❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ako zacat - uz funguje DEMO
Re: Ako zacat
no to jo ale SQ je na pikaču.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
naozaj sa v tom neviznam, ale niekde som cital, ze vyhoda qtree oproti sq je v tom, ze potrebujes menej pravidiel, ale to asi plati iba v pripade, ked kazdy user ma iba jednu ip. potom ich mozem rozdelit podla programov v access liste a podla acces listu im pridelovat rychlost. v takom pripade by som mal 4 pravidla pre upload a 4 pre download, tj dokopi 8 pre neobmedzeny pocet userov, alebo som to zle pochopil?
0 x
mozete sa mi na to pozriet ci som to dobre urobil? hlavne mangle. dakujem.
217.12.59.134:188 demo/demo
0 x
nikto nic
, alebo je to v poriadku?
Edit: je to virtual pc s crackom, zatial iba skusam co ako...
Edit2: az teraz som si vsimol, ze neviem spristupnit cez net, to mozno preto, ze je to iba na virtualnom stroji...

Edit: je to virtual pc s crackom, zatial iba skusam co ako...
Edit2: az teraz som si vsimol, ze neviem spristupnit cez net, to mozno preto, ze je to iba na virtualnom stroji...
0 x
hapi píše:tohle se nemyslim já, tohle si myslí kalkulačka která jasně píše že v maximu potřebuju 300Mbit abych uživil 30 lokalit po 10Mbit. Máš něco proti matematice? Ano jistě, pokud seš jeden z těch ISPků kteří jsou tady kolem nás co jim ping nebo latence do netu nic neříká tak to je jiná ovšem v naší síti maji všichni při plný hlavní lince latence takový jako při nevytížený hlavní lince takže můžou gamesit bez problému.
Az se budes ohanet matematikou, tak doporucuju si zjistit, co to je nahodna velicina s velkym rozptylem

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
-
yeager píše:mozete sa mi na to pozriet ci som to dobre urobil? hlavne mangle. dakujem.
V markoch daj in interface ether2 , out nevyplnuj (pre download ) Pre upload nastav v marku in interface ether2 a zaciarkni vykricnik za popisom in interface (out interface nic) . Queue tree zmen Garant_Down na globa out , upload je nastaveny dobre / global in . Klientom nastav rychlost ... Malo by to chodit. Ajtak si myslim ze by bolo jednoduchsie pouzit addres list , netreba robit mangle 2x , mozem ti to nastavit , daj mi tam full pristup (pm) ...
0 x
-
yeager píše:mangle 2x robim len kvoly tomu, ze poniektory maju 2 a viac IP
Ved hej , ale to vies poriesit v addres liste ...
0 x
viete mi povedat, ci ma vyssiu prioritu "queue types" alebo "burst limit"? ked pre daneho usera cez queue typs orezem rychlost na 1.5M a nastavym mu burst limit 3M na 15s, tak to bude alebo nebode fungovat?
0 x
iTomB píše:No nejsem si moc jistej co je lepsi. 2 servery:
1. shaper+qos 2. jen NAT
1. shaper 2. QOS+NAT
rekl bych, ze 2 je lepsi z duvodu rozlozeni zateze. A kdyz uz tu zminujes Krystofa, ber fakt, ze je to skolitel ciste mikrotiku a ten ma jaksi jadro udelane jinak nez klasickej linux. Dost pouziva IMQ, coz je obecne problem, protoze bejva path jen na starsi jadra linuxu. Proto jsem radsi od IMQ opustil. Tez mi to nechodilo vhodne. IFB my teky nevyhovovalo, proto jsem tohle plne vypustil ze serveru.
A jeste jedna perlicka. Krystof chtel po me, abych na jeho skoleni odprezentoval svuj system. Dost se divil prutoku a zatizeni serveru a co vse tam je (plny shaper na kazdeho usera vlastni trida, L7 atd. ...).
Ja jedu plne QOS, vcetne L7 filteru a servery se maji ted cca:
shaper: Cpu(s): 0.1%us, 0.1%sy, 0.0%ni, 95.0%id, 0.0%wa, 1.2%hi, 3.6%si, 0.0%st
NAT+QOS+L7: Cpu(s): 0.0%us, 0.0%sy, 0.0%ni, 93.1%id, 0.0%wa, 2.2%hi, 4.7%si, 0.0%st
pri prutoku:
rx/tx
bytes 911.94 MB/154.65 MB
max 16.80 MB/s/2.76 MB/s
average 14.95 MB/s/2.54 MB/s
min 13.45 MB/s/2.43 MB/s
packets 816912/612515
max 14990 p/s/11301 p/s
average 13392 p/s/10041 p/s
min 12408 p/s/9462 p/s
time 1.02 minutes
Tomuhle rikam flakani. Cena obou serveru dohromady cca 45k s DPH (1U rack). Kdyz vemu ze bych na kazdy POP mel strkat jeste "serverik" za 2k, tak to vyjde daleko draz.
ad latence. Pres oba dva servery 0.9ms (testovano z APcka co je za tim kabelem 240MHz CPU). Zda se mi to v pohode, kdyz si vemu, kolik clovek nabere na obyc mikrotiku cestou a skokama.
Používáte jako classful qdisc klasicky HTB nebo např. HFSC?
díky
0 x
RAket píše:Používáte jako classful qdisc klasicky HTB nebo např. HFSC?
díky
Zatim jen HTB, ale chci testovat jeste HFSC, ale pekna dokumentakce k tomu moc neni. Resil jsem to tak pred necelym rokem a nic pekneho nenasel, asi se na to podivam jeste jednou.
0 x