Prosím o radu, inovuji páteřní spoj na 2Km.
Na jedné straně je hnízdo kde mám PC RouterBoard s CM9 či R52- ten dokáže dát i necelých 40Mbit (test).
Na druhé straně mám možnost dát jen malé deskové routerboardy či APčka.
Poraďte prosím co dát na tuto stranu k dosažené spoje 10-15Mbit.
Nabízí se tyto řešení:
- RouterBoard 532 s 400MHz s CM9 či R52
- Ovislink 5000
- AIR Ca8
(Nekamenujte mne že tu dávám ten Ovislik či AirCu, obojí mi dalo na jedná páteři 4x větší výkon dat. přenosu oproti klasickým routerboardům.)
Děkuji za rady
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Spoj 2Km na 10-15Mbit
Osobne bych tam supl RB333.
Mam na nich nstreme dual/bridge a daji max 20 / 20 mbit (provoz BT generovany temi 333)
Takze vykonove je to podle me dostatecne.
Mam na nich nstreme dual/bridge a daji max 20 / 20 mbit (provoz BT generovany temi 333)
Takze vykonove je to podle me dostatecne.
teo píše:Prosím o radu, inovuji páteřní spoj na 2Km.
Na jedné straně je hnízdo kde mám PC RouterBoard s CM9 či R52- ten dokáže dát i necelých 40Mbit (test).
Na druhé straně mám možnost dát jen malé deskové routerboardy či APčka.
Poraďte prosím co dát na tuto stranu k dosažené spoje 10-15Mbit.
Nabízí se tyto řešení:
- RouterBoard 532 s 400MHz s CM9 či R52
- Ovislink 5000
- AIR Ca8
(Nekamenujte mne že tu dávám ten Ovislik či AirCu, obojí mi dalo na jedná páteři 4x větší výkon dat. přenosu oproti klasickým routerboardům.)
Děkuji za rady
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
basty píše:co treba alixa? ten ma taky vykonu az az na tohle
ta 333 ma lepsi pomer vykon / cena, mozna by stalo za to zkusit tu 411....
0 x
Josef Smola
raven-il píše:basty píše:co treba alixa? ten ma taky vykonu az az na tohle
A na to si ako prisiel ?
Ceny su rovnake, akurat "treba" na alixa kupit licenciu.
A urcite cena vykon vychadza v prospech alixu. TCP test cez 2 x wifi na alixe spolu nieco cez 60mbit a procesor je na 35-45 %. Skus to spravit na rb333.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK
airbilly píše:raven-il píše:basty píše:co treba alixa? ten ma taky vykonu az az na tohle
A na to si ako prisiel ?
Ceny su rovnake, akurat "treba" na alixa kupit licenciu.
A urcite cena vykon vychadza v prospech alixu. TCP test cez 2 x wifi na alixe spolu nieco cez 60mbit a procesor je na 35-45 %. Skus to spravit na rb333.
Takhle:
MIKROTIK: RB333 64MB RAM, 333 MHz, 3x miniPCI, 3 x LAN, vč. L4 cena 2 850,-
MIKROTIK: RB411 32MB RAM, 300 MHz, 1x miniPCI, 1x LAN, vč. L3 cena 1 100,-
PC ENGINES: ALIX 3C1 LX700/433MHz, 128MB, 2x miniPCI, 1x LAN cena 2 250,-
MIKROTIK: OEM Mikrotik L4 licence cena 750,-
edit: zapomel jsem na CF kartu cena 266,-
Celkem tedy 3266,-
Oproti 333 je o 316 kč drazsi oproti 411, ktera bude pro vyuziti stacit o 2166,- drazsi. Ceny jsou koncove bez dph z i4wifi, pro rovnani myslim staci.
Mam se tu i vykakat nebo je to jasne ?
ps: teo se ptal pokud jsem si vsiml na jednokartove reseni s prutokem 10 - 15 mbit, me tohle utahnou oproti pc_ap RB133c v bridge rezimu. Je samozrejme na zvazeni tea jak ma naplanovane navysovani rychlosti atd, ale to neni predmetem debaty.
Dalsi vec je, ze alixe nemam natestovane, nepouzivam je, takze doporucuji to co mam osobne odzkousene, kdyz jsem se tu v nejake debate ptal na srovnani rb a alixe v nstreme 2, tak mi taky nekdo tvrdil, ze mu alix udela 60 mbit a az po delsi debate z neho vylezlo, ze nstreme 2 nepouziva, ze tam ma nejaky vlastni distro a je to routovany rezim dvou nezavislych ap-client karet, proste haluz...
0 x
Josef Smola
No já vím že Alix existuje ale nikdy jsem se s ním nesetkal. Proto dotaz - píšete tam že se kupuje licence na mikrotik a cf karta - to jako nemá svůj operační systém?
0 x
teo píše:No já vím že Alix existuje ale nikdy jsem se s ním nesetkal. Proto dotaz - píšete tam že se kupuje licence na mikrotik a cf karta - to jako nemá svůj operační systém?
Vlastní systém nemá. Můžeš tam dát Linux, BSD, MK.
0 x
nasadil bych aircy, nebo ovise, dáš je do bridge, resp WDS a valíš, protlačíš tim v pohodě 20Mbit já mam na jedný páteři tewka 510 a rok a půl o tom spoji nevim, když přes ně generuju BT (z 433 co je před tim na wrap 2c co je za tim) tak to dá 22Mbit jednim a 22 Mbit druhym směrem, při FD to je nevyrovnaný (nevim proč a zatim to tam nepotřebuju řešit) a to jede 16,8 / 8,5 Mb myslim ale že jsem omezenej výkonem toho wrapu, se kterym komunikuju, kdybych tam měl něco výkonějšího, tak bych se rád podělil, ale bohužel tam mam jen tohle...
málem bych zapoměl, bez vytížení jsou pingy na druhou stranu 1ms (nevim přesně jestli to je něco přes nebo něco pod, protože MK ukazuje jenom celý hodnoty) a při tom spuštěnym BT pingy skáčou někde mezi 13 a 8ms což mi připadá docela slušný. navíc nevim, jestli na ty pingy nemá trochu vliv i to samotný rbčko ze kterýho pinkam, protože procák u něj v tu chvíli je někde okolo 50% (to je při generování FD, který je nastavený umělě na 11Mb na 11Mb....) když dam jenom příjmání, tak je procák někde na 75% a pingy stabilně okolo 10ms a když posílání, tak procák jde na 100% a pingy jsou od 3 do 9...
asi jsem trošku jako amatér, ale já na tyhle krabky zatim nezanevřel, kdybych měl výkonější RBčka tak bych rád otestoval co to dá..
málem bych zapoměl, bez vytížení jsou pingy na druhou stranu 1ms (nevim přesně jestli to je něco přes nebo něco pod, protože MK ukazuje jenom celý hodnoty) a při tom spuštěnym BT pingy skáčou někde mezi 13 a 8ms což mi připadá docela slušný. navíc nevim, jestli na ty pingy nemá trochu vliv i to samotný rbčko ze kterýho pinkam, protože procák u něj v tu chvíli je někde okolo 50% (to je při generování FD, který je nastavený umělě na 11Mb na 11Mb....) když dam jenom příjmání, tak je procák někde na 75% a pingy stabilně okolo 10ms a když posílání, tak procák jde na 100% a pingy jsou od 3 do 9...
asi jsem trošku jako amatér, ale já na tyhle krabky zatim nezanevřel, kdybych měl výkonější RBčka tak bych rád otestoval co to dá..
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
rouchi píše:nasadil bych aircy, nebo ovise, dáš je do bridge, resp WDS a valíš, protlačíš tim v pohodě 20Mbit já mam na jedný páteři tewka 510 a rok a půl o tom spoji nevim, když přes ně generuju BT (z 433 co je před tim na wrap 2c co je za tim) tak to dá 22Mbit jednim a 22 Mbit druhym směrem, při FD to je nevyrovnaný (nevim proč a zatim to tam nepotřebuju řešit) a to jede 16,8 / 8,5 Mb myslim ale že jsem omezenej výkonem toho wrapu, se kterym komunikuju, kdybych tam měl něco výkonějšího, tak bych se rád podělil, ale bohužel tam mam jen tohle...
Tak na 2.2km dam tak 36Mbit HD (2x RB433AH,2xCM9,2x22dbi parabolky,nstreme) vše v limitu ČTU.

0 x
Tak na 2.2km dam tak 36Mbit HD (2x RB433AH,2xCM9,2x22dbi parabolky,nstreme) vše v limitu ČTU.
Jo to jsi dobrej, ale spočítej si taky cenu toho spoje, stará airca nebo tewko se dá sehnat kolem 500 - 1000kč kdežto RB433AH + karta + pigtail tě vyjde na 3500 takže když ty si uděláš jeden tak mega super spoj, tak já si udělam 2 pomalejší, ale vzhledem k tomu, že ty spoje jsou stejně naddimenzované vůči mojí celkové konektivitě, tak mi to bohatě stačí.
takže asi tak...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
rouchi píše:
Jo to jsi dobrej, ale spočítej si taky cenu toho spoje, stará airca nebo tewko se dá sehnat kolem 500 - 1000kč kdežto RB433AH + karta + pigtail tě vyjde na 3500 takže když ty si uděláš jeden tak mega super spoj, tak já si udělam 2 pomalejší, ale vzhledem k tomu, že ty spoje jsou stejně naddimenzované vůči mojí celkové konektivitě, tak mi to bohatě stačí.
takže asi tak...
No to mas pravdu s tou cenou TEWka či AIRky,jenže ja to nemám jen na jeden PtP spoj ale využívam všech (3) karet na PtP spoje(mít někde hnízdo krabiček není můj styl,z toho už jsem se vyléčil při řešení různých problémů).Pokud bych to chtěl jen na jeden spoj PtP tak byl použil místo RB433AH obyč. RB411A a jsem na 2000kč při stejných parametrech.Jinak velká výhoda proti "krabičkám" je to ,že když tě odejde třeba wifi část ,tak jí musíš vyměnit celou,kdežto u routerboardů vyměníš kartu a jeděš dál nehledě na to, že můžeš s Mikrotikem dělat víc věcí,které ti obyč "krabičky" neumožňují.

0 x
to je samozřejmě pravda, je určitě lepší na 3 ptp spoje mít tam 433AH...
0 x
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
rouchi píše:Jo to jsi dobrej, ale spočítej si taky cenu toho spoje, stará airca nebo tewko se dá sehnat kolem 500 - 1000kč
Páteř na Airce? No fuj, doby kdy se hojně používali tyto "sekačky" je už dávno pryč, vzpomínám si jak báječně to běhalo, a taky se k tomu muselo běhat kvůli resetu. Na můj vkus docela často....
Jasné, třeba nemáš prachy, ale srovnáš tady trochu rozdílné třídy, a to se mi zdá trochu mimo.
0 x