❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ORCAVE ma novy 10GHz FOD spoj

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: ORCAVE ma novy 10GHz FOD spoj

Příspěvekod Insider » 15 years ago

hapi píše:takže těch 310Mbit neni pro 10GHz co? ............. vim prd.

Tech 310mbit neni primarne pro 10GHz, ale protoze to neni FOD reseni, tak preklopeni do 11GHz je otazka vymeny ODU s doplatkem cca 20T Kc.
Pokud vim dobre, tak Alcoma pouzivala docela dlouho pro sve spoje jeste v kazdem pulpasmu 2 podpasma - Spoj byl laditelny pouze a jenom posunem kanalu s pevnou 168MHz sirkou a jenom v ramci filtru - takze o 2,5kanalu.
Jinak bych si dovolil opravit tve tvrzeni, ze zcestne je 10GHz instalovat bez spektraku a ne se spektrakem.. Poku chce bez spektraku jdete do licenci, tam nic nepotkate 8) Tam skutecne spektrak nepotrebujete
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

ne, myslel jsem to tak, že co jsem viděl tak přijely, namontovaly a odjely, žádný měření spektrákem nebo jednotkou.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:ne, myslel jsem to tak, že co jsem viděl tak přijely, namontovaly a odjely, žádný měření spektrákem nebo jednotkou.

To je realita dnesnich dnu.. To je prave o tom vtipu o opici s odjistenym granatem. My treba spoje bez instalace neprodavame, a ta je jiz zahrnuta v cene, prave proto, aby se tento problem nevyskytoval. Tim nerikam, ze dosahujeme 100procentni uspesnosti a treba zacatkem roku se nam na jedne ne uplne prehledne loakci podaril podobny kiks, ze jsme zarusili naky Konwes, ktery nebyl na spektraku vubec videt. Je to ale o te slusnosti, ze po ukonceni instalace obvolavame vsechny zucastnene, kterych by se mohl problem tykat, zda-li je vse v poradku.. Tady jsme Vale dostali a stejne po tydnu zjistili, ze maji problem.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

Insider píše:
hapi píše:takže těch 310Mbit neni pro 10GHz co? ............. vim prd.

Tech 310mbit neni primarne pro 10GHz, ale protoze to neni FOD reseni, tak preklopeni do 11GHz je otazka vymeny ODU s doplatkem cca 20T Kc.
Pokud vim dobre, tak Alcoma pouzivala docela dlouho pro sve spoje jeste v kazdem pulpasmu 2 podpasma - Spoj byl laditelny pouze a jenom posunem kanalu s pevnou 168MHz sirkou a jenom v ramci filtru - takze o 2,5kanalu.
Jinak bych si dovolil opravit tve tvrzeni, ze zcestne je 10GHz instalovat bez spektraku a ne se spektrakem.. Poku chce bez spektraku jdete do licenci, tam nic nepotkate 8) Tam skutecne spektrak nepotrebujete

A co kdyz ti nekdo sestreli spoj? Tobe to nepojede a budes muset analyzovat, proc to nefunguje. Ja vypnu vysilac na protistrane, naskenuju pasmo a hele, vidim, ze mi nekdo vlezl na kanal, podle skenu najdu provizorne jiny volny kanal, nez se nejde ruseni. Vse z tepla kancelare. Ty v -20°C ve vetru 100km/h polezes na 50metrovej komin a se spetrakem hledat problem? To mi pripada jako docela smesne! :D
0 x

hapi

hmm, z tepla kanceláře asi opravdu poznáš z jakýho směru rušení přichází...
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

hapi píše:hmm, z tepla kanceláře asi opravdu poznáš z jakýho směru rušení přichází...

smeru? Pokud je to na stejnem miste, tak poznas, ze tam nejaka 10tka pribyla, a pokud je to na 100vky metru, tak to bude pravdepodobne ve smeru tveho spoje ne? A jak zjistis bez spektraku, ze nemas na spoji hw zavadu a je to "jen" zarusenim?
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

miract píše:A co kdyz ti nekdo sestreli spoj? Tobe to nepojede a budes muset analyzovat, proc to nefunguje. Ja vypnu vysilac na protistrane, naskenuju pasmo a hele, vidim, ze mi nekdo vlezl na kanal, podle skenu najdu provizorne jiny volny kanal, nez se nejde ruseni. Vse z tepla kancelare. Ty v -20°C ve vetru 100km/h polezes na 50metrovej komin a se spetrakem hledat problem? To mi pripada jako docela smesne! :D

Ja vim, ze to je smesne, naposledy jsem malem kvuli tomu nestihl porod moji dcery, ale vez, ze v -20 a 100km za hodinu maji vsichni jine starosti, nez setrelovat cizi spoje :) Presne z tech duvodu, ktere jsi popsal.
Fakticka stranka veci je, ze spektrak je uplne k nicemu v momente ladeni spoje a zaruseni, protoze jedine co te zajima, je signalova uroven v CELE sirce pasma prijimaneho kanalu, nikoliv vzhled spektra a tu ti dodaji denska vsechny spoje, ktere jsou na trhu.. Logicky to potom posadis na kanal, ktery ma uroven nejnizsi a kam ti to spoj dovoli preladit. Z tech peknejch krivek nic nepoznas.. Vim o cem mluvim
0 x

baz

Příspěvekod baz » 15 years ago

insidere posli link na stranku vaseho webu, kde mate 310 mbit spoj, nenasel jsem to. nepomohlo ani vyhledavani retezce "310" a model s Q oznacenim tam taky neni. dik.
0 x

Julian
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 15 years ago

Thomeless píše:vzdalenost podle mapy.cz 1,6km
signal -49,7 a -48,2

Spoj je nasazen jako hlavni pater a zatim vypada v pohode

Jediny co me stve je nemoznost naladit 4 a 7 kanal
takze toho moc na vyber nezbejva a je dost mozny ze nekde budou ty spoje muset bejt kanalove do krize

Ahoj, prosím

kdybys mel cas
jakou ti ukazuje spoj uroven SNR a na jake ti jede modulaci a jeké ti dosahuje realne rychlosti?

Julian
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 15 years ago

SNR -30,6 db +-0.2 na kazdy strene, trochu se to hejbe ale to je normalka
modulaci mam natvrdo nastavenou na 8PSK, az casem zacnu zkouset vyssi uz takhle je propustnost vyssi nez mam konekt do internetu a s tim je spojene i to ze vlastne nemam jak vyzkouset propustnost spoje, protoze na jedne strane jsem zapojenej rovnou do cisca poskytovatele takze neni o proti cemu testovat
0 x
Bývalý ISP...

mvh

Příspěvekod mvh » 15 years ago

Thomeless: cim si meril volny kanaly, nez si to definitivne naladil?
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 15 years ago

mvh píše:Thomeless: cim si meril volny kanaly, nez si to definitivne naladil?

Nazev zarizeni ti presne nereknu. Meril jsem to tu se znamym co je radioamater...
Tak zjisteno merak je PROMAX prodigi5
0 x
Bývalý ISP...

Julian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 15 years ago

Ahoj, tak mi již v síti jedou 2 kusy 1S10, první na 2.7km v silne saturovanem prostredi na QAM64 = 147Mbps (60x60cm ant), druhy na 0.7km na QAM128 = 170Mbps (30x30cm = ale prijdou tam 60x60cm protoze jine pouzivat ani nechci). Jinak mame povicero Orcave 2222 85 a 100Mbps = jí z vlastní zkušenosti nepocituji "nekvalitu" novcý Orcave.

Julian
0 x

hapi

před 6 dny nám namontovaly 1S10 na 1100m. 60cm paraboly. 16QAM (100Mbit), výkon stahnutej na 1.5dB. Jede v pohodě. Škoda že mě nenapadlo se kouknou na signál při včerejší bouřce. TX Power podle jednotky na jedný straně lítá +-0.5dB ale nikdy se nedostalo přes nastavených 1.5dB. SNR (dB) 31.2/30.4, Rx Level (dBm) -43.0/-45.9. Ve skutečnosti to dá nějakých 97Mbit a s roustocim provozem to klesá s počtem malích paketů což je stejnej efekt jako na fast ethernetu. Osobně jsem se spojem spokojen.
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 15 years ago

Tak ja uz si dneska privezl konecne taky 1S10 po dlouhem cekani (29.brezen objednano).
Zitra nebo v pondeli zapojime a hodim jak to chodi. Spoj bude na 13,5Km 90/120. Zatim 100Mbit pak se to bude zvedat.
0 x
Daniel Tasáry