❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBIQUITI: AirGrid M2 or M5

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
lyra
Kontaktovat uživatele:

Re: UBIQUITI: AirGrid M2 or M5

Příspěvekod lyra » 15 years ago

Diskuze na tema poruchovat bych tu asi neresil. Moje zkušenost je takoví že vše ma nějake mouchy a odchazi nekdy uplně všechno at je to mikrotik UBNT,Canopy či ovislink. A to podotýkam s belskojistkama kde to jde a hlavně uzemněním všeho kovoveho c ej u toho. Jasně blizky blesk odpali komplet vše at dělaš co děláš.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 15 years ago

lyra píše:Diskuze na tema poruchovat bych tu asi neresil. Moje zkušenost je takoví že vše ma nějake mouchy a odchazi nekdy uplně všechno at je to mikrotik UBNT,Canopy či ovislink. A to podotýkam s belskojistkama kde to jde a hlavně uzemněním všeho kovoveho c ej u toho. Jasně blizky blesk odpali komplet vše at dělaš co děláš.

Tak blizky blesk sejme vse to je jasny proti tomu se nicim neubranis :) , ale proto beznymu statickymu prepeti bleskojistka prec jen trosku uchrani . Proto me obcas dojima kdyz nekde pisou ze nanostation ma integrovanou bleskojistku , marne sem patral kde na tom kusu plastu je vyvedenej fous kterejch bych uzemnil :D
Kdyz porovnam poruchovost rbcka proti nanostation tak ubnt jasne prohrava , ted nemyslim zdroje , ty odchazej u vseho tak nejak obcas prubezne i kdyz uz sem si taky nasel zrdoje s mensi poruchovosti
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 15 years ago

Tak tematu diskuse.
Nasadil jsem dva klienty proti RB s kartami R52N v modu 802.11a. Oba na 500m. Sektor ss-60
Problemy.
1. preinstalovat firmware na aigrid5, ze starym se jakoby pripojil, ale nemel jsem ping, ani to nenapsalo CCQ a rychlost pripojeni.
2. Nenasel jsem jak si nastavit na tvrdo rychlost klientske jednotky
3.Na napajeni pokabelu s 5V zapomente, jak je delsi kabel nez 15m. Musel jsem na tech 15m dat 9V adapter, zatim jede , ale pro jistotu vymenim za 7.5V
4. nejake divne nastaveni sily signalu. Pri nastaveni na jednotce 10dB mam na mikrotiku klienta se silou 55dB . Rikam super, stahnu to na 2 dB, ale najednou mam na mikrotiku klienta se silou signalu 85dB. Zkousim 7dB, porad spatny, az pri tech 10 dB to najednou skoci na 55dB na 500m spoji. Coz je zbytecne. Nekde je nejaka spatna regulace.
Prednosti.
1. Smerovost anteny. Je potreba si s tim vyhrat, zmena o cm na mych 500m je dost poznat
2. rychlost pripojky. Jede to 20Mb bez problemu. Je to maximum, co mam v male vesnicce na Ap pro 10 lidi. takze to asi pojede jeste vic. Ale iperf jsem nezkousel.
3. Montaz a drzak. Montaz je rychla, plast i drzak jsou masivni. Vubec bych se toho nebal
4.Cena
Jinak u RB me odeslo jen par ethernetu po letnich bourkach, Ovislink 5460 snad 3ks ze 100. UBNT jeste ani jeden, at bullet, nebo wispstation, nebo NANO (tech mam je asi 10). Ted hodne montuji EAP, ale mozna prejdu na UBNT airgrid.
Jako velke plus u ubnt produktu vidim cena/zivotnost. Pred cca 5lety jsem zacinal s ovislink 1120b na rychlost 512/128kbps. Pak prisli na dva roky ovislinky 5460AP a rychlost se postupne zvysovala az na 4Mb/512kb. Ted mam vetsinou Jirous box , ubnt , eap, mikrotik, bullet2, atd a rychlost je 10Mb/1Mb.
Jak dlouho mi to vydrzi? Jeste 2 roky? A pak zase budu vymenovat vysilace a u klientu krabicky? Kdo vam da zase 2000 na novou krabicku?.
Kdyz od lidi vezmete 1000, za pripojku (samozrejme ji z casti dotujete vy) a za tri roky jim nabidnete rychlejsi internet opet za 1000,-, tak s tim vetsinou nemaji problem.
Na AP pouzivam RB, tam se asi do N-ka nepohrnu. i kdyz stemihle smerovyma airgridama by to mohlo chodit. Ale na to treba prijde rada za 2 roky, az tem lidem nebude stacit 20Mb internet.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

takže už vidíš že UBIQUITI prodává neco co nejde zregulovat? Každá karta od nich kterou chceš zregulovat pod nějakou hranici (maximální výkon - 17dB) tohle udělá. Nemáš tam vůbec žádný utlumi po cestě což je super ale prostě nemusim moc pořítat a vim že 4x překračuješ normu a to vůbec nemluvim o toleranci výrobce kde se kus od kusu liší výkon v řádu 5dB sem tam.

