❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Total Limit at, total max limit

Návody a problémy s konfigurací.
Besito

Total Limit at, total max limit

Příspěvekod Besito » 19 years ago

Ahoj, nevíte k čemu to je?
Je to v /queue a v nějaké queue je to v kartě total.

Jsem to anstavil na 128k a ono mi začalo nějak červenat :oops:
0 x

janrad

Příspěvekod janrad » 19 years ago

Besito píše:Ahoj, nevíte k čemu to je?
Je to v /queue a v nějaké queue je to v kartě total.

Jsem to anstavil na 128k a ono mi začalo nějak červenat :oops:

limit at: mala by to byt garantovana rychlost
max limit: logicky maximalna rychlost

(aspon myslim) :oops:
0 x

Besito

Aha, a nevíte proč se mi vyplní max limit podle limit at? Já bych chtěl spíš garantovat, než omezovat...
0 x

janrad

Příspěvekod janrad » 19 years ago

Besito píše:Aha, a nevíte proč se mi vyplní max limit podle limit at? Já bych chtěl spíš garantovat, než omezovat...

lebo ak nastavis garant napr 128kbps tak logicky ti max limit nemoze ostat na mensej hodnote ako garant
0 x

Besito

jasně, ale já potřebuji garant a víc, tak že když dám garant 128k, tak potřebuji 128k a víc... Nebo pokud budou obě hodnot stejné, udělá to co potřebuji?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

Besito píše:jasně, ale já potřebuji garant a víc, tak že když dám garant 128k, tak potřebuji 128k a víc... Nebo pokud budou obě hodnot stejné, udělá to co potřebuji?

Když dáš limit at 128kbit a max limit 1024kbit tak klientovi to pojede minimálně 128 a max 1024. Pozor ale na součet všech minimálních rychlostí, nesmí nikdy dát víc jak je skutečná rychlost, pak to dělá takové roztomilé věci :)
0 x

Besito

a k čemu je to dobré? Já to tedy nastavovat nebudu. Nechám to tak jak to je - Hlavní Parent a klienti kterří jsou pod nim... Takby to mělo být rovnomoěrně rozložené... Nebo ne? :-)
0 x

Leeonek

jo, rozloží se to samo. Jde o o ty garantované linky, když na megabit nahodíš 20 lidí a jednomu z nich zadáš limit-at na 128kbit budeš vědět že ten člověk nebude rovnoměrně rozdělován ale že při teoretickém požadavku všech 20 lidí pujde jemu 128kbit a další provoz se rovnoměrně rozdělí už mezi těch zbývyjících 19.
0 x

Besito

Ok. Dobře chápu. a jak mám nastavit priority? Mám to tak že halní parent má 6 a lidi 8... Tak že hlavní parent má vyžší prioritu, než lidi.
0 x

Leeonek

Hlavně tam nedělej mezery s tím že hlavní parent máš priority 6 a klienty priority 8 aby kdyby náhodou tak to tam doděláš pro někoho abys měl rezervu v prioritách. Představ si osm dír s číslama od 1-8, to sou sloty pro pakety které máš. Takže v momentě kdy nastavíš prioritu tak jak to máš ty tak router veme paket, a de k první díře, tam si řekne, sem ne, to nemá prioritu, stejně se zastaví u díry 2, 3, 4, 5 a až do 6 ho hodí. Tím jsi vlastně zbytečně prodloužil odezvu paketu a utrácíš procesorový čas, než kdybys dal prioritu 1 a ob by pak mohl vesele pokračovat s dalším paketem. No a pak klienti na prioritu 8 je uplně ten samý případ. Pokud já jsem to na Jaliho školení dobře pochopil (díky za výklad s dírama ;) ) tak já osobně mám hlavní parent priority 1, uživatele na 2 a ftp provoz ze serveru na 3 prioritu.
0 x

Besito

Tak to, díky za vysvětlení... Až teï mi to je 100% jasné :-)

Tak já to předělám:-)
0 x

Besito

A je to nějak znát?

Nevím jestli jsem pocítil rozdíl třeba při načítání stránek ani moc nee...

Tak že to asi jenom uleví procesoru...
0 x

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 19 years ago

Leeonek píše:Pokud já jsem to na Jaliho školení dobře pochopil (díky za výklad s dírama ;) ) tak já osobně mám hlavní parent priority 1, uživatele na 2 a ftp provoz ze serveru na 3 prioritu.

Podla istych studii(ked tak pohladam eng zdroje) je to presne naopak (nie ze by som Jalimu neveril). Rodicia musia mat najnizsie priority(najvyssie cisla) a potomci v naslednej stromovej strukture vyssie priority (nizsie cisla). A teraz vyberte si ze ? Ale zalezi na situacii, kde a ako to chceme pouzit.
0 x

Besito

skrebon píše:
Leeonek píše:Pokud já jsem to na Jaliho školení dobře pochopil (díky za výklad s dírama ;) ) tak já osobně mám hlavní parent priority 1, uživatele na 2 a ftp provoz ze serveru na 3 prioritu.

Podla istych studii(ked tak pohladam eng zdroje) je to presne naopak (nie ze by som Jalimu neveril). Rodicia musia mat najnizsie priority(najvyssie cisla) a potomci v naslednej stromovej strukture vyssie priority (nizsie cisla). A teraz vyberte si ze ? Ale zalezi na situacii, kde a ako to chceme pouzit.

Tak teï jsem z toho docela zmatený :shock:
0 x

Radoko77

Příspěvekod Radoko77 » 18 years ago

aspon na linuxoch (CBQ) mam parent stale najnizsiu prioritu 8
0 x