❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ubiquiti NanoStation
Re: Ubiquiti NanoStation
Máme na síti cca 200 NS5l, jedou bez problémů - ani tuhnutí-sekání, prostě bez problémů. Jeden čas tam byl nějaký vadný FW, což vyřešilo přehrátí. Používáme pouze v modu router ( bridge-pár kusů ). Všude nasazeno proti AP MK. Je pravda, že ta rychlost tam není uplně super - garantoval bych to tak do 5Mb. Vzdálenost do 1km naprosto bez problémů. Fix rate na 18Mb dost zlepší odezvu a stabilitu. Jinak taky netušim ty volby Optimistic/Conservative - používáme optimistic. Jinak provoz i v hodně zarušeném prostředí je docela v pohodě - nedáváme závratné rychlosti, ale spíše stabilní službu - běžně do 5Mbps. Na vyšší rychlosti samozřejmě RB v kombinaci YAGI nebo parabola.
0 x
Nejsem vševědoucí, ale něco málo vím..........snad 

Netlive píše:Máme na síti cca 200 NS5l, jedou bez problémů - ani tuhnutí-sekání, prostě bez problémů. Jeden čas tam byl nějaký vadný FW, což vyřešilo přehrátí. Používáme pouze v modu router ( bridge-pár kusů ). Všude nasazeno proti AP MK. Je pravda, že ta rychlost tam není uplně super - garantoval bych to tak do 5Mb. Vzdálenost do 1km naprosto bez problémů. Fix rate na 18Mb dost zlepší odezvu a stabilitu. Jinak taky netušim ty volby Optimistic/Conservative - používáme optimistic. Jinak provoz i v hodně zarušeném prostředí je docela v pohodě - nedáváme závratné rychlosti, ale spíše stabilní službu - běžně do 5Mbps. Na vyšší rychlosti samozřejmě RB v kombinaci YAGI nebo parabola.
My je pouzivame jako natovaci stroje minimlane, slabe cpu. V bridge, maji lepsi vlastnosti, mam realnou zkusenost s turbem 40 mbit ke klientovi na beznym netu, vic nam nedala hlavni linka.
edit: jo a samotne nano pouzivame maximalne kolem 300m od vysilace
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
Netlive píše:Máme na síti cca 200 NS5l, jedou bez problémů - ani tuhnutí-sekání, prostě bez problémů. Jeden čas tam byl nějaký vadný FW, což vyřešilo přehrátí. Používáme pouze v modu router ( bridge-pár kusů ). Všude nasazeno proti AP MK. Je pravda, že ta rychlost tam není uplně super - garantoval bych to tak do 5Mb. Vzdálenost do 1km naprosto bez problémů. Fix rate na 18Mb dost zlepší odezvu a stabilitu. Jinak taky netušim ty volby Optimistic/Conservative - používáme optimistic. Jinak provoz i v hodně zarušeném prostředí je docela v pohodě - nedáváme závratné rychlosti, ale spíše stabilní službu - běžně do 5Mbps. Na vyšší rychlosti samozřejmě RB v kombinaci YAGI nebo parabola.
Optimistic/Conservative - používáme optimistic
to by mě zajímalo co je to přesněji za nastavení
0 x
už to tu bylo asi půl roku zpět, stačilo by použít vyhledávání, ale postnu to ještě jednou
* Optimistic Algorithm is aggressive enough to move to a higher rate but
yet tries to conservatively capture the fluctuations of the RSSI. It
starts with the highest possible rate and then decreases till the rate
can be supported while periodically transmitting packets at higher rates
and computing the transmission time.
* Conservative Algorithm is less sensitive to individual packet failure
as it is based on a function of number of successful and erroneous
transmission/retransmission over a sampling period. It steps down to a
lower rate after continuous packet failure and steps up after number of
successful packets.
* EWMA Algorithm is trying to move to a higher rate but is continuously
monitoring the packet failure counters.
The 802.11 data rates include 1,2,5.5,11Mbps (802.11b) and
6,9,12,18,24,36,48,54Mbps (802.11a/g). The Rate Algorithm has a critical
impact on performance in outdoor links as generally lower data rates are
less immune to noise while higher rates are more immune, but are capable
of higher throughput. The conservative rate algorithm provides the best
case stability / robustness, but may compromise maximum throughput. The
optimistic rate algorithm always looks to achieve highest throughput
while sacrificing noise immunity and robustness. The EWMA algorithm is a
hybrid of the two.
* Optimistic Algorithm is aggressive enough to move to a higher rate but
yet tries to conservatively capture the fluctuations of the RSSI. It
starts with the highest possible rate and then decreases till the rate
can be supported while periodically transmitting packets at higher rates
and computing the transmission time.
* Conservative Algorithm is less sensitive to individual packet failure
as it is based on a function of number of successful and erroneous
transmission/retransmission over a sampling period. It steps down to a
lower rate after continuous packet failure and steps up after number of
successful packets.
* EWMA Algorithm is trying to move to a higher rate but is continuously
monitoring the packet failure counters.
The 802.11 data rates include 1,2,5.5,11Mbps (802.11b) and
6,9,12,18,24,36,48,54Mbps (802.11a/g). The Rate Algorithm has a critical
impact on performance in outdoor links as generally lower data rates are
less immune to noise while higher rates are more immune, but are capable
of higher throughput. The conservative rate algorithm provides the best
case stability / robustness, but may compromise maximum throughput. The
optimistic rate algorithm always looks to achieve highest throughput
while sacrificing noise immunity and robustness. The EWMA algorithm is a
hybrid of the two.
0 x
zdravím, mám problém s nanostation2, striedavo ma odpája a zasa zapája k internetu
tj. 30 sekund ide potom 2 minuty neide a tak, pritom ledky na nom su stále rozsvietené
niekedy pomože ak ho nechám 2 až 3 hodinky bez napájania
nepodarilo sa mi s nim ani spojit , napišem do prehliadača 192.168.1.20 a neodpoveda
dakujem za rady
tj. 30 sekund ide potom 2 minuty neide a tak, pritom ledky na nom su stále rozsvietené
nepodarilo sa mi s nim ani spojit , napišem do prehliadača 192.168.1.20 a neodpoveda
dakujem za rady
0 x
mattock píše:zdravím, mám problém s nanostation2, striedavo ma odpája a zasa zapája k internetu
dakujem za rady
Upgradoval jsi FW ? Vymenil zdroj ?
0 x
Josef Smola
neupradoval som a zdroj som nemenil,len som ho premeral je v pohode dáva 12,65V a viac ako 2A
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Nemuzu si pomoci, ale kdyz vidim, jak nejmenovany "super-mega-isp" v nasem okoli pouziva UBNT zarizeni i v tech nejnemoznejsich pripadech a vzdy na plny vykon, kdyz rusi vse kolem, rad bych, aby moznost nastavit NS5 jako AP byla treba za $200 nebo tak neco. To snad neni mozny ...
Postupem casu chapu proc pro blizke klienty je NS ok, ale jinak jedine RB nejlepe s Prowaxem ...
Zarizeni UBNT jsou tak levny, ze to zabiji zase pasmo
A to chteji uvest v 2Q/2010 dokonce "super-cheap" 10GHz spoje
Snad az to zjisti, ta mega-super-isp, tak uz budem v 11GHz, jinak budu asi vrahem ci lotrem s kombinackami

Postupem casu chapu proc pro blizke klienty je NS ok, ale jinak jedine RB nejlepe s Prowaxem ...
Zarizeni UBNT jsou tak levny, ze to zabiji zase pasmo

