❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

HDD, flash nebo CF?

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: HDD, flash nebo CF?

Příspěvekod lwq » 15 years ago

Panove, diky moc za informace, ktere je nesnadne jinde sehnat. Tak jedem na SSDcka :-) By me zajimalo co ten Transcend modul umi - jeste sem ho nestestoval - pri nejblizsi prilezitosti zkusim a dam vedet. :wink:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 14 years ago

ještě bych malinko rozvinul tohle téma ve stylu jaký použít ssd, SLC nebo MLC ? kdo neví o co jde, tak SLC má co buňka to bit, MLC má v jedné buňce dva nebo více bitů.... neboli slc by měl mít navíc ještě řádově vyšší životnost, nevím, ale jak moc je tahle věc kritická právě na MK serveru.... začínám tohle momentálně taky aktuálně řešit, protože momentálně mi IGW jede na CFce apřece jenom začínam mít trochu strach, aby se něco nevysralo. mam tam cca 1300 mangle a 700QT pravidel...
edit: jinak 8GB ssd MLC se dá sehnat už i okolo litru a SLC jsem našel snad až tak od 9000 a nenašel jsem menší než 32GB což je naprosto zbytečný... kdyby byl SLC i 8GB nebo i menší i ta cena by se dostala do nějaké rozumější hladiny a moc bych se nad koupí nerozmýšlel a šel do SLC....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 14 years ago

Ted jsem tak prochazel shop a objevil jsem pro nektere mozna zajimavy produkt :) 4Gb SLC flash, SATA II :)

Kód: Vybrat vše

R/W Performance (MB/sec): SLC:100/70
MLC:95/50

http://www.edlink.cz/main.aspx?cls=Prod ... _id=295775
0 x

baz

Příspěvekod baz » 14 years ago

nejak nechapu, proc mate snahu pouzivat tak drahy media. copak vam nestaci klasicka dvougigova USB flashka za 110 korun? jeste jsem neprisel na zadne omezeni, ze by v necem nestacila. a jestli router bootuje 7 sekund nebo 16 uz je jedno.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

co třeba zápis 1000QT a 1000Mangle při přepisování nastavení? Skuz si to na pavnim disku a na CFce, rozdíl je krutej.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

pthv píše:Ted jsem tak prochazel shop a objevil jsem pro nektere mozna zajimavy produkt :) 4Gb SLC flash, SATA II :)

Kód: Vybrat vše

R/W Performance (MB/sec): SLC:100/70
MLC:95/50

http://www.edlink.cz/main.aspx?cls=Prod ... _id=295775

v tom linku je MCL
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

našel sem tohle:
http://netfox.cz/apacer-512mb-safd-modu ... 44604.html má teda rychlost jenom 35/25MB
ale pokud chcete větší rychlost, tak rychlej je od 8GB:
http://netfox.cz/apacer-8gb-safd-module ... 44612.html ten ma rychlost 140/110MB
rychlosti samozrejme jako cteni/zapis
jinak odpověď proč nechceme jet na flashce za 110Kč ??
protože když mám hraniční router, který se mi stará o 80Mbit a obsluhuje 400 lidí, chci mít stoj s určitou spolehlivostní a nechci se bát o to, že se flash pamět, nebo pamět CFky nějak pojebe, proto tu právě řešim i to, jestli dát SLC nebo MLC...
Vůbec nejde o to, jak dlouho mi systém bude najíždět, ale jde především o spolehlivost a o jistotu funkčnosti, samozřejmě i řeším,aby se mi náhodou pomalostí HDD napřiklad neprotahovali odezvy a podobně...(i když ano vím, že by snad disk vliv na síťový provoz mít neměl, ale na dhurou stranu i disk zajištuje odezvu systému jako takovou tak si nejsem úplně jistý...) každopádně je jisté, že je lepší mít každou komponentu výkonější, než slabší...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

hapi

kup si hlavně SSD který má write-back cache. Radši bych koupil nějakýho kingstona než ty co ukazuješ.
0 x

baz

hapi: je mi uplne jedno, jak dlouho do toho routeru bude ispadmin sypat pravidla, jestli je to sekunda nebo 15.
rouchi: se spolehlivosti nemam zadny problem, nikdy za cely leta nepadla jedina flashka a to jich mam cca 100 v routerech, hranicni router obsluhuje bezne tok 600mbit /3000 lidi. o spolehlivost se nebojim. jen pro zajimavost - prave v tom hranicnim routeru je X let stara flashka 64MB :)
samozrejme se delaji zalohy a posilaji mailem, takze i kdyz zdechne cokoli, coz se muze stat i u SLC ssd disku, tak se proste nahraje zaloha jinam a frcime dal.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

