Potrebujem zalohovat niekolko bodov UPS-kami, no neviem ako znasaju mraz. APC na svojej stranke uvadza operacnu teplotu 0-40 stupnov, no na tychto bodoch sa to dostane aj pod nulu a baterie budu v plechovych skriniach na stlpoch.
Su tam pouzite bud RB600 alebo RB433AH plne osadene. Ma niekto nejaky iny navrh ako to vyriesit?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
zalozny zdroj a mrazy
nevsiml jsem si ze by APC nebo i jine UPS mely problem s mrazem, i kdyz je fakt ze kde mam rack vetsinou nemrzne.
0 x
-
casp3r píše:Potrebujem zalohovat niekolko bodov UPS-kami, no neviem ako znasaju mraz. APC na svojej stranke uvadza operacnu teplotu 0-40 stupnov, no na tychto bodoch sa to dostane aj pod nulu a baterie budu v plechovych skriniach na stlpoch.
Su tam pouzite bud RB600 alebo RB433AH plne osadene. Ma niekto nejaky iny navrh ako to vyriesit?
Ja mam UPSky v plechovych sarel skrinkach, spolu s HW a zatial nebol problem a to boli prednedavnom dost krute zimy .
0 x
jo ale taky nevíš jak moc ty baterie ještě vydrží.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:jo ale taky nevíš jak moc ty baterie ještě vydrží.
Přesně tak, upsky sou naprd, ideální je zdroj s zálohovací funkcí, k tomu 7AH baterku, a máš pro RB600 na 6-7 hodin vystaráno. Baterka není v 2x tak velkém obalu tak jak u upsky. Zdroj s 17AH baterkou dáš do bedny 40*30*20 i s dvěma RB600. baterku po roce vyměníš za jinou, tu doleješ a vymněňuješ pořád dokola dokud neodejde :)
0 x
Pokud nemas smulu na vadny kus tak baterka vydrzi 5 let bez problemu pote uz ta kapacita neni to prave ale treba 8-10 let je jeste ok, ale zalozni cas uz neni jako u nove. Nizka teplota zivotnost baterie spise prodluzuje pricemz ma v tu chvili nizsi kapacitu, vadi ji vysoke teploty.
0 x
hmm, zvláštní, kolega co používá upsky si neustále stěžuje že po roce max. dvou baterky odcházejí. Já osobně než jsem začal používat popisované řešení, jsem měl s upskama ten samý problém, to ale asi není dáno tím že by upska na tom byla nějak hůř, je to prostě baterkama. V případě 2 bateriové upsky je šance na to že baterka odejde o 50% větší.
Taky jsem se dřív zatvrzele držel používání upsek, byl sem líný zkoušet něco nového, přesto že jsem měl téměř vždy problém kam tu velkou krávu umístit (např. APC 1400). Nakonec jsem se nechal ukecat a zkusil sem AD55A od emka. Od té doby nepoužívám nic jiného na nových bodech, a hned jak sou prachy, měním i na starých. Nemám problém s vypínáním po hodině u APC500 a následným nezapnutím se, tak jak jsem u všech těcho modelů měl. Ikdyž se na APCčku nastavila nějaká delší doba na vypnutí a odstavila se časová ochrana stejně se cca po 4-5 hodinách vypla kvůli přehřátí.
Včera mi zdroj s 7AH baterkou (byla už jetá, vytažená s upsky) udržel jednu RB600 6hodin, dokáže tohle tvoje upska maxiku? :)
mimochoden, nechce někdo asi 6ks APC 700 smart? :)
Taky jsem se dřív zatvrzele držel používání upsek, byl sem líný zkoušet něco nového, přesto že jsem měl téměř vždy problém kam tu velkou krávu umístit (např. APC 1400). Nakonec jsem se nechal ukecat a zkusil sem AD55A od emka. Od té doby nepoužívám nic jiného na nových bodech, a hned jak sou prachy, měním i na starých. Nemám problém s vypínáním po hodině u APC500 a následným nezapnutím se, tak jak jsem u všech těcho modelů měl. Ikdyž se na APCčku nastavila nějaká delší doba na vypnutí a odstavila se časová ochrana stejně se cca po 4-5 hodinách vypla kvůli přehřátí.
Včera mi zdroj s 7AH baterkou (byla už jetá, vytažená s upsky) udržel jednu RB600 6hodin, dokáže tohle tvoje upska maxiku? :)
mimochoden, nechce někdo asi 6ks APC 700 smart? :)
0 x
problém většini UPSek je, že špatně nabíjeji baterie. Někde se o tom bavily a naprostá většina přebíjí baterie a ty pak odejdou. Nechápu, jak to někdo může vyrábět.
0 x
ja mam na siti nejake obyc APC 350 apod. no problemo 5 let o nich nevim, pak nejake Victrony 1000VA nikdy jsem s tim nic nemusel delat 

0 x
jo ale kdy ti naposledy jely na baterii? pak se budeš divit
0 x
tak pokud vim, tak ty cerne APCcka (smart-ups) umi komunikovat s mikrotikem pres seriovy port a on z nich vycte jak dlouho to je schopno jet na baterky... + umi i kontrolovane vybit baterku do 0... tzn. jakkdyby UPS se prepne na baterky a az je baterka temer vybita tak ji zacne vybijet = zase se baterie obnovi... slysel sem ze je dobre to delat tak jednou za mesic za dva.... ze pry baterka ma pak vyssi zivotnost, ale vyzkousene to nejak nemam.....
0 x
Jan Ptáček
UPS moc casto na baterii nejedou pokud vim, 1 tydne cca si dela test baterie, APC upska pak rozsviti cervenou led - vymena baterie a pokud v pak vypadne sit, tak po obnove site UPS uz nenabehne ! To je dost slabost APC, Victrony nejaka baterka nezajima - pipaji ze chteji vymenit bat. ale kdyz je sit jedou na sit, coz poznam podle rebootu a vim ze ups ma problem, zatim jsem toto videl jen pri oprave ups doma.
0 x
Zdroj i nabitá baterka vydrží i -30°. Problém je, když dojde k dlouhodobému výpadku a baterka se úplně vybije. Pak stačí pár stupňů pod nulou a za pár hodin je po baterce i po UPS - baterka praskne a vyteklý elektrolyt (byť gelový) vykoná své 

0 x
A jak funguje tento zdroj pri vypadku napajeni? Je to tak, ze prepne vystuni napeti primo z baterky, nebo pres spinany zdroj "vyrabi" vystuni napeti?
A ma ochranu, pred totalnim vybitim baterie?
To jsou dost zasadni vlastnosti.
Diky za odpoved
Diky za odpoved
Leeonek píše:hmm, zvláštní, kolega co používá upsky si neustále stěžuje že po roce max. dvou baterky odcházejí. Já osobně než jsem začal používat popisované řešení, jsem měl s upskama ten samý problém, to ale asi není dáno tím že by upska na tom byla nějak hůř, je to prostě baterkama. V případě 2 bateriové upsky je šance na to že baterka odejde o 50% větší.
Včera mi zdroj s 7AH baterkou (byla už jetá, vytažená s upsky) udržel jednu RB600 6hodin, dokáže tohle tvoje upska maxiku?![]()
mimochoden, nechce někdo asi 6ks APC 700 smart?
0 x
Jenya píše:A jak funguje tento zdroj pri vypadku napajeni? Je to tak, ze prepne vystuni napeti primo z baterky, nebo pres spinany zdroj "vyrabi" vystuni napeti?
Diky za odpovedLeeonek píše:hmm, zvláštní, kolega co používá upsky si neustále stěžuje že po roce max. dvou baterky odcházejí. Já osobně než jsem začal používat popisované řešení, jsem měl s upskama ten samý problém, to ale asi není dáno tím že by upska na tom byla nějak hůř, je to prostě baterkama. V případě 2 bateriové upsky je šance na to že baterka odejde o 50% větší.
Včera mi zdroj s 7AH baterkou (byla už jetá, vytažená s upsky) udržel jednu RB600 6hodin, dokáže tohle tvoje upska maxiku?![]()
mimochoden, nechce někdo asi 6ks APC 700 smart?
Po odstávky elektřiny se přepne přímo na baterii... Zkoušel jsem baterie vybít ale po 30 hodinách provozu bylo napětí na cca 11V, tak jsem se na pokračování vykašlal - stejně jsem nezažil větší výpadek jak 6 hodin... mimochodem použil jsem 2x 12V 12mAh bat a 2x RB 433AH (každá měla kartu CM9 a SR5).
0 x