Ahoj,
1. Asi 6-7týdnů v testu.
2. Nejhorší počasí předevčírem a včera vítr,polsních a střední déšť při jednom
- bez následků (nejhorší udaj -65dBm bez přepnutí ACMka pod obvyklých 93/145Mbs)
3.Viz bod 2. snad jen doplním teplota byla v oněch dnech venku jistě pod -2C a spoj vnitřně jede dle
vestavěného teploměru na cca 20-30C .
4.SNMP nám nabízeli pomoc s rozjetím,ale zatím jsme tak neučinili a vcelku bohatě stačí grafy
které pojítko samo loguje (zase jak komu,hold nám stačit musí:) ).
5. Spoj 15.4km 65cm Jirous antény dobudoucna dáme 90cm (120se tam bohužel asi nevejdou).
6. Zátěž je nárazová - spoj propojuje naši síť skoro na středu a i naše dvě konektivity,tedy tam
nejvíc běželo při pár výpadcích jiné části naší sítě odhadem 50-60Mbs jinak jen monitoring sítě,
smtp provoz a tak... .
7.Rušení moc nebylo jsme na venkově.Co prezentovali Klfree tak ten spoj na rušení dopadl velmi dobře.
Chystáme se na spoj cca 11km 50-70Mbit a i ten asi bude na 60cm antenach dokud nebudou 90ky .
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Racom RAy
Bisi píše:Ahoj chlapi,
já ten spoj instaloval a testoval.Máme ho nasazenej v síti a dáváme na něm konektivitu jednomu providerovi.Je to cca na 7km
s 60cm Jirousema v nezarušenym prostředí a jede to 145 Mega.Istalace jednoduchá,administrace taky.Stoprocentně doporučuju.
To by me taky zajimalo, bez ruseni, podle kalkulatoru Raycomu je rezerva na unik pres 11db na 7km, propustnost by mela byt 170Mbps a vam to jede jenom 145, kde bude asi chyba ?
0 x
Ajfel píše:Bisi píše:Ahoj chlapi,
já ten spoj instaloval a testoval.Máme ho nasazenej v síti a dáváme na něm konektivitu jednomu providerovi.Je to cca na 7km
s 60cm Jirousema v nezarušenym prostředí a jede to 145 Mega.Istalace jednoduchá,administrace taky.Stoprocentně doporučuju.
To by me taky zajimalo, bez ruseni, podle kalkulatoru Raycomu je rezerva na unik pres 11db na 7km, propustnost by mela byt 170Mbps a vam to jede jenom 145, kde bude asi chyba ?
trosku oprava cisel - 11db na 7km neni 170mbs ale 165mbs zalezi na sile kodovani - podle kalkulacky 11db na 170mbs je 5.8km
dale zalezi jestli je zapnuta ACM nebo je nastavena dana modulace - ACM ma nejake hystereze a pri volbe modulace se chova konzevativne, aby to stale necyklovalo
kdyby se tam nastavila QAM 256 (bez ACM) tak by to asi jelo tech 165mbs.
mame spoj na strese uz od 10.1.2009(zimu i mraz uz zazil) je to na vzdalenost 600m s 35cm antenama Jirous - stala rychlost 170mbs/256qam
fotky z instalace druheho spoje:
http://cukr.steadynet.org/data/foto/7ptp9_09_08_31/
0 x
blax píše:Ajfel píše:Bisi píše:Ahoj chlapi,
trosku oprava cisel - 11db na 7km neni 170mbs ale 165mbs zalezi na sile kodovani - podle kalkulacky 11db na 170mbs je 5.8km
dale zalezi jestli je zapnuta ACM nebo je nastavena dana modulace - ACM ma nejake hystereze a pri volbe modulace se chova konzevativne, aby to stale necyklovalo
kdyby se tam nastavila QAM 256 (bez ACM) tak by to asi jelo tech 165mbs.
mame spoj na strese uz od 10.1.2009(zimu i mraz uz zazil) je to na vzdalenost 600m s 35cm antenama Jirous - stala rychlost 170mbs/256qam
fotky z instalace druheho spoje:
http://cukr.steadynet.org/data/foto/7ptp9_09_08_31/
Fotky dobre, jenom vzkaz tomu, ktery tam visi v tom sedaku, ze to ma naopak - ta karabina by mohla velmi snadno prasknout, protoze v tomhle smeru, jak je namahana na obrazku, ma velmi malou pevnost

