Klient na 5Ghz doporučuji airgrid, sice je tam trošku zvláštěnji řešené napájení, ale poud je 230V v dosahu 15m není problém.
na kradší vzdálenosti NS5Loco. na APčka opět NS5, nebo bullet s nějakým lepším sektorem... já se už zákonitě zbavuji všech řešení, které má něco spolešného s koaxem, i když je koax dobře udělaný a zaizolovaný bývá to nejčastější problémová část. a ano Mk je opravdu extrémně drahá oproti UBNT, když porovnáte Airgrid za 1500 s JJ+ box + MK tak UBNT řešení máte 2 klienty za cenu jednoho MK.... takže asi tak. já s UBNT nikde nemám problémy, pravda MK jsem nikdy ani nezačal jako klienty nasazovat, ale vzhledem k tomu, jakou neplechu mi to dělalo na AP, tak postupně MK AP předěláváme na UBNT, a celou sít budeme mít na tom... přece jenom pokdu máte vše od jednoho výrobceje celkově síť méně problémová. a pokud chce někdo levné řešení, šáhne po UBNT
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Co bzste doporučily ke klientovi na 5 ghz
Re: Co bzste doporučily ke klientovi na 5 ghz
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
rouchi píše:...pravda MK jsem nikdy ani nezačal jako klienty nasazovat, ale vzhledem k tomu, jakou neplechu mi to dělalo na AP, tak postupně MK AP předěláváme na UBNT, a celou sít budeme mít na tom...
Tak to bude asi rukama a ne mikrotikem

0 x
odpovedi tipu rouchi mi zacinaji v posledni dobe docela vadit
bylo by na case zapremyslet o tom zda vydat vseobecne opravneni bez urcite specializace v tomto oboru a prokazani znalosti
bylo by na case zapremyslet o tom zda vydat vseobecne opravneni bez urcite specializace v tomto oboru a prokazani znalosti
0 x
rouchi píše:Klient na 5Ghz doporučuji airgrid,
Je to na trhu měsíc, a někteří to již doporučují. Ještě napiš že to je dlouhodobě praxí prověřené řešení :))
0 x

0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
rouchi píše::-D neni to praxí prověřený, ale před dvěma lety taky nebyl RB411 proveřený praxí a všichni jste to bezhlavě nasazovlai s jistotou, že až se vychytá software bude to bezproblémové, a taky se vám tak stalo. každej si dělejte síť na čem chcete. já jsem spokojenej s UBNT věcma tak na nich budu síť stavět... sem teď zvědavej na nanobridge přece jenom za 4k mít spoj kterej udelá okolo 50Mbit zní docela zajímavě....
K tomu se da rict: " nejsem bohatý aby jsme si kupovali levne věci" .
0 x
pravdou je ze 50mbit to udela jen do doby nez s tema sracema zaseres vsecky pasma a ostatni kolem si ty mikrotiky taky osolej, pak budete nadavat vsichni ale tobe to pojede nejhur 

