155C (48V) tak i AD55B (24V)
Takze tady mame vzorky na 500m a 800m.
Lukas: na jakou vzdalenost to das? Najde se kamikadze ISP kerej to da na vic jak 1km?
Mimojine pri vzdalenosti 1km to ma rezervu v signalu pouze 18dB pro nejrychlejsi variantu, takze tech 2,5km je asi jenom pro poustni oblasti ;)
Podle predpovedi pocasi ma u nas prset az v utery a to jenom trochu tak si na nejake testy jeste pockame.
0 x