Ovšem až to budou dodávat s mikrotikem, tak pak teprve to bude konečně pořádný koncoví zařízení protože ovislinka na 5Ghz jsem si mohl koupit už před 5 lety se stejnou funkčností.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

hapi píše:takže už vidíš že UBIQUITI prodává neco co nejde zregulovat? Každá karta od nich kterou chceš zregulovat pod nějakou hranici (maximální výkon - 17dB) tohle udělá. Nemáš tam vůbec žádný utlumi po cestě což je super ale prostě nemusim moc pořítat a vim že 4x překračuješ normu a to vůbec nemluvim o toleranci výrobce kde se kus od kusu liší výkon v řádu 5dB sem tam.

Ovšem až to budou dodávat s mikrotikem, tak pak teprve to bude konečně pořádný koncoví zařízení protože ovislinka na 5Ghz jsem si mohl koupit už před 5 lety se stejnou funkčností.

tvoja alergia a odpor voci UBNT ma zaraza... ale nevadi. su to nove zariadenia, ktore su na trhu len zopar tyzdnov - samozrejme ze niektore veci nefunguju. ale co sa tyka vylepsovania FW, tak ubnt je niekolko nasobne lepsie na tomto ako MK. MK vydava pomaly kazdy mesiac novy FW a zmeny??? no nevidim...
Pricom kazdy jeden novy FW od UBNT robi celkom dobre pokroky, jak v priepustnosti, citlivosti, stabilite, tak v rychlosti a stabilnych odozvach.
Oni maju "N" pomaly zvladnute, pricom MK je stale na tom istom ako aj bol.
Nenadavam na MK, mam ho vsade na vysielacoch, som s nim spokojny. Ale zober si to, ze kolko je na trhu MK a kolko UBNT. Pokecame na tuto temu o rok, ok.

Inak kolega testuje tie ich sektory s rocket m5 a klientom dava nano m5. Na bod, kde ma niekolko smerovych anten a klasickych 5ghz sektoriek prihodil 3x takyto sektor, pricom kazdy z nich je na 20mhz kanale a su vsetky tri na ROVNAKOM KANALE. Naposledy, ked som s nim kecal, tak mal na jednej sektorke cez 40 klientov, na dalsich dvoch nieco okolo 20 klientov. Na sektoroch mu tecie zhruba 8-15 mbit (mozno uz aj viac) a pingy od 1-4 ms. O tyzden by tam mal mat zhruba 70-80 klientov a potom sa uvidi...
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 15 years ago

Kdyby v tom byl mikrotik, tak by to samozrejme bylo o necem jinem. Bouzel zadne zarizeni s mikrotikem takhle komplexni neni(myslim smerovou antenu). Nevim jestli pred 5 lety byl ovislink na 5Ghz, asi tezko.Gentlebox i EAP s RB411 je srovnatelny (na klientskych jednotkach na AP samozrejme RB s mikrotikem), ne-li horsi. Vyhodu vidim jen v moznostech nastaveni. S ovislinkem to nemuzes srovnavat uz vubec. Antena, pigtail, krabicka. Zatuhavani, firmware,atd. UBNT prehraji firmware na dalku,coz, treba ovis neumel.
Vykon ted samozrejme prekracuji a to o 6dB, coz je 4X vic nez je norma. Jsem tu nastesti sam s wifi, takze je to zatim v pohode. Jakmile ovsem vyjde novy firmware, hned instaluji a doufam, ze uz to z regulovat pujde pod limit. Jeste mi chybi kolonka na fixnuti rychlosti. Neco tam je, ale bud to proti 802.11a nejde, nebo neco delam spatne. Klient s airgrid 10dB viz obrazek. Rezerva na stahnuti vykonu je vic nez dostatecna.
Jinak je pro me UBNT jako AP nepouzitelny, protoze s ISPadminem ho nenaprogramuji. Musel bych delat centralni shapper.Ovsem uvidime za dva roky. Kdovi co bude.[img]
klient%20airgrid%2010dB.JPG
[/img]
Přílohy
klient airgrid 10dB.JPG
(38.07 KiB) Staženo 732 x
0 x

hapi

no jo ale ta regulace nikdy pod 10dB nepujde, NIKDY. To je vlastnost karty ke který dali zesilovač. UB5 taky nejde pod 13dBm, udělá ten samej skok jak tu psal neverhappy.

Pokud pominu software kterej je prostě něco = ovislink, tak vydávaji leda tak komplexní rušičky. Antény k tomu na houby a tak k tomu nacpou super ziskový antény... no jak jinak když chtěji použít Nko který potřebuje pro svou funkci signál cca o 20dB silnější a doplněji to ještě výkonějším koncovim stupněm !!!

No ale nebudeme to hrotit, pamatujete před rokem na CHMU který na webu mělo mac adresy rušívích signálů? Komu myslíte že patřily ty macovky?

A nebudu se tu rozepisovat o ubiquiti který propaguje "airmax" technologii když je to defakto techonologie Nka.

Jak píšeš že to jede na stejnym kanále, no počti si jak funguej wifi a zjistíš že na stejnym kanále to pojede všem, akorát se budou dělit o rychlost... na to je wifi protokol stavěnej a moc se to neliší od toho když je na jedný anténě o to víc klientů. Jinak 20 klientů na wifině neni nic, máme to tu běžně na komplet RB síti bez nstreme a chodí to naprosto dokonale pokud nejsi prase a nepřipojuješ s 80dB signálem přes stromy nebo kraje střech. Všechno na eapech nebo jirous boxech. A nebudu se to rozepisovat o možnostech konfigurace mikrotika u klienta a to že máme síť kompletně pod kontrolou díky mikrotiku či dokonce podpory IPv6 nebo nadstandartní propojování zákazníků mezi sebou přes tunely atd. Já si ochotně připlatim za MKčko a vydávání upgradů každej měsíc neberu za něco hroznýho. ATI vydává každej měsíc ovladače na grafiky, microsoft už to má taky měsíčně. No a Nko na mikrotikách nikdo nepoužívá protože ví že je to na nic, jak jsem psal, potřebuješ o 20dB silnější signál aby se vůbec nějak uplatnilo MIMO a tayk víme že je náchylnější na rušení který dneska je prostě všude.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

neverhappy píše:Nevim jestli pred 5 lety byl ovislink na 5Ghz, asi tezko.

Ač se to zdá neuvěřitelné, tímto "zařízením" jsem začal připojovat klienty přibližně v polovině roku 2006, takže do 5 let tomu moc nechybí
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

ahoj, může sem někdo hodit nějaké grafy - porovnání v zabrání pásma 5G klasik, 5G v turbu, 5G Nstreme a 5G Nko ?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

je to skoro stejný, jde spíš o styl komunikace. Klasický 802.11a vychází z toho, že se dotazuje než něco pošle, nstreme to tam napere rovnou plus ještě nějaký kosmetický úpravý například totální vyřazení 802.11. U Nka se toho moc neví ale je to upravený 802.11 takže tam těžko říct. Zabrání pásma bych bral v tomhle smyslu spíš jako poměr signál a šumu.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 15 years ago

hapi píše:no jo ale ta regulace nikdy pod 10dB nepujde, NIKDY. To je vlastnost karty ke který dali zesilovač. UB5 taky nejde pod 13dBm, udělá ten samej skok jak tu psal neverhappy.

Pokud pominu software kterej je prostě něco = ovislink, tak vydávaji leda tak komplexní rušičky. Antény k tomu na houby a tak k tomu nacpou super ziskový antény... no jak jinak když chtěji použít Nko který potřebuje pro svou funkci signál cca o 20dB silnější a doplněji to ještě výkonějším koncovim stupněm !!!

No ale nebudeme to hrotit, pamatujete před rokem na CHMU který na webu mělo mac adresy rušívích signálů? Komu myslíte že patřily ty macovky?

A nebudu se tu rozepisovat o ubiquiti který propaguje "airmax" technologii když je to defakto techonologie Nka.

Jak píšeš že to jede na stejnym kanále, no počti si jak funguej wifi a zjistíš že na stejnym kanále to pojede všem, akorát se budou dělit o rychlost... na to je wifi protokol stavěnej a moc se to neliší od toho když je na jedný anténě o to víc klientů. Jinak 20 klientů na wifině neni nic, máme to tu běžně na komplet RB síti bez nstreme a chodí to naprosto dokonale pokud nejsi prase a nepřipojuješ s 80dB signálem přes stromy nebo kraje střech. Všechno na eapech nebo jirous boxech. A nebudu se to rozepisovat o možnostech konfigurace mikrotika u klienta a to že máme síť kompletně pod kontrolou díky mikrotiku či dokonce podpory IPv6 nebo nadstandartní propojování zákazníků mezi sebou přes tunely atd. Já si ochotně připlatim za MKčko a vydávání upgradů každej měsíc neberu za něco hroznýho. ATI vydává každej měsíc ovladače na grafiky, microsoft už to má taky měsíčně. No a Nko na mikrotikách nikdo nepoužívá protože ví že je to na nic, jak jsem psal, potřebuješ o 20dB silnější signál aby se vůbec nějak uplatnilo MIMO a tayk víme že je náchylnější na rušení který dneska je prostě všude.

Teda takovou snusku polopravd, lzi a demamgogickyckych blbosti jsem uz dlouho necetl. Co ti kdo tema technologiema zarusil :mrgreen: ?
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

hapi

vymluv mi něco, sem zvědavej co z toho textu bude polopravda a co pravda.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

no já tedy nevím ale to Nko bude určitě zabírat větší kus pásma, jelikož u Gčka to bylo také tak....

chtělo by aby to někdo nascanoval spektrákem
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

raven-il
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:no jo ale ta regulace nikdy pod 10dB nepujde, NIKDY. To je vlastnost karty ke který dali zesilovač. UB5 taky nejde pod 13dBm, udělá ten samej skok jak tu psal neverhappy.

Cituj zdroje, ukaz mereni, jinak je to tvoje domenka, nic vic.

hapi píše:Pokud pominu software kterej je prostě něco = ovislink, tak vydávaji leda tak komplexní rušičky. Antény k tomu na houby a tak k tomu nacpou super ziskový antény... no jak jinak když chtěji použít Nko který potřebuje pro svou funkci signál cca o 20dB silnější a doplněji to ještě výkonějším koncovim stupněm !!!

Software je Open Source, narozdil od ovisu vyrazne lepsi a rychleji vylepsovany. Demagogie.

Anteny na houby - ukaz mereni, cituj zdroje (netvrdim, ze to tak neni) ale pokud nemas provereno, pomlouvas, demagogie.

Nko nepotrebuje lepsi signal mam overeno, ale cim vykonnejsi stupen tim lepsi snr a rezerva, u nas se to nesmi vyuzivat, ale lidi se tu taky nesmi strilet a pistole se prodavaji. - Lez

hapi píše:No ale nebudeme to hrotit, pamatujete před rokem na CHMU který na webu mělo mac adresy rušívích signálů? Komu myslíte že patřily ty macovky?

Patrily nejakymu trotlovi co nereguloval. Demagogie.

hapi píše:A nebudu se tu rozepisovat o ubiquiti který propaguje "airmax" technologii když je to defakto techonologie Nka.

Airmax je proprietalni rozsireni N Protokolu - polopravda

hapi píše:Jak píšeš že to jede na stejnym kanále, no počti si jak funguej wifi a zjistíš že na stejnym kanále to pojede všem, akorát se budou dělit o rychlost...

To jsi vazne takovej neznalec ? Tohle funguje v AD HOC siti, nikoliv v infrastructure mode. Lez / Polopravda / Demagogie
edit: jeste dodatek, mimochodem tusis vubec, jak funguji kolizni mechanismy u wifi ? jiste tedy vis, ze kazdy klient co je asociovany na AP by mel videt vsechny ostatni....

hapi píše:na to je wifi protokol stavěnej a moc se to neliší od toho když je na jedný anténě o to víc klientů. Jinak 20 klientů na wifině neni nic, máme to tu běžně na komplet RB síti bez nstreme a chodí to naprosto dokonale pokud nejsi prase a nepřipojuješ s 80dB signálem přes stromy nebo kraje střech. Všechno na eapech nebo jirous boxech. A nebudu se to rozepisovat o možnostech konfigurace mikrotika u klienta a to že máme síť kompletně pod kontrolou díky mikrotiku či dokonce podpory IPv6 nebo nadstandartní propojování zákazníků mezi sebou přes tunely atd. Já si ochotně připlatim za MKčko a vydávání upgradů každej měsíc neberu za něco hroznýho. ATI vydává každej měsíc ovladače na grafiky, microsoft už to má taky měsíčně. No a Nko na mikrotikách nikdo nepoužívá protože ví že je to na nic, jak jsem psal, potřebuješ o 20dB silnější signál aby se vůbec nějak uplatnilo MIMO a tayk víme že je náchylnější na rušení který dneska je prostě všude.

Snuska veci, ktere nemaji v tomhle tematu co delat.
Naposledy upravil(a) raven-il dne 23 Feb 2010 18:55, celkem upraveno 1 x.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

raven-il
Kontaktovat uživatele:

okoun píše:no já tedy nevím ale to Nko bude určitě zabírat větší kus pásma, jelikož u Gčka to bylo také tak....

chtělo by aby to někdo nascanoval spektrákem

Obecne je N ko "hustsi" nez b, a/g ale to nema co delat s sirkou kanalu... Prostuduj si specifikace, je to docela zajimave, nejzasadnejsi bez MIMO je vyssi modulacni metoda. Multiplex ad, ale kanal je jen takovy, jaky si ho nastavis :)

Funkcnost a soubeh s Bckem jsem nezkousel, ale vzhledem k tomu, jak se chovalo na kanale s Ackem pocitam, ze to zabije jak B tak G...
0 x
Josef Smola