Výrobce ISPAdmina je celkově s informováním na slovo skoupý. Když jsem se rozhodoval o jeho koupi, tak jsem se na jeho stránkách (i stránkách prodejce) dočetl, že je to ideální nástroj pro poskytovatele internetu a kabelové TV, že umí i správu modemů atd.. že lze dokoupit moduly pro RADIUS a NETFLOW. Jo, to potřebuji... říkal jsem si. Když jsem vložil licenční klíč, tak mě zmizely položky týkající se kabelovky, modemů, headendů... Coto?? Překvápko.!!!

Až na ty problémy s přepisováním MAC adres v případě více IP na jednoho zákazníka, na wifi prakticky nepoužitelný MAC filtr a kontraproduktivní pravidelnou kontrolu MAC adres, která jen plní log MAC adres hláškami (vypnul jsem ji v konfiguraci CRONu), plus pár drobností, tak jsem s ISPAdminem "zatím" spokojený. Fakturace a párování mě zatím pracuje dobře, i to DHCP chodí. Jen by myslím bylo lepší, kdyby ISPAdmin zanechal těch pokusů o umělou inteligenci a zapisoval do accesslistu jen to, co tam patří. To jest pouze položku MAC adresa koncového wifi zařízení. Například při zadávání nového zákazníka připojeného přes ne zcela transparentní bridge by se zapsala MAC klientského přijímače pouze do accesslistu a MAC klientova PC pouze do DHCP. V případě připojení zákazníka přes přijímač v režimu WISP by se stejná MAC klientského přijímače vepsala do kolonky MAC koncového zařízení (tím pádem i do accesslistu) a také i do kolonky MAC adresa uživatele (tím pádem i do DHCP). Pro vkládajícího operátora to zkopírování MAC do druhého okýnka není zas taková práce a zřejmě by se tím jednoznačným přiřazením MAC adres zabránilo různým kolizím. A díky tomu by se ani MAC klientů připojených přes ethernet nepropisovala do accesslistu, kde dle mého názoru nemá co dělat. Mám rád ve všem pořádek a přehled a také chci mít nad svojí sítí kontrolu..

Problém s nesmysly stále dokola zapisovanými do firewallu a queues jsem zaregistroval zatím jen jednou. ISPAdmin se nějak z toho nemohl vyhrabat, CPU routeru na 100%.. Tak jsem dal ruční aktualizaci konfigurace toho routeru a zhruba za minutu se s tím vypořádal.