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
blax: ale ty nejsi nezaujata osoba a tudiz neduveryhodny, sorry. me zajimaji zkusenosti beznych useru co to pouzivaji, ne sefa marketingu Racomu ci co vlastne jsi. uz to, jak jsi sem do fora prisel nebylo koser, nedals info do komerce ale bezneho threadu a nepredstavil ses, ze kopes za vyrobce a tudiz nejsi jednim z nas. koneckoncu ti leeonek odpovedel v tomtez smyslu uz 2,5 hodiny po zalozeni threadu...
ja rozhodne netvrdim, ze by ty spoje byly spatne, to bych si bez vlastni zkusenosti nebo odezvy uzivatelu netroufl rict.
pouze tvrdim, ze to neni otestovane v realnych podminkach v dostatecnem poctu kusu a tudiz lide, co to koupi, budou pokusni kralici.
ja rozhodne netvrdim, ze by ty spoje byly spatne, to bych si bez vlastni zkusenosti nebo odezvy uzivatelu netroufl rict.
pouze tvrdim, ze to neni otestovane v realnych podminkach v dostatecnem poctu kusu a tudiz lide, co to koupi, budou pokusni kralici.
0 x
David2006 píše:Ahoj,
1. Asi 6-7týdnů v testu.
2. Nejhorší počasí předevčírem a včera vítr,polsních a střední déšť při jednom
- bez následků (nejhorší udaj -65dBm bez přepnutí ACMka pod obvyklých 93/145Mbs)
3.Viz bod 2. snad jen doplním teplota byla v oněch dnech venku jistě pod -2C a spoj vnitřně jede dle
vestavěného teploměru na cca 20-30C .
4.SNMP nám nabízeli pomoc s rozjetím,ale zatím jsme tak neučinili a vcelku bohatě stačí grafy
které pojítko samo loguje (zase jak komu,hold nám stačit musí:) ).
5. Spoj 15.4km 65cm Jirous antény dobudoucna dáme 90cm (120se tam bohužel asi nevejdou).
6. Zátěž je nárazová - spoj propojuje naši síť skoro na středu a i naše dvě konektivity,tedy tam
nejvíc běželo při pár výpadcích jiné části naší sítě odhadem 50-60Mbs jinak jen monitoring sítě,
smtp provoz a tak... .
7.Rušení moc nebylo jsme na venkově.Co prezentovali Klfree tak ten spoj na rušení dopadl velmi dobře.
Chystáme se na spoj cca 11km 50-70Mbit a i ten asi bude na 60cm antenach dokud nebudou 90ky .
Nechci se nejak spatne vyjadrovat jeste na tvoji adresu, ale stavet takhle poddimenzovane spoje mi neprijde jako dobre reseni. Rezerva na unik byva ve slusnych rodinach 20dB, cokoli pod tohle je oblibeny summer link.
Navic moc nepocitas s tim, ze by prislo ruseni. Mame ve meste docela plno

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
To soooc
Jiný kraj,jiný mrav,chtělo by se mi napsat
.Ale když si přečteš co jsem napsal ještě jednou (či vícekrát po sobě)
tak seznáš že:
1. 90cm v dané chvíli nebyli a 120cm se tam nevejdou.
2. Datový tok tam přímo nepotřebujeme na plný výkon zatím a ACM je prostě super.
3. Na summer link mi to ty 2dny zvládlo za špatného počasí bravurně (tím nehájím to že rezerva tam není patřičná jak díš,
ale to víme všichni - ale pochybuji že konkurence by jela líp ne-li aspoň stejně dobře).
Myslím že nechápeš že když musíš tak zkrátka musíš a RAy díky svým vlastnostem nám na dané záložní trase maximálně vyhovuje
a až časem přestane dáme tam 2x90cm 11GHz a nazdar... .Kdoví možná vté době už taky budou mít na sobě netopýra
.
Omlouvám se pokud jsem to nenapsal dostatečně asertivně,ale zkrátka tak jak to vidím
.
Jiný kraj,jiný mrav,chtělo by se mi napsat

tak seznáš že:
2. Datový tok tam přímo nepotřebujeme na plný výkon zatím a ACM je prostě super.
3. Na summer link mi to ty 2dny zvládlo za špatného počasí bravurně (tím nehájím to že rezerva tam není patřičná jak díš,
ale to víme všichni - ale pochybuji že konkurence by jela líp ne-li aspoň stejně dobře).
Myslím že nechápeš že když musíš tak zkrátka musíš a RAy díky svým vlastnostem nám na dané záložní trase maximálně vyhovuje
a až časem přestane dáme tam 2x90cm 11GHz a nazdar... .Kdoví možná vté době už taky budou mít na sobě netopýra