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
zajimave jak si furt na ubnt stezuji ti co pouzivaji RB ... jako nechapu, vetsi zmrd jak RB433ah sem nevidel a prave diky ubnt mam konecne poradne veci k pouziti, nerikam, ze nana jsou kdovijak smerove, ale treba bullet s kvalitni antenou je dost dobre zarizeni ... coz o smejdech RB s r52h se rozhodne rict neda, ne jen ze to umira, ztraci citlivost, ale jeste to ani tyden nejede v klidu .... zaplat panbuh, ze uz jsem se toho svinstva vsude zbavil.
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Dade_Marfi píše:zajimave jak si furt na ubnt stezuji ti co pouzivaji RB ... jako nechapu, vetsi zmrd jak RB433ah sem nevidel a prave diky ubnt mam konecne poradne veci k pouziti, nerikam, ze nana jsou kdovijak smerove, ale treba bullet s kvalitni antenou je dost dobre zarizeni ... coz o smejdech RB s r52h se rozhodne rict neda, ne jen ze to umira, ztraci citlivost, ale jeste to ani tyden nejede v klidu .... zaplat panbuh, ze uz jsem se toho svinstva vsude zbavil.
to myslis vazne?

0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
lwq píše:Nemuzu si pomoci, ale kdyz vidim, jak nejmenovany "super-mega-isp" v nasem okoli pouziva UBNT zarizeni i v tech nejnemoznejsich pripadech a vzdy na plny vykon, kdyz rusi vse kolem, rad bych, aby moznost nastavit NS5 jako AP byla treba za $200 nebo tak neco. To snad neni mozny ...
Zarizeni UBNT jsou tak levny, ze to zabiji zase pasmoA to chteji uvest v 2Q/2010 dokonce "super-cheap" 10GHz spoje
Snad az to zjisti, ta mega-super-isp, tak uz budem v 11GHz, jinak budu asi vrahem ci lotrem s kombinackami
![]()
![]()
nemůžu nic jiného než souhlasit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
sub_zero píše:Dade_Marfi píše:zajimave jak si furt na ubnt stezuji ti co pouzivaji RB ... jako nechapu, vetsi zmrd jak RB433ah sem nevidel a prave diky ubnt mam konecne poradne veci k pouziti, nerikam, ze nana jsou kdovijak smerove, ale treba bullet s kvalitni antenou je dost dobre zarizeni ... coz o smejdech RB s r52h se rozhodne rict neda, ne jen ze to umira, ztraci citlivost, ale jeste to ani tyden nejede v klidu .... zaplat panbuh, ze uz jsem se toho svinstva vsude zbavil.
to myslis vazne?jako, bullet + parabola budiz...ale vcera jsem zrovna dopoledne resil jednoho klienta s NS5kou, ze mu to spatne jelo. Tak tam prijdu, vylezu na strechu a NS5ka o 180° otocena od smeru na vysilac... ale JELA. Sice nejakych -80, ale jela...
bullet + parabola? já osobně bych to poslal na ČVUT k otestování vyzařovacího výkonu.
Ano, RB433(ah) jsou šmejdy ovšem ne ve smyslu že praseji pásmo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:bullet + parabola? já osobně bych to poslal na ČVUT k otestování vyzařovacího výkonu.
kdyyz das mladymu cucakovi s cerstvym ridicakem Porche 911, pojede s nim 250km/h... protoze to to auto umi..jenze to auto umi jet i 80km/h..zalezi na ridici...
0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
to sub_zero jo myslim, s RB jakozto vysilacema jsem mel jen same problemy, na routovani ETH-ETH jsou ok ... ale jako vysilace nikdy vice.
ze nekdo neumi pridelat nano plechovou paskou a ono se otoci, to je v rukach ne v zarizeni.
ze nekdo neumi pridelat nano plechovou paskou a ono se otoci, to je v rukach ne v zarizeni.
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Dade_Marfi píše:ze nekdo neumi pridelat nano plechovou paskou a ono se otoci, to je v rukach ne v zarizeni.
bylo to mysleno ironicky, jak "skvely anteny" tam davaj

a btw, protocil se majitely celej stozar, ne NS5 na nem

0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák