Radiové spoje pracující v pásmu 74/84 GHz bez omezení délky spoje !!!!
Nové všeobecné oprávnění VO-R/23/10.2009-16 vydané 13.10.2009 upravující podmínky pro využití kmitočtového pásma 74/84 GHz přineslo 2 zásadní novinky:
- odstraňuje omezení délky spoje (původně 2 km). Nově je dosah spoje dán jen technickými parametry zařízení
- zavádí povinnost uživatele evidovat na ČTÚ provozovaný spoj.
Evidence spojů umožní případným zájemcům ověřit využtí kmitočtového pásma v plánované lokalitě a bude i ukazovat na používané technologie a realizované délky spojů.
Všeobecné oprávnění vstupuje v platnost 1.11.2009
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
gigabitove wireless a laserove spoje - zkusenosti?
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
pekne a rozumne, skoro se me nechce verit, ze neco tak rozumneho je schvaleno. ta registrace spoje je doufam, ale zdarma ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
0 x
a ze se tak hloupe ptam - kolik se pri tak vysoke frekvenci s napr. 120cm parabolama da preklenout kilometru?
0 x
Jan Ptáček
net.work píše:a ze se tak hloupe ptam - kolik se pri tak vysoke frekvenci s napr. 120cm parabolama da preklenout kilometru?
To ti tedka nepovim, ale nikdo to zatim nenabizi s antenou vetsi nez 65cm. Ono na tehle frekvenci je problem delat velke anteny, aby meli zachovanou presnost a nevadily jim tepelne zmeny.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
Alcoma AL80G alias americky E-band /v Alcome to akorat vybali a nalepi nalepku Alcoma/ pouziva anteny cca 35 a 60cm.
Gigabeam pouziva pouze 60cm anteny, mensi nedela vubec.
Rozdil v antenach je obrovsky, cca 8 dB, cili brat malou antenu je uplny nesmysl, dnes uz to vim.
S realnym dosahem tezko rict, ja mel nejdelsi spoj na 3,6km a po problemech jsem topologii zmenil tak, ze ted mam nejdelsi spoj 2km a i tak v desti dokaze spadnout. takze zruseni omezeni na 2km je mi nahouby. Je to silne zavisle na pocasi, strasne to ovlivnuje voda. Mlha nevadi vubec (prestoze mlha jsou vlastne male kapicky vody ve vzduchu), ale dest nebo mrholeni tomu vadi moc.
Dvakrat u nas byli borci z Alcomy, naladene je to pekne, i 32 dB, ale k cemu to je, kdyz pri mrholeni signal poklesne na 44-48 dB, pri lepsim desti pres 55, pri 62 se spoj rozpoji. Poradna bourka nastesti letos nebyla, takze byly jen kratsi vypadky, nejdelsi cca pul hodiny.
Resume - je to spoj ve volnem pasmu, negarantovany, takze co bych za 600 litru chtel, ze...
Jako nahrada za optiku je to nepouzitelne, spolehlivost je podstatne nizsi. Bohuzel vsude zakopat optiku nemuzu.
Nicmene ted mam uz domluveneho i gigabeama, takze budu mit srovnani v praxi a poreferuju. Potrebuju udelat dalsi lokality a uz ted vim, ze dalsi Alcomy v 80G rozhodne nekoupim, ty problemy za to nestoji. Bohuzel se ale obavam, ze gigabeam bude padat stejne. Pouziva stejnou modulaci a take nema ACM, cili neumi zmenit modulaci na nizsi pri horsich podminkach. Radsi bych aby spoj snizil modulaci a snizil propustnost treba na pulku, nez kdyz uplne zdechne.
Laser dokaze taky zdechnout. Pri delce spoje 150 metru zdechl ted v sobotu pri viditelnosti na cca 50m. Cili neplati, ze dokud je videt protistrana tak spoj jede. Ve skutecnosti vydrzi podstatne horsi podminky. Deklarovany dosah je tusim 320 metru.
Tuhne mu SNMP, takze cca po dvou tydnech uptime cacti nenatahne data a laser je nutno restartovat, pak hned zacne SNMP fungovat. Na funkci prenosu dat to ale nastesti nema vliv.
Gigabeam pouziva pouze 60cm anteny, mensi nedela vubec.
Rozdil v antenach je obrovsky, cca 8 dB, cili brat malou antenu je uplny nesmysl, dnes uz to vim.
S realnym dosahem tezko rict, ja mel nejdelsi spoj na 3,6km a po problemech jsem topologii zmenil tak, ze ted mam nejdelsi spoj 2km a i tak v desti dokaze spadnout. takze zruseni omezeni na 2km je mi nahouby. Je to silne zavisle na pocasi, strasne to ovlivnuje voda. Mlha nevadi vubec (prestoze mlha jsou vlastne male kapicky vody ve vzduchu), ale dest nebo mrholeni tomu vadi moc.
Dvakrat u nas byli borci z Alcomy, naladene je to pekne, i 32 dB, ale k cemu to je, kdyz pri mrholeni signal poklesne na 44-48 dB, pri lepsim desti pres 55, pri 62 se spoj rozpoji. Poradna bourka nastesti letos nebyla, takze byly jen kratsi vypadky, nejdelsi cca pul hodiny.
Resume - je to spoj ve volnem pasmu, negarantovany, takze co bych za 600 litru chtel, ze...
Jako nahrada za optiku je to nepouzitelne, spolehlivost je podstatne nizsi. Bohuzel vsude zakopat optiku nemuzu.
Nicmene ted mam uz domluveneho i gigabeama, takze budu mit srovnani v praxi a poreferuju. Potrebuju udelat dalsi lokality a uz ted vim, ze dalsi Alcomy v 80G rozhodne nekoupim, ty problemy za to nestoji. Bohuzel se ale obavam, ze gigabeam bude padat stejne. Pouziva stejnou modulaci a take nema ACM, cili neumi zmenit modulaci na nizsi pri horsich podminkach. Radsi bych aby spoj snizil modulaci a snizil propustnost treba na pulku, nez kdyz uplne zdechne.
Laser dokaze taky zdechnout. Pri delce spoje 150 metru zdechl ted v sobotu pri viditelnosti na cca 50m. Cili neplati, ze dokud je videt protistrana tak spoj jede. Ve skutecnosti vydrzi podstatne horsi podminky. Deklarovany dosah je tusim 320 metru.
Tuhne mu SNMP, takze cca po dvou tydnech uptime cacti nenatahne data a laser je nutno restartovat, pak hned zacne SNMP fungovat. Na funkci prenosu dat to ale nastesti nema vliv.
0 x
Same kladné zprávy že. Byli jsem na školeni u A1M a potvrdili že jim take pada Gigabeam na 1,8 Km v zimě kdy pada sníh na parabolu.V dobrem počasí skoro bez výpadků vadí tomu přívalovy děst samozřejměto se take rozpoji . 60 paraboly.
Takže rozumný napad místo optiky zatím v nedohlednu.
0 x
lyra píše:Same kladné zprávy že. Byli jsem na školeni u A1M a potvrdili že jim take pada Gigabeam na 1,8 Km v zimě kdy pada sníh na parabolu.V dobrem počasí skoro bez výpadků vadí tomu přívalovy děst samozřejměto se take rozpoji . 60 paraboly.
Misto optiky licencovany Ceragon a mas to v pazi... Nevim jak je to aktualne s cenou, ale pokud tohle stoji 600 k tak to nebude zasadni rozdil.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
pokud ti zdechne laserbit pri viditelnosti 50m a spoj je 150m tak to mas blbe zamerene nebo je neco spatne to i staricka ronja s cervenou led jela asi na 2x vzdalenost nez bylo videt, laser by mel byt o dost lepsi.
0 x
to je právě blbost, ronja jede na delší protože má větší svazek a snáz projde. Laser je užší a tedy po cestě daleko víc postrácí protože stačí jeden velkej kus sněhu v dráze paprsku a je konec. Rojne to nevadí protože má velkej svazek a nějakej kousek v cestě moc neudělá. Laser musí bejt o dost silnější aby byl lepší.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
to se mi moc nezda, jenze ronja ma mnohem nizssi intenzitu toho paprsku a to treba 1000x takze takze s danym utlumem trasy proste paserbit musi jet dele + laser je infra a tahle ronja mela cervenou, infra asi bude prochazet lepe nez cervene svetlo.
0 x
ir prochází líp, ovšem podstatnej rozdíl je když má laserbit malí čočky a ronja měla velký a velký měla jak na vysílání tak na příjem a to je ten rozdíl. Když jsi ronju zakryl s poloviny, tak furt jela, laserbit ne a to je právě znát i při sněžení kdy na větší čočku dopadne víc a navíc světelnej paprsek je na začátku širší u ronjy takže jí můžeš i víc zakrej a ona prostě pojede. Ber čočku jako anténu. 4im větší plocha, tim větší zisk.
0 x
hapi píše:to je právě blbost, ronja jede na delší protože má větší svazek a snáz projde. Laser je užší a tedy po cestě daleko víc postrácí protože stačí jeden velkej kus sněhu v dráze paprsku a je konec. Rojne to nevadí protože má velkej svazek a nějakej kousek v cestě moc neudělá. Laser musí bejt o dost silnější aby byl lepší.
Zkusenost s laserem MRV mam takovou, ze ma svazek pomerne siroky,takze to nejaky ten vykyv a mizerne pocasi snece, ronju jsem nikdy nikde nemel...
0 x
Josef Smola
2 ks ronje 1 infra a 1 red jsem psotavil a zprovoznil, fajn zarizeni bohuzel jen 10M FD je s tim hodne prace aby to bylo profi byt to 100 FD bylo by to do 1km velmi zajimave zarizeni.
0 x
na czf to někdo vyrábí, vlákno o tom nějak vytuhlo ale dělá to docela levný, tušim někde kolem 40-50k ale s jistotou to nevim.
0 x