To Dade_Marfi :
Zdravím skalního příznivce Alcomy (nic proti ní:-) ) a rád bych se Tě optal jestli jsi někdy slyšel o proformafaktuře která se hradí dopředně.
Celé mi to vyznívá že odmítáš pochopit tu sračku do které se dotyčný asi dostal i jeho rozmrzelost a hájíš něco co není v daném případě košer
(to že Alcoma nejspíš něco prošvihla). Pokud je Alcoma korektní dá tak 3-10% dolů z ceny s omluvou - v případě že něco naslibovala(ikdyž ne nutně smluvně)
a není sto to dodržet v daném termínu.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
gigabitove wireless a laserove spoje - zkusenosti?
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
no nic neni idealni .. o tomto pripadu nic nevim .. prezentuji tu jen sve vlastni zkusenost a ta je zatim ta nejlepsi ... muzu tim treba nekoho nastvat, ale prece tu nebudu lhat, kdyz me vzdy vse prislo jak melo ...
P.S.: proforma faktura je vec, ktere se co nejvic vyhybam .... nerad platim napred
P.S.: proforma faktura je vec, ktere se co nejvic vyhybam .... nerad platim napred

0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
David2006 píše:To Dade_Marfi :
Zdravím skalního příznivce Alcomy (nic proti ní:-) ) a rád bych se Tě optal jestli jsi někdy slyšel o proformafaktuře která se hradí dopředně.
Celé mi to vyznívá že odmítáš pochopit tu sračku do které se dotyčný asi dostal i jeho rozmrzelost a hájíš něco co není v daném případě košer
(to že Alcoma nejspíš něco prošvihla). Pokud je Alcoma korektní dá tak 3-10% dolů z ceny s omluvou - v případě že něco naslibovala(ikdyž ne nutně smluvně)
a není sto to dodržet v daném termínu.
Me to prijde zvlastni, ze to bral na proformu, my brali 3x MP90 a jedine, co po nas chteli, byla dodaci adresa a vyplnena objednavka. A i kdyz jsme brali prvni spoj, tak po nas nikdo nechtel zadne prachy.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
to soooc - no to je totiz taky normalni postup ... takze proto se tu tez divim co se tu pise .. ale nevylucuju, ze to samozrejme muze byt ... asi je to trosku posuzuvane pripad od pripadu .... ber to tak, ze kdyz ty jsi bral prvni spoj stal jsem u toho ja 

0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
soooc píše:Me to prijde zvlastni, ze to bral na proformu, my brali 3x MP90 a jedine, co po nas chteli, byla dodaci adresa a vyplnena objednavka. A i kdyz jsme brali prvni spoj, tak po nas nikdo nechtel zadne prachy.
Já bych spíš řekl, že to byla taková pojistka... Když to zaplatí, tak už "nemůže" coufnout. Co kdyby se špatně vyspal a zrušil objednávku.... U MP90, které se zřejmně dobře prodávají, by asi problém s umístněním nebyl, ale co s krámem za půl mega...

0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
no divil by ses ale i tech "kramu" se prodava dost ...
0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
Bylo to zaplaceny dopredu, jelikoz se to realizovalo pres leasingovku a ta to plati predem. Cili Alcoma uz svoje penize dostala.
Za druhe - bezny spoj dostanu taky obratem, ale neco, co stoji pres pul mega a chci jich nekolik, to na sklade proste nemaji a objednavaji to z USA. Nic proti, taky bych se jistil platbou predem, aby mi zakos z tak velkyho kseftu necouvl a nezustalo mi to na sklade.
Blby je, kdyz neco naslibuji a pak to v terminu nedodaj.
Aktualni stav je takovej, ze pro lasery jsem si jel v patek vecer do Proficomu do Brna, pani mi volala odpoledne, ze uz je maji, takze aspon to uz mam doma. Sice s blbyma optickyma konektorama, ale mam. Takze tam bylo zpozdeni 19 dnu a jine konektory. Predem nachystane SC budu strihat a vyhazovat a misto toho shanet LC.
Do Alcomy jsem jel ted v pondeli do Prahy, pac jsem to mel pri ceste, byl jsem si v Summitu pro dalsi spoj. Po nekolikerem telefonatu behem dne jsem vedel, ze kompletni spoje 80GHz porad nejsou k dispozici, protoze to celnici jeste neproclili. Ve skutecnosti to jeste ani nepriletelo letadlem, ale to mi rekli az cca v 15hod. Pruser je udajne v tom, ze predminuly tyden priletely ODU jednotky a male anteny, ale velke anteny ne. Proc nepriletely ani po vic jak tydnu velke anteny jsem se nedovedel. Na balik s nimi maji udajne spatne tracking cislo, zrejme si neumi od prepravky vyzadat spravne. Takze kdy budou velke anteny a dodane kompletni spoje proste nevim. Nemusim snad dodavat, ze od pondelka se mi nikdo neobtezoval zavolat, jak se zakazka za mego a pul pohnula, proste jim to asi nestoji za to.
Takze jsem v pondeli z Alcomy vymamil aspon jeden svuj spoj 80 GHz, byt jen s tema malyma antenama /jedna uz je smontovana, vyšisovana od slunka, byla evidentne pouzivana venku, druha je uplne nova, rozdil v barve a strukture povrchu plastu neprehlednutelny/.
Jako zapujcku at muzu fungovat mi pujcili druhy spoj, 24 GHz. Za treti spoj nic, proste nic nemeli. Alcoma velky vyrobce a nema nic volneho na sklade, moc tomu neverim, ale budiz.
Proto uz vsechny varuju pred Alcomou - kdyz maji takovyto mizerny pristup k zakazce za mego a pul, jaky asi tak budou mit k obycejne male zakazce za desetinu ceny nebo jeste min? Vzdyt obyc spoj dneska je pod 100 litru.
A to se bojim uz ted, kdyby ten spoj odesel, jak dlouho jim bude trvat zajisteni nahradnich dilu. Proste spolehnout se na Alcomu rozhodne neda...
Dneska, tj. ve ctvrtek jsme jiz 25. den po terminu, treba se aspon ozvou, ale moc tomu neverim. O situaci vas budu dal informovat.
Za druhe - bezny spoj dostanu taky obratem, ale neco, co stoji pres pul mega a chci jich nekolik, to na sklade proste nemaji a objednavaji to z USA. Nic proti, taky bych se jistil platbou predem, aby mi zakos z tak velkyho kseftu necouvl a nezustalo mi to na sklade.
Blby je, kdyz neco naslibuji a pak to v terminu nedodaj.
Aktualni stav je takovej, ze pro lasery jsem si jel v patek vecer do Proficomu do Brna, pani mi volala odpoledne, ze uz je maji, takze aspon to uz mam doma. Sice s blbyma optickyma konektorama, ale mam. Takze tam bylo zpozdeni 19 dnu a jine konektory. Predem nachystane SC budu strihat a vyhazovat a misto toho shanet LC.
Do Alcomy jsem jel ted v pondeli do Prahy, pac jsem to mel pri ceste, byl jsem si v Summitu pro dalsi spoj. Po nekolikerem telefonatu behem dne jsem vedel, ze kompletni spoje 80GHz porad nejsou k dispozici, protoze to celnici jeste neproclili. Ve skutecnosti to jeste ani nepriletelo letadlem, ale to mi rekli az cca v 15hod. Pruser je udajne v tom, ze predminuly tyden priletely ODU jednotky a male anteny, ale velke anteny ne. Proc nepriletely ani po vic jak tydnu velke anteny jsem se nedovedel. Na balik s nimi maji udajne spatne tracking cislo, zrejme si neumi od prepravky vyzadat spravne. Takze kdy budou velke anteny a dodane kompletni spoje proste nevim. Nemusim snad dodavat, ze od pondelka se mi nikdo neobtezoval zavolat, jak se zakazka za mego a pul pohnula, proste jim to asi nestoji za to.
Takze jsem v pondeli z Alcomy vymamil aspon jeden svuj spoj 80 GHz, byt jen s tema malyma antenama /jedna uz je smontovana, vyšisovana od slunka, byla evidentne pouzivana venku, druha je uplne nova, rozdil v barve a strukture povrchu plastu neprehlednutelny/.
Jako zapujcku at muzu fungovat mi pujcili druhy spoj, 24 GHz. Za treti spoj nic, proste nic nemeli. Alcoma velky vyrobce a nema nic volneho na sklade, moc tomu neverim, ale budiz.
Proto uz vsechny varuju pred Alcomou - kdyz maji takovyto mizerny pristup k zakazce za mego a pul, jaky asi tak budou mit k obycejne male zakazce za desetinu ceny nebo jeste min? Vzdyt obyc spoj dneska je pod 100 litru.
A to se bojim uz ted, kdyby ten spoj odesel, jak dlouho jim bude trvat zajisteni nahradnich dilu. Proste spolehnout se na Alcomu rozhodne neda...
Dneska, tj. ve ctvrtek jsme jiz 25. den po terminu, treba se aspon ozvou, ale moc tomu neverim. O situaci vas budu dal informovat.
0 x
baz píše:Nemusim snad dodavat, ze od pondelka se mi nikdo neobtezoval zavolat, jak se zakazka za mego a pul pohnula, proste jim to asi nestoji za to.
Není to tak, že by jim to nestálo za to, ale sami nevědí co by si vymysleli za nový důvod zpoždění. Je to bohužel běžná praxe ve více firmách, navíc když mají zaplacené peníze předem, nic je nenutí spíchat ani Ti dávat místo toho nějaký jiný spoj.....
Prostě aby byli in, a měli taky nějaké spoje v těchto pásmech, vypustili ven info že spoj už je, bohužel sami vůbec netuší kdy a jak rychle je budou schopni dodat. To je právě to co jsem psal o novinkách, firmy se předhánějí aby měli něco (aspoň v ceníku) jako konkurence, bohužel na úkor toho že klient který si tohle objedná, mezi prvníma, je bude proklínat s půlročním zpožděním dodávky.
baz píše:Takze jsem v pondeli z Alcomy vymamil aspon jeden svuj spoj 80 GHz, byt jen s tema malyma antenama /jedna uz je smontovana, vyšisovana od slunka, byla evidentne pouzivana venku, druha je uplne nova, rozdil v barve a strukture povrchu plastu neprehlednutelny/.
Ono to u antény asi nevadí, ale stejně bych požadoval funglovku, už jen z principu si tohle nemůžou dovolit.
0 x
Myslim ze to neni tim, ze jsem si ty spoje objednal jako prvni v republice. Tohle neni cenova kategorie, kdy by dovozce ty spoje drzel skladem, na to je to prilis draha sranda. Takze nemuzeme ocekavat, ze se ty rychlosti dodavek do budoucna nejak moc vylepsi. Prece jen se to vozi ze statu a celniky na Ruzyni taky nikdo nepresvedci, aby to proclili obratem. Samozrejme mohlo by byt resenim to poslet treba pres Viden, je v EU, nedaleko a treba by tam bylo procleni rychlejsi, nevim. Kdyz sly ty moje zpozdene lasery z Izraele, slo to pres Viden, taky letadlem. Ve ctvrtek vecer to bylo odeslano z Jerusalema, v patek dopoledne to bylo odbaveno ve Vidni na letisti/podle casovych razitek a carovych kodu na balikach/ a odpoledne jsem to vyzvedaval v Brne v Proficomu. Cili to evidentne jde proclit behem nekolika malo hodin, aspon ve Vidni. Ale to se musi chtit to zaridit.
Aktualni situace je takova, ze mi dnes dovezli zbytek 80GHz spoju, takze uz mam vsechno komplet se spravnyma antenama. Nekdo z Alcomy zrejme cte toto forum, protoze jsem dostal i novou antenu misto te pouzite, co mi dali prvne. Sitove kabely jsou opet s americkou zastrckou, to nevymenili, ale to uz je detail. Hlavne ze delaji z lidi voly, jak ty spoje v Alcome zahořujou. Tak houby, kdyby to delali, bude tam ceska zastrcka, takhle je videt podle baleni, ze to nikdo ani neotevrel.
Cili total zpozdeni cini 29 dnu. Treba mi jeste prijde omluva od Alcomy s nejakym zajimavym bonusem na nakup dalsich spoju, ale nepredpokladam, ze by jim na me zalezelo, radsi me jako zakaznika obetuji, nez bych jim kazil jmeno pri dalsich nepovedenych zakazkach
Prvni poznatek z praxe - spoje maji chybu v zabezpeceni. Kdokoli jim muze zmenit IP adresu, neni to nijak chraneno. Pres webove rozhrani to samozrejme bez hesla nejde, ale staci pouzit utilitku od vyrobce a ta se nepta, proste to zmeni. Zkusil jsem si to dnes odpoledne, kdyz jsem menil ip z verejne na interku, nic to nechtelo.
Samotne funkce toho spoje se to nastesti netyka, pouze zdechne monitoring, ale chyba to rozhodne je. I takovy summit vyzaduje heslo ke zmene IP.
Co se tyka funkce prenosu dat, zatim bez vyhrad. Mam to spustene od tusim ctvrtka. Reaguje to ale dost na pocasi, dnes byla odpoledne bourka, zrovna jsem byl u toho a mel jsem to otevreny v browseru, pac jsem si hral s nastavenima. Kdyz neprsi, je signal -43 dB. Zacalo lehce prset a klesl na -47. Kdyz prselo fakt hodne, byl signal -51, to byl nejhorsi stav. Pri jake urovni signalu zacne spoj chybovat netusim, zadny manual jsem k tomu nedostal a na webu vyrobce nic neni.
Ted aktualne zacina svitat, je tu mlha, viditelnost cca na 300 metru, panelak co je 470metru daleko nevidim uz ani obrysy. Spoj je na 2,8km delky, signal je -44 dB, takze mlha tomu evidentne nevadi.
Jeste by me zajimalo, kde k tomu sehnat MIB soubor pro sledovani via SNMP. Na webu vyrobce neni a u Alcomy uz vubec ne.
Co se tyka pripojeni, spoj vyzaduje privedeni 3, slovy TRI kabelu! Jeden je datovy opticky, druhy je ethernet na monitoring a treti je koax na napajeni. Provedeni je pouze ODU, IDU nastesti nema
Aktualni situace je takova, ze mi dnes dovezli zbytek 80GHz spoju, takze uz mam vsechno komplet se spravnyma antenama. Nekdo z Alcomy zrejme cte toto forum, protoze jsem dostal i novou antenu misto te pouzite, co mi dali prvne. Sitove kabely jsou opet s americkou zastrckou, to nevymenili, ale to uz je detail. Hlavne ze delaji z lidi voly, jak ty spoje v Alcome zahořujou. Tak houby, kdyby to delali, bude tam ceska zastrcka, takhle je videt podle baleni, ze to nikdo ani neotevrel.
Cili total zpozdeni cini 29 dnu. Treba mi jeste prijde omluva od Alcomy s nejakym zajimavym bonusem na nakup dalsich spoju, ale nepredpokladam, ze by jim na me zalezelo, radsi me jako zakaznika obetuji, nez bych jim kazil jmeno pri dalsich nepovedenych zakazkach

Prvni poznatek z praxe - spoje maji chybu v zabezpeceni. Kdokoli jim muze zmenit IP adresu, neni to nijak chraneno. Pres webove rozhrani to samozrejme bez hesla nejde, ale staci pouzit utilitku od vyrobce a ta se nepta, proste to zmeni. Zkusil jsem si to dnes odpoledne, kdyz jsem menil ip z verejne na interku, nic to nechtelo.
Samotne funkce toho spoje se to nastesti netyka, pouze zdechne monitoring, ale chyba to rozhodne je. I takovy summit vyzaduje heslo ke zmene IP.
Co se tyka funkce prenosu dat, zatim bez vyhrad. Mam to spustene od tusim ctvrtka. Reaguje to ale dost na pocasi, dnes byla odpoledne bourka, zrovna jsem byl u toho a mel jsem to otevreny v browseru, pac jsem si hral s nastavenima. Kdyz neprsi, je signal -43 dB. Zacalo lehce prset a klesl na -47. Kdyz prselo fakt hodne, byl signal -51, to byl nejhorsi stav. Pri jake urovni signalu zacne spoj chybovat netusim, zadny manual jsem k tomu nedostal a na webu vyrobce nic neni.
Ted aktualne zacina svitat, je tu mlha, viditelnost cca na 300 metru, panelak co je 470metru daleko nevidim uz ani obrysy. Spoj je na 2,8km delky, signal je -44 dB, takze mlha tomu evidentne nevadi.
Jeste by me zajimalo, kde k tomu sehnat MIB soubor pro sledovani via SNMP. Na webu vyrobce neni a u Alcomy uz vubec ne.
Co se tyka pripojeni, spoj vyzaduje privedeni 3, slovy TRI kabelu! Jeden je datovy opticky, druhy je ethernet na monitoring a treti je koax na napajeni. Provedeni je pouze ODU, IDU nastesti nema

0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
to baz ... ty kabely jsou takhle i gigabeamu ... optika, eth na monitro a napajeni ... je to zrejme kvuli toho aby byly data oddelena od monitra a nastaveni spoje ... spousta z vetsich siti ma monitorovani a nastaveni v jedne VLANe a tohle se tim padem aj hodi ... co se tyka prodlev v alcome, hold neni kazdy den posviceni ... ja to nebudu nijak omlouvat co se stalo stalo se ... jak jsem tu napsal ke me se chovaji vzdy slusne a vyrizuji veci rychle .... tot ma zkusenost ... ale hold co clovek to zkusenost a ne vzdy se vsechno povede ... ja osobne si pockam na spoje co udela alcoma fakt svoje ... nejak nejsem fanda prekupu spoju ...
0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
A to ja radsi koupim prekupovany kvalitni provereny spoj nez neco, co je neodladeny polotovar mistni vyroby. V tom zas musim Alcomu pochvalit, ze misto toho aby na trh vrhla nejaky svuj polopaskvil, tak radsi preprodava kvalitni a provereny spoj.
0 x
Prisel jsem na prvni provozni potize spojene s temi 80GHz spoji. Nebudu zatim do vyreseni kalit vodu, mozna mam nekde chybu ja. Oni k tomu totiz nedodavaji zadnou dokumentaci, coz je u vyrobku za 600 litru podezrele. Ocekaval bych prinejmensim navod na CD nebo ke stahnuti. Na webu vyrobce v USA taky nic neni.
Kazdopadne ten spoj dokaze spadnout i pres to, ze ma bezne vyborny signal.
Prozatim jsem poslal dotaz do Alcomy panu Rejzkovi a uvidim, jak jim funguje support, kdy se ozvou. Posilal jsem to dnes v noci, behem dne se zatim nikdo neozval.
O operativnosti Alcomy a zpusobu reseni budu informovat.
Dade Marfi: Jak dlouho ti obvykle trva, nez z Alcomy vyrazis nejaky support info, pokud uz jsi to nekdy potreboval? Ozvou se aspon s tim, ze zadost prijali a pracuji na tom, nebo je ticho po pěšině?
Kazdopadne ten spoj dokaze spadnout i pres to, ze ma bezne vyborny signal.
Prozatim jsem poslal dotaz do Alcomy panu Rejzkovi a uvidim, jak jim funguje support, kdy se ozvou. Posilal jsem to dnes v noci, behem dne se zatim nikdo neozval.
O operativnosti Alcomy a zpusobu reseni budu informovat.
Dade Marfi: Jak dlouho ti obvykle trva, nez z Alcomy vyrazis nejaky support info, pokud uz jsi to nekdy potreboval? Ozvou se aspon s tim, ze zadost prijali a pracuji na tom, nebo je ticho po pěšině?
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
to baz - ja jsem partner ... mam trosku jiny pristup
ale pravda je, ze ne vzdy je to nejrychlejsi, ale za to muzou i okolnosti kolem spamoveho filteru ... maji ho tam nejaky husty ... tak ja radsi volam.

0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
Uvidime. Vcera vecer mi p. Rejzek poslal potvrzeni, ze mail dostal. Tak jsem mu obratem poslal jeste dalsi detaily. Uvidime co v Alcome vymysli a jak rychle to bude, protoze ja to mam nasazeny v ostrym provozu vsechny tri spoje a neni dobry, kdyz to pada 
Ale muze to byt rukama, to samozrejme nevylucuju. Nicmene bez dokumentace neni sance to poresit, kdyz nevim co k cemu je.

Ale muze to byt rukama, to samozrejme nevylucuju. Nicmene bez dokumentace neni sance to poresit, kdyz nevim co k cemu je.
0 x
Dneska v 9 jsem napsal panu rejzkovi o problemu s MP90 (problemy s administraci), v 11:03 uz jsem mel odpoved a vyreseny problem. Vcelku rychla reakce 

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!