❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Podpora vícejádrových procesorů ~

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Karel Půček

Podpora vícejádrových procesorů ~

Příspěvekod Karel Půček » 16 years ago

Používáme šejpr z PC a zatím nám nikdy nefungovala podpora vícejádrových procesorů, takže vše smažíme na jednom jádru. Máte někdo dobrou zkušenost s komplet platformou intel , jak doporučuje mikrotik, s více jádrovým procesorem?
A otázka mimo, myslíte, že na šejpru by se uplatnilo paralelní počítání grafickýma kartama nVidie, tou jejich CUDOU? Tedy pokud by se mikrotik rozhodl rozhoupat a dát tomu forsáž.
0 x
To že si paranoidní ještě neznamená, že po Tobě nikdo nejde.

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

s tou cudou pochybuju, to už by nejspíš udělaly pomocnou akceleraci některých síťových karet.

Mě jsem tu před 14 dny dual core od intelu a při jednoduchym průchodu bez shaperu bylo před a po vypnutí podpory multi-procesingu rozdíl v zátěži dvojnásobnej takže to nejspíš funguje. Ovšem nevim jestli to funguje taky na shaper protože já testoval jenom routing bez pravidel. Jo a navíc při vypnutí mp se počítač do minuty kousnul ale možná byl vadnej.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

RAket

Příspěvekod RAket » 16 years ago

Na Core2 můžeš bezproblému shapovat 200+ Mbit. Vymýšlet shaping pomocí grafáren je nesmysl. Když ti přestane shaper stíhat, nasadíš další a pomocí policy routingu rozdělíš provoz. Stejně je od určitého počtu zákazníků a trafiku dobré mít i shaper redundantní.
0 x

Karel Půček

Abych byl přesnější, zníží to zátěž procesoru, to ano, ale taky začne restartovací kolečko. Děsné, AMD nestojí výkonem za nic a ten doporučovaný intel jen vysokotaktované dvoujádro, tak jestli někdo nemá nějakou funkční kombinaci s něčím výkonným. Ta redudance je fajn, ale zaskakování přetíženého serveru druhým přetíženým, to taky není ono.
0 x

RAket

Příspěvekod RAket » 16 years ago

Karel Půček píše:Abych byl přesnější, zníží to zátěž procesoru, to ano, ale taky začne restartovací kolečko. Děsné, AMD nestojí výkonem za nic a ten doporučovaný intel jen vysokotaktované dvoujádro, tak jestli někdo nemá nějakou funkční kombinaci s něčím výkonným. Ta redudance je fajn, ale zaskakování přetíženého serveru druhým přetíženým, to taky není ono.

Nějaká funkční kombinace se něčím výkoným - to má být co? Quad nebo Supermicro se čtyřmi QuadCore procesory? Proč ne, klidně si do mašiny nacpěte 120 jader. Asi vám nějak nerozumím. Pokud shapujete pomocí RouterOS optimalizujte si QueueTree. Někdo tady na fóru říkal, že s Quadem od Intelu má při toku 250Mbit vytížení cca. 5-7%
Já mám vytížený dvoujádro při toku 100-130Mbit na max. 15% a shapuju na Linuxu.
0 x

hapi

neni dvoujádro jako dvoujádro. Ovšem mě tu na test dualcore funguje ovšem nesmíš se držet při zemi a nacpat tam poslední verzi MKčka. Tam už podle mě druhý jádro funguje určitě. Ještě aby chlapci mikrotiku ukazovali vytížení obou jader a ne jejich součet protože vytížení na 50% může znamenat vytížení jednoho jádra na max což je zavádející.
0 x

Karel Půček

To je tak, zatím jsme supermikro nepoužívali, ale vše byl intel čipset a zapnutím vícejádra se nám to hroutí. Prostě kombinace desek a procesorů, které ty vícejádra zvládají. To supermikro je v kategorii tutovky nebo někomu to funguje? Jinak mi jedeme skoro výhradně na simplech.
0 x

hapi

tak napiš co to přesně je, jaká verze mk a prostě detaily. Mě se to tu hroutilo jenom při vypnutí víc jader.
0 x

Karel Půček

Do verze 3.22, novější jsme nezkoušeli, se nám to spolehlivě při zapnutí vícejader hroutí, procesor E8400, deska nějaká lanpárty cipset P45, nic mainstreamového, Ram 2GB dualschanel 1+1, zkoušeli jsem i desku asus p5w dh deluxe s posledním biosem a procesorem Q9650, to čtyř jádro nám nefunguje ani bez podpory vícejáder na obou deskách. Limit na novou desku je 20000,-, takže žádné troškaření, jen se není koho zeptat na zkušenosti krom tady fóra.
0 x

hapi

to je dost zajímavý protože jsem tu měl nějakou desktopovou vykopávku s intelem na reinstal systému. Tak jsem na to šoupnul MKčko a routovalo to jak zběsilý a jak říkám, žádnej extra hardware. Padlo to až při vypnutí multithreadu. Myslim, že si základní deskou nepomůžeš.
0 x

Karel Půček

Což o to, routuje to vždy, ale v momentě naskočení šejpovaného toku na 100mb začne cyklický rebút. A tu desku považuju za zásadní prvek "kompatibility" s mikrotikem.
0 x

baz

Příspěvekod baz » 16 years ago

Mam pusteny SMP na Supermicru, v tom 4 jadrovy xeon. Nepada to, funguje to. Nic jinyho nepotrebuju. Je tam dvoukanalove Kingston 1 GB RAM a pise to 960 MB volnych. Chipset na desce je Mukilteo bo jak se to jmenuje, socket 775 CPU. Bezny tok kolem 250mbit a nudi se.
Na X dalsich deskach s core procesorama mi to jede taky, bez problemu. Chipsety vzdy Intel, nic jinyho do site nedavam. Tam jsou ale toky vyrazne nizsi, okolo 40mbit na router.
Rizeny je to vsechno pres QT ISPadminem.
Jestli ti to tuhne uz pri 100mbitu na penrynu 8400, mas neco blbe a to desku, CPU za to nemuze, zvladne podstatne vic :wink: Nic proti DFI deskam, ale jsou na hry, ne do site. Na sit si dej Supermicro a zapomenes, ze je...
20 litru je i zbytecne, da se to postavit za min.
0 x

Karel Půček

Už s tím laškujeme, nechal jsem si poslat nabídku slabšího dvouprocesoru Xeon 5405 za 31000 ve 2U a tlačím to šéfům. Dostal jsem na toto perfektní reference, na ty supermicra, a dal jsem prostě poptávku na ověřenou sestavu. Děkuju všem za výpis sestav.
0 x

BOBIK

Příspěvekod BOBIK » 16 years ago

je potreba v mikrotiku nekde zapnout podporu vice jader nebo to bezi automaticky dle anstaveni pc?
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 16 years ago

/system hardware multi-cpu
0 x
Lukas Kristek