❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBIQUITI: AirGrid M2 or M5

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
miract
Kontaktovat uživatele:

Re: UBIQUITI: AirGrid M2 or M5

Příspěvekod miract » 15 years ago

milankovar píše:to mato1, Leeonek

Cituji VO-R/12/08.2005-34
Případné rušení řeší fyzické a právnické osoby vzájemnou dohodou. Nedohodnou-li se, postupuje se podle § 100 zákona, případně zastaví provoz ten uživatel, který uvedl do provozu stanici způsobující
rušení později;

Myslím, že výklad je jednoznačný! Pokud si na paneláku kde je optika a mají zde páteřní body více isp, zaberu frekvenci dřív mám právo ji využívat, pokud si zaberu všechny kanály, nemůže prostě někdo přijít a zarušit mě.
Příklad s parkovištem je naprosto vyčerpávající. Když si zaberu parkoviště u baráku a nezbyde žádné volné parkovací místo, tak přece mě nasilně vytlačíte?

Opravdu mě mrzí, kdo všechno se považuje za poskytovatele, kdo všechno si myslí, že tomu rozumí ......

Dve stejne technoligie(802.11abg) se navzajem nerusi, jen sdili pasmo. Klidne si muze kdokoliv na stozaru metr od tveho AP na stejnem kanale a je to vporadku. Frekvenci nemas zaplacenou, tak neexisuje, ze si zaberes vsechny kanaly a proste nikdo jinem tam se stejnou technologii nemuze. Od toho jsou placena pasma!
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 15 years ago

Ono se pak tezko cokoliv dela kdyz tu lidi sou vyvaleny ze zakladni vyhlasky , kterou by sme meli umet zcasti nazpamet hlaven tu cast o e.i.r.p. :twisted: . Oni si kazda hlava skopova mysli ze cim vetsi antena a vic oprazena karta tim toho protahne vic :evil: , kazdej nejak zacinal takze novackum budiz odpusteno, casem trebas pochopi ale kdyz vam tohle razi firma po xletech v eteru je to smutnej pribeh lidske blbosti :evil:

Ale vratme se k tematu vlakna , umi vubec ty veci v nadpisu DFS? jelikoz je nepouzivam tak v tom trosku tapu a v tech kusech co sem testoval a prasi se mi na ne na skrini sem to nejak nezpozoroval a pritom pokud vyhlasku interpretuju dobre by to umet melo. Ono nejlepsi by bylo kdyby CTU schvalovala co muze na trh a co ne, pokud by to nekdo vzal zodpovedne tak by se vsem krasne zilo.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

miract píše:

Případné rušení řeší fyzické a právnické osoby vzájemnou dohodou. Nedohodnou-li se, postupuje se podle § 100 zákona, případně zastaví provoz ten uživatel, který uvedl do provozu stanici způsobující
rušení později;

Myslím, že výklad je jednoznačný! Pokud si na paneláku kde je optika a mají zde páteřní body více isp, zaberu frekvenci dřív mám právo ji využívat, pokud si zaberu všechny kanály, nemůže prostě někdo přijít a zarušit mě.
Příklad s parkovištem je naprosto vyčerpávající. Když si zaberu parkoviště u baráku a nezbyde žádné volné parkovací místo, tak přece mě nasilně vytlačíte?

Opravdu mě mrzí, kdo všechno se považuje za poskytovatele, kdo všechno si myslí, že tomu rozumí ......

Dve stejne technoligie(802.11abg) se navzajem nerusi, jen sdili pasmo. Klidne si muze kdokoliv na stozaru metr od tveho AP na stejnem kanale a je to vporadku. Frekvenci nemas zaplacenou, tak neexisuje, ze si zaberes vsechny kanaly a proste nikdo jinem tam se stejnou technologii nemuze. Od toho jsou placena pasma!

