❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
5G turbo
Re: 5G turbo
takze v podstate by se nStreme2 nemel pouzival pokud nebude umet DFS, docela skoda
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
no hlavně že tu řešíte DFS ale nikdo ho nemá zapnutý tak je to fuk jestli to nejde u nstreme2
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
no prave ze nemusim poustet turbo nahore nebo dole, jelikoz v okoli neni ziva duse 

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:no prave ze nemusim poustet turbo nahore nebo dole, jelikoz v okoli neni ziva duse
Pro nezivy nepotrebujes turbo

0 x
-
Nejak mi nejde do hlavy, proc se vlastne 5G TURBO mod nevyuziva, teda alespon si myslim ze ho moc isp ve svych sitich nevyuziva. Nejsem zadnej znalec ani odbornik, ucim se a divim se, proto me omluvte.
Pokud si to shrnu, realne se da pres mod 5G TURBO udelat neco kome 30M coz je asi tak stejne jako realne v nstream2, jenze na turbo mi staci jen jedna antena, tedy podstatne nizsi cena spoje. Podle CTU (resp. zprostredkovane dle raven-ila) to lze pouzivat legalne, umi to mikrotik, umi to i ubnt/air-os, takze proc jsme se babrali s nstream2, proc se o turbu nikdy nikde nikdo moc nezminuje? nebo to ve starych verzich nebylo, mk to neumel? co je v tom za hacek? jak se pise v jinem vlakne "kopnete me nekdo do hlavy"
jeste to upresnim: samozrejme otazka zni "proc to nepouzivat namisto nstream2 tam kde to potrebuji", tam kde to neni potreba si vystacime s a modem ze, proc zbytecne zabirat dva kanaly.
Pokud si to shrnu, realne se da pres mod 5G TURBO udelat neco kome 30M coz je asi tak stejne jako realne v nstream2, jenze na turbo mi staci jen jedna antena, tedy podstatne nizsi cena spoje. Podle CTU (resp. zprostredkovane dle raven-ila) to lze pouzivat legalne, umi to mikrotik, umi to i ubnt/air-os, takze proc jsme se babrali s nstream2, proc se o turbu nikdy nikde nikdo moc nezminuje? nebo to ve starych verzich nebylo, mk to neumel? co je v tom za hacek? jak se pise v jinem vlakne "kopnete me nekdo do hlavy"

jeste to upresnim: samozrejme otazka zni "proc to nepouzivat namisto nstream2 tam kde to potrebuji", tam kde to neni potreba si vystacime s a modem ze, proc zbytecne zabirat dva kanaly.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

kopnu
40Mbit udělám i bez turba v nstreme. V turbu je to skoro 80Mbit. Nstreme2 je uplně něco jinýho. Máš fyzicky dva kanály, dvě nezávislí wifiny, latence je tam hluboko pod latencí spoje v turbu, je tam zanedbatelnej servisní provoz protože jeden spoj na nstreme2 jede pouze jednim směrem a druhej zase pouze druhym takže se ani wifiny nepřepínaji. Turbo snižuje citlivost karet a tim pádem i vzdálenost a kvalitu spoje. Wifi karty nemaj takovej výkon při turbu. A v neposlední řadě, je to zbytečný, pokud někde chceš tahat víc než 35Mbit tak už pudeš do něčeho jinýho protože na 5GHz pásmo se nedá spolehnout a ty prachy vrazíš radši jinam.
40Mbit udělám i bez turba v nstreme. V turbu je to skoro 80Mbit. Nstreme2 je uplně něco jinýho. Máš fyzicky dva kanály, dvě nezávislí wifiny, latence je tam hluboko pod latencí spoje v turbu, je tam zanedbatelnej servisní provoz protože jeden spoj na nstreme2 jede pouze jednim směrem a druhej zase pouze druhym takže se ani wifiny nepřepínaji. Turbo snižuje citlivost karet a tim pádem i vzdálenost a kvalitu spoje. Wifi karty nemaj takovej výkon při turbu. A v neposlední řadě, je to zbytečný, pokud někde chceš tahat víc než 35Mbit tak už pudeš do něčeho jinýho protože na 5GHz pásmo se nedá spolehnout a ty prachy vrazíš radši jinam.
0 x
-
hapi píše:kopnu
ok, diky hapi, to sem chtel slyset

tam kde jsme potrebovali tam mame nstream2, tam kde nebude stacit, tam dame 10g, to je jasny. s tou latenci to ale neni tak zly, lita to tak nekam kome 10ms, coz se da. nicmene, co nasadit turbo na APcko abych dostal vice ke klientovi, kdyz tedy klient bude mit minimalne ubnt zarizeni?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

no to je právě to, citlivost klesne a tim pádem i kvalita spoje, takže jestli máš všesměr a na něm lidi tak tam mám omezení rate na 36Mbit protože je to stabilnější a zapnutím turba by se to snížilo. Pokud počítám šmejdy typu ubnt tak tam to bude ještě horší.
Nstreme2 mi dělá hodně nízký latence, klidně i 0.3ms v průměru a celkem stabilně a při 70% zátěži bez problému do 1-2ms. Ovšem jasný, nezáleží jenom na nastavení ale i kvalitu anténí soustavy jako celek.
Nstreme2 mi dělá hodně nízký latence, klidně i 0.3ms v průměru a celkem stabilně a při 70% zátěži bez problému do 1-2ms. Ovšem jasný, nezáleží jenom na nastavení ale i kvalitu anténí soustavy jako celek.
0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem dnes ze zvedavosti zkusil 5GHz Turbo na Dual Nstreme, vzdalenost 3.3km.
Anteny RX 24 Dcom, TX 22 JRC, signaly -70/-68, TX na 10dBi, karty CM9 /jak jinak
/
Faktem je, ze po nahozeni Turba signal klesl cca o 7-9dBi /to prisuzuju "ujeti" z frekvence 5.4 - 5.7/ a pri BT testu sem dosahl nejakych 70Mbit FD /ovsem ping byl asi 150ms
, coz nakonec bylo tim, jak ta masina generovala ten traffic/.
Prikladam screen z real FTP testu. Opacnej smer byl cca podobnej, FD udelal asi 45/40Mbti, ping je na protejsi masinu.
Anteny RX 24 Dcom, TX 22 JRC, signaly -70/-68, TX na 10dBi, karty CM9 /jak jinak

Faktem je, ze po nahozeni Turba signal klesl cca o 7-9dBi /to prisuzuju "ujeti" z frekvence 5.4 - 5.7/ a pri BT testu sem dosahl nejakych 70Mbit FD /ovsem ping byl asi 150ms

Prikladam screen z real FTP testu. Opacnej smer byl cca podobnej, FD udelal asi 45/40Mbti, ping je na protejsi masinu.
- Přílohy
-
- turboftp11.jpg
- (181.28 KiB) Staženo 632 x
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
Zdravím.
Možná je to blbá otázka ale nějak se nemůžu zorientovat v tom, jestli frekvence v turbu jsou vůbec povolený pro outdoor??? pokud vím tak 5,1 až 5,3 jsou indoor a 5,4-5,7 jsou outdoor... Ptam se na základě toho že všichni uvádíte výsledky z turba na několik km tak že bych se přidal
Možná je to blbá otázka ale nějak se nemůžu zorientovat v tom, jestli frekvence v turbu jsou vůbec povolený pro outdoor??? pokud vím tak 5,1 až 5,3 jsou indoor a 5,4-5,7 jsou outdoor... Ptam se na základě toho že všichni uvádíte výsledky z turba na několik km tak že bych se přidal

0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Star_Gate píše:Zdravím.
tenhle test byl na indoor frekvenci. outdoor neni povolena na Turbo. jen me zajimala propustnost vs odezva.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
zase keci, kde je uvedeno že turbo alias 40MHz je zakázaný. Už tu někdo psal že to je normální šířka kanálů která je doslova napsaná k používání (5,10,20,40). Navíc nikdo neřeší moc šířku kanálu protože třeba canopy má tušim 8MHz. Navíc v GL se nepíše o šířce kanálu vůbec nic ale píše se tam jenom o spektrální hustotě na 1MHz takže můžeš zabrat celí venkovní pásmo 5500-5700MHz a bude to v pořádku když dodržíš spektrální hustotou.
Timto končim s reakcí na turbo alias 40MHz kanál protože neni zakázanej ale doslova povolenej. Jo a taky nezapoměňte na menší citlivost karet.
Timto končim s reakcí na turbo alias 40MHz kanál protože neni zakázanej ale doslova povolenej. Jo a taky nezapoměňte na menší citlivost karet.
0 x
proč asi, na českou wifi velmoc se vždycky sere. Výrobky by se měly přizpůsobovat nám jelikož tady je největší odbyt. Ovšem nikdo si asi nevšimnul, že to tady je prostě povolený a jinde ne. Tak jim napiš že to maji změnit.
0 x
no ptal sem se hlavně proto že když nastavim region CR a kartu do režimu 5GHzTurbo tak mi to dá frekvence jen na 5210, 5250 a 5290MHz. takže musim zvolit jinou zemi aby to šlo na 5,4-5,7GHz??
To hapi: je mi jasný že 40MHz kanál neni zakázanej, jenom sem se ptal kvůli omezení frekvencí na turbo v regionu CR.
To hapi: je mi jasný že 40MHz kanál neni zakázanej, jenom sem se ptal kvůli omezení frekvencí na turbo v regionu CR.
0 x