❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak to nastavit

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
jet

Jak to nastavit

Příspěvekod jet » 16 years ago

zdravím,
mám takovou malou domácí sít kde 3nb jsou bezdrátově připojeny k ovislink wl-1000ur a tři kabelem ze swiče.ovis je zapojen do swiče a ten do mikrotiku a ten k internetu .V ovislinku mám zapnutý dhcp server který přiděluje ip adresy pc které jsou připojeny bezdrátově a mikrotik dhcp server přiděluje co jde po lan .jde mě o to jak to udělat aby všechny ip adresy přiděloval mikrotik tedy i pc co jsou připojeny bezdrátově a routr sloužil jenom jako přístupový bod pro bezdratové pc snad jsem to napsal aby se to dalo pochopit , přikládám ještě obrázek
Přílohy
sit.jpg
(30.25 KiB) Staženo 1340 x
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

mikrotik nastav jako klientsky router s NAT, zapni na nem DHCP server, switch je switch a nic se na nem nenastavuje a ten wifi blazinec nastav tak aby delal jen APcko, aby neroutoval, a vypni v nem DHCP server pripadne.

nastaveni mikrotiku jako klienta najdes tady ve foru a nebo primo v navodu na RoS v mikrotiku, je tam ukazkove referencni nastaveni.

pokud nemas problem s anglinou tak: http://www.wi-pipe.com/MicroTik/Routing ... ration.pdf a nebo si projed video tutorialy na i4wifi, tam je to taky a cesky ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

jet

dík za rychlou odpověď, Mikrotik funguje je nastaven na nat atd swish je jasný ale nevím jak nastavit ten router aby neroutoval , a aby to tem pc přidělovalo automaticky ip adresu
0 x

michal.siman

jet píše:dík za rychlou odpověď, Mikrotik funguje je nastaven na nat atd swish je jasný ale nevím jak nastavit ten router aby neroutoval , a aby to tem pc přidělovalo automaticky ip adresu

samotnej mikrotik prideluje vsem PC adresu? resp. je v nem zapnuty DHCP server? pokud ano, pak mas vyhrano, pokud ne pak to budes muset udelat. mikrotik bude fungovat (mimo jine) jako dhcp server. Ten wifi blbec musi byt nastaven jako AP, nebo take je psano jako bridge, nevim ti presne poradit, protoze s tou znackou nemam zkusenosti, ale dyz se na to podivas tak to proste musis vykoumat.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

jet

mikrotik má zaple dhcp ale přiděluje jenom těm po lan , asi potebuji kdo má zkušenost s týmto routerem
0 x

michal.siman

jet píše:mikrotik má zaple dhcp ale přiděluje jenom těm po lan , asi potebuji kdo má zkušenost s týmto routerem

v ty wifine najde neco jako MODE nebo WORKING MODE nebo tak neco, tam musi byt moznost zmenit pracovni mod, moznosti byvaji ROUTER, AP, CLIENT atd. tam proste musis dostat rezim BRIDGE nebo AP a pak to pojede. Zkus hledat.
0 x

jet

Ok, a dík.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

jediné co na tom ovisu potřebuješ udělat, je vypnout dhcp server. Nat vypínat nemusíš, za předpokladu že nebudeš žádný kabel zapojovat do wan portu. Pokud uděláš to co sem napsal, bude se ovis chovat jako tupý switch s bezdrátem (a to je taky nejlepší využití tohoto bazmeku)
0 x

michal.siman

Leeonek píše:jediné co na tom ovisu potřebuješ udělat, je vypnout dhcp server. Nat vypínat nemusíš, za předpokladu že nebudeš žádný kabel zapojovat do wan portu. Pokud uděláš to co sem napsal, bude se ovis chovat jako tupý switch s bezdrátem (a to je taky nejlepší využití tohoto bazmeku)

no tak pokud vypne i ten nat, tak pak muze jeste vyuzivat i ten wan port na pripojeni dalsiho pc kabel eventuelne ... ale jak rikas, pokud to nepotrebuje tak je to jedno ...
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

michal.siman píše:no tak pokud vypne i ten nat, tak pak muze jeste vyuzivat i ten wan port na pripojeni dalsiho pc kabel eventuelne

taďka, jak se stahují 2,4ky od klientů, tak jsem se v různých případech setkal, že po vypnutí natu je stejně wan port vypnutý a nebo nefunkční, ale záleží to od výrobce.
0 x

jet

Jo dík,už to jede jak jsem si představoval, nevěděl jsem že když vypnu dhcp tak wan nejede,ted jsem to přepl do lan a ip přiděluje Mikrotik super dík moc.
0 x

michal.siman

jet píše:Jo dík,už to jede jak jsem si představoval, nevěděl jsem že když vypnu dhcp tak wan nejede,ted jsem to přepl do lan a ip přiděluje Mikrotik super dík moc.

no mozna bych k tomu dodal, ze tim ze vypnes DHCP tak to neznamena ze wan nejede, wan jede stale, akorat ze jsi vypnul DHCP a tim padem kdyz pripojene pocitace hledaji dhcp server tak ho najdou az na mikrotiku a tim ze jsi to zapojil do LAN tak jsi jen obesel NAT a routovani, ale ty sluzby na tom zarizeni stale bezi. pokud se pletu tak me opravte ...
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 16 years ago

michal.siman píše:
jet píše:Jo dík,už to jede jak jsem si představoval, nevěděl jsem že když vypnu dhcp tak wan nejede,ted jsem to přepl do lan a ip přiděluje Mikrotik super dík moc.

no mozna bych k tomu dodal, ze tim ze vypnes DHCP tak to neznamena ze wan nejede, wan jede stale, akorat ze jsi vypnul DHCP a tim padem kdyz pripojene pocitace hledaji dhcp server tak ho najdou az na mikrotiku a tim ze jsi to zapojil do LAN tak jsi jen obesel NAT a routovani, ale ty sluzby na tom zarizeni stale bezi. pokud se pletu tak me opravte ...

coze O_O pokud dobre vim, tak dhcp request se vysila broadcastove a ten pres NAT neproleze, takze PC ip nedostanou z MikroTiku......... :roll: :roll: :roll:
0 x
Jan Ptáček

michal.siman

net.work píše:
michal.siman píše:

coze O_O pokud dobre vim, tak dhcp request se vysila broadcastove a ten pres NAT neproleze, takze PC ip nedostanou z MikroTiku......... :roll: :roll: :roll:

pokud pripojim vstup z mikrotiku do LAN portu a je na tom zarizeni vypnuty DHCP server, tak tim padem obchazim nat a udelal jsem z toho jen obycejny switch (zjednodusene receno bezdratovy switch) a stroje povesene na tom switchi si vezmou nastaveni z dhcp na mikrotiku.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 16 years ago

tak to pak ano - ja myslel ze kabel je porad pichly do WAN... v pripade ze to pripojis do LAN tak je vse v poradku (po vypnuti DHCP), sam to tak vsude pouzivam a funguje naprosto OK at uz s TP-LINKem a nebo OVISLINKem....
PS.: pokud tu pisu nesmyly tak me omluvte - trosku jsme toho s pritelkyni popili :-D :-D
0 x
Jan Ptáček