baz píše:hranicni router obsluhuje bezne tok 600mbit /3000 lidi

troska od veci otazka... ale na akom stroji obsluhujes 600 mbit a 3000 ludi? alebo skor ma zaujima sposob shapingu, ci to riesis cez ispadmina, sposob zapisovania, agregacne skupiny a pod...
mne stroje skapinaju pri 250 mbit a 1500 ludoch
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Hapi nikde sem nenašel co je to ten write-back cache ?? jinak podle toho co píše baz tak bych se asi teda ani nebál toho MLC disku, pač ssd MLC je prakticky rychlejší flashka....tak nevim co vy ostatní myslíte...
0 x
Jakub Havlíček

baz

mato1 píše:
baz píše:hranicni router obsluhuje bezne tok 600mbit /3000 lidi

troska od veci otazka... ale na akom stroji obsluhujes 600 mbit a 3000 ludi? alebo skor ma zaujima sposob shapingu, ci to riesis cez ispadmina, sposob zapisovania, agregacne skupiny a pod...
mne stroje skapinaju pri 250 mbit a 1500 ludoch

ten stroj je ctyrjadrovy xeon na supermicru s 2GB RAM, muzes se na nej ve screenu resources mrknout tady:
http://www.ispforum.cz/viewtopic.php?f= ... 911#p59911
jede na nem BGP do dvou konektivit. dela jen routing a cca 10 pravidel ve fw. jinak nic, zadny shaping, zadny skupiny, zadny que. na to vse jsou podruzne routery, ktere ridi ispadmin. tam se delaji QT, fw pravidla, dhcp a naty.
0 x

hapi

rouchi píše:Hapi nikde sem nenašel co je to ten write-back cache ?? jinak podle toho co píše baz tak bych se asi teda ani nebál toho MLC disku, pač ssd MLC je prakticky rychlejší flashka....tak nevim co vy ostatní myslíte...

noo mě třeba vadilo že se pravidla zapisovaly skoro 30 sekund na docela rychlou CF kartu takže tam šel disk kterej to podstatně urychlil. Mažu všechno a zase tam vrátim všechny pravidla a když je smažu, smažou se naty a na ně se musí čekat a v tu dobu nejedou lidi takže rychlost je prioritní.

Když si tam dáš cca něco na 8GB tak pokud neodejde něco typu vyhořením, tak to vydrží víc než 64MB medium. Teď záleží jestli ten levnej ssd disk má nějaký algoritmy na rozložení zátěže buněk kvůli opotřebení zápisu protože například takovej kingston uvání že jejich nová serie disků dokáže denně zapisovat 9GB dat po dobu 20 let než se opotřebuje první buňka. A čim větší medium je, tim delší dobu trvá než se buňky opotřebujou.

Jo a Bazy, ta flashka tam u tebe nic nedělá. Něco jinýho je když tam každej den přepisuješ tisícovky pravidel a QTček. Tam pomalost vyměnitelných medií poznáš. No ale například tu máme zase jeden DOM modul kterej je zase rychlej při náhodnym zápisu stejně jako SSD disky s cache pamětí.

write-back u disku je že má cache pro zápis. Ono když jí nemá což bylo u prvních SSD disků, tak zápis je noo... to ani neni zápis, to je spíš horor. Procesor musí čekat až disk uráčí zapsat data a nemůže se jich prostě zbavit zapsáním do tý vyrovnávací paměti. Vem si CFku, připoj jí k PC a pust na ní test náhodnýho zápisu... katastrofa. Přístupová doba je delší než u optický mechaniky a když na ní OS musí čekat... to na router nepatří, tedy na ten kde se často mění pravidla atd...

Pokud budeš něco kupovat, tak jedině SSD s vyrovnávací pamětí a nějakym druhem rozkládání opotřebení buněk co budou mít dneska skoro všechny. Já můžu doporučit pouze kingstony a ssd od intelu. např. kingstona 128GB mám nasazenýho na linuxovim serveru v jedný firmě a nebojim se toho vůbec. To dřív odejde podle mě normální točící se disk.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

dost dobre nechapu proc by se melo prepisovat tisice pravidel, to mas dost hloupe udelane, zapisovat by se mely jen zmeny a tech je minimum
0 x

baz

hapi: v tomto routeru opravdu flashka nic nedela. ale v jinych, kde je tok treba 100mbs, 300 lidi na optice, pravidla fw, qt a zpiceny ispadmin /fakt ho nemam rad/ maze a zapisuje co 5 minut, tak tam uz si ty flashky neodpocinou.
a zatim vsechny drzi. uz leta.
fakt si nemuzu pomoct. kdybych uz nejakou musel nekdy menit, reknu dobre, zdechaj. ale takhle proste nevidim duvod davat neco jineho = drazsiho.
nechapu, jak zapisujes pravidla, ze rikas, ze ti v tu chvilu nejedou lidi. u nas to funguje tak, ze dokud tam pravidla nejsou, je povoleny vsechno, cili jedou vsichni. po zapsani pravidel se teprve zakazuje. bez pravidel vsechno funguje vsem.
0 x