2 HAPI
PCQ je vylepsena a rozsirena verze SFQ , takze pokud tam da PCQ namisto SFQ , nic tim nepokazi, spise naopak. Je pravdou, ze pokud tam jede jen jedna queue , tak PCQ trochu postrada smysl, ale naskodu to rozhodne neni. Pokud tam ale mas subnet, tak jako ja, je PCQ idealni.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Queue Tree a nastaveni type Queue
takova mystifikace....
Ano, logicky by to QT melo spravedlive prerozdelovt rychlosti mezi usery, ALE ve skutecnosti to tak neni.... Najde se jeden, ktery stahuje treba pres 150 connection a ostatni maji daleko mensi rychlost, takze na to pozor.... me osobne PCQ fungovalo perfektne, ale neni moc dobre pouzitelne na nacitani webu - zda se mi ze je tam urcita prodleva, kdyz odentruju nejakou stranku... proste jak kdyby par ms prepocitaval kolik rychlosti prideli a tak... jinak na stahovani to funguje perfektne.....
Ano, logicky by to QT melo spravedlive prerozdelovt rychlosti mezi usery, ALE ve skutecnosti to tak neni.... Najde se jeden, ktery stahuje treba pres 150 connection a ostatni maji daleko mensi rychlost, takze na to pozor.... me osobne PCQ fungovalo perfektne, ale neni moc dobre pouzitelne na nacitani webu - zda se mi ze je tam urcita prodleva, kdyz odentruju nejakou stranku... proste jak kdyby par ms prepocitaval kolik rychlosti prideli a tak... jinak na stahovani to funguje perfektne.....
0 x
Jan Ptáček
jo jasný, pokud mám v queue celej jeden subnet, je to jasný, ale pokud mám každou queue pro jednoho usera samostatnou, tak mě PCQ nezajímá.
Queue nezajímá počet spojení stejně tak PCQ nezajímá počat spojení, jediný co zařezávání rychlostí zajímá jsou pakety takže tvrzení že rozdělování rychlostí je závislí na počtu spojení je špatný. Pokud to teda máš nastavený dobře a nelimituje ti na síti něco jinýho.
Prostě a jasně řečeno, je jedno kolik má kdo connection do netu, berou se surový data a ty se zařezávaji. PCQ je pro jednoduchý rozhození všem. Jeho jednoduchost je geniální ale taky maji všichni to samí co že pro mě nepřípustný. Těžko někomu v PCQ dám linku 2Mbit a někomu 1Mbit.
Na nadřazenou třídu nech klasickou pfifo, znova říkám že dobře napsanej strom ti to rozhodí sám a PCQ by to jenom mršilo a nešlapalo by to podle představ protože by se to přetahovalo se stromem. Prostě udělej strom s pfifo a uvidíš jak to chodí, pak na koncoví třídy šoupni sfq.
Queue nezajímá počet spojení stejně tak PCQ nezajímá počat spojení, jediný co zařezávání rychlostí zajímá jsou pakety takže tvrzení že rozdělování rychlostí je závislí na počtu spojení je špatný. Pokud to teda máš nastavený dobře a nelimituje ti na síti něco jinýho.
Prostě a jasně řečeno, je jedno kolik má kdo connection do netu, berou se surový data a ty se zařezávaji. PCQ je pro jednoduchý rozhození všem. Jeho jednoduchost je geniální ale taky maji všichni to samí co že pro mě nepřípustný. Těžko někomu v PCQ dám linku 2Mbit a někomu 1Mbit.
Na nadřazenou třídu nech klasickou pfifo, znova říkám že dobře napsanej strom ti to rozhodí sám a PCQ by to jenom mršilo a nešlapalo by to podle představ protože by se to přetahovalo se stromem. Prostě udělej strom s pfifo a uvidíš jak to chodí, pak na koncoví třídy šoupni sfq.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:jo jasný, pokud mám v queue celej jeden subnet, je to jasný, ale pokud mám každou queue pro jednoho usera samostatnou, tak mě PCQ nezajímá.
jenze z toho lze logicky vyvodit, ze kdyz mas hodne spojeni, tak mas i hodne malych packetu a tady uz je asi celkem problem, nemyslis?
