❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
michal.siman

Re: Duplicitni pravidla mangle,queue tree

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

CANOPA píše:Dobrý den,
asi to bude trochu triviální dotaz..chtěl bych se zeptat, jestli jste se nekdo setkal s duplicitním propisováním pravidel(mangle,queue tree) z ispadmina do Mikrotiku? Stava se mi, ze je navazana jeste prvni session,dokončuje se propisovani pravidel a mezitim uz se zacne ispadmin zacne znova propisovat..vznikne paskvil v manglu...a nasledne prestane fungovat omezovani. Verzi ispadmina mam 3.34 a verze MK je 3.30, cca 1tis uzivatelu .Docasne jsem to vyresil tak ze jsem ispadminovi zakazal uživatele..a povoluju jen na chvilku a pak manule aktulizauju konfiguraci routeru..ale neprijde mi to prilis systemové. Nesetkal se nekdo s timto problemem...pripadne by nevedel reseni?Predem diky. P.

Ale ano, tohle se nam stavalo bezne na starych verzich admina, pak se to nejak vyresilo. A nebylo to jen mangle, ale take napr. na fw pravidlach. A ne ze to bylo dvakrat, ale treba tricetkrat :-) nastesti neslo o tisic zaznamu ale v nasem pripade jen o dve stovky tenkrat. I tak to byl opruz. Nicmene jak rikam, v soucasne chvily o tom nevime, uz se to nestava. Takze spis bych se obratil primo na chlapce do Sumperka ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

kaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaddy » 15 years ago

michal.siman píše:
CANOPA píše:Dobrý den,
asi to bude trochu triviální dotaz..chtěl bych se zeptat, jestli jste se nekdo setkal s duplicitním propisováním pravidel(mangle,queue tree) z ispadmina do Mikrotiku? Stava se mi, ze je navazana jeste prvni session,dokončuje se propisovani pravidel a mezitim uz se zacne ispadmin zacne znova propisovat..vznikne paskvil v manglu...a nasledne prestane fungovat omezovani. Verzi ispadmina mam 3.34 a verze MK je 3.30, cca 1tis uzivatelu .Docasne jsem to vyresil tak ze jsem ispadminovi zakazal uživatele..a povoluju jen na chvilku a pak manule aktulizauju konfiguraci routeru..ale neprijde mi to prilis systemové. Nesetkal se nekdo s timto problemem...pripadne by nevedel reseni?Predem diky. P.

Ale ano, tohle se nam stavalo bezne na starych verzich admina, pak se to nejak vyresilo. A nebylo to jen mangle, ale take napr. na fw pravidlach. A ne ze to bylo dvakrat, ale treba tricetkrat :-) nastesti neslo o tisic zaznamu ale v nasem pripade jen o dve stovky tenkrat. I tak to byl opruz. Nicmene jak rikam, v soucasne chvily o tom nevime, uz se to nestava. Takze spis bych se obratil primo na chlapce do Sumperka ...

Já tento problém řeším doposud. Už né u mangle a FW, to nám tenkrát položilo celo síť :) Ale teď se stává, že se po pár dnech začnou do Queues Tree začnou propisovat chybná pravidla (červeně) a postupně se přidávají a omezování přestává fungovat, lidi volat a znáte to :) Nemáte někdo podobný problém?
0 x

michal.siman

kaddy píše:Já tento problém řeším doposud. Už né u mangle a FW, to nám tenkrát položilo celo síť :) Ale teď se stává, že se po pár dnech začnou do Queues Tree začnou propisovat chybná pravidla (červeně) a postupně se přidávají a omezování přestává fungovat, lidi volat a znáte to :) Nemáte někdo podobný problém?

Take by bylo dobre napsat co mate za verzi admina a co za RoS, protoze na tom celkem dost zalezi. A mozna taky jeste pripsat co na to v Sumperku, protoze prvne by to chtelo nahlasit jim, mozna ze na konktetni problemy maji konkretni leky. V kazdem pripade tady to neni oficialni forum a s podobnymi dotazy tady nikdo asi moc nepomuze. To je jen muj nazor. Nicmene samozrejme je dobre informovat ostatni o tom co to dela a nedela. Jak jsem jiz uvedl vyse, podobne problemy jsme meli ale vyresili se updatem admina i ros.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

kaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaddy » 15 years ago

michal.siman píše:
kaddy píše:Já tento problém řeším doposud. Už né u mangle a FW, to nám tenkrát položilo celo síť :) Ale teď se stává, že se po pár dnech začnou do Queues Tree začnou propisovat chybná pravidla (červeně) a postupně se přidávají a omezování přestává fungovat, lidi volat a znáte to :) Nemáte někdo podobný problém?

Take by bylo dobre napsat co mate za verzi admina a co za RoS, protoze na tom celkem dost zalezi. A mozna taky jeste pripsat co na to v Sumperku, protoze prvne by to chtelo nahlasit jim, mozna ze na konktetni problemy maji konkretni leky. V kazdem pripade tady to neni oficialni forum a s podobnymi dotazy tady nikdo asi moc nepomuze. To je jen muj nazor. Nicmene samozrejme je dobre informovat ostatni o tom co to dela a nedela. Jak jsem jiz uvedl vyse, podobne problemy jsme meli ale vyresili se updatem admina i ros.

