❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB - 800
Re: RB - 800
velký jako RB600 takže no problem. A karty se budou rušit asi tak jako u RB600 (žádný problém nemáme) protože to má úplně stejně sloty
0 x
Pro zajímavost, vyměnil jsem RB433AH za RB800 na jednom bodě. Ver. 3.30 (přišla mi s verzí 4.4 ale té moc nevěřím tak jsem provedl downgrade) routerboard pouze routuje + má ve filter rules cca 360 pravidel, na grafech je vidět, jak spadlo zatížení procesoru v 15:30 někde z 50% na cca 20%, což jsem ani nečekal když RB433AH má 680 MHz. Přikládám ještě pro upřesnění grafy průtoků dat + paketů. Bohužel spotřebu jsem neměřil, neměl jsem po ruce multimetr. Teď ukáže čas, jak se bude RB800 chovat, jinak přetaktovat ji na 1000 Mhz jsem zkoušel pouze na stole, v ostrém provozu si to opravdu nedovolím.
0 x
pokud dobře chápu tak jsi RB800 downgradoval na 3.30? Já myslel že RB800 jede jen na verzi 4.X
0 x
proč by mělo ject jenom na 4.x? Vidíš snad někdě v balíčcích další platformu? Je to furt powerpc.
Jinak s tebou nesouhlasim s tim že RB600 jedou v pohodě. Mě tedy jedna na síti jede v pohodě ale řešilo se tu s nima tolik problémů jako s ničim jinym. Obzvlášť, když se tam dá nadstavba na 4 karty a plně se osadí což bychu RB800 docela rád využil když už má 2x výkon.
Jinak s tebou nesouhlasim s tim že RB600 jedou v pohodě. Mě tedy jedna na síti jede v pohodě ale řešilo se tu s nima tolik problémů jako s ničim jinym. Obzvlášť, když se tam dá nadstavba na 4 karty a plně se osadí což bychu RB800 docela rád využil když už má 2x výkon.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
ja mam rb600 s nadstavbou celkem 6 karet v patre 4 a nepamatuju problem, asi to bude o tom jake karty a take muzes mit stesti na zlobivy kus.
0 x
[quote="hapi"][/quote]
Tak asi musíš dělat něco špatně když pořád nadáváš na RB600. Máme jich v síti asi 25kusů. Třeba tenhle kus má 6 karet čili i rozšíření na karty. 2x 2,4Ghz a 4x 5Ghz. Vůbec o nich nevím že by zlobily. Všimni si uptimu
Tak asi musíš dělat něco špatně když pořád nadáváš na RB600. Máme jich v síti asi 25kusů. Třeba tenhle kus má 6 karet čili i rozšíření na karty. 2x 2,4Ghz a 4x 5Ghz. Vůbec o nich nevím že by zlobily. Všimni si uptimu
- Přílohy
-
- lubnik.JPG
- (61.97 KiB) Staženo 1567 x
0 x
hapi píše:proč by mělo ject jenom na 4.x? Vidíš snad někdě v balíčcích další platformu? Je to furt powerpc.
To sice ano ale třeba do RB750G taky nedáš ROS 3.13 protože to nepodporuje. RB750G začínal myslím na 3.31 a downgrade nejde ani na 3.30. Můžeš jen upgradovat. Downgradovat nemůžeš.
A taky jsem vycházel z oficiálního vyjádření kde se píše: RB800 - MikroTik RouterOS, starting from version 4.0
Tak proto mě je divný že to RB800 nacpal 3.30 a běhá to
0 x
honzam píše:hapi píše:
mě to taky jede v pohodě ale skuz si to hoto nacpat 8 karet což bych od RB800 s tim CPU očekával. Jinak to nemá moc smyslu protože můžu koupit 2xRB600.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
8 karet máme taky na několik místech a bez problému. Jak se bude chovat RB800 nemůžu říct protože jsem ji ještě nedržel v ruce
0 x
honzam píše:pokud dobře chápu tak jsi RB800 downgradoval na 3.30? Já myslel že RB800 jede jen na verzi 4.X
přesně tak, downgrade šel bez problémů na 3.30 (balíček powerPC) a zatím i bez problémů vše funguje, jeiné čeho jsem si všiml, že v health, kde se má zobrazovat teplota, tak to neukazuje správně, když se přihlásím přes telnet tak mi to vypisuje uplně jinou hodnotu, tenhle bug je tuším opravenej ve verzi 4.5
0 x
Tak jestli jen ta teplota tak to je OK. Jakej tam máš firmware (bios)? Ted vyšel novej 2.24 http://www.routerboard.com/pricelist/do ... ile_id=140
0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:proč by mělo ject jenom na 4.x? Vidíš snad někdě v balíčcích další platformu? Je to furt powerpc.
souhasim s tebou mel sem 2x RB600 byli na tom 4 karty a to RB to z nejakyho me nepochopitenyho duvodu melo procesor vytizenej asi na 80 procent, tak jsem to vymenil za 2X 433AH a je klid. A pritom to jenom routovalo nic jinyho. Od ty doby nemam powerpc platformu rad. mel jsem s ni jenom problemy...
0 x
Bývalý ISP...
honzam píše:Tak jestli jen ta teplota tak to je OK. Jakej tam máš firmware (bios)? Ted vyšel novej 2.24 http://www.routerboard.com/pricelist/do ... ile_id=140
přesně tenhle, s tim mi to už přišlo
0 x
pánové já tedy nevím ale pokud do toho RB strkáte rozmanité karty (cm9, R52, Tplink) tak se může zasekávat. myslím si že když tam dáte třeba těch 8x R52 tak by to mělo fachat v pohodě...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Mam doma jednu RB800 ako hlavny router dodany s verziou 4.2 a 2X R52, 1X R52N, 1X XR5 ide bez problemov uz pol roka. Je pravda ze tolko opisovane aktivne chladenie v tomto topicu je pouzite low-cost na 5V a to ako 2 zilove bez spatnej vazby na snimanie otacok. Ale RB je schopne pojat az 4 vetraky 2 na 3.3V= a 2 na 5V=. Samotny chladic je dost teply na to ze ho vyuzivam na 10% vykonoveho potencialu. Bez aktivneho chladenia si myslim ze by dlho nesiel.
Spotreba 18W pri napajani zo zdroja 20V/2.5A.
Pokial si niekto polozil otazku preco RB800 s 10% nasadenim, som clovek co ma rad dostatocne vykonove rezervy.
Ako po case nahanat nieco, co to bude opat stihat.

Pokial si niekto polozil otazku preco RB800 s 10% nasadenim, som clovek co ma rad dostatocne vykonove rezervy.

0 x
Niesom ISP, iba clovek co ma zalubu v lamani ludskych moznosti.