❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBIQUITI: AirGrid M2 or M5

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Maxik
Kontaktovat uživatele:

Re: UBIQUITI: AirGrid M2 or M5

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

Mozna se nechate az moc snadno vyhecovat k hadce a neni to zbytecne ? Ja osobne bych rekl ze UBNT zarizeni kaslou na nejake normy a podle toho to v eteru vypada, nepouzivam to a jsem spokojen.
0 x

Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Dr.Easy » 15 years ago

Souhlasim s maxikem.. ja zadne ruseni karet neznam.. jelikoz pouzivam na svem node co antena to jeden MK s jednou kartou... :) ale cloveku to chvili trva, nez prijde na tom ze to tak je nejlepsi :o
a do pr*ele taky nejdu :lol:
0 x
UBNT? Maximálně pro klienty...

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

rouchi:Gentlebox chytíš i zezadu, pokud to zkoušíš na 20m, co čekáš? Takhle to bohužel funguje u každé antény ale třeba u NS5 a podobných klonů uplně extrémně.

Rušení Novy od mikrotiku?? Tohle se u probíralo, rušení způsobují spínané zdroje, pokud kopupíš "normální" a ne nějaký šmejd, žádné rušení se nekoná

Odcházející karty v MK? Ano, samozřejmě záleží na tom, co použiješ za anténu! Z 600ks CM9/R52 asi 10 co jsem posílal na "opravu".
Oproti tomu ubnt cca 100ks (80 WISP/20NS5) z toho 12 odpálených ethernet portů (u mk 3 z 600ks), 8 shořených origoš zdrojů, 7ks s "houpajícím signálem" které jsem musel stáhnout protože to bylo nepoužitelné, 2 ohluchlé, a pak 4 další které pro jistotu vůvec nic neskenují.

Stabilita zařízení, tuhnutí? Mk, pár kusů, ano, občas se stane že při náhlém vypnutí a zapnutí elektřiny nenaběhne, vybavuju si cca 4-5 případů, jinak o ničem podobném nevím. Wisp/NS5? Ano, a když wím že klient má doma jedno z těchto zařízení, rovnou říkám aby ho zkusili vypnout zapnout. Bohužel tak jak jsem tohle byl zvyklý říkat jako první radu dob 2,4ky, a velmi rychle jsem se na to přestal ptát u mikrotikových klientů, zase jsem to musel začít říkat u Wisp/NS5. Pak že pokrok jde dopředu.

Dobře si všimni celkového poměru mk vs ubnt kerý mám na síti.

Samozřejmě chápu, že s 30 klientama a dvěma všesměrkama nemůžeš nikde nabrat ani základní zkušenosti. Co ale nechápu, že člověk může naprosto ztratit soudnost, a myslet si že on přece všemu uplně rozumí, a jeho řešení je to nejlepší.
Já sám mám v okolí jednoho poměrně velkého isp, a ten cpe ke klientům pouze NS5. Ať si cpe, jednou je to nejlevnější řešení pro klienty a on potřebuje aby připojovací poplatek byl co nejmenší, je to jeho volba. Já jsem donedávna ještě třeba wispy taky používal, ale jak se mi zdálo zezačátku toho řešení výborné, postupem jsem zjistil, že je ve všech ohledech mk prostě lepší. Každého klienta který zavolá se zájmem o připojení upozorním, že jsou na trhu i levnější zařízení než nabízíme my, ale prostě máme nejlepší zkušenosti právě s mikrotikama. ještě se mi nestalo aby klient řekl: jo, mě se to ale zdá hodně, něbylo by něco levnějšího?
Naposledy upravil(a) Leeonek dne 20 Jan 2010 14:40, celkem upraveno 1 x.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

omlouvam se všem za vulgarismy, trochu sem se nechal unest, z přispěvku jsem je snad odstranil, pokud jsem tam něco nechal upozorněte mě a dám to pryč.
docela by mě zajímalo v čem UBNT porušuje normy, to že nějakej chytrák dá buleta na 30tku parabolu a výkon nehcá na max (na takovou anténu se ani nesmí dát, max 24 jak to dělám já) tak to je věc jiná, ale za to nemůže UBNT jako výrobce ale sami užiatelé.
a ten gentlebox nepřipojuju tam nikoho na dvacet metrů, píšu tam že to mam použitý jako sektor s 8mi klienty kdy v nějvětším uhlu (cca 60 - 70° od kolmice k anténě) mam klioše se signálem -75 na nějakých 500 mětrů, takže mě laskavě nekrmtě tim, že gentlebox od jirouše nepouští do eteru nic nikam co nemá.
jasně 100 kliosu neni moc, vzhledem k tomu, že to člověk dělá ve volném čase..
na všech AP jsem bezhlavě dával MK, protože všichni to vyhvalovali do nebes, no a jak jsem dopad ? postupně jsem vždy když MK odešel vyměnil za wispa nebo loco a od tý doby mam klid, neboli v mojí síti se stal nejnespolehlivějšim prvkem jednoznačně MK.
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

level

Příspěvekod level » 15 years ago

v tom pripade delas neso tuze spatne
z celkoveho meho poctu nasazenych "krabicek" za tu dobu co to delam se snad nestalo ze by nejakej RB odesel sam od sebe
muzes mi tohle stejny napsat o Ovislinku ,Alfe ,Straightcoru ,UBNT ,TP-linku atd

NEMUZES !!!
0 x

Leeonek

rouchi: podívej, moje zkušenost, kdy vzdálenost klienta od AP byla asi 60m, převýšení cca 15m. Říkal jsem si, že anténu nechám namířenou souběžně se zemí, takže byla zhruba těch 15m pod apčko. Zapnu, oskenuju a coto, signál -85, už sem chtěl měnit kartu ale nakonec mě napadlo anténu nasměrovah přímo nahoru na apčko, rázem byl signál -40.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 15 years ago

level píše:v tom pripade delas neso tuze spatne
z celkoveho meho poctu nasazenych "krabicek" za tu dobu co to delam se snad nestalo ze by nejakej RB odesel sam od sebe
muzes mi tohle stejny napsat o Ovislinku ,Alfe ,Straightcoru ,UBNT ,TP-linku atd

NEMUZES !!!

1ks RB493AH.......z 5 ks => chybovosť 20%
7 ks RB433AH......z cca 60 ks => chybovosť 11,67 %
6 ks RB411.........z cca 150 ks => chybovosť 4 %

2ks NS5 z cca 300 ks => chybovosť 0,67%
cca 5 ks ovislink 5460 z cca 500 ks => chybovosť 1%

samozrejme nepočítam zariadenia ktoré sa "utopili" to je moja chyba respektíve zamestnancov , nie chyba výrobcu a samozrejme nepočítam pri Mikrotiku miniPCI ktoré ohluchli po búrke
0 x

Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

kurna, kde na ty spaleny RBdy chodite?

ja jich tu mam cca 50 kusu, v cely siti jich bude snad +/- tisic a nepamatuju, ze by se resilo, ze nekde nejaky chcipl. Jen vcera se mi dostala do krabice voda (asi kondenzace?) a RB nemel v krabicce vrchni kryt, voda na nej kapala asi dost dlouho, nicmene fungoval, az najednou zdechl.. po sundani jsem zjistil, ze byla pulka desky zoxidovane, takze musel jeste notnou chvily fungovat. a odesel na nem jen ETH port, jinak funguje :).
obcas odejde nejaka ta karta, ale v 99% to je pri bource a na hodne vysokych mistech (panelaky, osamele budovy, apod).

jtm: uz bereme pouze CM9. R52 nam nechteji reklamovat, protoze to pry vyrobce neuznava :(.
0 x

level

Příspěvekod level » 15 years ago

pochopitelne do toho poctu nepocitam ty ktery zlobi uz na stole a i tech nebylo snad ani 10
proste RB ktery nasadim a zahorim tak uz o nich nevim
0 x

Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

jop. je fakt, ze mi taky nejaky na stole zhebl, ale je to jen elekrtonika a na to kolik se toho vyrobi, asi to ma i trochu pravo to na stole chcipnout... :))

co obcas chcipne jsou zdroje, protoze na par mistech jsou jeste zdroje MaxLink :-/.. ale jinak to vsechno drzi, jak ma...
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 15 years ago

taky trosku prispeju svymi zkusenostmi - mam na siti (u klientu) cca. 200ks RB411, pak nejake 433ky na AP (minimum) a musim rict ze z tech 200ks odeslo max 1 procento a to eth port... ale tohle neni vina RB... je to proste vina prepeti, ktere se naindukovalo na kabelu... jinak co se tyce karet, tak pokud zvolite antenu ktera ma 1/4vlnny zkrat, zadna karta neodejde, ale jelikoz sem chvili daval yagi anteny ktery tento zkrat nemaji, ta par karet odeslo... po vymene anteny o nich nevim... dalsi kapitolou sou trafa maxlink... typuju ze 50-60% poruchovost.. po vymene za DVE, popr. wattac uz o tom nevim...

jinac navrhuju drzet se daneho tematu a ukoncit tento flame :-D :-D
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

Od doby co kupujem RBčka neodešlo ani jedno. Ani jeden ethernet u RB411 ani nic jinýho nikde. Dokonce nám povolila jedna krabice a RB133 byla z poloviny zatopená a fungovalala nějakej čaas a pak přestala chodit. Po vylití vody a následném okamžitém zapnutí špalala ješta 4 dny než jsme skompletovaly nový zařízení. Mám takovej pocit že to RBčko vesele běhá u někoho na stole. Osobně si myslim že odpalování ethernetů nebo nějakých podobných věcí je pouze mezi klávesnicí a židlí.

