❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ptp spoj 5Ghz problém

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
stouracpetr

Re: ptp spoj 5Ghz problém

Příspěvekod stouracpetr » 15 years ago

Dade_Marfi píše:no jasne, vsak ja se nehadam, ja take radsi pouziju ubnt a cas vyuziji smysluplneji, nez pouzit RB a jezdit tam kazdy den ;)

4,5km ? clovece bavime se zde o klientech do 1km ! ... chapu tvuj problem, nano s parabolou je nesmysl, jak das do ohniska paraboly neco co nema jen jedno mistny vyzarovani ? ..........

Nepridavam se v tomto litem sporu k zadne ze zucastnenych stran,pouze drobnou technickou poznamku.NanostationM5 s parabolou neni uplny nesmysl,na zisku a smerovosti toto nahrazkove reseni zcela jiste prida,problemem je kompromisni nastaveni ohniska pro provoz v horizontalni a vertikalni polarizaci u takovehoto hybridu .,,Ozarovac,, ,tvoreny NanostationM5 nejenze neni bodovy,navic je i rotacne nesoumerny{uzky a vysoky},takze v provozu dochazi k deformaci hlavniho laloku paraboly,znacnemu vyskytu postrannich laloku
a pravdepodobne i ke zhorseni odstupu krizove[opacne]polarizace.Kdyz jsme podobne nahrazkove reseni zkouseli,nastaveni ohniska pro kazdou polarizaci a navic i pro urcity kanal bylo kriticke.

Petr Stourac
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

Dade_Marfi píše:no jasne, vsak ja se nehadam, ja take radsi pouziju ubnt a cas vyuziji smysluplneji, nez pouzit RB a jezdit tam kazdy den ;)

no jasně, já nic nedělám a jenom jezdim po klientech co maji RBčka a nevim co všechno. Nějak si nemůžu vybavit co všechno na RBčkách odchází. Napadá me jenom výhoda nstreme kterou tu sundavám konkurenci z eteru a zefektivňuju využití pásma. Nemusim používat tolik APček protože nstreme mi zaručí větší počet klientů na APčko.

Mohl by jsi nám tu popsat ptmp s 80Mbit? Nikdo se tu s tim nechlubí a tak předpokládám, že to po čase nedosahuje ani poloviční rychlosti. Jistě ti to jede na 2x2 40MHz.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 15 years ago

ne jede to V+H 20mhz .. 40mhz kanal nepouzivam to bych se tu nevlezl.

jestli ono to nebude tim, ze kdo to pouziva tak neleze na tohle forum ? :) treba kluci z Klfree co jsme to s nima probiral, dosahuji stejneho nebo lepsiho vysledku nez ja :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Robotvor

Příspěvekod Robotvor » 15 years ago

Takže pánové sem zvědav co ted kdo poradíte:) Dneska celý spoj vyměněn antény Jirous PAR24 Extrem přímo za anténou je gentlebox ve kterém je RB411AH + CM9 na abou stranách.Výkon stažený na 4dBm na každé straně CCQ opět 95-100% bez nstreme to dá s bídou nějakých 17Mbps a když se zapne nstreme tak jde spoj uplně dohajzlu.Už vážně nevím co stím :( Zajímavá je ale jedna věc a to že jeden směr jede vpořádku dává to 35Mbps ale druhý je vprdeli:( Spoj je na vzdálenost 750m.

Obrázek
0 x

kousek

Příspěvekod kousek » 15 years ago

[quote="Dade_Marfi"]ne jede to V+H 20mhz .. 40mhz kanal nepouzivam to bych se tu nevlezl.

No spíše by se tomu mělo říkat 30MHz, jelikož je to této hodnotě blíže, jestli máš spektrák, jak říkaš, tak si to změř! :D
já na to čuměl, jak bagr na tvrdou hlínu, co z toho leze :roll:
40 MHz jsem radši neměřil, aby mě z toho nekleplo :lol:
0 x

kousek

[quote="Robotvor"]Takže pánové sem zvědav co ted kdo poradíte:) Dneska celý spoj vyměněn antény Jirous PAR24 Extrem přímo za anténou je gentlebox ve kterém je RB411AH + CM9 na abou stranách.Výkon stažený na 4dBm na každé straně CCQ opět 95-100% bez nstreme to dá s bídou nějakých 17Mbps a když se zapne nstreme tak jde spoj uplně dohajzlu.Už vážně nevím co stím :( Zajímavá je ale jedna věc a to že jeden směr jede vpořádku dává to 35Mbps ale druhý je vprdeli:( Spoj je na vzdálenost 750m.