Ano muze si tam dat , pokud nebude rusit tvuj provoz ! nebo co nechapes na te vete nahore ? i kdyz co se tu dohadujem stejne to vsecko klouze k temu ze se najde nejakej blb kterej to nepochopi a bude rusit a sici budem uhejbat s kanalama az do prd** a nebo dame nstreme :twisted:

Rozdil mezi placenejma a neplacenejma frekvencema je asi takovej ze: placeny - existuje regulator ktery hlida a reguluje provoz a za to si ho platim volny - lidi zregulujte se sami a nejak se poperte regulator ste vy sami a jak se regulovat urcuje vyhlaska - bohuzel diky neochote na domluve a debilite urcitych jedincu to vypada jak vypada
Naposledy upravil(a) ppp76 dne 07 Feb 2010 20:32, celkem upraveno 1 x.
0 x

milankovar

Příspěvekod milankovar » 15 years ago

miract píše:

rušení později;

Tak to je bohužel tvůj težkej omyl, pak nemá volné pásmo vypadat tak jak vypadá ......
Ale na to jsem si už zvykl
0 x

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

Tak podle vas to znamena, ze nekam prijdu (rekneme jako prvni) zaseru vsechny kanaly a ostatni maji smulu ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

milankovar

reset píše:Tak podle vas to znamena, ze nekam prijdu (rekneme jako prvni) zaseru vsechny kanaly a ostatni maji smulu ?

Ano. Ale v lokalitě, která je tak blízko, že použití stejného kanálu by způsobilo rušení. Typicky panelák s optikou, kde působí víc ISP vedle sebe.
Nicméně to neznamená, že daný kanál nemůžeš použít o 2km vedle na jiným paneláku.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

milankovar píše:
reset píše:Tak podle vas to znamena, ze nekam prijdu (rekneme jako prvni) zaseru vsechny kanaly a ostatni maji smulu ?

Ano. Ale v lokalitě, která je tak blízko, že použití stejného kanálu by způsobilo rušení. Typicky panelák s optikou, kde působí víc ISP vedle sebe.
Nicméně to neznamená, že daný kanál nemůžeš použít o 2km vedle na jiným paneláku.

mno to je otazka, pokud na tomto kanalu nebudes mit vylozene smerovky, ale sektorky na pripojeni klientu, tak bych nejblizsi lokalitu pripojeni videl tak 5km a dale
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

ppp76
Kontaktovat uživatele:

reset píše:
milankovar píše:

mno to je otazka, pokud na tomto kanalu nebudes mit vylozene smerovky, ale sektorky na pripojeni klientu, tak bych nejblizsi lokalitu pripojeni videl tak 5km a dale

Opet je to o kvalite anten , mam na stejnym stozaru dve anteny jeden sektor 90 stupnu vertikal druha smerova parabola horizontal , sou zadama k sobe a vyskove od sebe cca 3m a temer se neovlivnujou , takze pokud sou isp rozumny a dohodnou se tak proc nebejt na stejnym kanale . Je to o slusny dohode a dobrym frekvencnim planu a nepouzivani plechovek od parku !!! ktery svitej vsude :twisted:
Panelaky sou dobrej priklad , tak kdyz vrznes antenu na vytahovku ktera je zelezobeton na jednu stranu budky a na druhou stranu si hodi nekdo druhou antenu , obe budou kvalitni tak si nemuzete vadit a oboum isp to pojede bez problemu . Ten zelezobeton to odstini nadherne .
neni to o tom ze by v dane lokalite nesmel nekdo pouzit stejnej kanal ale nemel by te rusit toho kdo tam prisel driv.
Miluju skokany co si doprostred mesta vrznou v dnesni dobe vsesmer a obden menej kanal a cekaj na zazrak :roll:
0 x

milankovar

reset píše:
milankovar píše:

To už je na delší debatu, ale tak nějak sem to myslel.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

milankovar píše:
miract píše:

rušení později;

Tak to je bohužel tvůj težkej omyl, pak nemá volné pásmo vypadat tak jak vypadá ......
Ale na to jsem si už zvykl

