❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj na 7km, zarusene pasmo

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
mewriksh

Spoj na 7km, zarusene pasmo

Příspěvekod mewriksh » 15 years ago

Ahoj, postavil jsem spoj na 7km, prima viditelnost a pouzil jsem Jirouse 24dbi + OvisLink 5000AP v3 s firmwarem 2.00e32a a na druhe strane to same a proleze mi tam jen 7Mb HD a to to docela dost kolisa a to to neni ani v limitu.... da se to nejak zlepsit?? Potreboval bych tam alespon dostat 10Mb Full. Dik za rady...
Jinak mam spoje na 5km presne to same v limitu a mam tam 18Mb HD a 9-10Mb Full. Firmware stejne.
dik za rady...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

kdyby jsi používal ten kokos na hlavě, tak ti dojde že na 7km máš použít 29dB antény a vyhodit ovislinky a nahradit je routerboardama, pak by jsi nekecal nic o rušení. Takovej spoj je pak schopnej utahnout daleko víc než 10Mbit FD.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mewriksh

O.K. necham si poradit....jen jsem se ptal....nemusis me hned kamenovat....jinde mi to bezi O.K. ale tenhle spoj byl dlouhej tak jsem to zkusil....
0 x

hapi

ne tak čtu, že chceš 10Mbit FD což znamená cca 20Mbit HD a to je přece skoro maximum 802.11a na ovislinkách a tim pádem to musí mít směrovější antény. Nechápu proč stavíš na ovislinkách když taková RB411 s L4 tě vyjde dost podobně a dáš na ní v ideálním případě 20Mbit. A to vůbec nepočítám s tim, že mikrotik ti ukáže všechno co může a routerboard můžeš napájet pasivně přes poe což se u 5V ovislinka říct nedá.
0 x

mewriksh

O.K. tomu vse rozumim ja se priznam ze jsem nikdy MK na spoje nedaval vzdy jen jako AP body. Nejsem si totiz tak jist jak to nastavit co najlip aby to bylo jako u ovislinku, tam to prepnu do bridge nastavim vzadalenost a vykon a jede to...u MK si nejsem stale jist jak to udelat...kazdy mi taky psal neco jineho.....a taky nevim jaky pouzit karticky CM9 nebo R52??? Vim ze ma MK vidim vse, je to super masina....
0 x

hapi

je to jednoduchý, zapneš na obou stranách WDS. Jednu stranu dáš do ap bridge a druhou do wds station a jedeš když chceš bridge na wifinách. Můžeš WDSko nechat na mikrotiku a on ho vytvoří sám, jinak to můžeš udělat ručně, záleží na nastavení. ROzhodně bych se toho nebál a na ptp spoje vždy mikrotika kde si můžu zapnout nstreme a prostě tam protahnu víc a vidim co se tam děje.

CM9 nebo R52... pokud nepotřebuješ 2.4GHz tak ty nový dbii karty, jednoznačně. Jinak R52 je dobrá karta a CM9 taky, nic s nima nezkazíš. Vyhni se CM10 a seš ok.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

hapi píše:pokud nepotřebuješ 2.4GHz tak ty nový dbii karty, jednoznačně.

su az tak dobre? lepsie ako ub5? porovnatelne s xr5 a pod? nemal som ich nikdy, tak sa pytam... regulacia funguje ok v MK?
0 x

hapi

osobě to budu vědět za pár dní v reálnym nasazení ale velký plus je konektor na kartě takže když ti vypadne, karta neschoří když je v defaultu. Dál nemá přepínač mezi anténímy výstupy, má přepěťovou ochranu přímo na sobě, má nejlepší citlivost stejně s UB5 na trhu, v mkčku by měla regulovat dobře ovšem jednu vadu to má protože když nastavíš 0dB tak má ve skutečnosti 7dB a tedy nepujde s regulací pod 7dB ale ověřený to nemám ale je mi uplně jasný že se na to vyfláknuly.
0 x

mato1

hapi píše:osobě to budu vědět za pár dní v reálnym nasazení ale velký plus je konektor na kartě takže když ti vypadne, karta neschoří když je v defaultu. Dál nemá přepínač mezi anténímy výstupy, má přepěťovou ochranu přímo na sobě, má nejlepší citlivost stejně s UB5 na trhu, v mkčku by měla regulovat dobře ovšem jednu vadu to má protože když nastavíš 0dB tak má ve skutečnosti 7dB a tedy nepujde s regulací pod 7dB ale ověřený to nemám ale je mi uplně jasný že se na to vyfláknuly.

takze realne testy nemas, ze? ja rozmyslam tiez o nasadeni ale neviem...

inak ked uz sme pri tom. ake karty davat do rb600 + daughterboard? cital som kade-tade na forach, ze v rb600 je niekedy hakliva na niektore karty...

hoci ja mam nasadenych 6-7 kusov rb600 ale vsade mam cm9 alebo r52 a nemam problem...
0 x

hapi

dbii má nasazený známej a spoj je pěkně stabilní. RB600 má problémy to jo. Raději bych jí používal samotnou bez nadstavby ovšem RB600 se mi jeví podle fora jako nejnevypočítatelnější RBčko ze všech.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

hapi píše:nepujde s regulací pod 7dB ale ověřený to nemám ale je mi uplně jasný že se na to vyfláknuly.

Neřekl bych že se na to vyfláknuli:
Jelikož výrobce Dbii umožňuje plnou kompatibilitu i s okrajově používanými systémy s opensource drivery, nastavuje u karet F50 a F50-PRO snížený offset výstupního výkonu o 7 dBm. Pokud tedy nastavujete v OS výkon karty ručně, nezapomeňte odečíst 7 dBm. Pokud nastavíte na kartě 10 dBm, reálně bude vysílat výkonem 17 dBm. Nikdy také nenastavujte na kartě ručně více jak 19 dBm, jelikož poté může dojít k jejímu poškození.
0 x

hapi

tvůj příspěvek je výmluvný ale nic neřekl o tom, jestli pujde stlumit karta pod reálných 7dBm. Takže jestli má offset o 7dBm a nastavim -5dBm, pojede karta na 2dB? Já osobně si myslim že ne protože toho atheros nebude schopen a proto se dělaji tyhle offsety.
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 15 years ago

hapi píše:ale velký plus je konektor na kartě takže když ti vypadne, karta neschoří když je v defaultu.

a to se nekomu stava, ze vypadne konektor? asi spatny provedeni montaze..
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

mato1

hapi píše:RB600 má problémy to jo. Raději bych jí používal samotnou bez nadstavby ovšem RB600 se mi jeví podle fora jako nejnevypočítatelnější RBčko ze všech.

jasne... prave preto sa pytam. hoci ja s tym nemam problem (aspon zatial). niekto ty aj spominal, ze po reboote mu miesto 6 kariet ukaze 4 a pod.

ma tu niekto plne osadenu rb600 s UB5 alebo so spominanymi DBii kartami?
0 x

Stanislav Hrncir

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 15 years ago

hapi píše:tvůj příspěvek je výmluvný ale nic neřekl o tom, jestli pujde stlumit karta pod reálných 7dBm. Takže jestli má offset o 7dBm a nastavim -5dBm, pojede karta na 2dB? Já osobně si myslim že ne protože toho atheros nebude schopen a proto se dělaji tyhle offsety.

nejde, ověřeno u výrobce, nakonci to ma 7dB PA a ten prostě ztišit nejde, ostatně nekupuju high power kartu abych ji ztišil na 1db, to si pak rovnou koupím "normální" nebo spíše s menším výkonem, o citlivosti samozřejmě nemluvím, dbii má stejnou citlivost i výkon jako xr5
0 x