❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vykonny switch ?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
soooc

Re: Vykonny switch ?

Příspěvekod soooc » 16 years ago

hapi píše:to bude asi tim, že ty blbý SFPřka jsem se rozhodl nepoužívat právě kvůli těm nakompatibilitám i když kompatibilita by tam měla bejt ale zase si z toho dělaji biznis pro sebe takže jim na to kašlu a použiju raději podle svého externí kontertory.

Jediný co od toho switche požaduju je dokonalá práce s vlany což mi teď dělá TP-Link kde visí asi 9 lidí i když jejich datový toky nejsou velký ale switch funguje bez problému už přez rok. Ovšem plánuju propojení víc těchto switchů a provlanovat větší úsek takže padla volba na linksys cisca. Nemínim kupovat switch za nehorázný prachy + vybírat nějaký konvertory co pasujou do jejich switchů.

Takže jsem se rozhodl pro http://www.itage.cz/p18312-cisco-24x10- ... -srw224g4/ kam si připojim až 4 externí media konvertory podle sebe a na nějaký předražený SFPčka jim kašlu.

Ten linksys, co pises, zere hodne druhu SFP veci, ale problem je jinde :) Ma to problemy s managmentem, ktery obcas vypadne. A navic to nepodporuje IGMP snooping tak jak ma. Podporuje ho jen tak napul a jeste blbe ... takze je to vlastne "hloupy" switch za hodne penez :-D A muzes verit, ze to tak je :) Byli jsme z nich nejdriv nadseni, mame jich v siti asi 150, ale tedka je postupne menime za edgecory a naprosta spokojenost. Edge co pise, to ten switch umi. A jako tresnicku na dortu nema vetracek :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

mato1

Příspěvekod mato1 » 16 years ago

ked uz sa bavime o managovatelnych switchoch, tak aky mate nazor na tie lacne tp-link switchte, ktore maju aj i4wifi? konkretne ma zaujima tento:

http://www.i4wifi.cz/Default.asp?cls=stoitem&stiid=587

su ludia, podla ktorych to slape celkom ok a su ludia, ktory tvrdia, ze sa vsetky kusy pokazia do pol roka az roka a ze funkcie ktore to ma, su len pisane na papieri a v reali nefunguju. Su aj taky, ktory tvrdia, ze tento switch zacne blbnut po par mesiacoch a sprava sa cudne az uplne odide.

Mate niekto realne skusenosti s vacsim poctom tychto switchov?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 16 years ago

to sooc .. za ten edge-coor dostanes v patek do zubu !! vcera sem tim v noci stravil skoro dve hodiny ... a nakonec sem vratil HP ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

hafieror

Příspěvekod hafieror » 16 years ago

hapi píše:
Takže jsem se rozhodl pro http://www.itage.cz/p18312-cisco-24x10- ... -srw224g4/ kam si připojim až 4 externí media konvertory podle sebe a na nějaký předražený SFPčka jim kašlu.

4 externí mediakonvertory? Co je to za krávovinu. Neviděl jsem mediakonvertor za rozumný peníze, aby měl mng. Navíc 4x další trafo. Netuším na čem ušetříš a nevidím jedinou výhodu.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

hafieror píše:
hapi píše:

4 externí mediakonvertory? Co je to za krávovinu. Neviděl jsem mediakonvertor za rozumný peníze, aby měl mng. Navíc 4x další trafo. Netuším na čem ušetříš a nevidím jedinou výhodu.

to kravina neni, koukni jestli najdeš nějakej rozumnej switch s 4xSFP s rozumnou cenou + do toho rozumně cenově moduly jak už na optiku nebo ethernet. Media konvertor nemusí mít management nebo ty jsi nějakej viděl? Media konvertor je jenom převodník mezi elektrikou a optikou stejně jako tu mrchu co strčíš do SFP.

Jasně, máš další trafa ale to mi vůbec nevadí protože si můžeš udělat jedno napájení pro všechny konvertory.

