❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
NV2 - nasazeni, zkusenosti
Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti
ajta, kolik tam máš lidí?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
aktuálně tam visí 31 klientů ale za nima je celkem cca 50 lidí.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
já se ti divím jak to může kvalitně fungovat, já dám na 5GHz AP max 10 kliošů a je STOP STAV
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:já se ti divím jak to může kvalitně fungovat, já dám na 5GHz AP max 10 kliošů a je STOP STAV
Pokud se nesejdou torentisti a další tahači tak se to dá. Máme na 5G sektoru i přes 30lidí a dá se. Extrém byl přes 40 ale to jsme už museli řešit.
Jinak k mému problému. RB532 jsme vyměnili za RB600 a NV2 se zatím neodpojuje (uptime přes 3hod). Takže to vypadá že NV2 + RB532 + 4.16 není dobrá kombinace. RB433AH asi půjde pryč a dá se RB711 přímo za prowax
0 x
co agregace atd.. nemůžu jim dát co hrdlo ráčí. To abych taky pro každýho začal nakupovat extra konektivitu. Mimo to 1:50 dává i ADSL ne? Když vemu strop klienta 8Mbit a všesměr dá 16Mbit tak mám agregaci dokonce u 1:25. Navíc tam nikdy nejsou všichni spíš tak cca 5 lidí na jendou.
Jo neni to ideální ale znáš to, připojuješ připojuješ a najednou zjistíš že tam je 30 klientů a musíš to řešit. Řešení je na jaře připoj 10GHz a rozdělený zátěže na 3 sektory. Tohle tady uvádim jako extrémní případ kdy NV2 skutečně pomáhá a rozdíl tam je znát a nejedná se o nějaký malinký známky rozdílu. Pokud to mám srovnávat s jinym APčkem kde je normální nstreme tak nv2 trochu kulhá a obzvlášť když klient neni v top stavu, tak ho nv2 docela slušně skopne rychlostí dolu ale nezvíší časy ostatním což by zase nstreme udělalo. Vždycky musí bejt kompromis.
Jo neni to ideální ale znáš to, připojuješ připojuješ a najednou zjistíš že tam je 30 klientů a musíš to řešit. Řešení je na jaře připoj 10GHz a rozdělený zátěže na 3 sektory. Tohle tady uvádim jako extrémní případ kdy NV2 skutečně pomáhá a rozdíl tam je znát a nejedná se o nějaký malinký známky rozdílu. Pokud to mám srovnávat s jinym APčkem kde je normální nstreme tak nv2 trochu kulhá a obzvlášť když klient neni v top stavu, tak ho nv2 docela slušně skopne rychlostí dolu ale nezvíší časy ostatním což by zase nstreme udělalo. Vždycky musí bejt kompromis.
0 x
honzam píše:Extrém byl přes 40 ale to jsme už museli řešit.
teraz som bol u kolegu, ktory bezi only UBNT. pomahal som mu s jednou montazou... pripajalo sa na sektor, kde je navesanych viac ako 60 klientov, aktualny traffic na sektorke cca 20-25 mbit a pingy 1-5ms. toto som videl a nie pocul. ja mam max na sektorke 35 ludi, takze este mam co dohanat aby som to mohol otestovat na vlastnej kozi.
na anglickom fore sa pise o sektoroch, kde maju navesanych 100-120 klientov. podla nich je 60-80 uplne pohodova norma.
berte to tak, ze niekdy sa povazovalo dat na sektor viac ako 15 ludi za hovadinu. dnes je okolo 20-30 celkom ok a za chvilu bude normalne davat na sektor aj 50 a viac klientov. doba ide dopredu

je jasne, ze motorola toto uz davno zvladla a len lowcost ako su MK a UBNT sa to snazia akoze dobehnut.
0 x
ono by šlo i víc ale chce to dodržovat velký zásady co se týče parametrů klientů a jejich spojení. Taky pak je třeba uvážit jaký rychlosti maji klienti a co na netu dělaji. ono když tam máš 4 stahovače nonstop tak se neni čemu divit že jeden sektor utahne pouze v českých končinách 10 lidí. Ono taky lidi jsou rozmlsaný a chtěji furt nějaký desítky megabajtů a přitom ani neví na co ale test jim to musí ukázat tak co můžeš dělat? na sektoru s 50 lidma dneska neobstojíš. Pochopim to na vesnici ale ve městě, aktivnim městě fakt ne.
0 x
hapi píše:Pokud to mám srovnávat s jinym APčkem kde je normální nstreme tak nv2 trochu kulhá a obzvlášť když klient neni v top stavu, tak ho nv2 docela slušně skopne rychlostí dolu ale nezvíší časy ostatním což by zase nstreme udělalo.
Když klasickej Nstream jede líp než NV2 proč ho nemáš zaplý na tomto problémovém všesměru? Nebo tam máš klienta který má špatný signál a celé by to schodil?
0 x
hmm tak jako pokud máš QoS tak na co dělat nějakou agregaci, si přece tu agregaci uděláš v QoS a ne tím že dáš x lidí na AP, to je potom jako sdílená linka
0 x
honzam píše:hapi píše:Pokud to mám srovnávat s jinym APčkem kde je normální nstreme tak nv2 trochu kulhá a obzvlášť když klient neni v top stavu, tak ho nv2 docela slušně skopne rychlostí dolu ale nezvíší časy ostatním což by zase nstreme udělalo.
Když klasickej Nstream jede líp než NV2 proč ho nemáš zaplý na tomto problémovém všesměru? Nebo tam máš klienta který má špatný signál a celé by to schodil?
protože tam je několik RB1xx který nstreme nedávaji a taky jeden schodí všechno ano. V tomhle případě jede NV2 lépe než nstreme.
0 x
okoun píše:hmm tak jako pokud máš QoS tak na co dělat nějakou agregaci, si přece tu agregaci uděláš v QoS a ne tím že dáš x lidí na AP, to je potom jako sdílená linka
APčkodá víc ale hranice ve shaperu je na 16Mbit kvůli přetížení a na to navěšený klienti.
0 x
2.5km, a 95mbit/s HD , 45mbit/s FD v UDP, 2x RB711 , 2x 24db parabolky s limcem. Zarusene pasmo.... 

0 x
KoZLiCeK píše:2.5km, a 95mbit/s HD , 45mbit/s FD v UDP, 2x RB711 , 2x 24db parabolky s limcem. Zarusene pasmo....
fajn a teď TCP a v limitech a pak se budem bavit dál.
0 x
Hoj na jakych verzich to nv2 zkousite 4.16 nebo na 5rc, rc se mi nikam davat nechce nemam duveru. Nahodim to tak ze vypneme wireless pakage a zapnu nv2 a reboot a pak musim zapnout jeste nstreme nebo jak to je 
A jeste me zajima jak chodi pod 5rc 2,4g vysilace, mam 2 mista kde bohuzel je jeste 1 karta v rb600 jako 2.4ghz cm9tka a tam posledni verze kde to jakz takz funguje je 3.30.

A jeste me zajima jak chodi pod 5rc 2,4g vysilace, mam 2 mista kde bohuzel je jeste 1 karta v rb600 jako 2.4ghz cm9tka a tam posledni verze kde to jakz takz funguje je 3.30.
0 x

"Nahodim to tak ze vypneme wireless pakage a zapnu nv2 a reboot a pak musim zapnout jeste nstreme nebo jak to je?"
ano u v 4.x presne tak a pak v menu, viz screen zapnes dle libosti nstreme,nv2...
na 3 spojich mam posledni verzi 5rc7,nepozoruji zadne problemy, HW RB711,411,433,karty Mikrotik R52n resp. on board.
Ohledne chodu na 2G4 kartu nemohu slouzit, toto pasmo je tu mrtvolne, only 5Ghz AP

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))