Mam nabidky na nasledujici spoje:
Alcoma AL80G, Gigabeam, BridgeWave - vse 80 GHz
Terescope700/G od MRV nebo laserbit - opticka pojitka
Prenosove rychlosti 1gbit.
Potrebuju spoje do 4km, tam bych planoval nektery z tech wless 80GHz, na kratke vzdalenosti do 400m lasery.
Ma nekdo zkusenosti z provozu?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
gigabitove wireless a laserove spoje - zkusenosti?
bohuzel dle opravneni CTU lze provozovat legalne tyto bezdratove spoje v 80G max. na 2km. Coz je naprosta hovadina. Ale co nadelas..
0 x
Hovadina je takove nesmysly dodrzovat
On ti to snad prijde nekdo premerovat jestli to neni dal ..

0 x
jasne no, pochybuju ze kdyz to nekdo potrebuje jako jedinou moznou moznost a da za to 700k, tak se nenecha odradit takovym nesmyslem.
0 x
Dobre, to vim, ale rekneme ze pomineme tento drobny legislativni problem
Toto neni 2,4 nebo 5 GHz, abych tam nekoho rusil, jsou to tak silne smerove veci, ze pokud budou anteny 5 uhlovych stupnu od sebe, uz se nerusi. Proto to nehodlam resit, protoze to nikoho rusit nebude.
Ale pro vseobecnou spokojenost budiz - rekneme ze to teda nechci na 4 km trasu, ale na 1,99 km, at je pravu ucineno zadost.

Ale pro vseobecnou spokojenost budiz - rekneme ze to teda nechci na 4 km trasu, ale na 1,99 km, at je pravu ucineno zadost.
0 x
mame zatim jen koupene a na policce http://www.crusader.eu , jedno uz je na strese ale jste neni naladene - je to teda 100mbit. Ale jedna zkusenosti - neni to zadna sranda ladit
Po hodine jsme to kvuli mrazu vzdali
takze cekame na teplejsi pocasi

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
Osobne jsem pred casem sam vyrobil 2 Ronje 1ks infra a 1ks red, zaostrit a zamerit tu optiku neni vubec sranda na Laserbitu to bude prece jen snazsi i kdyz infra spoje se blbe zameruji kdyz to neni videt okem ale zase to lepe propali mlhu 

0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Osobne si myslim ze na 4km to bude chtit hoooodne ziskovy anteny pac spoje v tomhle pasmu to uz je neco skoro jako laserbit a fakt nechci vedet co s tim udela snih nebo hustej dest. Zeptejte se jakyhokoliv radioamatera a stejne vam telnhle spoj doporuci zalohovat treba 10GHz
0 x
Bývalý ISP...
soooc píše:mame zatim jen koupene a na policce http://www.crusader.eu , jedno uz je na strese ale jste neni naladene - je to teda 100mbit. Ale jedna zkusenosti - neni to zadna sranda laditPo hodine jsme to kvuli mrazu vzdali
kolik stoji stovkovy crusader? Par stovkovych pojitek by se taky hodilo.
Ten jejich web je opravdu velmi informativni, neni tam nic krom kontaktu a nic nerikajicich statistik Klfree a par fotek z nejake instalace. Co dodavaji, technicke parametry a pripadne cena nikde.
Je to profi vyrobek nebo nejaky neprovereny bastl samodomo?
0 x
laserbity s nejlepsi optikou se prodavaji do max 5km ale ja osobne bych to nepouzil vice nez na 2km a jeste to chce zalohu, kdyz je husta mlha tak to ani ten laser neprosviti - z toho vyplyva laserbity jsou spolehlivymi spoji jen na malou vzdalenost jak to jde do km je to extrem.
0 x
baz píše:Mam nabidky na nasledujici spoje:
Alcoma AL80G, Gigabeam, BridgeWave - vse 80 GHz
Terescope700/G od MRV nebo laserbit - opticka pojitka
Prenosove rychlosti 1gbit.
Potrebuju spoje do 4km, tam bych planoval nektery z tech wless 80GHz, na kratke vzdalenosti do 400m lasery.
Ma nekdo zkusenosti z provozu?
Provozujeme nekolik spoju GigaBEAM k nasi naproste spokojenosti na vzdalenost vzdy okolo 2km.
Maji tak vyborne prenosove technologie (a na ty 2km i velkou signalovou rezervu), ze predpokladam,
ze by bez problemu fungovaly i na vzdalenost 5-10km, pokud by se vsak nekomu podarilo tento spoj
dobre upevnit a nasmerovat. Signalovy paprsek ma cca 0,4 stupne a pokud mate na stozaru sebemensi vykyv,
nepocitejte s nejakymi velkymi vzdalenostmi - spise si pripravte hodne pevne a robustni konzole. Antena
na kazde strane vazi okolo 30kg.
Vyborna vec je ale automaticka regulace vysilaciho vykonu, diky cemuz je vysilany vykon za krasneho pocasi
az 5x nizsi nez napr. za husteho snezeni.
Z hlediska site je spoj "neviditelny" a chova se jako optikcky kabel.
0 x
On se na každé frekvenci najde nějaký dement který bude překračovat normy a myslet si že tohle pásmo nikdo nepoužívá, a že je naprosto čisté je bláhové, viz například výše uvedený příspěvek. Taky je blbost si myslel že na takto přehulený spoj nemůže kvůli úzkému paprsku nikdo přijít.
0 x
baz píše:soooc píše:mame zatim jen koupene a na policce http://www.crusader.eu , jedno uz je na strese ale jste neni naladene - je to teda 100mbit. Ale jedna zkusenosti - neni to zadna sranda laditPo hodine jsme to kvuli mrazu vzdali
kolik stoji stovkovy crusader? Par stovkovych pojitek by se taky hodilo.
Ten jejich web je opravdu velmi informativni, neni tam nic krom kontaktu a nic nerikajicich statistik Klfree a par fotek z nejake instalace. Co dodavaji, technicke parametry a pripadne cena nikde.
Je to profi vyrobek nebo nejaky neprovereny bastl samodomo?
Zatim jsou pocity takove smisene s prevazovanim tech dobrych - zvenku to vypada jako samodomo, trmen nevypada moc verohodne, ale kdyz se na to sahne a nasmeruje, tak to jede dobre (100/100Mbit), clovek musi dodrzet postup smerovani podle navodu, musi mit aspon trochu dobre oci, neni tam zamerovac jako na laserbitu, ale to same, co byvalo na vzduchovkach. Vadi tomu jen opravdu husta mlha, drzak se nehl, zamerovani podle zvuku ok. Na obou stranach musi byt forced 100Mbit, jinak to nejede. Cena je 40k bez dane.
Takhle vypadaji na stole:

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
Jen bych rád trošku poopravil informaci o ceně, psát tady o 40kkč bez je značně zavádějící. Informace přímo od Lukáše Holubičky z října minulého roku je následující:
55000,- Kc - pokud nekdo chce kus na fakturu a zaplatit az
nasledne
50000,- Kc - pokud nekdo zaplati predem, dostane fakturu,
ale dodaci doba je cca 1-3 mesice
45000,- Kc - pokud se nekdo zavaze odebirat jeden kus
mesicne po dobu 1 roku, platba mesicne, zatim pouze
orientacne
40000,- Kc - pokud se nekdo zavaze odebirat alespon 3 kusy
orientacne
Mám známého co se domluvil při jednorázovém odběru více ks na těch 45 bez, tato informace je z ledna tohoto roku
Zaměření je prý triviálně jednoduché, samozřejmě na doporučenou vzdálenost a ne na 1+km
55000,- Kc - pokud nekdo chce kus na fakturu a zaplatit az
nasledne
50000,- Kc - pokud nekdo zaplati predem, dostane fakturu,
ale dodaci doba je cca 1-3 mesice
45000,- Kc - pokud se nekdo zavaze odebirat jeden kus
orientacne
40000,- Kc - pokud se nekdo zavaze odebirat alespon 3 kusy
orientacne
Mám známého co se domluvil při jednorázovém odběru více ks na těch 45 bez, tato informace je z ledna tohoto roku
Zaměření je prý triviálně jednoduché, samozřejmě na doporučenou vzdálenost a ne na 1+km
0 x
Brali jsme vice kusu a platili jsme predem, cena byla takova, jakou jsem uvadel. Zamerit to na 700 metru je kumst, na 300 metru to jde zvladnout mnohem lehceji. Doporucuju si vybrat den, kdy neni -5 a nesnezi ...
Z instalace:

Z instalace:

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!