❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

jak mám vysílat na 5,4 GHz ?

Návody a problémy s konfigurací.
Maxik
Kontaktovat uživatele:

Re: jak mám vysílat na 5,4 GHz ?

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

nevim co tu resis, kdyz vidim ten provoz v eteru tak budme radi ze ty dolni kanaly mame protoze jinak je to na zabaleni kramu. No a kdyz uz jsme u toho kdyz si udelam sken nekde na sidlisti trebas, tak provoz na dolnich kanalech moc nezaostava proti tem hornim takze tak :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

jenom jsem reagoval na příspěvek, kterej naznačuje používání vnitřních kanálů jako samozřejmost a pokud to je praktický, tak i povolený. To je asi tak jako pokud je rocket dish s 34dB anténou praktický věc, tak i povolená že. Ty voe, kam se timhle stylem dostaneme? Přesně tam, kde jsme teď. Místo toho aby jsme používaly brutálně ouzký antény s potlačením bočních laloků, použijeme nejlepe panelky na 1km. Pak se nesmíme divit že nám 11venkovních kanálů nestačí.Nesmíme se divit že z vyzářenym výkonem na 40-50dB zasereme kanál na hoodně kilometrů atd... Co by lidi na 10GHz daly za 11 kanálů. Ale nebojte se, ono to přijde až někdo začne nasazovat 5GHz na stůl k notebookům jelikož ty notebooky už to v sobě v drtivý většině maji taky a 2.4GHz jaksi občas nechodí ani doma. A nebál bych se toho, kdyby existovaly podle toho příspěvku praktičnosti i tací, kteří nasaději v indooru venkovní kanály. Tohle všechno přijde... pak to bude teprve praktický pro všechny.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

Presne tak dostanem se tam kde jsme byli na 2.4ghz, jen to bude horsi o to ze v ty dobe se bezne nedaly sehnat zarizeni ktera prekracuji normu o 30 Db s vhodnou antenou. Hlavne ty smejdy od UBNT neskutecne zahltily eter.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

to mi povídejte, tady přilétají UFA jako na vojenské základny v americe :) a už předem jsem věděl, které ISP v okolí je budou nasazovat a vše se potvrdilo.
zatím mi nikdo nic neruší, ale bojím se bojím
ke klientům dávám panelky jen velmi málo, většinou kde nikdo není jinak dávám samé síta s malejma úhlama, víc s tím nadělat nemohu
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

tak u klientů je to jedno, tam už sektor samotnej zabere dost ale šlo mi spíš o směrový spoje který bejvaji hodně našlápnutý co se týče rychlosti a když praží široce, tak sebou veme i ostatní protože tam teče hodně dat.

Ono totiž prostý dodržování výkonů předejde zarušení. Vem si, že při zregulování výkonu do limitu, udělá v jednom místě měření stejnej signál jak sektor, tak všesměr, tak 90cm parabola. To souvisí s tim, že když utlumíš směrovku, tak jí klienti nebudou slyšet když bude mířit jinam. To samí se stane když bude cizí sektor pražit do tvých klienů z boku. Klienti budou mít z boku menší zisk na anténě a nebude se to tolik rušit. jenomže pak přijde nějakej idiot a nacpe tam výkon a klienti pak zboku slišeji stejnej signál jako tvůj ze předu. Kdyby tohle lidi pochopilly, pásmo by vystačilo na hoooodně dlouho.

Místo toho aby se dala větší antena pro lepší zisk a citlivější karta pro lepší příjem, tak se koupí karta s většim výkonem na TX která má většinou i menší citlivost a zbohem pásmo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

hapi píše:Ale nebojte se, ono to přijde až někdo začne nasazovat 5GHz na stůl k notebookům jelikož ty notebooky už to v sobě v drtivý většině maji taky a 2.4GHz jaksi občas nechodí ani doma.

A zkoušel jsi to? Rychlost sice parádní ale zkus jít za jednu zed a už je 2,4Ghz vítěz. Podle mě se tohle na doma absolutně nehodí i když to je čisté dolní pásmo.
Maximálně na pokrytí jedné místnosti ale né bytu natož baráku. O paneláku nemluvě
0 x

maacher222
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maacher222 » 15 years ago

hapi píše:Místo toho aby se dala větší antena pro lepší zisk a citlivější karta pro lepší příjem, tak se koupí karta s většim výkonem na TX která má většinou i menší citlivost a zbohem pásmo.

+1
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 15 years ago

ano, je to prostě nesmysl, pokud někdo chce větší rychlost tak si zapne gčko, nicméně já doma nemám s gčekem problém a to bydlím na zarušeném sídlišti, sice nascanuji 10 sítí, ale mají malej signál. asi to dělají ty nové okna co nepropouštěj radiovlny
a kdo chce rychlejší než gčko tak ať si udělá kabel, 5 GHz je nesmysl
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...