Volne pasmo vypada tak jak vypada, protoze se pouziva misto zarizeni shit. V pasmu 5GHz se s tebou nehodlam o nejakem "kdo prijde prvni" vubec bavit, nebot urcite pouzivas dynamickou zmenu kanalu a tvoje zarizeni si samo vybere kanal s "nejmensim provozem".
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

skoro všechny poslední příspěvky tady jsou uplně mimo téma...
dnes bude i4 posílat prvních pár kusů tak až otestuji tak dám vědět... jo bude to samozřejmě airgrid5 protože 2ka u nás nemá žádnej smysl...
jesli jsou síta tak špatná a vůbec se nedají použít, tak nevím, proč už od nepaměti je používá věhlasný výrobce antén pacific wireless. myslim, že sejto je normálně použitelný ano nebude to mít tak dobrý vlastnosti jako parabola, ale u sejta jde právě o to, že jednotlivá žebra budou u sebe tak blízko aby mřízkou neprošla daná vlnová délka...
uvidíme jak na tom budou airgridy od UBNT, myslim,že tak i tak na delší vzdálenosti 500m+ bude lepší dávat airgrid než NS...

jinak s tim gentleboxem od JJ sem tot ady už psal několikrát, že ho používam jako super sektorku a má cca stejnej vyzařovák, jako loco....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

ppp76
Kontaktovat uživatele:

rouchi píše:skoro všechny poslední příspěvky tady jsou uplně mimo téma...
dnes bude i4 posílat prvních pár kusů tak až otestuji tak dám vědět... jo bude to samozřejmě airgrid5 protože 2ka u nás nemá žádnej smysl...
jesli jsou síta tak špatná a vůbec se nedají použít, tak nevím, proč už od nepaměti je používá věhlasný výrobce antén pacific wireless. myslim, že sejto je normálně použitelný ano nebude to mít tak dobrý vlastnosti jako parabola, ale u sejta jde právě o to, že jednotlivá žebra budou u sebe tak blízko aby mřízkou neprošla daná vlnová délka...
uvidíme jak na tom budou airgridy od UBNT, myslim,že tak i tak na delší vzdálenosti 500m+ bude lepší dávat airgrid než NS...

jinak s tim gentleboxem od JJ sem tot ady už psal několikrát, že ho používam jako super sektorku a má cca stejnej vyzařovák, jako loco....

Ze je nekakej vyrobce vsude proflaklej jste neznamena ze je nejlepsi - :wink:
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 15 years ago

level píše:v tom pripade delas neso tuze spatne
z celkoveho meho poctu nasazenych "krabicek" za tu dobu co to delam se snad nestalo ze by nejakej RB odesel sam od sebe
muzes mi tohle stejny napsat o Ovislinku ,Alfe ,Straightcoru ,UBNT ,TP-linku atd

NEMUZES !!!

Presne, aj ja mam stovky RB-ciek na sieti a vadne zatial ani jedno !!!
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

keksik píše:
level píše:v tom pripade delas neso tuze spatne
z celkoveho meho poctu nasazenych "krabicek" za tu dobu co to delam se snad nestalo ze by nejakej RB odesel sam od sebe
muzes mi tohle stejny napsat o Ovislinku ,Alfe ,Straightcoru ,UBNT ,TP-linku atd

NEMUZES !!!

Presne, aj ja mam stovky RB-ciek na sieti a vadne zatial ani jedno !!!

Tak ja musim statistiku trochu pokazit me uz jedno u klienta umrelo :evil: :D ale z tech stovek co jich je nasazenejch je to zanedbatelny :D
Kdyz to porovnam kdyz sem testoval nanostation ze tri nasazenejch dva umreli do roka a treti sem vymenil dobrovolne bo sem to uz v siti nechtel mit :)
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 15 years ago

Pozadal jsem moderatory o promazani vsech blbosti co se netykaji tematu. V debate o tom, jak je ubnt naprdel muzete jit treba sem:

viewtopic.php?f=10&t=3403&p=23675&hilit=ubiquity#p23675

to tema je tu dva roky
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....