❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
michal.siman

Re: ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

Jen bych rad upozornil, ze ackoliv raguji hned pote, tak nejsem uzivatel antisys, nemam potrebu se schovavat. tak nez me budete opet psat ze vas urazim, tak ja tohle nejsem pane Sys a Zemanek :-)
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

kaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaddy » 16 years ago

Nedívám se půl dne a koukám, že se to tady pěkně rozjelo. Hlavně se prosím nepoperte, nebo se té verze 3.22, kde bude nový modul nedočkáme :lol:
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 16 years ago

ispadmin.cz píše:koukam, ze diky panu Simanovi ma diskuze stejnou kvalitu jako na idnes.
mozna bylo vhodne se presunout na tuto diskuzi. Tam budou jeho nazory urcite oceneny........
pokud by mel nekdo nejaky dotaz k veci tak vite, kde nas najdete :-)

Zdravi Dusan Sys
NET service solution, s.r.o.

Dobry den,
myslim, ze jste sam sliboval, ze nejakou formu diskuse, nebo wiki vytvorite na vasich strankach - kde nic tu nic, pritom instalace open source hotovych reseni wiki nebo phpbb nezabere vice nez 10 minut casu.

Musim trosku souhlasit s panem Simanem, rozhodne neni sam, na jehoz nazory a namety kaslete a take s toodlenoodle - take jsem zkusmo pustil ISP admina nastesti jen na 2 klienske routery - jeden verze 2.9.51 a druhy 3.10, ten prvni jsem musel po cca 14 dnech provozu rucne "krisit" a na druhem pro jistotu prehrat fw na vyssi verzi. Pritom ten prvni router byl predtim v provozu nejmene 1,5 roku bez vypadku a ten druhy temer nova 433. Na kazdem pripojen pouze jeden clovicek :shock:
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 16 years ago

kaddy píše:Nedívám se půl dne a koukám, že se to tady pěkně rozjelo. Hlavně se prosím nepoperte, nebo se té verze 3.22, kde bude nový modul nedočkáme :lol:

Pokud pan Sys nezmeni cenovou politiku, nebo ti ho neda zadarmo, pripadne ho nekoupis, tak ti to muze byt stejne jedno :!:
0 x

kaddy
Kontaktovat uživatele:

Pintero píše:
kaddy píše:Nedívám se půl dne a koukám, že se to tady pěkně rozjelo. Hlavně se prosím nepoperte, nebo se té verze 3.22, kde bude nový modul nedočkáme :lol:

Pokud pan Sys nezmeni cenovou politiku, nebo ti ho neda zadarmo, pripadne ho nekoupis, tak ti to muze byt stejne jedno :!:

Tys to nepochopil, ten smailik by to měl vystihnout jak jsem to myslel :)
0 x

michal.siman

Pintero píše:... take jsem zkusmo pustil ISP admina nastesti jen na 2 klienske routery - jeden verze 2.9.51 a druhy 3.10, ten prvni jsem musel po cca 14 dnech provozu rucne "krisit" a na druhem pro jistotu prehrat fw na vyssi verzi. Pritom ten prvni router byl predtim v provozu nejmene 1,5 roku bez vypadku a ten druhy temer nova 433 ...

No tak to je zajimavy, i kdyz sem slibil, ze uz nikdy nenapisu nic hezkyho, tak mi s 34 routerama zatim 150ti lidma takovy problemy nemame. ISPADMIN nam nikdy nic nezrakvil (teda nepocitam-li ze sem nekde udelal chybu v rozsazich atd. - ispadmin zapsal dobre, ale ja to zadal blbe). Nemam problem s tim ze se nam ISPADMIN nelibi, nefunguje nebo tak neco. I s tou cenou uz jsme smireny. Jen ten NETFLOW je proste uplne mimo. Zrovna vcera jsem to resili s kolegama, ze napr. 5 tisic do 300 zakazniku a dalsich pet od tri sta by bylo naprosto bez problemu. Jenze jak uz z predchozich debat vypliva, nikoho z autoru tyto nazory nezajimaji, resp. v minulosti nezajimali. Reknete sami, co by jste byli ochotni zaplatit?