0 x
Jan Ptáček
to teda nemyslim že je problém.
Queue si představ jako trychtíř a frontu jako toho kdo tam něco leje. Je jedno jestli tam budeš sypat mouku tedy malí pakety nebo cukr jako velký pakety. Protože ven to vyleze furt tou danou rychlostí. Ten kdo to tam sipe už jenom řídí v jakym pořadí a proto tedy pfifo nic neřadí, je jenom jako buffer pro pakety a sfq který podle toku rozdělí a od každýho chvilku pouští data.
Jak myslíš že to dělá PCQ? Tomu nevadí velký a malí pakety? Proč by mu to nemělo vadit?
Mimochodem na linuxu se používá výhradně HTB což je to samí co je v mikrotiku a najdeš na netu spoustu návodů přesně podle mího příkladu akorát se tam jednotlivý položky menujou jinak.
Tenhle shaping nám tu běží už od roku 2004 bez nejmenšího problému, akorát teď to běží na MKčku, předtim na debianu.
Queue si představ jako trychtíř a frontu jako toho kdo tam něco leje. Je jedno jestli tam budeš sypat mouku tedy malí pakety nebo cukr jako velký pakety. Protože ven to vyleze furt tou danou rychlostí. Ten kdo to tam sipe už jenom řídí v jakym pořadí a proto tedy pfifo nic neřadí, je jenom jako buffer pro pakety a sfq který podle toku rozdělí a od každýho chvilku pouští data.
Jak myslíš že to dělá PCQ? Tomu nevadí velký a malí pakety? Proč by mu to nemělo vadit?
Mimochodem na linuxu se používá výhradně HTB což je to samí co je v mikrotiku a najdeš na netu spoustu návodů přesně podle mího příkladu akorát se tam jednotlivý položky menujou jinak.
Tenhle shaping nám tu běží už od roku 2004 bez nejmenšího problému, akorát teď to běží na MKčku, předtim na debianu.
0 x
asi mas pravdu, ale ja jen rikam to, ze jak si rikal ze staci nahazet usery do jedne nadrazene skupiny a ono se to samo rozdeli, tak takhle to urcite nefunguje, resp bez PCQ ne.. jinak nezda se vam ze v pripade pouziti PCQ se lehce pomaleji nacitaji web stranky, resp. odezva po kliknuti neni takova rychla? nebo se mi to jen zdalo?...... 

0 x
Jan Ptáček
jo takhle, já to myslel jako, že nahážu každýho usera do svojí queue a všichni maji stejnou nadřazenou queue. Pak je to stejný jako PCQ ale můžu si u každýho udělat co potřebuju.
Je možný že PCQ má pomalejší reakce, musí přepočítat celej ten společnej tok defakto přidá na tu dobu stahování další pomyslnou queue a to nějakej čas trvat bude. Určitě tam někde bude vnitřně nastavenej čas přepočítávání jako tomu je u SFQ což může bejt ta doba chvilkový nereakce.
Je možný že PCQ má pomalejší reakce, musí přepočítat celej ten společnej tok defakto přidá na tu dobu stahování další pomyslnou queue a to nějakej čas trvat bude. Určitě tam někde bude vnitřně nastavenej čas přepočítávání jako tomu je u SFQ což může bejt ta doba chvilkový nereakce.
0 x
hapi píše:jo takhle, já to myslel jako, že nahážu každýho usera do svojí queue a všichni maji stejnou nadřazenou queue. Pak je to stejný jako PCQ ale můžu si u každýho udělat co potřebuju.
Vsak ano, presne tak... takhle to fakt ale nefunguje... mam to odzkousene... jeden user je pak schopny nejaky torrentem zabrat celou linku... vazne.... pokud to PCQ nepouzijes, tak to fakt nebude rovnomerne...
0 x
Jan Ptáček
ale ono to fakt rovnoměrný je. Musíš mít správně vypočítaný jejich "limit at". Od toho se to všechno odvíjí dál. Je to něco jako že i kdyby na chleba nebylo, "limit at" jim to bude pouštět stejně. Prostě minimální rychlost v mém příkladě.
0 x
hapi píše:ale ono to fakt rovnoměrný je. Musíš mít správně vypočítaný jejich "limit at". Od toho se to všechno odvíjí dál. Je to něco jako že i kdyby na chleba nebylo, "limit at" jim to bude pouštět stejně. Prostě minimální rychlost v mém příkladě.
no to ja chápu samozřejmě jak funguje limit at... ja teda mam limit at 0 u klientu a mam jen limit max. ale to by vicemene nemelo vadit - samozrejme nadrazeny parrent uz svuj limit at ma....
0 x
Jan Ptáček
net.work píše:hapi píše:ale ono to fakt rovnoměrný je. Musíš mít správně vypočítaný jejich "limit at". Od toho se to všechno odvíjí dál. Je to něco jako že i kdyby na chleba nebylo, "limit at" jim to bude pouštět stejně. Prostě minimální rychlost v mém příkladě.
no to ja chápu samozřejmě jak funguje limit at... ja teda mam limit at 0 u klientu a mam jen limit max. ale to by vicemene nemelo vadit - samozrejme nadrazeny parrent uz svuj limit at ma....
Tak to je pak jasny kdyz mas limit-at 0 , ze ti to nejakej jinej klient sebere torrentem.
limit-at je minimum co mu potece at se deje co se deje. A jak mu ma neco tyct, kdyz to mas nastaveny jako 0 a torrentem mu jiny klient sebral vsechno limit-max
0 x
ale to je nesmysl... prece kdyz budou v cele te parrent queue aktivni jen 2 klienti z 20 a bude mit limit at treba 30k tak prece nebude mit jeden klient 1970k a druhy 30k.... to je prece nesymsl.. ten limit at ma smysl az tehdy kdyz vsichni klienti zacnou stahovat, pak se tedy zacne aplikovat to ze kazdy bude mit tech 30k ... a nebo se pletu? rekl bych ale ze ne... limit at je prece garantovane minimum... a nema nic co docineni se spravedlivym rozdelenim rychlosti.....
0 x
Jan Ptáček
No teda ze se neshodnete na zakladnich vecech kolem front to koukam. kdyz ma limat. 30k a maxlim. 1M tak jakmile zacne nadrizena fronta jit pres maxlimit. zacne dynamicky prepocitavat a podle priorit podrizenych Q rozdelovat rychlost, 30k se muze dostat ale jen za urcitych podminek.
0 x
"limit at" dostane vždy, bez ohledu na úplně cokoliv. "Max limit" je limit maximálního pučení od nadřazený třídy.
0 x
koukam to pcq front a
zjistuji nasledujici,
pokud je pcq nastaveno na konci stromu at uz SQ nebo TQ , tak se vytvareji jednotlive front a te Q .
Pokud je to ale na zacatku nebo uprosred stromu, pcq queue je vzdy 0 !!!
ve winboxu ve statistikach se nezobrazi nic pokud to neni na konci stromu
pri vypisu /queue simple print stats nebo /queue tree print stats
Mel by k tomu nekdo vysvetleni ?
zjistuji nasledujici,
pokud je pcq nastaveno na konci stromu at uz SQ nebo TQ , tak se vytvareji jednotlive front a te Q .
Pokud je to ale na zacatku nebo uprosred stromu, pcq queue je vzdy 0 !!!
ve winboxu ve statistikach se nezobrazi nic pokud to neni na konci stromu
pri vypisu /queue simple print stats nebo /queue tree print stats
Mel by k tomu nekdo vysvetleni ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam