Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil ohledně problémů, na které jsem narazil při výměně RB za PC.
Celá moje síť jede na MK (většinou samé RB600) - klienti pak mají RB133c, RB411 .. bohužel na jednom místě mi již RB600 nestíhal, byl jsem tedy donucen vyměnit ho za PC.. dal jsem tam nějaký stroj s dvoujádrovým procesorem od Intelu, a abych nahradil vše, co jsem na tomto místě používal, dal jsem do PCI slotů 3 redukce pro mPCI karty (každá redukce 4 karty - celkem tedy 12 miniPCI karet). Všechno to jsou karty R52, 4 znich používám jako PTP spoje na další APčka, další 4 znich jsou potom sektorky pro klienty (cca 60 asociovaných klientů). Stroj se tvářil že jede OK, zatížení minimální. Jelikož však v síti používám dohledový soft, začali se mi v něm objevovat podivnosti - protilehlým bodům, které jsou připojeny k tomuto PC (PTP spoje), začaly narůstat v době zvýšeného provozu pingy .. a to až na 400, 500, 600ms !! Na sektorkách sem nic nepoznal, klienty monitorované nemám, ale mohli mít samozřejmě podobné problémy - samozřejmě to na těch konkrétních místech poznali i klienti - ozývali se, že jim to fakt občas docela nejede. Nenalezl jsem nikde chybu - antény používám JRC-24 (nemyslím, že by byly špatné), rádia R52, vzhledem k blízkým vzdálenostem ubírám i výkon aby se mi to nehltilo, ale prostě nic. Měl sem na to zaplaceného odborníka, který mi pouze doladil ty zbytečně vysoké výkony, ale říkal, že je vše opravdu OK - jediné co mi řekl za důležitou informaci je to, že tento problém zná: prý to některá PC dělají, když se do nich dá více jak 2 až 3 mPCI karty - prý je to záležitost HW - (chipset, MB, atd..).. Poradil mi, ať se podívám co za HW používají jiní, kterým to už běží. Na nikoho jsem zatím nenarazil kdo by mi poradil co použít za HW pro tak velké množství mPCI karet - tak jsem to vzdal, dal jsem tam novou drahou RB800 a jede to už naprosto OK. Ale na toto místo jsem musel přidat další RB600, je to fakt dost frekventované místo - zvažuji proto se opět vrátit k myšlence PC, nemůžu si ale dovolit ty stejné problémy jako předtím. Nesetkal jste se někdo s něčím podobným? Můžete mi nějak poradit? Mám už nashromážděné různé typy MB (většinou PIII 800MHz, PIII 1000MHz - které mi někdo doporučoval, že na tom běžely fakt dobře). Moc děkuji za jakoukoli pomoc či radu.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Přechod z RB na platformu PC (x86) - problémy
v prvni rade dej ten prispevek tam kam patri
prvni a blbe
prvni a blbe
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
RB11 je ale pouze pro 1 miniPCI kartu... když najdu nějakou desku, která bude mít aspoň 5 PCI slotů, tak z toho mám jen 5 rádií, a to se dost dělají desky jen se třemi PCI sloty.. to je dost málo.. a proč tedy dělají RB14, když to pořádně nefunguje?...
pro RESET .. hledal jsem, jak si můžu příspěvek zařadit do správné skupiny.. ale nikde jsem to nenašel.. nějaká rada, pro mě hloupého by nebyla??
pro RESET .. hledal jsem, jak si můžu příspěvek zařadit do správné skupiny.. ale nikde jsem to nenašel.. nějaká rada, pro mě hloupého by nebyla??
0 x
no asi vás sklamu ale poměr mezi funkčností 5xRB11 a 1xRB14 v jednom PC je asi 1:1
osobně doporučuju hromadu RB411 a spojit je ve switchy. Když se nad tim lověk logicky zamyslí, zjístí že se mu nikdy nestane, že něco přestane síhat. Když budu chtít Nko a RB411 nebude stíhat, vyměnim jenom jedno. Přijde na řadu rychlejší uplink do netu, vyměnim za 10GHz jenom přepíchnutím do switche a vyhozením jednoho RBčka. A hlavně, už nikdy rušení karet mezi sebou v zařízeních typu RB600(RB800) RB433.
osobně doporučuju hromadu RB411 a spojit je ve switchy. Když se nad tim lověk logicky zamyslí, zjístí že se mu nikdy nestane, že něco přestane síhat. Když budu chtít Nko a RB411 nebude stíhat, vyměnim jenom jedno. Přijde na řadu rychlejší uplink do netu, vyměnim za 10GHz jenom přepíchnutím do switche a vyhozením jednoho RBčka. A hlavně, už nikdy rušení karet mezi sebou v zařízeních typu RB600(RB800) RB433.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
jak uz jsem psal v jinem topicu, jak rika hapi, pomerem je to 1:1 RB14:RB11, akorat se musi vybrat vhodna deska, vhodna neznamena, ze ma pet PCI... deska je zaklad,. kdyz se vybere dobra deska, i 4*RB14 neni problem...
0 x
Spíše by chtěl asi slyšet komu co funguje. Mě třeba funguje deska taky na jednom dost vytíženém bodě a to je Supermicro PDSMA+ má 6pci slotů mám ji plne osazenou 5x rb11 a 1x rb14. Co ti možná taky dělá problém psali že se v různých deskách nesnášejí karty stejného typu já tam mám vše na cm9kách a upně bez problémů.
0 x
primo na pdsma+ nam nikdy nefungovalo vice R52, CM9 bez problemu, mame na siti dost P4SCE tez supermicro ,stejny problem s R52, ale i 4*RB14 s CM9, funguje nekolikrat nsdual a klidek..
0 x
Dík za rady, a hlavně za ty názory ohledně typu - supermicro PDSMA+ .. zrovna to jsem totiž teď viděl u někoho fungovat bez problémů, 6 slotů plně osazených .. 5xRB11 a 1xRB12 ? nebo 14? mám za to že tam byla karta se dvěma miniPCI sloty.. a je fakt, že jsem tam taky neviděl vůbec žádnou R52.. všechno to bylo něco jako CM9 (možná CM10, nevím, nestudoval jsem to detailně).. takže když to podrthnu, mám v tom stejně trochu zmatek jak to udělat dál.. rozhodně se mi nechce vedle sebe skládat RB411.. i když mi to připadá trošku zajímavé.. nikdy by mě nic takového nenapadlo.. to fakt nahradí ty RB411ky moje AP.. kde mám teď 1xRB800 - s redukcí celkem 8x rádio + 1xRB600 - 3xrádio .. celkem tedy 11xrádio? (4xPTP spoje, 7xsektor po 15-ti klientech).. kromě toho teď bojuju hlavně s tím, aby se mi ta RB800 neuškvařila...
Takže teď váhám.. nějaká deska od supermicro, osadit RB11 s kartama CM9 (všech 6 slotů) nebo si vyskládat RB411 pěkně vedle sebe.. ?
Máte ještě nějaké rady návrhy tipy?
Takže teď váhám.. nějaká deska od supermicro, osadit RB11 s kartama CM9 (všech 6 slotů) nebo si vyskládat RB411 pěkně vedle sebe.. ?
Máte ještě nějaké rady návrhy tipy?
0 x
muj nazor je takovy neco napul... na P2P spoje je lepsi proti sobe RB411 (treba i vicero, pokud vedou z jednoho bodu) ale na AP urcite x86 a vice karet do jednoho stroje... Ja to tak delam ( i kdyz ne vsude ty RB411 mam) a sem spokojen - hlavne z toho duvodu ze shapuju rovnou na AP a nejak nvm jak bych poresil agregaci mit treba 5x RB411 na sektorech... 

0 x
Jan Ptáček

Ano, RB411 nám poslední dobou nahrazujou uplně všechno. Je to podle mě nejstabilnější RBčko co existuje a netrpí vůbec nějakym přehříváním či rušením karet. Navíc je strkáme pohodlně za jirouse do jirous boxů takže takový kompaktní zařízení a je použitej pouze koax. Pak například u prowax sektorů s boxem to jde udělat taky. Dolu jenom UTP kabel a hotovo. Někdo tu zmiňuje že je pak obtížná oprava jenomže nám v drtivý většině nateče do koaxů či antén a to se musí beztak nahoru a na APčkách nám zřítka kdy odejdou kartičky.
CM10 nedoporučuju ani náhodou osazovat. Je to taková ochuzená CM9 i když s novějšim chipsetem. Osobně nasazuju karty už všude s MMCX. Kdo jednou zkusí, už nechce nic jinýho protože to skrátka nevypadává.
No a v neposlední řadě přecházíme na RB411 z toho důvodu, že když chci přidat antenu, tak přidám RBčko. Když člověk naplní RB600(RB800) a jednak nestíhá výkonem a už nemá pozici na další wifiny, tak je průser.
