❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBIQUITI: AirGrid M2 or M5

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
mato1

Re: UBIQUITI: AirGrid M2 or M5

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

hapi píše:jakej je pro vás limit že neni problém s odezvou? Jirous držák je v pohodě, nano s těmá páskama se ani nedá naklápět nahoru a dolu... co je v tom dobrýho? Jisouse si natočim směrem jakym potřebuju. Když ho chci dát na komít tak použiju malou konzolku což ty musíš dokoupit držák do zdi.

Takže pokud potřebuješ variabilní držák tak musíš koupit, jirous ho má v základu. A když potřebuješ na zeď nebo na komín tak potřebuješ zase držák a já konzolku. Kdo na tom je líp? Když vemu nano bez držáku tak sice stačí pásky ale s nějakym držákem aby jsi to mohl natáčet sež zase v háji i s tim uchytáváním na stožár takže stejně budeš jak říkáš kaskader. Nevim ale mě na tom nic kaskaderskýho nepřipadá. Asi montér nesmí bejt takový dřevo. A když si vemu stálost těch pásek ve venkovním prostředí a podle obrázku nemaji ani UV tak už se nemáme o čem bavit. No a když vemu kolik stojí NS5loco + držák.... Mám mnohem kvalitnější eapbox.

- no eapbox som kupil asi 10ks - no nikdy viac. je to hadam slabsie ako NS loco. ked uz nieco vacsie, tak urcite jirous...
- co sa tyka variabilneho drziaku, tak neviem ako ty, ale mi take nieco potrebujeme pri montazi mozno tak u jedneho z 30 klientov. inak to prakticky nepouzivame, pretoze nepotrebujeme - vsekto je viac menej v jednej rovine.
- pasky su ok - aspon zatial sme s tym nemali nikdy problem.
- co sa tyka konzol, tak tie tiez nemusime casto pouzivat (mozno kazda 7-10 montaz) koli variabilite a moznostiam drziaku nanostationu

nechcem sa tu s tebou hadat, ze kto je drevo a kto nie... o to mi neslo, ok. ja hovorim o tom, co sa mne a mojim technikom osvedcilo v praxi a s cim sa nam robi dobre.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

ty pasky nejsou stabilizovane tj. po par letech venku praskaji, JJ uchyt na boxu je v pohode .
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

jo, a mě je uplně jedno jak blbě se to montuje protože montáž trvá 5 minut ale jde o kvalitu zařízení. Eapy nám tu choději úplně super. No nevim ale loco má 13dB, jirous 17dB a tohle 18dB. V praxy bych řek že si jirous trochu v papírech přidává a eap ubírá protože poslední dobou jsme na nich nepřipojily nikoho pod -70dB signálu. Nanostation je jenom blbá ovisácká krabice se špatnou anténu a dohánějící to výkonou kartou, fakt super zařízení za ty prachy. :evil:
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mato1

hapi píše:jo, a mě je uplně jedno jak blbě se to montuje protože montáž trvá 5 minut ale jde o kvalitu zařízení. Eapy nám tu choději úplně super. No nevim ale loco má 13dB, jirous 17dB a tohle 18dB. V praxy bych řek že si jirous trochu v papírech přidává a eap ubírá protože poslední dobou jsme na nich nepřipojily nikoho pod -70dB signálu. Nanostation je jenom blbá ovisácká krabice se špatnou anténu a dohánějící to výkonou kartou, fakt super zařízení za ty prachy. :evil:

mozno su uz eapy ok, ale tie, co som bral pred rokom boli otrasne... a ver mi, ze ak je vonku -5 stupnov celzia, tak ti nie je jedno ci mas utiahnut 2-3 pasky, alebo sa strapit s malymi srobikmi. prsty zacinaju byt fialove po 5-6 minutach na stoziari a potom uz ani necitis ci sa drzis alebo nie.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

vy jste mi nějaký citlivky. Před měsícem než napadnul sníh a byby mrazy, jsem přidělávaly otřesovej kabel na 300m plotu. Po 20cm byla páska takže moc dobře vim, jak nefunguje stahovací páska v mrazu a to byly UV pásky. Nemůžu prostě přichytit zařízení stahovací páskou protože to stojí na houby. Stačí se podívat někde kde jsou přichycený kabely, stačí o ně zavadit a utrhne se to.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mato1

hapi píše:vy jste mi nějaký citlivky. Před měsícem než napadnul sníh a byby mrazy, jsem přidělávaly otřesovej kabel na 300m plotu. Po 20cm byla páska takže moc dobře vim, jak nefunguje stahovací páska v mrazu a to byly UV pásky. Nemůžu prostě přichytit zařízení stahovací páskou protože to stojí na houby. Stačí se podívat někde kde jsou přichycený kabely, stačí o ně zavadit a utrhne se to.

no ked bude problem, tak sa to prerobi... ale zatial nebol. davame vsade cierne pasky (mali by mat uv filter) a zatial sme nemali problem. uvidime o rok, dva...
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 15 years ago

to mato1 - jasne vsak nekdo pouzije kvalitni pasky a muze delat i v mraze a je to OK, nekdo setri a pak mu pasky praskaji ..

pro ty ostatni co se tu furt hadaji o to jak je RB uzasna vec .......... lidi, neni to takove uzasne, ale kazdy na to musi prijit sam :) to mate jako kdyz deckam reknete ze namtzle zabradli se neliza ......... noo dokud se jim jazyk neprilepi tak to vesele olizujou :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

level

Příspěvekod level » 15 years ago

mato1 píše:my pouzivame ako vysielace RB a ako klientov nanostation 5.

tak fajn kazdy ma svuj postup bohuzel to zrovna neni idealni stav je treba se zamyslet komu vlastne konkuruju jako prevazne bezdratovy ISP (nase podnikani ukonci jedine pokud budeme valcit mezi sebou) a az na to prijdes tak urcite prestanes tenhle polotovar pouzivat.
idealni stav je a vzdy bude pouzivat u klienta pokud mozno co nejsmerovejsi antenu, potom si muzes dovolit vybudovat vice AP bodu (opravdu fungujicich) s predpokladem do 10 klientu na visilac.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

mato1 píše:- co sa tyka variabilneho drziaku, tak neviem ako ty, ale mi take nieco potrebujeme pri montazi mozno tak u jedneho z 30 klientov. inak to prakticky nepouzivame, pretoze nepotrebujeme - vsekto je viac menej v jednej rovine.
- pasky su ok - aspon zatial sme s tym nemali nikdy problem.

Tak to jste asi v rovině. U nás se natáčí každá druhá klientská anténa.
Pásky jsou OK? Jak dlouho se prodává loco? Rok? Rok a půl? Počkej až to po dvou letech začne praskat :)
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 15 years ago

to honzam myslim, ze nana uz mame druhou zimu, pokud si to dobre vzpominam. Nepouzivame ale origos pasky z baleni nana, ale poradne pasky a je pravdou, ze po dvou zimach, to proste nepraska :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

jasný pokud používáte nějaké jiné UV pásky tak dobrý. Já se bavil o těch origo :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 15 years ago

Ja nechapu, proc se tady bavite o takovych kravinach??? :shock:
At si kazdy pouziva to co mu funguje.... Treba casem zjisti, ze az bude daleko vetsi zaruseni v 5G a anteny, ktere chytaji signal i ze zadu prestanou fungovat, mel pouzit neco lepsiho nez NS nebo Gentlebox.... Ja zacina pouzivat schiboxy od prowaxu (myslim ze 20° smerovost anteny je tak akorat) a hlavne kovovy box, takze ruseni ze zadu nebo z boku nehrozi... rekl bych to takhle.... ted zaplatim o 500kc vic --- v budoucnu usetrene problemy..............
Jedine reseni ktere se mi od UBNT libi je bullet... s nejakou plnou parabolou...
0 x
Jan Ptáček

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 15 years ago

net.work píše:Ja nechapu, proc se tady bavite o takovych kravinach??? :shock:
At si kazdy pouziva to co mu funguje.... Treba casem zjisti, ze az bude daleko vetsi zaruseni v 5G a anteny, ktere chytaji signal i ze zadu prestanou fungovat, mel pouzit neco lepsiho nez NS nebo Gentlebox.... Ja zacina pouzivat schiboxy od prowaxu (myslim ze 20° smerovost anteny je tak akorat) a hlavne kovovy box, takze ruseni ze zadu nebo z boku nehrozi... rekl bych to takhle.... ted zaplatim o 500kc vic --- v budoucnu usetrene problemy..............
Jedine reseni ktere se mi od UBNT libi je bullet... s nejakou plnou parabolou...

+1
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

pochybuju ze schibox nechyta z boku, to tak mozna parabola s limcem chyta minimalne.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 15 years ago

Maxik píše:pochybuju ze schibox nechyta z boku, to tak mozna parabola s limcem chyta minimalne.

rozhodne na tom bude o 1000% lepsi nez NS, gentlebox, eap station a podobne veci............
0 x
Jan Ptáček