❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nanobridge

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
rouchi
Kontaktovat uživatele:

Re: Nanobridge

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

hele myslím, že jsou docela proslulý i podobný zkušenosti s ostzatnímHW od ubnt,.. a to takový, že když se dostaněš s výkonem pod ěnjakou mez, začne se to chovat ajko by jsi na výstupu měl několik dBi do mínusu.. takhle jou špatný třeba nějaký rockety viz insiderův test někde na czfree... prostě když nastavil na jednom 8 a na druhym taky, tak ve skutečnosti na tom druhym bylo o mnoho mín, než udavana hodnota podle UBNT firmware.... jenom přemejšlim, jak jinak to změřit...
(nevim přeně jestli to bylo 8, ale to je jedno...)
jinak i ja mam podobny zkušenosti např s wispstationem, pokud se u některých kusá nastavil výkon na mín než 11 dbi (s jj boxem) tak to mělo opravdu tragický signál i na krátkou vzdálenost, a muselo se tomu trochu přitopit... prostě mylsím si že někde mají v UBNT firmware nějaké bugy (nebo možná nějaký bugy ve WF části.) nevim zas tak dobrej elektronik nejsem, ale řekl bych, že to bude nějak takhle....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

berkoff
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod berkoff » 15 years ago

Prileju olej do ohne, zkouseli jsme dva nanostation proti sobe, at jsem to nastavili jak sme chteli, nejlepe vychazel spoj 20 mhz, 15dBi, na cca 750m, ale rychlost cca 4Mbit obema smery me moc neprekapila. Vratili jsme Compexy 54AG a mame sice jenom 10 mega, coz na tu linku bohate staci, ale nevim o nich.

Muj nazor: ubnt veci proti sobe jako bridge nedavat.
0 x
Berkoff

rouchi
Kontaktovat uživatele:

neblbni....
tam máš uplně čisto ve vzduchu, nebo z jakého důvodu jsi se rozhodl dělat páteř ze sektorů na 3/4 kilometru ?
pokud chceš spolehlivý páteřní spoj od UBNT tak je to v momentální době rozhodně Bullet M5 s nějakou parabolou (JJ extrem, Maxilink) a uvidíš kolik ti to protlačí na takovouhle vzdálenost....
doufam, že brzi se osvědčí i nanobridge na takovej ten kilometr a pul...
ja mam NS M5 na cca 200m a fungujou mi dobře, sice propustnost sem přímo nějak nezjištoval (nebyl čas) ale určitě to je dost....výkon danej na 14... středně zarušené prostedí...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

berkoff
Kontaktovat uživatele:

Jestli to bylo na me, tak to byl spoj do lesa, na pilu, z jednoho jsme to chteli spojit na dva body, jakoze dve budovy na ty pile. nakonec dve paraboly a dve 411, a pak dalsi bridge z budovy na budovu. les je uplne mimo vsechno.

ve skenu byli videt dve dalsi site, s silenym signalem takze daleko.
0 x
Berkoff

rouchi
Kontaktovat uživatele:

tak je chyba někde jinde... nevim no..
to je jedno, hlavně že na RB ti to jde s parabolou (kupodivu) dobre....
myslim, že pokud tam je čisto tak by klidně stačili i 17 JJ boxy...
ale co sem tak čet tak někdo má nano M5 dokonce i v zarušenějším prostředí než ty a funguje jim to dobře...
0 x
Jakub Havlíček

berkoff
Kontaktovat uživatele:

Takle: kdyz to nastavim jako ap -> klient tak to maka, ale me slo o transparentni bridge, a to nemaka, nemyslim ze bych to nespojil, ale vysledek nic moc, at nastavim co chci. Proto ty paraboly. Jinak davam je spis proto abych nerusil, preci jen 40 stupnu a nejakych 10 s parabolou je trosicku rozdil :)
0 x
Berkoff

Styx
antispam: Ano

Příspěvekod Styx » 15 years ago

Potřebuji pořešit spoj s retranslací. Budovy jsou v přímce, mezi nimi je kopec, koncové body ve vzdálenosti cca 1,3 km, retranslační bod je přesně uprostřed taky v přímce (čouhá nad ten kopec). Potřebuji pouze point to point spojení pro vlastní potřebu, co nejrychlejší (přístup na domácí server z kanceláře). Původně jsem měl vyhlídnutý NanoBridge, a teď po přečtení příspěvků mám obavy. Na dotaz u i4wifi mi doporučili NanoStation M5, což se mi moc nezdá, protože je to sektorovka a na PtP spoj mi přijde rozumnější parabola s co nejužším vyzařováním, předci jen nechci zbytečně zarušit okolí. Co by jste mi poradili? Mám zkusit ten NanoBridge, nebo se pohlédnout po něčem jiném? Děkuji.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

uvazoval bych jedine o mikrotiku 411A apod s CM9, nebo mozna jeste ten bullet M5 s parabolama.
0 x

Styx

Tak co, nemáte někdo nové zkušenosti s Nanobridge? Nejlépe s parabolami?
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 15 years ago

Styx píše:Tak co, nemáte někdo nové zkušenosti s Nanobridge? Nejlépe s parabolami?

Dost prekvapeni, PtP sice na cca 300m, ale dalo to 90Mbps se sirkou kanalu 20Mhz. Vykon nastaven na 13. AirMax zapnuto. Nezarusene prostredi. Ping pri teto rychlosti prumer 30ms. Testovano FTP, 5 souboru stahovano najednou.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

Jenya píše:
Styx píše:Tak co, nemáte někdo nové zkušenosti s Nanobridge? Nejlépe s parabolami?

Dost prekvapeni, PtP sice na cca 300m, ale dalo to 90Mbps se sirkou kanalu 20Mhz. Vykon nastaven na 13. AirMax zapnuto. Nezarusene prostredi. Ping pri teto rychlosti prumer 30ms. Testovano FTP, 5 souboru stahovano najednou.

a ted zkus zregulovat vykon do legalniho normalu a test udelej jeste jednou
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Styx

Ruší Nanobridge nějak zásadně okolí? Jelikož se jedná o parabolu co vím s 8 st. vyzařováním V/H, tak předpokládám, že by pro ostatní nemusel být velkou "hrozbou", natož když jde o spojení dvou vyčuhujících bodů. Nebo se mýlím?
0 x

Jenya

reset píše:
Jenya píše:

a ted zkus zregulovat vykon do legalniho normalu a test udelej jeste jednou

Pred tim, nez jsem tam dal NB tak tam byl klient pripojeny na MK, ktery tam je doposud a tento klient chyta stejny signal (+-2dB) od NB jako od zregulovaneho MK.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

Jenya píše:
Pred tim, nez jsem tam dal NB tak tam byl klient pripojeny na MK, ktery tam je doposud a tento klient chyta stejny signal (+-2dB) od NB jako od zregulovaneho MK.

Ze by spatne zamireny NB a vykonem na max? :D
0 x

Jenya

miract píše:
Jenya píše:

Ze by spatne zamireny NB a vykonem na max? :D

To miract: Podle toho, ze umis psat bych rekl, ze zvladnes i cist:) takze prosim nejaky relevantni prispevek.
0 x