Mimochodem, vim ze je tu par lidi, ktery take s ispadminem nemaji problem, resp. nikterak veliky. A v podstate ani cenu neresili, protoze ve chvily kdyz ispadmina nasazovali, tak uz je ty penize az tolik netrapili, jelikoz uz jim jejich sit neco generovala, nejake zisky. Cenova politika je u software to nejozehavejsi. Verim, ze kdyby microsoft nasadil Wokna za 990,-kc tak ze bude mit i po teto sleve ve finale vetsi trzby. I kdyz srovnat ispadmin s woknama neni to pravy orechovy, okna se totiz daji oblafnout, takze spoustu cechacku rekne "tak proc to kupovat". Ispadmin by se jiste prodaval vic, kdyby mel jinou cenovou politiku a kdyby se par drobnosti dalo do pohybu. Je to fakt skoda, je to dobrej soft - pro me.

Pardon do Sumperka ze sem chvalil, ja vim ze o to nestojite, tak to ignorujte prosiim.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

mato1

Příspěvekod mato1 » 16 years ago

myslim ze to tu straca vyznam... ziadam administratorov aby to tu vycistili od zbytocneho textu. ked sa tu chce normalny clovek nieco dozvediet, tak sa musi predierat kopou zbytocneho textu a sprostosti, ktore na toto forum nepatria.
0 x

michal.siman

Ok, tak zase k veci pro zmenu:

Ve fakturaci se nam dostalo par faktur, ktere maji vsechny datumi v lednu 2009 a byli vystaveny v lednu 2009 do obdobi leden 2008, kdy jsme ovsem ispadmina nepouzivali. Stava, resp. stalo se to nekomu? Stalo se to nikoliv u hromadne generovanych faktur, ale u faktur delanych rucne samostatne.

Netusi nekdo jak to vratit zpet, resp. jak presunout tyto faktury do spravneho obdobi?
0 x

ispadmin.cz

Příspěvekod ispadmin.cz » 16 years ago

ja nevim co tady porad vsichni resime

doporucuji vsem vecnym kritikum, aby misto vysilovani se psanim do diskuzi zasedi ke klavesnici a napsali svuj vlastni system, ktery bude naprosto dokonaly, promakany a nenahraditelny. Muzete jej prodavat treba za 5.50 a take muzete zapracovavat vsechny pozadavky klientu, kteri jsou studnice plne napadu ...
A my muzeme jit s ISP admine vite kam ....

na tom proste nic neni. Chce to zamestnat par lidi, poridit server, kancelare a je to. Je to jednoduche. takze misto planeho kritizovani sup sup a muzete to tady vse "zvalcovat". My si zatim sezeneme misto na pracaku :-)

jo jeste jsem zapomel. Nestaci jej o tom kecat, ale dobre je umet trochu programovat. Potom jde vse lepe :-)

Zdravi Dusan Sys
PS pro kaddyho: update bude o vikendu. Delala se kompletni lokalizace zatim do EN, celkem 5000 stringu a to nas trochu zdrzelo....
0 x

michal.siman

Mozna si nekdo nevsiml, toto tem jsem zalozil s nazvem "ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy", takze to se tady resi. Ja a par ostatnich, by jsme radi predali potencionalnim zajemcum nase vlastni zkusenosti s timto produktem. A na to mame pravo. A nic jineho od toho nikdo neceka ;-) jen se divim ze to jiste lidi tak dozira jak si tady krafeme.

A souhlasim s tim ze spravce by to tady mohl trosku procistit a nechat jen to co muze byt pro lidi prinosem, bylo by to fajn.
0 x

kaddy
Kontaktovat uživatele:

PS pro kaddyho: update bude o vikendu. Delala se kompletni lokalizace zatim do EN, celkem 5000 stringu a to nas trochu zdrzelo....[/quote]

Děkuji za info.
0 x

kaddy
Kontaktovat uživatele:

[quote="ispadmin.cz"]ja nevim co tady porad vsichni resime

doporucuji vsem vecnym kritikum, aby misto vysilovani se psanim do diskuzi zasedi ke klavesnici a napsali svuj vlastni system, ktery bude naprosto dokonaly, promakany a nenahraditelny. Muzete jej prodavat treba za 5.50 a take muzete zapracovavat vsechny pozadavky klientu, kteri jsou studnice plne napadu ...
A my muzeme jit s ISP admine vite kam ....

BTW: nepřemýšleli jste otom, aktivovat modul NetFlow všem zkušebně na nějakou dobu? Já si myslím, že by si to každej rád osahal ve vlastní síťi a poté usoudil jestli to pro něj má cenu, či nikoliv.
0 x

kaddy
Kontaktovat uživatele:

michal.siman píše:Ok, tak zase k veci pro zmenu:

Ve fakturaci se nam dostalo par faktur, ktere maji vsechny datumi v lednu 2009 a byli vystaveny v lednu 2009 do obdobi leden 2008, kdy jsme ovsem ispadmina nepouzivali. Stava, resp. stalo se to nekomu? Stalo se to nikoliv u hromadne generovanych faktur, ale u faktur delanych rucne samostatne.

Netusi nekdo jak to vratit zpet, resp. jak presunout tyto faktury do spravneho obdobi?

Ještě, že sji se toho všiml. Díval jsem se do našeho systému a také tam máme jednu fakturu v 01/2008 a je to taky ručně vytvořená faktura. By mě pepka vzala když mi někdo nebo něco šáhne do fakturace. Protože okamžitě začnu mít pochyby, že se to stalo jen u tohoto případu :(

Opravdu bohužel též netuším jak tuto fakturu přenést do správného období, toť asi otázka na pány ze Šumperka.
0 x

knedlik

Příspěvekod knedlik » 16 years ago

Teda, chvili to tu nesleduju a ejhle jaká diskuze. Takže za mě jen pár poznámek... asi už s křížkem po funuse :-(

michal.siman píše:1) Na generovanych fakturach by jsme potrebovali "odstranit" specificky symbol. Duvod je prosty, variabilni symbol je stale stejny, lidi dostanou prvni fakturu a jdou s ni do banky udelat si trvalej prikaz (je zajimave kolik lidi nepouziva neco jako internetbanking) v bance reknou at jim podle ty faktury udelaji prikaz a oni to tam zadaji vcetne VS a vcetne SS. No a pak se stahne do admina vypis a platba se dalsi mesic nesparuje protoze ispadmin to vyhodnoti jako jiz zaplacenou fakturu. mozna by stacilo aby to ispadmin nevyhodnotil jako jiz uhrazenou ale aby to proste pripsal k nejblizsi volne fakture.
2) Podobne jako bod jedna, ispadmin neumi priparovat platbu pokud na ni neni vytvorena faktura. Nekdo treba si chce zaplatit jednu mesicni platbu navic aby se mu nestalo ze kdyz pozde zaplati tak ze bude odpojen. Takze by to chtelo aby ispadmin umel neco jako pripsat kredit. Tento kredit by zaroven zobrazoval v UR aby to zakaznik videl. Nyni neni moznost ani rucni pripsani kreditu. Uplne stejne by to mohlo jit kdyz zakaznik prijde zaplatit v hotovosti, proste chce zaplatit navic.

add 1) Určitě by se hodilo. Třeba jako volba(zaškrkávátko) u každého klienta - platba idenfifikovaná pouze na zaklade VS.
Vím, že tady někdo psal, že to není podle zákonů ČR, ale každý si účtuje podle svého a jak již mi P. Sýs na školení řekl, tak ISPadmin nikdy nebude účetní program. A mě osobně stačí, když mi ISPadmin automaticky spáruje platbu s uzivatelem a já vím, že zaplatil. Ostatní řeším jinak.
add 2) Taky není na škodu.

Jinak co se týče modulu NetFlow, tak z toho jsem byl taky docela nemile překvapený. Při úplně první komunikaci s p. Sýsem jsem se ptal, zda je jich systém modulární a zda tedy lze zakoupit jenom nějakou část (kvůli ušetření financ za systém). Odpověd byla, že ne a že dodávájí pouze jako celek. Je pravda, že jsem se na to ptal tak před rokem.
Za ten rok jsme tak nějak zjistili, že bez nějakého systému to už nepůjde a tak ISPadmina koupili + roční podporu. Říkal jsem si, že když už bude v ISPadminu něco nového, tak aspoň to budu mít zrovna... A ejhle on naráz modul a ještě za tolik. :(
No nic, stejně jsem Flow-tools rozchodil na debianu před 2 měsíci, takže mě ten jejich modul netrápí. Stálo mě to hodinu času, než jsem to nastavil (mimochodem jeden řádek v /etc/rc.local) a všechno se mi loguje. Pokud přijde "VB" :-D tedy policie, tak jim požadované data vytáhnu za max. hodinku, pokud toho budou chtít více.
A tak jsem 10 litrů ušetřil a snad si to časem p. Sýs rozmyslí a uvolní to pro široké masy, kteří si platí roční podporu.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

no a kdyby někdo chtěl netflow a nechtěl se párat s linuxem a dalšim extra strojem, napište mi a já vás nechám za nějakej peníz logovat na náš server a na celej ispadmin se můžete vykašlat. Stačí k tomu mít na bráně mikrotika nebo mít v cestě nějakej cisco switch atd...

určitě to nebude stát 10k bez DPH.... no možná jo ale to mi zaplatíte až za hodně let provozu.

:D
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků