❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Problematika Ubiquiti hardware.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

stouracpetr píše:
Thomeless píše:
andreas4all píše:nanobridge ma len jednu polarizaciu, rocket ma dve.

Vzhledem k rozdilnosti vyzarovacich diagramu v obou polarizacich {v obou jsou hrozne,v jedne z nich o neco lepsi] je mozne,ze po otoceni ozarovacu o 90 stupnu muze dojit k urcite zmene -zlepseni nebo zhorseni-parametru trasy.

Petr Stourac

Konecne nekdo rozumnej kdo sem hodil graf tej hruzy a muzem se bavit o necem konkretnim a nebude to jen priznivec ubnt versus priznivec tiku . Jsem priznivec tiku ale hlavnim duvodem je ze ubnt ma hruza anteny cehoz dukaz je zde videt :evil:
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

Osobne nejsem priznivec ani jedny znacky. Kazda ma svoje mouchy. UBNT nanostation jsou strasny, ale treba wisp uz je pouzitelnej. MK ma ted zase slabinu ve v.4.x. /napr v.4.13 po 30ti dnech provozu sem po prihlaseni nevidel z konfigurace nic, ani IP ain interface../ Kazdopadne mi nanobridge prijde jako zajimava alternativa. Funguje to, da se to zregulovat, a diky MIMO si to lepe poradi s okolnim rusenim a i kdyz koukam ze podle grafu ta antena neni zadna slava tak je aspon vyhoda v tom ze je to smerovejsi nez NS /ale to je asi kazda antena:-)/ a osobni nazor je ze to prekonava jakekoliv zarizeni typu gentlebox. a je jedno jestli MK nebo UBNT
0 x
Bývalý ISP...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

hlavně si mysli svoje třeba jako že MIMO odolává více rušení. Neni to náhodou tim že zasere o něco větší šířku a zbourá okolní sítě a pak jede "lépe"?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:hlavně si mysli svoje třeba jako že MIMO odolává více rušení. Neni to náhodou tim že zasere o něco větší šířku a zbourá okolní sítě a pak jede "lépe"?

jediny co to zasere je horizontal i vertikal, jedu na 20MHz takze nevim co by melo byt za problem???
0 x
Bývalý ISP...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

no tak to si ujasni pojmi. MIMO dva anténní systemy v případě UBNT je to V+H. 20MHz je jenom šířka kanálu která může ject jak na MIMO 2x2 (obě polarizace) tak i na jedný anténě. Jestli nepoužíváš obě polarizace tak nemáš MIMO a jestli ti to nějak nedochází tak MIMO a ted V+H používáš že?

Neplíst pojmy Nko, MIMO a 40MHz, každý je uplně vo něčem jinym.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

stouracpetr píše:
Thomeless píše:
andreas4all píše:nanobridge ma len jednu polarizaciu, rocket ma dve.

nanobridge je take 2 polarizacni

jde mi proste jen o to jak by to melo byt spravne aby na obou stranach byl chain0 v jedne a chain1 v druhe polarizaci, respektive jak zjistit ze to tak je.
ted to mam zapojene podle prvniho obrazku a funguje to dobre (v ramci moznosti spoj 3km a zarusene prostredi, MK tu chodil celkem tragicky) otazkou je jestli to nemuze fungovat jeste lepe :-)
nanobridge.jpg

Vzhledem k rozdilnosti vyzarovacich diagramu v obou polarizacich {v obou jsou hrozne,v jedne z nich o neco lepsi] je mozne,ze po otoceni ozarovacu o 90 stupnu muze dojit k urcite zmene -zlepseni nebo zhorseni-parametru trasy.

Petr Stourac

Nebyl by obrazek te 25dBi verze?
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

maacher222
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maacher222 » 14 years ago

soooc píše:

http://www.ubnt.com/downloads/nb5_datasheet.pdf
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Nanobridge 25dBi verze už má 2třmeny na stavění elevace se stím dá o něco líp vyhrát. Mám link AP_wds na dva body 4.9 a 5.6km jsou od sebe cca jeden stupeň oba jsou slinkováni na 130/130Mbit dostanu cca 89Mbit v interním měřáčku jednosměrně. Takže u mě spokojenost. Kupodivu ta delší klientská strana jede jen na 23dBi nanobridge - hold jsem měl menší překvápko že sem to chytl najednou a nemusel dělat přeskok :) . Až tam bude potřeba větší trafik jednoduše dodám čtvrtou anténu a odseparuji páteře :) .
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

maacher222 píše:
soooc píše:

Myslel jsem vyzarovaci diagram zmereny ;)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

soooc píše:
maacher222 píše:
soooc píše:

Myslel jsem vyzarovaci diagram zmereny ;)

Jeden kus 25?? dBi verze tady mam na zkouseni od staleho zakaznika-zajemce o limcovy radom na toto zarizeni.Vysledky budou tento[doufam] tyden na nanoboot5.cz v sekci mereni.

Petr Stourac
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

stouracpetr píše: od staleho zakaznika-zajemce o limcovy radom na toto zarizeni.Vysledky budou tento[doufam] tyden na nanoboot5.cz v sekci mereni.

Petr Stourac

budete robit limec na toto zaradenie??? to by bolo super...
0 x

stouracpetr

mato1 píše:
stouracpetr píše: od staleho zakaznika-zajemce o limcovy radom na toto zarizeni.Vysledky budou tento[doufam] tyden na nanoboot5.cz v sekci mereni.

Petr Stourac

budete robit limec na toto zaradenie??? to by bolo super...

Prave jsem dokoncil mereni vyzarovacich diagramu Nanobridge 25?? dBi ,chova se o neco lepe nez NanobridgeM5 22?? dBi,znacny rozdil mezi polarizacemi,dalsi zmeny nastavaji pri otoceni ozarovace o 90*.Pouziti limcoveho radomu zadnou vyraznejsi zmenu k lepsimu neprineslo,smerem dopredu a do boku dochazi k mnohacetnym odrazum,ktere snizuji ucinnost limce,smerem dozadu patentovany ozarovac skrz otvor v parabole protlaci dost signalu.
Vysledek:
Pripadne pouziti limcoveho radomu bude mit vliv zejmena na odolnost zarizeni proti tvorbe tezko odstranitelneho ledoveho krunyre {staly zakaznik je z Vysociny},smerove vlastnosti se zlepsi malo.Vysledky budou na nanoboot5.cz v sekci Mereni.

Petr Stourac
0 x

stouracpetr

Vysledky mereni na : http://www.nanoboot5.cz/mereni/5GHz/index.htm na konci stranky.U mereni zisku [rozdilneho] v obou polarizacich je levy marker 5,47 a pravy 5,73 GHz.

Petr Stourac
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

takze podle mereni vychazi varianta 2 o trochu lepe, chapu to tak dobre?
0 x
Bývalý ISP...

stouracpetr

Vyrobce uvadi zisk 25 dBi,realny zisk 19 az 21,5 dBi,rozdil mezi polarizacemi 2,5 dB,vyzarovaci diagramy nepotesi.Od pomerne hluboke a rozmerne paraboly [40 cm] by se dalo cekat podstatne vic.Hlavni podil na vyse uvedenych parametrech nese odflaknuty ozarovac.Pokud chce nekdo experimentovat,necht serizne ostre hrany plastovych zapadek na tele ,,ozarovace,,a vyzkousi obe varianty.Na konkretnim miste za urcitych okolnosti to muze trochu pomoci.

Petr Stourac
0 x