0 x
Maxik píše:pravdou je ze 50mbit to udela jen do doby nez s tema sracema zaseres vsecky pasma a ostatni kolem si ty mikrotiky taky osolej, pak budete nadavat vsichni ale tobe to pojede nejhur
uz som to pisal raz, ale napisem znova... na total zaruseny spoj, kde nefungoval ani MK s nstream a ani kombinacia kariet (cm9, r52, xr5) mi pomohol prave bullet m5.
ale ako vysielace jednoznacne RB... klienti by boli dobry tiez, ale su proste na mna drahy.
0 x
Pouzivame u klientu NS5, pripradne Bullet + 24 dbi paraboly. Pekne, funkcni a levne reseni.
Mikrotiky ke klientum jsme pouzivali, ale zavrhli jsme to kvuli cene. Ubnt ti ucel splni stejne, jen si musis zvyknout na mensi luxus spravy.
Mikrotiky ke klientum jsme pouzivali, ale zavrhli jsme to kvuli cene. Ubnt ti ucel splni stejne, jen si musis zvyknout na mensi luxus spravy.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
tak si to spocitame, ne? Beru ceny bez prihlaseni, jako pro koncoveho usera.
Verze s UBNT:
NS5: 1 973,- Kč
Bullet5: 1 337,- Kč + antena Max Link 22dBi 1 140,- Kč
Celkem NS5: 1 973,-
Celkem Bullet: 2 477,-
Verze s MK + GentleBox
RB411: 935,- Kč
CM9 : 571,- Kč
GentleBox: 696,- Kč
PoE: 65,- Kč
Zdroj: 122,- Kč
Celkem MK + GentleBox: 2 389,-
nebo:
sada MaxStation s RB http://wifi.aspa.cz/maxlink-maxstation- ... 411-z91593: 2 148,-
sada MaxStation s WS5 http://wifi.aspa.cz/maxlink-maxstation- ... on5-z91592 1 668,-
Kdyz se na ty tucny cisilka ted kouknu, tak nebyt NS5, tak UBNT failed. Ted si k tomu pripoctu absolutne nevycislitelnou hodnotu v managementu MK vs UBNT, variability nastaveni + osvedcenou CM9ku.
To vse me na 100% presvedcuje o tom, ze dat klientovi "neco" (MK) o ctyri kila drazsi, mit od nej klid a o urovni sluzeb se uz nebavim, je pro me jasna volba.
Stejne vetsina z nas koncove zarizeni pro klienty "dotuje" (napr. uzavrenim smlouvy na x mesicu) a co si budeme povidat, na mesicnim pausalu to mame za chvili z5.
edit: a kdyz si k tomu pripocitam dealerske ceny, co vetsina z nas ma po prihlaseni, vychazi mi zase MK jako vitez
Verze s UBNT:
NS5: 1 973,- Kč
Bullet5: 1 337,- Kč + antena Max Link 22dBi 1 140,- Kč
Celkem NS5: 1 973,-
Celkem Bullet: 2 477,-
Verze s MK + GentleBox
RB411: 935,- Kč
CM9 : 571,- Kč
GentleBox: 696,- Kč
PoE: 65,- Kč
Zdroj: 122,- Kč
Celkem MK + GentleBox: 2 389,-
nebo:
sada MaxStation s RB http://wifi.aspa.cz/maxlink-maxstation- ... 411-z91593: 2 148,-
sada MaxStation s WS5 http://wifi.aspa.cz/maxlink-maxstation- ... on5-z91592 1 668,-
Kdyz se na ty tucny cisilka ted kouknu, tak nebyt NS5, tak UBNT failed. Ted si k tomu pripoctu absolutne nevycislitelnou hodnotu v managementu MK vs UBNT, variability nastaveni + osvedcenou CM9ku.
To vse me na 100% presvedcuje o tom, ze dat klientovi "neco" (MK) o ctyri kila drazsi, mit od nej klid a o urovni sluzeb se uz nebavim, je pro me jasna volba.
Stejne vetsina z nas koncove zarizeni pro klienty "dotuje" (napr. uzavrenim smlouvy na x mesicu) a co si budeme povidat, na mesicnim pausalu to mame za chvili z5.
edit: a kdyz si k tomu pripocitam dealerske ceny, co vetsina z nas ma po prihlaseni, vychazi mi zase MK jako vitez

0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Nevim odkud beres ty ceny, ale ja vidim NS5 za 1617,- jako koncak.
http://www.intelek.cz/product.jsp?artno=72150054
http://www.intelek.cz/product.jsp?artno=72150054
0 x
Josef Smola
Fine, my ty zarizeni dotujeme, takze je mi dph sumak.
Celkove se priznam, ze me spis vyhovuje ubnt, je to jeden fukcni celek, servis, reklamace, vsechno jednodussi, kdyz se mi podela nejaka skladacka, mam minimalne 3 prvky, ktere musim testovat a laborovat, nano proste zabalim a poslu.
SW vyhoda MK je minimlani, k cemu milion nastaveni ke klientovi, potrebuju funkcni a spolehlive zarizeni a to mi vychazi v porovnani oboji + - stejne. Nepotrebuju totalne proskolene techniky, staci, kdyz vi, jak maji byt signaly a ubnt nastavi kazdy...
Navic ubnt snaze integruji do site, diky OS kodu, takze pro me je i pri stejne cene UBNT zajimavejsi.
Celkove se priznam, ze me spis vyhovuje ubnt, je to jeden fukcni celek, servis, reklamace, vsechno jednodussi, kdyz se mi podela nejaka skladacka, mam minimalne 3 prvky, ktere musim testovat a laborovat, nano proste zabalim a poslu.
SW vyhoda MK je minimlani, k cemu milion nastaveni ke klientovi, potrebuju funkcni a spolehlive zarizeni a to mi vychazi v porovnani oboji + - stejne. Nepotrebuju totalne proskolene techniky, staci, kdyz vi, jak maji byt signaly a ubnt nastavi kazdy...
Navic ubnt snaze integruji do site, diky OS kodu, takze pro me je i pri stejne cene UBNT zajimavejsi.
0 x
Josef Smola