Zdravím,
chci teď inovovat na jednom hnízdě páteřní RB, které nyní je na platformě pc (starý celeron 600Mhz, 128MB, CF IDE), a obsluhuje 3 karty s páteřními spoji. Průtok na každou páteř začíná pokulhávat nad 10Mbit (přitom dřív zvládal i 17Mbit, ale vytíženost bývala menší...).
Teď se chci zeptat - jestli je lepší tam dát silnější počítač a přendat tam ty karty a ide, nebo udělat všechny tři páteře zvlášť na třech RB-411 nebo 433. Pokud ano volit verze s 300Mhz nebo 680Mhz?
Potřeboval bych průtok 15Mbit na každou páteř. Vyladění si samozřejmě musím udělat, jde mi o zatížení těch desek, jestli tři desky by nebyly tak zatížené jako jeden silnější stroj.
Děkuji za rady
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jeden silný RB nebo více průměrných RB
BIGG píše:Podle toho co tu všichni napsali o RB433 tak to asi nebude to pravé, pak jedině 3x RB411, pokud na ní nebudeš routovat a dělat jiné ptákoviny, stačí ti bohatě RB 411 třístovka. Já jsem na ní protáhl 100Mbit s R52Hn. A tady jsem narazil na propustnosti ETH portu.
Ale na druhou stranu mám jeden bod kde je RB433AH 2x AP a jeden klient v 5,8 a u mě to je v pohodě.
A můžu použít tu R52Hn na páteři venku? Mluvíme tu o n-ku?
0 x
Nko bych venku nepouzival vubec, routerbordu 433 300mhz mam dost a funguji normalne a za tu cenu je to luxusni rbcko na male ap.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Já mám nejlepší zkušenosti s jednotlivými RBčky. Pokud je tam jako páteřní RB433, pak má víc ethernetů a nemusí se tam ani strkat switch, kterej se může seknout. Navíc při upgrade nemusíš vypínat zbytečně půlku sítě a taky Ti nehrozí, že se budou rušit mezi sebou karty. O výhodě absence dlouhých koaxů nemluvě, 411 i 433 se dá strčit do krabice přímo k anténě, tím se navíc zamezí i problémům s vodou v konektorech.
0 x
David Liška píše:Já mám nejlepší zkušenosti s jednotlivými RBčky. Pokud je tam jako páteřní RB433, pak má víc ethernetů a nemusí se tam ani strkat switch, kterej se může seknout. Navíc při upgrade nemusíš vypínat zbytečně půlku sítě a taky Ti nehrozí, že se budou rušit mezi sebou karty. O výhodě absence dlouhých koaxů nemluvě, 411 i 433 se dá strčit do krabice přímo k anténě, tím se navíc zamezí i problémům s vodou v konektorech.
Nesouhlasim, 433 neni zas tak dobra. Jakmile tam mas vice karet a nedejboze v nstreme, tak se to muze rusit. Je to kus od kusu - na nekterem to funguje spolehlive, na jinem to hapruje. Radej bych volil cestu s vice rb = 3xrb411.
0 x
Zkusil jsem to dnes předělat na tu 411 s cm9, spoj na 500m, anténa panelová, vertikální polarizace, na druhé straně to samé a jen 10Mbit, když víc pingy jsou v háji.
Zarušení méně než střední, tok byl tx 10Mb rx 1,5Mb - to bylo stabilní víc ne.
Co by jste doporučili?
Zkusím předělat ty antény na horizontál.
Zarušení méně než střední, tok byl tx 10Mb rx 1,5Mb - to bylo stabilní víc ne.
Co by jste doporučili?
Zkusím předělat ty antény na horizontál.
0 x
vyměň kabely. Na 500m to musí chodit a Nkem si nepomůžeš když ti nejede pořádně Ačko. Vzorovej spoj 1500m - 38Mbit v limitech a oba konce jsou středně rušený.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
BIGG píše:pepulis píše:David Liška píše:Já mám nejlepší zkušenosti s jednotlivými RBčky. Pokud je tam jako páteřní RB433, pak má víc ethernetů a nemusí se tam ani strkat switch, kterej se může seknout. Navíc při upgrade nemusíš vypínat zbytečně půlku sítě a taky Ti nehrozí, že se budou rušit mezi sebou karty. O výhodě absence dlouhých koaxů nemluvě, 411 i 433 se dá strčit do krabice přímo k anténě, tím se navíc zamezí i problémům s vodou v konektorech.
Nesouhlasim, 433 neni zas tak dobra. Jakmile tam mas vice karet a nedejboze v nstreme, tak se to muze rusit. Je to kus od kusu - na nekterem to funguje spolehlive, na jinem to hapruje. Radej bych volil cestu s vice rb = 3xrb411.
A co toto?vše v A a N, 2x nstreme
Ano, ale ja psal o RB 433, nikoliv o AH verzi. AH jede ok.
0 x
Ja mam vse 433v klidu vystacim s 300mhz procesorem a vse ok, vetsinou 1 linka s NS a 2x ap vse 5g bez problemu. Vykony +- v limitu.
0 x
hapi píše:vyměň kabely. Na 500m to musí chodit a Nkem si nepomůžeš když ti nejede pořádně Ačko. Vzorovej spoj 1500m - 38Mbit v limitech a oba konce jsou středně rušený.
Prosím tě, já používám obyčejné pigtaily (beru z aspy), zkusím je vyměnit, myslím že to v nich nebude. Dají se někde koupit silnější?
Dřív jsme je používáali na pásmu 2,4GHz, ale to je snad 5 let zpět.
0 x
jako možný je všechno, pokud už jsi vyměnil karty a antény nejsou na šrot, tak jsou na řadě kabely.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
teo píše:Prosím tě, já používám obyčejné pigtaily (beru z aspy), zkusím je vyměnit, myslím že to v nich nebude. Dají se někde koupit silnější?
Dřív jsme je používáali na pásmu 2,4GHz, ale to je snad 5 let zpět.
Zameril bych se i na karty. To ze si je koupil novy jeste nic neznamena.
Bohuzel mam z ASPY spatnou zkusenost, ze mi parkrat poslali odpaleny R52 (signal -20 dBm, nejspis z RMA), pokud nejsi od klienta pres stromy, nebo daleko, tak to zas az tak nepoznas...
Taky mi od nich prislo parkrat RBcko a v Identu nebyl nazev Mikrotik, a jednou dokonce bylo zaheslovany taky s jinym identem.
Od te doby kupuju jen CM9, ktera je zabalena a ma u sebe stitek s carovym kodem, tak mam trochu jistotu, ze by mela byt nova.
0 x
souhlas, v aspě nakupuju, protože to mám za rohem a tak tam chodím osobně, jinak bych s nima nechtěl nic mít
0 x