❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Samba a segmenty sítě

Návody a problémy s konfigurací.
jarapa
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Samba a segmenty sítě

Příspěvekod jarapa » 16 years ago

Neví někdo jestli samba shearing funguje přes více segmentů v síti? Mám např.: dvě sítě 10.0.1.0/24 a 10.0.2.0/24 a chci mezi nimi sdílet soubory přes sambu. Podle mě to nejde, navíc jsem to zkoušel, ale jeden kamarád mi napsal (víc mi prozradit nechce a mikrotikům nerozumí):
samba jede i pres segmenty, jen se sama nenajde (nefunguje locator service), musis pouzit "cd \\hostname\dir\" treba v totalcommanderu
Tak se tu ptám hlav chytřejších....
0 x
Jára

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

kdyz das z PC v jinem segmentu primo pripojit se na dany vzdaleny adresar na sambe tak se v klidu pripojis aby to PC videlo v siti tu sambu tak tusim musis pouzit Wins server ale jak to funguje nevim ani me to moc nezajima :)
0 x

Olda123

Příspěvekod Olda123 » 16 years ago

wins server je v podstate ten server na kterem samotne to sdileni bezi (tedka mluvim o sdileni ve windows ,ale bude to podobne ) kdyz maji tento server zadane vsechny pocitace v ruznych segmentech tak na sebe "vidi" v "Mistech v siti" a muzou vymenovat informace (data uz netecou pres wins server ale primo p2p) tzn ze ten wins server je jakysi "tracker" pro toto sdileni . jinak pokud mas pc v jinem segmentu tak neni problem do radku na adresu treba v "tomto pocitaci" napsat \\hostname\ kde to hostname nemusi byt jen nazev pocitace , ale i ip adresa . a dostanes se na nej z jakehokoli segmentu . teda pokud neblokujes porty .
0 x

pejsek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pejsek » 16 years ago

staci v prikazovem radku zadat toto: net use r: \\IP adresa samby\jmeno adresare /user:uzivatel heslo
tedy pro Windows
0 x
Pejsek

jarapa
Kontaktovat uživatele:

Olda123 píše:wins server je v podstate ten server na kterem samotne to sdileni bezi (tedka mluvim o sdileni ve windows ,ale bude to podobne ) kdyz maji tento server zadane vsechny pocitace v ruznych segmentech tak na sebe "vidi" v "Mistech v siti" a muzou vymenovat informace (data uz netecou pres wins server ale primo p2p) tzn ze ten wins server je jakysi "tracker" pro toto sdileni . jinak pokud mas pc v jinem segmentu tak neni problem do radku na adresu treba v "tomto pocitaci" napsat \\hostname\ kde to hostname nemusi byt jen nazev pocitace , ale i ip adresa . a dostanes se na nej z jakehokoli segmentu . teda pokud neblokujes porty .

Dík za objasnění.. s tou IP adresou to zkusím.
Nicméně jak je to s tím WINS serverem? Pro mě konkrétně - mám sítě 10.0.1.0/24, 10.0.10.0/24, 10.0.3.0/24 a všude jsou nějaký "servry", resp. např počítače, nebo NAS (Synology a WD Mybook). Chtěl bych jednoduše k nim přes Sambu přistupovat. Takže popíšu nastavení:
  • DHCP server - Networks - najdu danou síť
  • nastavím WINS server - tam zadám IP adresy těch daných serverů (NAS) v dané síti??
  • po nabootování compu by to mělo jet, když si veme IP adresu z WINS, který je na jinym segmentu??
Doufám že jsem to popsal dostatečně jasně. Vyzkouším večer.
0 x
Jára

Olda123

jarapa píše:
Olda123 píše:wins server je v podstate ten server na kterem samotne to sdileni bezi (tedka mluvim o sdileni ve windows ,ale bude to podobne ) kdyz maji tento server zadane vsechny pocitace v ruznych segmentech tak na sebe "vidi" v "Mistech v siti" a muzou vymenovat informace (data uz netecou pres wins server ale primo p2p) tzn ze ten wins server je jakysi "tracker" pro toto sdileni . jinak pokud mas pc v jinem segmentu tak neni problem do radku na adresu treba v "tomto pocitaci" napsat \\hostname\ kde to hostname nemusi byt jen nazev pocitace , ale i ip adresa . a dostanes se na nej z jakehokoli segmentu . teda pokud neblokujes porty .

Dík za objasnění.. s tou IP adresou to zkusím.
Nicméně jak je to s tím WINS serverem? Pro mě konkrétně - mám sítě 10.0.1.0/24, 10.0.10.0/24, 10.0.3.0/24 a všude jsou nějaký "servry", resp. např počítače, nebo NAS (Synology a WD Mybook). Chtěl bych jednoduše k nim přes Sambu přistupovat. Takže popíšu nastavení:
  • DHCP server - Networks - najdu danou síť
  • nastavím WINS server - tam zadám IP adresy těch daných serverů (NAS) v dané síti??
  • po nabootování compu by to mělo jet, když si veme IP adresu z WINS, který je na jinym segmentu??
Doufám že jsem to popsal dostatečně jasně. Vyzkouším večer.

Nikdy jsem to nezkoušel , ale ano mělo by to tak fungovat . DHCP by přidělil adresu wins serveru (za předpokladu že všechny pc a servery dostanou adresu toho jednoho) . Ale to už hádám .
0 x

jarapa
Kontaktovat uživatele:

Tak funguje všechno.. Jak IP adresa tak WINS. Zadat adresu tudíž můži přes IP i přes název. Jen to zatím nenalistovává compy v jiné síti, ale to může být že tam žádné nejsou a nebo to zlobí, což je u samby normální. Na tohle to chce delší studium.

Dík za help
0 x
Jára

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Samba chodi dobre, zlobi sdileni na windows bohuzel. U nas windowsi sdileni nikdo nepouziva vse jede pres ftp pokud uz nekdo sdili.
0 x

Olda123

jo ftp je nejlepsi reseni , zridis ftp kam bude volny pristup (samo se da zaheslovat) a lidem das ucet pro zapisovani (ne na mazani) a ono se to casem zaplni
. tak to mam ja a no problem . jde ale o metalickou sit . na wifi by to bylo horsi .
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

neni problem ani na wifi, my jsme 99% bezdratovi 5ghz a staci mit jen nejake bezpecnostni limity treba na 2 - 4 mbity, FTP server jede 24/7 ma asi 5TB je vyhoda kdyz neco shanim tak nemusim nic lovit na netu :)
0 x

jarapa
Kontaktovat uživatele:

Maxik píše:neni problem ani na wifi, my jsme 99% bezdratovi 5ghz a staci mit jen nejake bezpecnostni limity treba na 2 - 4 mbity, FTP server jede 24/7 ma asi 5TB je vyhoda kdyz neco shanim tak nemusim nic lovit na netu :)

Jasně.. FTP je jasný. Je ale lepší a pohodlnější přes sambu, jde to přímo. U sebe doma mám server Synology, kterej mám namapovanej jako disky, supr. Pak máme vzdálenější servery - samozřejmě FTP je jasný. A pak mám doma Popcorrnhour A110 a ten umí přehrávat filmy, muziku a obrázky přímo ze sítě. nemusím to stahovat. Tak to je jeden z důvodů. Uvidim jak to posviští přes 5GHz most, kterej je mezi námi. Propustnost 40Mb by ale neměla být překážkou, ale asi budu muset ošetřit propustnost tak aby jsem neomezil internet (a zejména VoIP) zatímco budu stahovat. 4Mb mě fakt nestačej.
0 x
Jára

Olda123

tohle jsem poresil tak ze jsem zkrouhl na spoji kazdemu uziveteli max 10 mbps . neomezi to internet (ten je omezeny jinde na min ) a neshodi to ani linku
0 x