Verze admina je poslední tj. 3.37 a RoS je 3.30 tudíž osvědčená klasika, ale tento problém trvá již od verze admina cca. 3.32 tedy alespoň u nás. Do šumperka samozřejně psát budu, ale chtěl jsem nejdříve vědět jestli někdo nemá podobný problém, který by se dal vyřešit.
0 x

michal.siman

kaddy píše:Verze admina je poslední tj. 3.37 a RoS je 3.30 tudíž osvědčená klasika, ale tento problém trvá již od verze admina cca. 3.32 tedy alespoň u nás. Do šumperka samozřejně psát budu, ale chtěl jsem nejdříve vědět jestli někdo nemá podobný problém, který by se dal vyřešit.
Ale jasne ze se muzes zeptat, to samozrejme. Rekni mi proc si jim nenapsal uz pri verzi 3.32? Pet verzi, to je par patku :-) napis jim hned, necekej, ja jim taky pisu hned jak mame problem. Casto se to vysvetli nasi nevedomosti, takze podekuju a opravim si to. Dost casto take reknou ze o tom vi a reknou ze se to resi a poskytnou docasnou zaplatu a nebo jim neco nahlasim o cem nevi a oni to resit zacnou. Je to zivej system, stejne jako se obcas neco nepovede v Litve, tak se proste neco nepovede v Sumperku, protoze sam programuju tak vim ze neni v lidskych silach vse odladit. Nicmene, cim lepe a rychleji se resi problemy, tim vice je produkt oznacovan za kvalitni :-) a ta komunikace se Sumperkem se alespon v mem pripade posledni dobou velmi zlepsila, hosi tam zacali naslouchat a reaguji na podnety a to je jen dobre.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 15 years ago

kaddy píše:
michal.siman píše:

Verze admina je poslední tj. 3.37 a RoS je 3.30 tudíž osvědčená klasika, ale tento problém trvá již od verze admina cca. 3.32 tedy alespoň u nás. Do šumperka samozřejně psát budu, ale chtěl jsem nejdříve vědět jestli někdo nemá podobný problém, který by se dal vyřešit.

Tak pořád se děje to, že při aktivovaném API, když přehodíte klienta z jednoho routeru(přípojného bodu) na jiný router, nezmizí dropovací pravidla jeho sítě ze starého routeru. Zmizí sice akceptovací pravidlo a objeví se v novém routeru, ale už nezmizí ty dropovací co dropují jakoby zbytek sítě klienta. Respektive ony třeba zmizí ale pak se klidně o půlnoci objeví znova. No a pokud ten klient prochází i přes ten starý router tak ho to zadropuje a volá.....
0 x

CANOPA

Příspěvekod CANOPA » 15 years ago

Mně chlapci ze Šumperka napsali že verze ispadmina kterou pouzivame(3.34) neni odlazena pro verzi ROSu 3.30. Dobra tak jsem tedy downgradnul na verzi 3.26, kterou maji i v changelogu verze ispadmina(3.34) ..a problem se opakoval. Znova mail do Šumperka..odpoved..ze opravdu stabilni verze ROSu byly 3.13 a 3.10 --> takze jsme downgradnul , a uz se mi nerozebehnul router:-)), asi mame moc novou desku a starsi verze ROSu s tim neumi zachazet...takze jsem celkem v pasti. Ale nevadi..napsal jsem tedy znova do Šumperka...a přišla mi odpoveď, ze opravdu řádně odladěná verze je 3.37, ale že nemáme zaplacenou další technickou podporu, takže si musím nejdřív zaplatit xx tisic..a pak se mi to zaktualizují a možná to bude fungovat. Jinak licenci máme pro 1200uživatelů. Tak nevím co si o tom teď mám myslet..koupim si program pro 1200uživatelů, předpokládám že funkční(zajíce v pytli bych nekupoval)a po nárustu klientů zjistim že už na 80procentech, koupené kapacity je program k nepoužití. Máte někdo podobnou zkušenost nebo i nápad jak to řešit?Nejde o těch 10tis za technickou podporu...snad bych to i zaplatil kdybych měl jistotu že to bude fungovat. Díky.
0 x
Petr S.

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 15 years ago

CANOPA píše:Mně chlapci ze Šumperka napsali že verze ispadmina kterou pouzivame(3.34) neni odlazena pro verzi ROSu 3.30. Dobra tak jsem tedy downgradnul na verzi 3.26, kterou maji i v changelogu verze ispadmina(3.34) ..a problem se opakoval. Znova mail do Šumperka..odpoved..ze opravdu stabilni verze ROSu byly 3.13 a 3.10 --> takze jsme downgradnul , a uz se mi nerozebehnul router:-)), asi mame moc novou desku a starsi verze ROSu s tim neumi zachazet...takze jsem celkem v pasti. Ale nevadi..napsal jsem tedy znova do Šumperka...a přišla mi odpoveď, ze opravdu řádně odladěná verze je 3.37, ale že nemáme zaplacenou další technickou podporu, takže si musím nejdřív zaplatit xx tisic..a pak se mi to zaktualizují a možná to bude fungovat. Jinak licenci máme pro 1200uživatelů. Tak nevím co si o tom teď mám myslet..koupim si program pro 1200uživatelů, předpokládám že funkční(zajíce v pytli bych nekupoval)a po nárustu klientů zjistim že už na 80procentech, koupené kapacity je program k nepoužití. Máte někdo podobnou zkušenost nebo i nápad jak to řešit?Nejde o těch 10tis za technickou podporu...snad bych to i zaplatil kdybych měl jistotu že to bude fungovat. Díky.