Omlouvám se pokud jsem to nenapsal dostatečně asertivně,ale zkrátka tak jak to vidím

0 x
David2006 píše:To soooc
Jiný kraj,jiný mrav,chtělo by se mi napsat.Ale když si přečteš co jsem napsal ještě jednou (či vícekrát po sobě)
tak seznáš že:
a až časem přestane dáme tam 2x90cm 11GHz a nazdar... .Kdoví možná vté době už taky budou mít na sobě netopýra.
Omlouvám se pokud jsem to nenapsal dostatečně asertivně,ale zkrátka tak jak to vidím.
Ja to chapu, ale ty mas signal nizke urovne a jakmile se zvedne sum, tak jdes na moc male snr a tam ti nepomuze ani ACM a dokonce ani svecena voda. A sum ti muze zvednout vcelku snadno radioamaterskym zavodem, zmenou v atmosfere.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
Ano,nicméně o čem je vlastně řeč? Ten link tam byl byt na jiném stroji o menší rychlosti 4roky dozadu a bez rušení(to že rušení časem
stoupne i v naší lokalitě je nasnadě,ale nečekám to tak dramaticky jako ve městech).
A pokud se bavíme v teorii tak jsem jí nakloněn do doby pokud mám přiměřené jiné řešení což jsem jaksi jak
je vidno neměl a link jede nad očekávání což by měl(bez rušení) do doby než tam dáme za měsíc či dva aspoň 90cm kdy se SNR zvedne
timpadem "drobet" také .
stoupne i v naší lokalitě je nasnadě,ale nečekám to tak dramaticky jako ve městech).
A pokud se bavíme v teorii tak jsem jí nakloněn do doby pokud mám přiměřené jiné řešení což jsem jaksi jak
je vidno neměl a link jede nad očekávání což by měl(bez rušení) do doby než tam dáme za měsíc či dva aspoň 90cm kdy se SNR zvedne
timpadem "drobet" také .
0 x
To baz:
145 mega je dáno malejma anténama na tu vzdálenost,kdyby tam byly 120cm bylo by to lepší.Jinak problémy se opravdu objevily.
1.Problém s dohledem spoje.(Port na switchi sloužící pro dohled je nastaven jako access pro dohledovou vlan a propojen s management portem Raye,bohužel si pingá,jak se mu zlíbí.
2.Když dáte na management veřejku ze stejného vlanu jako je datový tak se odpojí druhá strana spoje.Prostě to modulace klesne pod nejhorší.
Už to maj nahášený v Racomu a řešej to.Bohužel zatím asi ničemu moc nedospěli.
145 mega je dáno malejma anténama na tu vzdálenost,kdyby tam byly 120cm bylo by to lepší.Jinak problémy se opravdu objevily.
1.Problém s dohledem spoje.(Port na switchi sloužící pro dohled je nastaven jako access pro dohledovou vlan a propojen s management portem Raye,bohužel si pingá,jak se mu zlíbí.
2.Když dáte na management veřejku ze stejného vlanu jako je datový tak se odpojí druhá strana spoje.Prostě to modulace klesne pod nejhorší.
Už to maj nahášený v Racomu a řešej to.Bohužel zatím asi ničemu moc nedospěli.
0 x
soooc píše:Nechci se nejak spatne vyjadrovat jeste na tvoji adresu, ale stavet takhle poddimenzovane spoje mi neprijde jako dobre reseni. Rezerva na unik byva ve slusnych rodinach 20dB, cokoli pod tohle je oblibeny summer link. Navic moc nepocitas s tim, ze by prislo ruseni. Mame ve meste docela plnoa na jednom spoji na 900 metru mame 90/65. A ty mas 65/65 na 11 km
Pokud to ma jet 256QAM, je i tech 20dB tak na hranici.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
soucez píše:Nemáte někdo hotovou šablonu SNMP OID pro ISPadmina a Racom RAy? Díky předem.
Jasne... neni problem. Sablony se delaji pohodove. Mam i na Alcomy A SAF FreeMile (17GHz)...
0 x
auby
Ten spoj jsem před dost dlouhou dobou pustil ze zřetele.Co vím funguje doposud, byť s většími anténami, které v době testovací verze RAYe nebyli k dispozici.
0 x
auby píše:soucez píše:Nemáte někdo hotovou šablonu SNMP OID pro ISPadmina a Racom RAy? Díky předem.
Jasne... neni problem. Sablony se delaji pohodove. Mam i na Alcomy A SAF FreeMile (17GHz)...
Na RAY17 mozes poskytnut do ISPA sablonu,? prosiim. Diky,
0 x