Dávat za switch s dvěmi SFP moduly 15kkč je prostě moc, to se mi nevyplatí ani dělat. Takhle to mám sfouknutý do 7kkč s tim že tam je 24x ethernet a 2x optika a ještě jsou na víc 2x Gbit ethernet. Pro mě je tohle elegantní řešení který bude fungovat stejně dobře.
Naposledy upravil(a) hapi dne 01 Apr 2009 12:44, celkem upraveno 2 x.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

soooc píše:Ten linksys, co pises, zere hodne druhu SFP veci, ale problem je jinde :) Ma to problemy s managmentem, ktery obcas vypadne. A navic to nepodporuje IGMP snooping tak jak ma. Podporuje ho jen tak napul a jeste blbe ... takze je to vlastne "hloupy" switch za hodne penez :-D A muzes verit, ze to tak je :) Byli jsme z nich nejdriv nadseni, mame jich v siti asi 150, ale tedka je postupne menime za edgecory a naprosta spokojenost. Edge co pise, to ten switch umi. A jako tresnicku na dortu nema vetracek :)

díky za info. Nejspíš tam nepoběží nic ohledně multicastu a hlavní je aby to umělo vlany takže by byly ok, nemáš nějaký na prodej?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

Dade_Marfi píše:to sooc .. za ten edge-coor dostanes v patek do zubu !! vcera sem tim v noci stravil skoro dve hodiny ... a nakonec sem vratil HP ...

To abych u te zubarky rovnou zustal :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

hafieror

hapi píše:
hafieror píše:
hapi píše:

to kravina neni, koukni jestli najdeš nějakej rozumnej switch s 4xSFP s rozumnou cenou + do toho rozumně cenově moduly jak už na optiku nebo ethernet. Media konvertor nemusí mít management nebo ty jsi nějakej viděl? Media konvertor je jenom převodník mezi elektrikou a optikou stejně jako tu mrchu co strčíš do SFP.

Jasně, máš další trafa ale to mi vůbec nevadí protože si můžeš udělat jedno napájení pro všechny konvertory.

Dávat za switch s dvěmi SFP moduly 15kkč je prostě moc, to se mi nevyplatí ani dělat. Takhle to mám sfouknutý do 7kkč s tim že tam je 24x ethernet a 2x optika a ještě jsou na víc 2x Gbit ethernet. Pro mě je tohle elegantní řešení který bude fungovat stejně dobře.

Neříkám, že to není funkční řešení, ale co když ti lehne mezi převodníkama optika? Jak zjistíš kde je problém, aniž bys tam jel? Pokud budeš mít 2 switche proti sobě, tak vidíš jestli je na sfp link, takhle vidíš macximálně link na utp a nevíš na který straně je to mrtvý. Takže pojedeš na jednu stranu, zjistíš že tam je to asi v pořádku a pojedeš na druhou stranu. To mě přijde docela nesystémový.
0 x

hapi

možná ale to že uvidim že neni link mi stejně neřekne co je v háji.
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 16 years ago

Ja se jen smeju :)

Mediaconvertory a ty propojit se switchem ethernetem? :)) Nejak nenalezam smysl toho reseni :) )Takze vlastne vlakno - masina (trafo) - kabel - port - switch ... Dobre no :))
Kdyz si k tomu vezmu poruchovost spinavych zdroju (vetsina prevodniku), tak je to fakt skvely :) A ze nejsou riditelne konvertory? Kdes na to prisel? Co treba CTC union od Atlantisu. Ty bile pixle jsou neriditelne a cerne maji management. Ty lepsi verze si umi i promerit vlakno.

Ale dobry, nebudu nikoho krizitovat, takze ve svem reseni vesele pokracuj :)

Mimochodem - Signamax - 4.000 kdyz moc - SFP modul 1,25Gbps 700 CZK... Levnejsi, jak cely Linksys ;)

Co se tyce tech TP linku od i4wifi, tak nejsou spatny. Je to hloupy, nic moc to neumi, ale jestli chces levne reseni, tak bych to zkusil. Mam jich par a zatim neni problem.
0 x
Lukas Kristek

hafieror

lukas píše: A ze nejsou riditelne konvertory? Kdes na to prisel? Co treba CTC union od Atlantisu. Ty bile pixle jsou neriditelne a cerne maji management. Ty lepsi verze si umi i promerit vlakno.

Já to teda nikdy nestudoval, ale abych docílil spravovatelného řešení od CTC union, tak musím mít 2U 19" šasí, zdroj, modul pro managment a převodník. Na druhé straně už stačí jen ten převodník. Akorát toto řešení je za cenu asi za cenu 13 tisíc bez daně. Takže já jsem stále názoru, že převodník s rozumným managmentem prostě neexistuje.
0 x

lukas

Abych pravdu rekl, tak jsem taky zadny studia toho reseni nedelal, ono je to tam trosku slozitejsi, zalezi, jakou presne variantu koupis, ale nektere maji normalne IP a muzes je pres SNMP spravovat bez sasi. Aspon teda myslim, pero do ohne bych za to nedal. O to ale nejde, jen jsem tim chtel narazit na prispevek hapiho o neriditelnych konvertorech.

Co si tak pamatuju, tak IMC dela i riditelne verze. Nevim ale to modelove oznaceni, jen jsem kdesi videl ten management.

To je ale fuk, pravdou je, ze nez kupovat riditelny konvertor za tezky prachy, to radsi koupit switch (pokud tedy je vyuziti) a osadit ho nejakym modulem.
0 x
Lukas Kristek

hapi

asi jsi mě přesvědčil o mrknutí na signamax a moduly konvertorů. Výsledek je bohužel trochu dražší a ne přesně podle mích představ.

Jak řešíte připojení třeba paneláků. Mám řadu 4 paneláků, na každym switch a jeden port je jeden byt. Jediný co mě napadá je použít vlany a podle nich na routeru poznám od koho data jsou čimž mu můžu na hraničnim routeru nahazovat dhcp a podobný věci. Plán byl takovej, že u každýho switche bude třeba dám příklad RB450G který bude řešit vlany a pouštět je dál do sítě. Takže do prvního ethernetu na RBčku připojim switch a do ostatních portů rbčka který přepnu do hw switche nandám media konvertory. Smyslem toho je plnej průtok 1Gbit až na poslední panelák a při výpadku napájení stačí zálohovat jenom RBčko a media konvertory a switch je vypnutej. Beztak nejde proud v celim paneláku. RBčka defakto říději vlany a natujou jejich rozsahy na rozsahy naší sítě a přidělujou jim DHCP. Jasně mohl jsem nacpat stolní soho routery každýmu domu ale to už neni tak dobrá správa jako toho jednoho RBčka který to všechno pořeší.

Možná špatná úvaha, možná někdo přijde na jednoduší ale musim říct, že takhle to máme řešený na jednom paneláku a je klid. vlanovej switch s RBčkem co to ovládá a když někdo zavolá, hned vidim kde je problém, jestli mu to přidělilo ip adresu, jestli má připojenej ethernet a podobný věci.
0 x

lukas

No, at pocitam, jak pocitam, furt se dostavam na cislo nizsi, jak je linksys se sfp, nebo linksys s konvertorem...

Ja to takhle nekomplikuju. Mozna to neni spatny reseni, ale prijde mi to uz zbytecne slozity. Na kazdym switchi pojmenuju port podle jmena klienta a priradim povolenou MAC pro dany port.. Nastavim maximalni rychlosti a uz to poustim optikou do switche, za kterym stoji MT s DHCP a FW.
Je samozrejme mozne vyradit i ten MT a nechat ty lidi behat az ke hranicnimu routeru, ale nemam moc odvahu s tim experimentovat, s ohledem na dost vysoke vytizeni...

Resi to jak problemy s neplaci, tak se spekulanty. Proste kdyz dela bordel, zdechnu mu port, zhasne mu sitovka a muze jit srat...

Co se tyce energetiky, tak je mi vypadek elektirky v baraku u riti, protoze nebezi jen ten konkretni, kde tem lidem proud stejne nejde...
0 x
Lukas Kristek

hapi

no jasně, to chápu. Vyhovující switch jak od linksyse tak od signamaxu stojí stejně. Konvetrtor ať už externí či interní taky. V tomhle neni rozdíl.

Přiřazovat mac adresu na port je nepřípustný. Pokud změní počítač nebo připojí něco jinýho, musim se o to starat a přepnout to. To prostě takhle nejde řešit. Proto to řešim vlany. Vím jakej to je port a to mi stačí. V mkčku si s tim portem pak můžu dělat vlastní opičárny podle libosti. Ovšem taky můžu všechny switche nechat bez MK a řešit vlany na jednom centrálním MK. Ovšem když tam bude připojeno 50 vlanů, tak přehlednost nastavení v mkčku se už nedá označit za přehlednou a jeden centrální mk bude muset bejt výkonější než víc slabích ale taky je to řešení.

Výpadek proudu mi jedno neni. Neni to hvězda, paneláky jsou za sebou. Takže musim řešit i toto.

Stále přemýšlim o alternativách.
0 x