❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nstreme odozva

Návody a problémy s konfigurací.
skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: Nstreme odozva

Příspěvekod skrebon » 16 years ago

Pánové, výkon nie je všetko :-)
Našiel som jeden NSTREME (klasika nie dual) spoj, kde z východzieho bodu stále ide klasika RB532 (bez A) a bez pretaktovania, na druhej strane je RB433. Spoj má osadené CM9, klasika Prowax 24dB, výkon 10,12dB txpower. Ten RB532 pôjde vymeniť (nedostatočný výkon :-) ), ale ako ilustrácia b vám mohlo byť jasné, že zákld > kvalitné káble, antény a super extra long distance karty "CM9" vždy vyhrajú. :D
Ako dôkaz odozvy denné, kde spoj končí, resp. pokračuje inými smermi:
smoke_unin_day.png
odozvy smoke
(59.19 KiB) Staženo 603 x

A dokonca mierne preťažené chúďatko RB532, kde spoj začína. 8)
cpu_gbely_unin.png
záťaž cpu RB532
(29.7 KiB) Staženo 605 x

Btw, záťaž spoja AVG 10Mbps, večer to vybehne na pár hodiek k 20Mbps. Pri 20Mbps ešte dokáže btest prihodiť cc 8Mbps smerom k uerom v dannej lokalite.

Takže aké ponaučenie pre tých, ktorým to stále nebehá a odozvy im poskakujú k pánu bohu? Máte naprd antény, káble, neutlmené karty v RB-neuveríte-OPRAVDU SA VZÁJOMNE RUŠIA a nekorektne nastavenú rádiovú časť. Nastavenie tohto spoja:hw-retries:15, frame lifetime:0, preamble:both(na oboch stranách, takže sa použije short, nstreme v best fit-3200 a samo fix na 48Mbps (iné nepovolené).
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

tak to mě vysvětli jak si dovolíš na 532 zapnout nstreme když mě, jen při provozu asi 10Mbit jde na 70% vvýkonu a když zapnu nstreme, tak uplně lehne :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 16 years ago

Leeonek píše:tak to mě vysvětli jak si dovolíš na 532 zapnout nstreme když mě, jen při provozu asi 10Mbit jde na 70% vvýkonu a když zapnu nstreme, tak uplně lehne :)
To je divne ze Ti pri 10M jede na 70%... co vim tak na 1AP mam taky jeste 532ku a pri cca. 16M je na nejakych 50-70% a to tam je jeste par manglu ve firewallu....

jinak chtel sem se zeptat k te odezve - s nStreamem udelam na 5km 38M HD coz je super, i latence je naprosto OK, ale nelibi se mi, ze kdyz je spoj malo vytizeny /treba 2-5M/ tak tady latence nekdy povyskoci... nekdy na 5ms, nekdy na 27ms.... vim ze to je tak trosku vlastnost nStreamu (ceka se az se naplni buffer) ale nejde tento efekt nejak potlacit?
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

a běží RB532 na 266 nebo 400MHz?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

mám to na 400mhz
0 x

skrebon
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:tak to mě vysvětli jak si dovolíš na 532 zapnout nstreme když mě, jen při provozu asi 10Mbit jde na 70% vvýkonu a když zapnu nstreme, tak uplně lehne :)

Leeonku, RB532 so štyrmi kartami CM9 v nstreme a fungoval rok v roku 2006... A určite by som našiel ešte grafy z 2005 roku :-) Všetky bežali v Nstreme. Je pravda, že v súčte tam bežalo do 20Mbps cez všetky štyri karty. A to som kvôli stabilite nikdy nejako netaktoval tie RB...
0 x

skrebon
Kontaktovat uživatele:

net.work píše:jinak chtel sem se zeptat k te odezve - s nStreamem udelam na 5km 38M HD coz je super, i latence je naprosto OK, ale nelibi se mi, ze kdyz je spoj malo vytizeny /treba 2-5M/ tak tady latence nekdy povyskoci... nekdy na 5ms, nekdy na 27ms.... vim ze to je tak trosku vlastnost nStreamu (ceka se az se naplni buffer) ale nejde tento efekt nejak potlacit?

Vlastnosť nstreme to síce je, ale nie natoľko viditeľná, že by som si to na desiatkach nstreme spojoch niekedy všimol. Podľa mňa zle nastavené alebo rušenie. Máš ccq stabilné?, fixnutú rýchlosť (nie priveľmi vysoko?) apod?
0 x

Leeonek

skrebon píše:Je pravda, že v súčte tam bežalo do 20Mbps cez všetky štyri karty. A to som kvôli stabilite nikdy nejako netaktoval tie RB...

prej do 20Mbit :))
mám asi 3kusy 532A a na všech je to víceméně stejné, a to tam nemám ani žádné pravidla a už vůbec ne žádný mangle, tak to mě vysvětli jak to děláš :)
0 x

skrebon
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:
skrebon píše:Je pravda, že v súčte tam bežalo do 20Mbps cez všetky štyri karty. A to som kvôli stabilite nikdy nejako netaktoval tie RB...

prej do 20Mbit :))
mám asi 3kusy 532A a na všech je to víceméně stejné, a to tam nemám ani žádné pravidla a už vůbec ne žádný mangle, tak to mě vysvětli jak to děláš :)

Žádný čáry, žádný kouzla :-D
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 16 years ago

skrebon píše:
net.work píše:jinak chtel sem se zeptat k te odezve - s nStreamem udelam na 5km 38M HD coz je super, i latence je naprosto OK, ale nelibi se mi, ze kdyz je spoj malo vytizeny /treba 2-5M/ tak tady latence nekdy povyskoci... nekdy na 5ms, nekdy na 27ms.... vim ze to je tak trosku vlastnost nStreamu (ceka se az se naplni buffer) ale nejde tento efekt nejak potlacit?

Vlastnosť nstreme to síce je, ale nie natoľko viditeľná, že by som si to na desiatkach nstreme spojoch niekedy všimol. Podľa mňa zle nastavené alebo rušenie. Máš ccq stabilné?, fixnutú rýchlosť (nie priveľmi vysoko?) apod?

CCQ je 100/100 stabilne - anteny prowax nebo Dcom (mam vicero techto spoju na kterych se to deje), karty sou zregulovane, rychlost fixnuta na 54/54, popr. 48/48... fakt nevim cim to muze byt... projevuje se to pouze pokud tam tece mene dat.. pri toku treba 30Mb HD je ta odezva naprosto stabilni......
0 x
Jan Ptáček

vasek

Příspěvekod vasek » 15 years ago

Predpokladam ze se nepodarilo nikomu rozume vyresit pouziti 2 a vice nstreme spoju v rb433 a rb600. Me uz to laborovani fakt nebavi tak chci nacpat vsude rb411ky jen by me zajimalo jak resite napajeni, kdyz je jich pak na jednom bodu treba 8 nebo i vic. Dela se nakej peknej switch kterej by to utah a nejlip aby mel napajeni 12V aby to slo snadno odzalohovat. Ted mame skoro vsude rb600 tak tam mame zalozaky na 12v a nechci tam cpat jiny.

dik
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

na ipmedia maji 8 násobný poe do kterýho přivedeš silný napájení a na to až 8 RBček a z toho do 8 portovýho switche podle libosti.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

vasek píše:Predpokladam ze se nepodarilo nikomu rozume vyresit pouziti 2 a vice nstreme spoju v rb433 a rb600. Me uz to laborovani fakt nebavi

A co ti nefunguje? Stačí dodržet kanálový odstup a můžeš tam mít nstreamy klidně 3. Víc asi nikde nemáme

Dela se nakej peknej switch kterej by to utah a nejlip aby mel napajeni 12V aby to slo snadno odzalohovat

Pokud ti stačí napájet 4mikrotiky tak stačí tento switch http://wifi.aspa.cz/straightcore-psw-20 ... lan-z64206
Bude to chtít nějaký silný zdroj (hodně A) a maximální napětí je 18V. Pri 24V už bouchne kondík na vstupu - vyzkoušeno :D
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

nenasazuj stolní switche do sítě. Jedno z mích pravidel. Nenasazuj nic co neni dělaný na stálou zátěž.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

co by jsi doporucil za levny switche pro stalou zatez ?
ja jsem zatim s obyc switchi v siti nemel problem (zatim jsem problemy neevidoval) a to na par mistech nejaky ten rok uz bezi.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam