❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CCQ trocha teorie

Návody a problémy s konfigurací.
fundix
antispam: Ano

CCQ trocha teorie

Příspěvekod fundix » 15 years ago

Ahoj, mam jako domaci AP RB 532 s R52h kartou ( zbytek hardwaru ).
RB mam vedle stolniho PC v rohu mistnosti a pripojuji se o patro nize.

Mam problem s poklesem CCQ pri zatizeni linky a to na 50% i na 13%.

Ma otazka je, zda to muze byt nastavenim.
Popr jak nastavit AP (ack, vykon...) pro domaci pouziti na 2.4GHz a male anténce.

Dekuji za pomoc.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

předpokládám že se připojuješ o patro níž přes notebook. To může bejt ten průser. Některý notebooky zrovna kvalitou příjmu neoplívají obzvláť když anténa je zespoda a APčko nahoře a musí to projít jak zdí tak i chladiči a deskou notebooka. Víš jak to je. Když dáš čechum technologii určenou pro přímé spojení v rámci jedné místnosti, maximálně k propojení vedlejší místnosti ale mezi nima je jenom jedna sadrokartonová zed, čech to veme a dá to na 50m v baráku a v českých barácích jsou sakra tlustý zdi a občas i nějaký šutry a pak to daji i ven a nejlépe aby člověk chodil po baráku s notebookem a chytal ISPkovo APčko co je 200m vedle na baráku. Moc se neksichtěte. Jedna ženská si koupila ovislinka s malim pendrekem a že to doma zapnula a internet jí nešel. Hrozně se divila, že jí to nejde a GSM modem vedle jí jde okamžitě...
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

fundix

Diky, proto pisi trocha teorie abych se dozvedel kde je problem.
Notebook mam Apple MacBook Pro, vzhledem k tomu ze je cely z hliniku, tak to muze byt i tim :-) na druhou stranu, kdyz jsem menil disk, tak jsem se nestacil divit jak hezky je vnitrek vyresen.

Problem tedy je, jak to napravit??? Tahat kabely se me nechce :-(
0 x

hapi

skusil bych třeba otočit antenku u APčka vodorovně. Nebo sehnat silnější na doma. Jo a pak bych určitě domácí wifinu nepoužíval tak jak si někteří myslí. Kabel je kabel a dlouho ještě kabel bude protože 100Mbit je 100Mbit a nebo 1Gbit se kterym se wifina srovnat nemůže. Setkal sem se už i s lidmy, kteří si staví barák a dobrovolně si tam nedaji UTP kabely a že tam budou mít wifinu a hotovo. Tohle je tvrzení uplně zmatený. Pak budou chodit a že jim to tady nejede, tady taky ne, stolní počítač taky přes wifi, pak si tam začnou tahat soubory a začnou brečet že to jede pomalu a podobný věci. Já mám doma wifi jenom pro mobilní telefony.

Skuz nastavit HW retries v nastavení wifiny na 15
0 x

fundix

Tak kdybych stavel, tak jedine UTP do zdi a pekne kvalitni na 1Gbps :-) ...

Ted sedim cca dva metry primo, zapl jsem upload a ccq i 3%, takze hodne velka bida....

Muze to byt tim ze je to blizko Kompu? (ruseni od PC) ?
0 x

hapi

rušení asi ne ale občas se stává, že i příliš silenj signál sám sobě škodí. Někteří borečci napíšou do mikrotiku i výkon 30dB a mysleji si jak to úžasně pojede.
0 x

fundix

hapi píše:rušení asi ne ale občas se stává, že i příliš silenj signál sám sobě škodí. Někteří borečci napíšou do mikrotiku i výkon 30dB a mysleji si jak to úžasně pojede.

Diky To by mohlo byt tim. Mam tam precijen R52H:

Výstupní výkon/citlivost:
802.11a: 24dBm/-94dBm @ 6Mbps 19dBm/-82dBm @ 54Mbps
802.11b: 25dBm/-95dBm @ 1Mbps 25dBm/-92dBm @ 11Mbps
802.11g: 24dBm/-93dBm @ 6Mbps 19dBm/-78dBm @ 54Mbps

Poradite jak optimalne nastavit vykon?

Update: dal jsem regulation domain, nastavil 15dbm a u anteny 5 (nevim jaky zisk ma malinky pendrek) a CCQ 99% stabilne
Update2: nakonec jsem dal 10dbm a cim mensi rychlost tak vyssi vykon.

Byl jsem zvykly na Edimax modem ten mel se signalem neustaly problem.
0 x

hapi

vida. Pendrek má 2db takovej ten normální. Ale to je fuk. Vypni regulatory domain a nastav výkon na nějakých cca 15dB a uvidíš. u TX power dej card rates, neměly by si jí pak přehulit. Pak uvidíš takže to pak poladíš.
0 x

fundix

Diky za radu, nakonec jsme problem vyresili :-)

Alespon vim, ze mikrotik je opravdu velmi zajimave wifi zarizeni :-)
0 x

fundix

Takze jeste jednou ma rekapitulace lajka:

AP Mikrotik 532 jsem prendal z rohu mistosti kde je PC monitor a pod do druheho rohu kde neni krom zdi nic (kovoveho).

Mam tam 8db antenu, takze vykon jsem snizil zatim jen na 10 na mikrotiku, mozna pujdu jeste niz.
Na druhe karte mam 3db antenku vykon jsem dal z 5ti na 10

CCQ cca 80-100.

problemy byly rekl bych dva. Jeden: velky vykon a mozna mala citlivost na vysilani od notebooků (zdi v ceste). A pritomnost antenen blizko kovovych casti pocitace, pripadne zasuvek.

Tod zatim me pocity.
0 x

hapi

no tak to je jasný když je to u plěchu že to pujde do háje.
0 x