Proč máš na jednom bodě 7 sektorů? S kvalitou wifi kartiček a při šířce kanálu 20MHz + nějaký 4 ptp spoje... To ti ve venkovnim pásmu ject moc nemůže... vlastně s potřebnym odstupem kanálů ti to nemůže moc chodit ani s použitím vnitřního pásma a to vůbec nepočítám rušení karet mezi sebou když jsou kanálově tak blízko.
0 x
no, osobne bych zkusil to vymenit za neco overenyho, pokud v tom nemas R52, tak zkusit supermicro, pouzivam z poloviny i P4SCE, vykonu ma dost, kvalitou je na tom stejne jak vsechny supermicra...popr. muzu jeden kousek zapujcit a muzes otestovat, mam nekolik v zaloze...
0 x
hapi píše::-D agregaci řeší hlavní gateway na páteřní lince do netuNebudu přece zatěžovat pomalí RBčka ještě nějakym shapingem. Jenom routujou. Řízení toku obstarává mašina k tomu určená a pokud chci z hlavní konektivity vymáčknou poslední bit a zachovat QoS, tak jedině dobře navrženej centrální shaping.
Ano, RB411 nám poslední dobou nahrazujou uplně všechno. Je to podle mě nejstabilnější RBčko co existuje a netrpí vůbec nějakym přehříváním či rušením karet. Navíc je strkáme pohodlně za jirouse do jirous boxů takže takový kompaktní zařízení a je použitej pouze koax. Pak například u prowax sektorů s boxem to jde udělat taky. Dolu jenom UTP kabel a hotovo. Někdo tu zmiňuje že je pak obtížná oprava jenomže nám v drtivý většině nateče do koaxů či antén a to se musí beztak nahoru a na APčkách nám zřítka kdy odejdou kartičky.
CM10 nedoporučuju ani náhodou osazovat. Je to taková ochuzená CM9 i když s novějšim chipsetem. Osobně nasazuju karty už všude s MMCX. Kdo jednou zkusí, už nechce nic jinýho protože to skrátka nevypadává.
No a v neposlední řadě přecházíme na RB411 z toho důvodu, že když chci přidat antenu, tak přidám RBčko. Když člověk naplní RB600(RB800) a jednak nestíhá výkonem a už nemá pozici na další wifiny, tak je průser.
Proč máš na jednom bodě 7 sektorů? S kvalitou wifi kartiček a při šířce kanálu 20MHz + nějaký 4 ptp spoje... To ti ve venkovnim pásmu ject moc nemůže... vlastně s potřebnym odstupem kanálů ti to nemůže moc chodit ani s použitím vnitřního pásma a to vůbec nepočítám rušení karet mezi sebou když jsou kanálově tak blízko.
tak ja sem zase zastance toho ze by linka nikdy nemela jet na strop - jasne da se to poresit QoS, ale ja mam vzdy nejakych 10-15M rezervu... jinak 7x sektor je asi mysleno kombinace 2,4 a 5Ghz jinak si to taky nedokazu predstavit......
ad centralni shaping - jasne kdyz mas do 1000klientu tak si v klidku, ale je tady par lidi co ma dvoj i trojnasobek klientu a maji uz problem s vykonem stroje... proto ja centralne delam pouze L7 priorizaci podle sluzeb ale shaping jako takovy na x86 masinach primo na APckach/paternich routerech...
0 x
Jan Ptáček
tak jasně, linka nejede na stropě, je tam rezerva 3Mbit konkrétně u 60Mbit linky. Žádnou priorizaci neděláme a při 500 lidech je desktopový c2d E5200 docela nevytížený ale chápu že při používání L7 to stoupá drasticky. Priorizování určitých služeb tak nějak neberu za použitelný když každej chce prioritu něčeho jinýho a je defakto na něm čim si linku vytíží ale máme u každýho usera PCQ podle portu což hodně pomohlo voipum bych řek. Ještě před rokem jsme měly 30Mbit pro 400 lidí a docela si pochvalovaly i když linka byla z 2/3 dne na max ovšem když sem šel hrát po netu, tak latence byla normální a tak má shaping vypadat.
0 x
net.work píše:ad centralni shaping - jasne kdyz mas do 1000klientu tak si v klidku, ale je tady par lidi co ma dvoj i trojnasobek klientu a maji uz problem s vykonem stroje...
Nevim no, mame pres 3tis lidi a s CPU a centralnim shapingem problem neni.
0 x