Potřeboval by jsem radu. Můžete mi prosím někdo poradit jak nastavit 2 MK za sebou. Dote'd jsme používali jen jeden MK. Měl ale jen 100 Mbit net a wirelles. Rozhodlo se že přikoupíme ještě jeden MK, který bude řídit provoz LAN. Koupil jsem tedy MK 750 s 1 Gbit LAN. A ten starý MK necháme jen na příjem internetu a přeposílání na ten nový MK. Potřeboval by jsem tedy radu co změnit na tom sterém MK aby veškerý internet jen přeposílal na ten RB 750.
Předem všem děkuji za rady a tipy.
PS: Prosím nepište mi ať si přečtu manuály a nebo zaplatím školení. Zaplatil by jsem si jej, ale žádné vhodné jsem v aktuální době nenašel.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jak nastavit 2 MK
Jen 100 megovej eternet
Ty potrebujes routovat vice nez 100mega a davas si tam 750 ? No asi pri cistym routingu tech 100 asi zvladne ale nevim nevim.

0 x
Takže,jedná se o to,že jeden z těch dvou MK bude GW a bude dělat shaping,druhý bude pouze zprostředkovávat net dál.Takže budeš potřebovat proroutovat celou siť,abys mohl dělat centrální shaping,myslím to správně?
0 x
Mě se nejedná o rychlost internetu. Tam mi stačí 10 Mega, ale o rychlost vnitřní sítě. Mezi počítači navzájem. Tam mi 100 mega nestačí. Navíc dotaz se netýká rychlosti, ale co nastavit v MK aby fungoval jako GW.
0 x
ip na wan + NAT + na, ip na LAN a Dhcp + je dobre nejaky firewall nebo aspon nastavit delsi heslo 

0 x
pokud nedáš ether2-5 do HW switche, tak si na RB750 moc tu vnitřní komunikaci nezrychlíš. Je zajímavý že už tam jedno RB máš a neumíš nastavit další a to mi jaksi nejde na rozum.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
-
Xonik píše:Potřeboval by jsem radu. Můžete mi prosím někdo poradit jak nastavit 2 MK za sebou. Dote'd jsme používali jen jeden MK. Měl ale jen 100 Mbit net a wirelles. Rozhodlo se že přikoupíme ještě jeden MK, který bude řídit provoz LAN. Koupil jsem tedy MK 750 s 1 Gbit LAN. A ten starý MK necháme jen na příjem internetu a přeposílání na ten nový MK. Potřeboval by jsem tedy radu co změnit na tom sterém MK aby veškerý internet jen přeposílal na ten RB 750.
Předem všem děkuji za rady a tipy.
PS: Prosím nepište mi ať si přečtu manuály a nebo zaplatím školení. Zaplatil by jsem si jej, ale žádné vhodné jsem v aktuální době nenašel.
a proc jsi tam misto 750tky nedas rovnou gigovej switch? na co tam potrebujes MK?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Mám teďka koupený i 24 portový Gigabitový switch. 1 MK tam je protože mi ho tam poskytovatel internetu dal a zhruba nastavil. Teď jsem jim říkal že potřebuji narychlyt vnitřní síť a oni automaticky že si mám koupit ještě jeden MK s 5 porty Gigabit a na ten pověsit ten switch. A starý MK použít pro připojení internetu a nový na řízení provozu LAN. Jinak by pro mě bylo nejlepší kdyby LAN byla mimo MK, jen na switchi, ale zase by jsem nemohl nastavit pro různé zařízení různé porty pro přístup z netu. Potřebuji totiž dostat se na bezpečnostní kamery. Jeden port. Dále na jednu IP kameru, další 4 porty, a ještě potřebuji dokázat spustit jeden počítač na síti na dálku a dělat na něm. Takže další 2 porty. Jinak se MK téměř vůbec nevyznám. Vždycky jsem to řešil formou pokus - omyl. Budu rád za každou radu. Předem díky.
0 x
-
Xonik píše:Mám teďka koupený i 24 portový Gigabitový switch. 1 MK tam je protože mi ho tam poskytovatel internetu dal a zhruba nastavil. Teď jsem jim říkal že potřebuji narychlyt vnitřní síť a oni automaticky že si mám koupit ještě jeden MK s 5 porty Gigabit a na ten pověsit ten switch. A starý MK použít pro připojení internetu a nový na řízení provozu LAN. Jinak by pro mě bylo nejlepší kdyby LAN byla mimo MK, jen na switchi, ale zase by jsem nemohl nastavit pro různé zařízení různé porty pro přístup z netu. Potřebuji totiž dostat se na bezpečnostní kamery. Jeden port. Dále na jednu IP kameru, další 4 porty, a ještě potřebuji dokázat spustit jeden počítač na síti na dálku a dělat na něm. Takže další 2 porty. Jinak se MK téměř vůbec nevyznám. Vždycky jsem to řešil formou pokus - omyl. Budu rád za každou radu. Předem díky.
No pokud ti ten prvni (starej) mikrotik dela NAT a pokud do nej mas pristup, tak nevidim duvod proc by jsi mel na to co jsi popsal potrebovat dalsi MK. Proste tam das switch a je to. Veci jako DMZ nebo presmerovani portu muzes delat stale na tom prvnim MK, to prece neni problem. Pokud tam druhy MK vyslovene nepotrebujes, pak bych ho tam rozhodne nedaval

0 x

Tak to je super informace. Mě tvrdil provider co mi prodal toho mikrotika, že veškerá komunikace mezi vnitřními PC (asi 16 kousků) tak že teče přes ten MK. Tudíž když je 100 megový, tak propuští 100 megabity. A nabídl mi tu variantu jak jsem psal. Takže se mi akorát snažili zase ti pravý odborníci zbytečné prachy. No to je super.Myslel jsem že se tím celá komunikace vnitřní sítě zrychlí.
0 x
Xonik píše:Tak to je super informace. Mě tvrdil provider co mi prodal toho mikrotika, že veškerá komunikace mezi vnitřními PC (asi 16 kousků) tak že teče přes ten MK. Tudíž když je 100 megový, tak propuští 100 megabity. A nabídl mi tu variantu jak jsem psal. Takže se mi akorát snažili zase ti pravý odborníci zbytečné prachy. No to je super.Myslel jsem že se tím celá komunikace vnitřní sítě zrychlí.
Pokud mas vsechny PC co mas v te tve siti v jednom subnetu, tak pojedou jen pres ten switch a na mikrotik se to ani nedostane.
0 x
-
Mozna by bylo dobre kdyby jsi napsal jake maji ty pocitace ip adresy, resp. zda je to jedna domacnost, nebo to preprodavas dale nebo proste co je to za provoz. a taky co je to za poskytovatele internetu? resp. jaky internet ti poskytuje.
0 x

Jedná se o několik počítačů v práci. A u některých se denně natahuje z vnitřní sítě 100vky fotek denně. Proto jsem přecházel na ten gigabit. Jinak internet mi poskytuje bezdrátem 5 Ghz provider který sídlí asi 100 metrů od nás, takže ztráty by měli být minimální. Jo a konektivita je 4 mega v obou směrech.
0 x