A nechcete neco lepsiho ? :) treba neco, co funguje ... ? :mrgreen:
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

za 30k ti udělám systém na míru i se servisem a klientů tam budeš mít moc v řádu desetitisíců :-D

Opravdu nechápu ISPadmina že potřebuje takovej výpočetní výkon na doslova řečeno nic.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

michal.siman

hapi píše:za 30k ti udělám systém na míru i se servisem a klientů tam budeš mít moc v řádu desetitisíců :-D

Opravdu nechápu ISPadmina že potřebuje takovej výpočetní výkon na doslova řečeno nic.

za tricet tisic neudelas system o velikosti ispadmina kterej bude reflektovat kazdej mesic zmeny a potreby uzivatelu. proste neudelas. a sam to neudelas uz vubec. ja nerikam ze je admin zrovna levnej, podle me by mohl byt levnejsi, nicmene za tricet to neudelas, vsadim se s tebou o co chces hapi :-) hlavne budes mit problem s tim aby to bylo univerzalni, aby se to hodilo kazdemu, protoze jen tak ma smysl to delat. programuju intranetovy aplikace pro vyrobni firmu, vse php a mysql, neco malo o tom vim. a rozhodne bych neco jako ispadmin sam dohromady nedal a pri vsi ucte ty taky ne.
0 x

hapi

no nevim, udělal jsem už několik eshopů kterej má docela dost společnýho a taky počítej, že to neprodám jenom jednomu :-D

Sami používáme systém co jsem udělal sám a připravuju lepší verzi. Upřimně řečeno, vůbec nic to neni pokud děláš jak píšeš intranetový aplikace.
0 x

michal.siman

hapi píše:no nevim, udělal jsem už několik eshopů kterej má docela dost společnýho a taky počítej, že to neprodám jenom jednomu :-D

e-shop a system jako ispadmin je podle me velkej rozdil, nerikam ze je to jednodussi, ale proste jine. no nicmene, jak pises, ze to neprodas jen jednomu, tak to je o tom ze to budes muset udelat univerzalni, proste aby to pasovalo vetsine, coz neni tak jednoduche, ten to dela tak a ten zase takhle, budes muset delat podporu, reagovat na zmeny v mikrotiku atd. pak se ti treba zmeni dph a zas prace, proste porad dokola. pokud ten system ma uspet, tak se tomu budes muset denne venovat a sam to nezvladnes. a kdyz si nekoho naberes atd. tak v tom budes litat stejne jako Sumpersky, proste samy dotazy, problemy a porad na drate porad ve strehu porad nejaky pozadavky.

no nemyslim si ze je to jednoduchy, ale nechci obhajovat tvurce ispadmina, ne vse je udelano idealne a ne vse se vzdy povede, nicmene je to funkcni, sem tam problem, ale v globalu je to super. tak neco udelej, ukaz to, kdyz to bude lepsi nez admin tak to od tebe koupime, chci to videt, zkusit. jen do toho, kazdy ma tu moznost. ja bych do toho nesel ani za milion.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 15 years ago

hapi píše:za 30k ti udělám systém na míru i se servisem a klientů tam budeš mít moc v řádu desetitisíců :-D

a mel bys treba nejake screenshoty ? ;) mozna bych mel i zajem, pokud by platila ta cena cos navrhl a domluvili bychom se na nejake rozumne spolupraci, resp. technicke podpore......
Osobne mi prijde ispadmin neprehledny a je v nem milion fci, ktere bych absolutne nevyuzil... nevim proc se nedela a neprodava na moduly.....
0 x
Jan Ptáček

michal.siman

net.work píše:

a mel bys treba nejake screenshoty ? ;) mozna bych mel i zajem, pokud by platila ta cena cos navrhl a domluvili bychom se na nejake rozumne spolupraci, resp. technicke podpore......
Osobne mi prijde ispadmin neprehledny a je v nem milion fci, ktere bych absolutne nevyuzil... nevim proc se nedela a neprodava na moduly.....

no vidis a je to tady hapi :-) uz mas par zakazniku. mimochodem, jen v tomto vlaknu je podobnych silackych reci o tom co kdo udela celkme dost :-) tak jsme zvedavej jak dopadne tahle story :wink: :?: :!: :idea:
0 x

hapi

mám ho rozdělanej ale vůbec neni čas na tvorbu. Teď jsem ho celej předělal takže tam toho spousta neni a je tam jenom takovej nástřel. Budu si muset najít čas a dotahnout to do konce.
0 x