UBNT porušuje normy. Stačí se podívat na jejich 30dB parabolu a k tomu přidělat podle nich rocket. Vždyť nejde stahnout na nulu !!! Tyhle výkoný karty co do toho dávaji maji offset takže typuju že to pod 7dB nejde a při popojení na tu jeich parabolu je prostě nesmysl. Stejně tak jako nanostationy, jednoho jsme měli na síti protože klient to měl od konkurence. Po připojení měl ultra slabej signál a přitom výkon na maximu !! To je na hlavnu ne? Po vyměně za klasickej jirous box ve stylu RB411 + R52 naprostá spokojenost konečně i klienta protože UBNT šlo do koše a klientovy šel net tak jak by si ho představoval. Možná kdyby se dala ka nanu jiná anténa... ale to už je prostě k hovnu, na co takový zařízení?

Opravdu nechápu lidi co si daji na APčko mikrotika a ke klientům UBNT. Co od toho čekaji? V posledních týdnech mě kontaktovalo několik lidí s prozbou o zkontrolování nastavení wifi karet na APčko. Nemusim snad dlouho vysvětlovat že problém spusobovaly připojený nana a celej bod spomalovaly či dokonce uplně destabilizovaly a po jejich výměně šlape síť jak hodinky.

Cena za 5GHz sadu s mikrotikem je dneska už tak nízká, že se opravdu nebudu rozhodovat mezi nákupem UBNT v jirousovy za 1500 nebo RB v jirousovy za 2000. Vo tohle tady fakt už nejde, jde o kvalitu kterou jsem stanovil hned při rozjetí 5GHz APček pro lidi, prostě všude RBčka nebo nic a koukám že se to vyplatilo protože neni problém APčko zatížit klienty na 16Mbit což jsem u lidí co jsem jim pomáhal rozhodně říct nedalo a neskutečně se jim to sralo.

Osobně UBNTu APčka považuju za ovislinky na stožáru a hned si to dám jako podpis pod příspěvky protože politika UBNTu už mě fakt sere.

Jediný co maji kvalitní jsou ty nový sektorový antény, ovšem zase má to jenom RSMA konektory takže zase uplně na hovno.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

Hatatitla:nemáš to nějakou dvojku jakost kterou už někdo vracel na reklamaci? ;) To co tady píšeš je blbost, taková chybovost je podezřelá, to už bych spíš řekl že je problém jinde...
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

my pouzivame ako vysielace RB a ako klientov nanostation 5, nanostation loco pripadne jirous + wispstation. nemame s tym problemy. cez sektor ide zvacsa okolo 5-10 mbit, nie je problem ani s odozvami. za posledny rok sme takto pripojili cca 400 klientov a nemame problem.

jirous box je celkom ok antena, ale problem je ten, ze ten drziak je podla mna neprakticky. na trosku hrubsi stoziar to uz proste nedas a pracovat s tym vo vyskach nie je vobec sranda. pritom uchyt nanostation 5 je uplne genialny, tie pasky stacia na pevne uchytenie anteny a technik nemusi robit kaskaderske kusky na streche. keby bolo jirous box s takym uchytom, tak jednoznacne idem do toho, ale takto ostavame povacsine pri nanostationoch. tie sa daju dat aj na niektore kominy, hociake stoziare a dizajn maju k tomu naozaj pekny :-)
nech si kazdy hovori co chce, ale nam to funguje a ked to funguje, tak nebudem zbytocne vyhadzovat o 20-25 eur viac za klientske zariadenie... aj tak ich zvacsa dotujeme, takze nie je co riesit.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

jakej je pro vás limit že neni problém s odezvou? Jirous držák je v pohodě, nano s těmá páskama se ani nedá naklápět nahoru a dolu... co je v tom dobrýho? Jisouse si natočim směrem jakym potřebuju. Když ho chci dát na komít tak použiju malou konzolku což ty musíš dokoupit držák do zdi.

Takže pokud potřebuješ variabilní držák tak musíš koupit, jirous ho má v základu. A když potřebuješ na zeď nebo na komín tak potřebuješ zase držák a já konzolku. Kdo na tom je líp? Když vemu nano bez držáku tak sice stačí pásky ale s nějakym držákem aby jsi to mohl natáčet sež zase v háji i s tim uchytáváním na stožár takže stejně budeš jak říkáš kaskader. Nevim ale mě na tom nic kaskaderskýho nepřipadá. Asi montér nesmí bejt takový dřevo. A když si vemu stálost těch pásek ve venkovním prostředí a podle obrázku nemaji ani UV tak už se nemáme o čem bavit. No a když vemu kolik stojí NS5loco + držák.... Mám mnohem kvalitnější eapbox.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků