Dobrý den,
dříve jsme tyto data dolovali z iptables na linuxu. Přes tento server už data netečou, už jen přes mikrotik.
Takže to budu muset tahat z něj. Máme asi 170 IP adres uživatelských počítačů, které bych chtěl sledovat.
Chtěl bych to stahovat co 5min a ukládat do rrd a z něj kreslit grafy - tak jsme to do teď měli.
Takže jak na to?
Je rozumné tahat to nějak přes SNMP? Nestahuje každou IP samostatným requestem?
Spustit si IP Accounting a brát si to z web rozhraní?
Ano mikrotik umí kreslit grafy sám. Ale nechci aby se ke všem grafům dostali všichni. Navíc je tu taky otázka zátěže systému.
Ty grafy si myslím jsou taky generovány z rrd - nedá se k tomu nějak dostat?
Nacpat to do /queue simple, spustit si to přes ssh a po té udělat reset-all. To vypadá vcelku dobře - jednou za 5minut jeden request na stažení ne příš velkého objemu dat (jsou to textová data, takže to ssh dost zkomprimuje).
předem díky za rady od zkušenějších
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Sledování průtoků za jednotlivé IP adresy
jistě že to jde
php na linuxu přečte jednim dotazem queue z MKčka pomocí SNMP a pak rozparsuje a zapíše do jednotlivích rrd souborů. Pokud se chci podívat na graf tak opět pomocí exec() v php spustim generování grafu z rrd a máme z toho takovejle krásnej graf. Tahám to každých 15 sekund. Lidi jsou parchanti a nakecaj ti i to že jim to nejede a to na průměru 5 minut nezjistíš.
php na linuxu přečte jednim dotazem queue z MKčka pomocí SNMP a pak rozparsuje a zapíše do jednotlivích rrd souborů. Pokud se chci podívat na graf tak opět pomocí exec() v php spustim generování grafu z rrd a máme z toho takovejle krásnej graf. Tahám to každých 15 sekund. Lidi jsou parchanti a nakecaj ti i to že jim to nejede a to na průměru 5 minut nezjistíš.
- Přílohy
-
- rrd.png
- (81.37 KiB) Staženo 1993 x
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
ja sleduji wlan (pripadne ether pokud je tam viceport) interface primo u klientu klasika pres mrtg kazdych 5minut
zatim mi to vzdy stacilo.
*edit : u klientu mame vsude MK
zatim mi to vzdy stacilo.
*edit : u klientu mame vsude MK
0 x
LadaP píše:ja sleduji wlan (pripadne ether pokud je tam viceport) interface primo u klientu klasika pres mrtg kazdych 5minut
kolik je to klientů?
0 x
ja kresmil co 5 minut cca 1200 mrtg grafu a vpohode.
Mira
Mira
0 x
...mám takový dotaz.
- jak jinak, že?? 
Mám zákazníka (malýho ISPíka) a má v QUEUES jeden záznam se sdílením 10ti veřejek. Potřeboval bych grafovat každou z nich samostatně nebo je všechny jinak nasdílet a samostatně grafovat. Díky za odpovědi.

Mám zákazníka (malýho ISPíka) a má v QUEUES jeden záznam se sdílením 10ti veřejek. Potřeboval bych grafovat každou z nich samostatně nebo je všechny jinak nasdílet a samostatně grafovat. Díky za odpovědi.
0 x