.... zkus vyreklamovat RB tak i karty, dostaneš jinej HW, který třeba šlapat bude! To je u RB běžná realita, taky jsem to jednou tak udělal ( nefunkční hotspot).
Hold co kus to originál :lol:
0 x

Robotvor

Jeste jsem dneska objedna 2x miniPCI R52Hn a jeden new RB411AH a jestli ani tohle nepomůže tak nevim. Je nějaké vysvětlení proč ten jeden směr běží OK a druhý je proste KO?
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 15 years ago

Robotvor píše:Jeste jsem dneska objedna 2x miniPCI R52Hn a jeden new RB411AH a jestli ani tohle nepomůže tak nevim. Je nějaké vysvětlení proč ten jeden směr běží OK a druhý je proste KO?

Ruseni.
0 x

hapi

si piš že rušení.

Běžná realita že se RBčka reklamujou? To snad ne. V životě jsem ani jedno nereklamoval a nefunkční hotspot bych řešil přeinstalováním na jinou verzi.
0 x

Robotvor

Scanováno ze směru AP nezděste se:) tady u nás to tak je:)

Obrázek
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 15 years ago

Hmmm, pěkné. Sice není moc konkurenčních sítí ale stačí jedna jako je NetConnect, která je dostatečně blízko a zabere celý pásmo a moc si nezaškrtáš. Zkus to ještě projet přes Frequency Usage, kterej kanál je nejmíň obsazenej, porovnej to s tím scanem a vyber co je nejlepší. Řeším teď podobnej problém. Z jedné strany směrem z města nenaskenuju skoro nic a směrem opačným je hromada sítí. Upload do města jede 35-40Mbit celkem stabilně ale download neprotlačí víc než 9-12Megabit. A zrovna taky zkouším Hapiho metodu - 411 v hliníkovým boxu hned u antény. Tak jsem zvědav, co z toho vyleze. Snad se dostanu zítra na stožár abych to osadil a testnul.
0 x

kousek

hapi píše:
Běžná realita že se RBčka reklamujou? To snad ne. V životě jsem ani jedno nereklamoval a nefunkční hotspot bych řešil přeinstalováním na jinou verzi.

Pokud máš potřebu se v tom neustále hnípat OK!

jestliže si koupím HW, a on nefunguje jak má, dle deklarovaných vlastností, nehodlám se v tom hnípat "za mý" (nedělám zadarmo) putuje to ihned na reklamaci !!!
0 x

hapi

kousek píše:
hapi píše:

jestliže si koupím HW, a on nefunguje jak má, dle deklarovaných vlastností, nehodlám se v tom hnípat "za mý" (nedělám zadarmo) putuje to ihned na reklamaci !!!

hmm, je zajímavý, že u zařízení typu ovislink nebo tplink se s tim člověk "patlá" a čeká na verzi která to bude mít opravený ale u RBček ne. No hold já jsem ten kdo mikrotiky ovládá a ty ne :-D
0 x

kousek

. No hold já jsem ten kdo mikrotiky ovládá a ty ne :-D[/quote]

no comment !!! :lol:
0 x

kousek

hapi píše:
kousek píše:
hapi píše:

hmm, je zajímavý, že u zařízení typu ovislink nebo tplink se s tim člověk "patlá" a čeká na verzi která to bude mít opravený ale u RBček ne. No hold já jsem ten kdo mikrotiky ovládá a ty ne :-D

přeci jen komentář:

toto přeci není o tom co kdo umí, nebo neumí! ( a nastavení čehokoliv zvládnu). asi nechápeš co jsem tím myslel !
Když si automechanik koupí nový auto, a bude mít vadnou klimatizaci, taky se v tom nebude hnípat !!! a když jo, tak je to přinejmenším idiot !
0 x