❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak optimálně vyladím WIFI spoj?

Návody a problémy s konfigurací.
skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak optimálně vyladím WIFI spoj?

Příspěvekod skrebon » 15 years ago

Leeonek píše:Ten eap vychází uplně stejně jako když koupím RB411ku a hodím ji do gentleboxu. Srovnával někdo antény vedle sebe? Zajímavé by bylo srovnání třeba ještě s schiBOXem. Zatím se nemůžu dostat k tomu to otestovat, snad o víkendu...

EAP:
Technické parametry vlastní antény udávané výrobcem jsou na velmi dobré úrovni – zisk antény 18 dBi, vyzařovací úhly 10° a průběh PSV nepřesáhne hodnotu 1.3, takže pro montáž byly vybrané velmi kvalitní komponenty.

Kód: Vybrat vše

http://pctuning.tyden.cz/hardware/site-a-internet/15828-wi-fi-profesionalne-5-klientskych-jednotek-pro-5-ghz?start=2

Osobne mám predsa len radšej gentle+rb411 :-)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

hapi:-+ 50kč neřeším, sadu s Gentleboxem sem posledně počítal na 2170 tuším.

skrebon: Na ten test jsem se díval, cenu si můžu srovnat i bez testu, další "ukazatele" testu, jako:

snadnost instalace
kvalita - otestovaná/neotestovaná
výhody

jsou sice o něčem vypovídající ale spíše tak pro absolutního laika. To co je u takovéhoto výrobku nejdůležitější, a co mě a spoustu jiných zajímá - kvalita antén, tam prostě není. Takže to je spíš takový test/netest. Tím nechci shazovat autora článku, je cílený pro lamy, a ne pro poskytovatele netu.

Uvítal bych test všech antén s nějakou kartou, signál v závislosti na frekvenci, propustnosti, stabilitu spoje, rozdíl CCQ apod. Evidentně si ho ale musíme udělat sami ;)
0 x

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 15 years ago

Leeonek píše:skrebon: Na ten test jsem se díval, cenu si můžu srovnat i bez testu, další "ukazatele" testu, jako:

snadnost instalace
kvalita - otestovaná/neotestovaná
výhody

Odkazom mi skôr išlo o nejaký sumár toho, čo je na trhu bežne k dostaniu. A je tam vidieť i celkovú cenu a aký taký popis:-) Jasné, že antény si každý otestí sám, prípadne hodí formou otázky do fóra. Ale nehovor, že tam tie obrázočky nie sú pekné 8)
0 x

Leeonek

Nehovorím že to je zlý článok, ale na trhu je predsa viac výrobkov. Mňa by skôr zaujímal test viac boxov a porovnanie ich antén. Brať len hotové výrobky s RB411 je podľa mňa nezmysel, každý si dovnútra predsa dá čo sa mu páči.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

mě osobě se líbí Eap protože je anténa lepší. Jirous je sice ok ale je větší i když by nemusel. Jirous má horší anténu jak ziskově tak PSV. Všechno co máme na Eapech chodí výborně. Jasná nevýhoda Eapu je, že se člověk nedostane na RBčko aby ho třeba vyměnil ale zatim to nebylo třeba. Když se něco pokazí, vemu to a pošlu na reklamaci.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

hapi píše:Jirous má horší anténu jak ziskově tak PSV.

Papírově, podle výrobce ;) papírově udávané parametry sedí jak kdy. U šmejdů jsou uvedené parametry jen zbožným přáním výrobce. Často se totiž hřeší na to, že drtivá většina klientů to nemá jak změřit.

Kdo vůbec vyrábí EAP boxy?
Naposledy upravil(a) Leeonek dne 18 Dec 2009 13:24, celkem upraveno 1 x.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

Asi tak, ale da se to vyzkouset a provnat ve stejnych podminkach, pokud je tam nejaky velky rozdil da se to i poznat.
0 x

Leeonek

Tak to porovnej a napiš výsledky :)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 15 years ago

hapi píše:mě osobě se líbí Eap protože je anténa lepší. Jirous je sice ok ale je větší i když by nemusel. Jirous má horší anténu jak ziskově tak PSV. Všechno co máme na Eapech chodí výborně. Jasná nevýhoda Eapu je, že se člověk nedostane na RBčko aby ho třeba vyměnil ale zatim to nebylo třeba. Když se něco pokazí, vemu to a pošlu na reklamaci.

Pouzivame jirous boxy a teda eapstation si rozhodne muj kredit neziskala - a to timhle -

TEN KABEL!! nejvetsi blbost, co jsem kdy videl, 10 metru je sakra malo :)
Nevymenim, co je vevnitr -> musim si drzet celou sadu navic, pritom staci v 99% mit nahradni jen vnitrnosti. A taky by me zajimalo, jak se to opravuje, kdyz se tam pokazi mikrotik a je potreba seriak ...
Ta antena mi teda nikterak cool neprisla, signaly horsi nez jirous, ccq to same.
Ten drzak je k pos ... elevace bud nahoru nebo dolu, to je vymysl :) A vubec se neda resit levy a pravy, coz je podle me vazny nedostatek.

Tak at zije jirous box :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Leeonek

Hmm, tak to jsou docela podstatné nedostatky :) To, že je někde přímo 10m buhvíjakého utp kabelu, nedá se dostat k mikrotiku, vymněnit co potřebuju, připojit přes com port ke konzoli, je prostě to co mě odradilo už teď. Teď mě napadá, co když budu potřebovat zařízení resnout?

Zůstanu u gentleboxů, podle mě se bude těžko hledat jejich ekvivalent s podobným rychlým přístupem k zařízení uvnitř a variabilitou montáže...

Třeba ShiBOXy mě nadchli jen jedinou věcí, a to anténou. Rychlý přístup k zařízení, držák neadekvátní k váze antény, to jsou věci které mi oproti gentleboxu vadí. Ikdyž jsem teď dával pár lidem shiBOXy na otestování, vozili kluci sebou gentlebox, kdyby někde potřebovali například právě levou/pravou montáž.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 15 years ago

Leeonek píše:Hmm, tak to jsou docela podstatné nedostatky :) To, že je někde přímo 10m buhvíjakého utp kabelu, nedá se dostat k mikrotiku, vymněnit co potřebuju, připojit přes com port ke konzoli, je prostě to co mě odradilo už teď. Teď mě napadá, co když budu potřebovat zařízení resnout?

Zůstanu u gentleboxů, podle mě se bude těžko hledat jejich ekvivalent s podobným rychlým přístupem k zařízení uvnitř a variabilitou montáže...

Třeba ShiBOXy mě nadchli jen jedinou věcí, a to anténou. Rychlý přístup k zařízení, držák neadekvátní k váze antény, to jsou věci které mi oproti gentleboxu vadí. Ikdyž jsem teď dával pár lidem shiBOXy na otestování, vozili kluci sebou gentlebox, kdyby někde potřebovali například právě levou/pravou montáž.

Ale přeci leva/prava u shiboxu jde taky. Akorat je vzhuru nohama.
0 x

Leeonek

Pravou instalaci a anténu nahoru neuděláš ani kdyby ses rozkrájel, a ta byla u jedné z 7mi instalací potřeba. Vybavuju si ještě jednu asi před měsícem kterou jsem sám dělal. Televizní antény byli tak blbě rozmístěné, že to tam prostě jinak dát nešlo a přešroubovávat někomu 10 let starou televizní anténu na jiné místo? Nikdy, z toho už sem vyrostl.
Téměř se stoprocentní jistotou si klient u antény do které se drbalo, začne všímat že má nějaký horší příjem, že občas sou přes obraz nějaké pruhy a vymýšlet si podobné kokotinky.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 15 years ago

jo to je jasny. S Gentle udelas 4 varianty, s shinBoxem 2 varianty.

Ale da se na stozar dat prodlouzena konzole a uz ti to tam pujde (budes dal od anten). Je pravda ze to vyjde o 150 Kc vic, ale kdyz zas vemes parametry ShiBoxu. Jde o to co si kdo zvoli a co zrovna potrebuje
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

hmm, zajímavý, já můžu dávat eap na obě strany, kabel k tomu nedostávám. Nastavení elevace v pořádku. Stejně jako u nanostationů se neřeší že nejde vyměnit karta nebo střeva celí, tak to neřešim u eapů. Prostě namontuju a jdu pryč. Mám 5 let záruky...
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

Ja pouzivam jen gentleboxy s 411+cm9 a jsem za tu cenu velmi spokojen jak s antenou tak s variabilitou, takze nic jineho zatim nemam nutnost zkouset a jak tady ctu zadny zazrak ty ostatni boxy.
0 x