❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Čím měříte spektrum na 10GHz???
Čím měříte spektrum na 10GHz???
Uvažujeme o koupi měřáku, doteď jsme si půjčovali Alkomí trachtýř + nějakej Trimax s barevným displayem a spektrákem. Nikde jsme nenašel cenu. Podělte se o zkušenosti, co používáte, co koupit, na co si dát pozor, .... Díky
0 x
Ahoj na měření ti stači satelitní měřak Telemann 1650 S který má v sobě i spektrák. 

0 x
Má to ještě někdo? Zkušenosti, poznatky, složitost ovládání apod? Připojím k tomu konvertor ze satelitu, nastavím frekvenci a měřím?
0 x
-
Leeonek píše:Má to ještě někdo? Zkušenosti, poznatky, složitost ovládání apod? Připojím k tomu konvertor ze satelitu, nastavím frekvenci a měřím?
no zhruba podobně, až na to že k tomu připojíš např konvertor od alcomy na to přímo určený v ceně cca 6000 aktuálně a pak už jenm koukáš na měřák, akorát v telemannu, který taky používám pro měžení sat, pak je dobré si nastavit MF v telemannu tak aby ukazoval přímo reálnou frekvenci před konvertorem a nemuselo se to přepočítávat, ovávám se že s klasickým satelitnám konvertorem by měřené údaje nebyly to pravé ořechové, i když jako čmuchadlo jestli vedle mě někdo na sajtu nesmaží by to možná použít šlo.. u některých typů alcomáckých spojů je přímo přístupný výstup z vnitřního konvertoru kde jde připojit spektrák a zaměřovat přímo hotový spoj, a po zaměření jenom vrátit zpátky kablík
0 x
Leeonek píše:Má to ještě někdo? Zkušenosti, poznatky, složitost ovládání apod? Připojím k tomu konvertor ze satelitu, nastavím frekvenci a měřím?
To asi ne, RR spoje jsou 10.3 až 10.6 GHz , satelitní pásmo začíná od 10.7GHz.
To by znamenalo při oscilátoru sat. konvertoru, že by se ti RR pásmo přeneslo od 550 do 850MHz , což je TV pásmo ch31 až ch69.
O nějaké přesnosti v úrovních signálu už se dá silně pochybovat.
Druhá možnost je posunout oscilátor v konvertoru (což je můj případ). Ve starých konvertorech to není problém.Měřák používám od Promaxu, prodig5.
Samotným konvertorem můžeš jen zjistit využití pásma před instalací, už ho "nepřilepíš" na spoj. Vesměs mají spoje konvertor za anténou na vlnovodu,což je mechanicky nepoužitelné.
Kupovat originální konvertor pouze pro příjem za 6tis. je trochu psycho.Na spoje KPE jde připojit měřák bez problémů,ORCAVE jejich konvertor pro nastaveni zapůjčili.
0 x
Kdyby nekdo shanel konvertor na 10GHz na sat. spektrak dejet vedet. Sezenu ho za lepsi cenu 

0 x
bl3k píše:Kdyby nekdo shanel konvertor na 10GHz na sat. spektrak dejet vedet. Sezenu ho za lepsi cenu
a to je co zač??
0 x
Vzdyt to pisu ze konvertor na satelitni spektrak. Pomoci toho muzete ladit spoje v pasmu 10 nebo 11GHz kdyz mate satelitni/tv spektrak. Ten co si pujcil pin od Orcave
Rekneme za 2000,-
Rekneme za 2000,-
0 x
-
bl3k píše:Vzdyt to pisu ze konvertor na satelitni spektrak. Pomoci toho muzete ladit spoje v pasmu 10 nebo 11GHz kdyz mate satelitni/tv spektrak. Ten co si pujcil pin od Orcave
Rekneme za 2000,-
a není to jenom klasický "televizní" s pohlou mefou ? protože většina dnešních přírubových lnb má možnost doštelovat obě mefy šroubem
0 x
Takže abychom se posunuli dál, k řešení měření spektra líp než na vestavěných spektrácích.
Pokud si koupím například Trimax SM2500 se spektrákem případně Telemann 1650 S a připojím na to konvertor který nabízel bl3k, budu schopen přesně zjistit kde co vzduchem lítá?
Je mi jasné že nějaký "spektrák" za 12 tisíc neukáže to co jiný za čtvrt milionu, ale dá se tím měřit přesnějc než tím co má třeba summit v sobě?
p.s. Ten barevný trimax by se mi líbil víc ;)
Pokud si koupím například Trimax SM2500 se spektrákem případně Telemann 1650 S a připojím na to konvertor který nabízel bl3k, budu schopen přesně zjistit kde co vzduchem lítá?
Je mi jasné že nějaký "spektrák" za 12 tisíc neukáže to co jiný za čtvrt milionu, ale dá se tím měřit přesnějc než tím co má třeba summit v sobě?
p.s. Ten barevný trimax by se mi líbil víc ;)
0 x
-
Leeonek píše:Takže abychom se posunuli dál, k řešení měření spektra líp než na vestavěných spektrácích.
p.s. Ten barevný trimax by se mi líbil víc
jo funguje to tak, a když si v nastavení dáš správnou hodnotu mezifrekvence bude to ukazovat aj správné hodnoty - frekvence
0 x
Takže v případě toho Trimaxu můžu vidět i přímo reálné frekvence na 10Ghz, nebo to umí jen ten Teleman jak jsi psal níže? Jde mi o to, abych to nemusel přepočítávat podle nějaké tabulky, připojím, vidím...
0 x